T O P
  • By -

VictorVonBadMeme

Γιατί στην Ελλάδα είναι νόμιμο δεκαετίες τώρα και κάθεστε και ασχολείστε με τους Αμερικανούς που ψήφιζαν το 2016 τραμπ και χαραμπε


odanwt99

Εγώ πάντως χαράμπε ψήφιζα δαγκωτό.


Gimli-GR

Dicks out


VictorVonBadMeme

Kanye 2024


[deleted]

χαχα α γεια σου. Κλείστε το θρεντ μοντς


Thekla_ta_xapia_mou

Στην ελλάδα κάνουμε 'αμβλώσεις' και σε 9χρονα.


Chaotic_resonance

Αυτο που στην Ελλάδα πλεον για να ζεις χρειαζεσαι τα τριπλάσια λεφτα απ οτι ο μεσος μισθός και καθομαστε και ασχολουμαστε με θεματα που εχουν επιλυθει εδω και χρονια αλλα ειναι στην αμερικανική επικαιρότητα... Οσον αφορα την άμβλωση ειναι καθαρα θεμα της γυναικας, μιας και αυτη φιλοξενει 9 μήνες το παιδί στην κοιλιά της. Αλλα θα επρεπε να εχει επιλογή κι ο πατέρας στο αν θα το αναγνωρισει, απο στιγμης που η γυναικα αποφασισει να γεννησει ενω ο πατέρας δεν επιθυμεί.


VictorVonBadMeme

Πέρα από το οικονομικό, τόσα θέματα έχουν οι γυναίκες στην Ελλάδα και πάμε και ασχολούμαστε με τις μαλακιες των Αμερικανών? Είναι που είναι αυτοί σουργελα, δεν κοιτάμε και εμείς τα χάλια μας Μπας και βρούμε καμιά λύση?


Chaotic_resonance

Νταξει δεν ειναι τυχαίο θεωρω. Οσο ασχολουμαστε με first world problems οπως το "wage gap", το misgendering και αλλα φλεγοντα θεματα της πολιτικης ορθότητας, τοσο αποπροσανατολιζεται η κοινή γνωμη απο ουσιωδη θεματα οπως οι τιμες του ρευματος/καυσιμων, η ανοργανωσια του κρατους και η οικογενειακή δυναστεία που μας κυβερνάει.


Monkitt

Μα, μπανανία, Δύση.


The__Hivemind_

Γιατί γενικά είναι ευαίσθητο θέμα, το κύριο επιχείρημα κατά της άμβλωσης το οποίο έχω ακούσει και στο διαδίκτυο και στην προσωπική μου ζωή είναι ότι έτσι παίρνεις την ζωή ενός μωρού που δεν έχει γεννηθεί ακόμη. Η αλήθεια όμως είναι πως η απαγόρευση την αμβλώσεις δεν μειώνει τις αμβλώσεις μιας και οι γυναίκες απλά πληρώνουν κάποιον ειδικό να την κάνει στα μουλωχτά, δεν γίνεται σε ένα νοσοκομείο με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να πεθαίνουν έτσι


Notanaltaccount5689

Ομοίως η απαγόρευση των ναρκωτικών δεν αποτρέπει το πρεζακι από το να τα βρει. Ίσα ίσα, εάν ήταν νόμιμα, θα μπορούσε να καταναλώνει ναρκωτικά με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα ήταν όμως σωστό να νομιμοποιηθούν για να μειωθούν οι θάνατοι; Είναι σωστό το κράτος να επιτρέπει την κατανάλωση προϊόντων που ξέρουμε ότι σκοτώνουν; Στην περίπτωση της άμβλωσης: είναι σωστό να επιτρέπουμε μια δολοφονία επειδή ξέρουμε ότι θα γίνει έτσι κι αλλιώς; Ή μήπως είναι καλύτερα ο κίνδυνος που εγκυμονεί η «μουλωχτή άμβλωση» να λειτουργεί έστω ως αντικίνητρο;


DotHobbes

> Θα ήταν όμως σωστό να νομιμοποιηθούν για να μειωθούν οι θάνατοι; Ναι θα ήταν


icantusetsoulis

Ναι είναι, το κράτος δεν είναι ο μπαμπούλας, ο μάγκας, το αφεντικό. Εμείς είμαστε και είναι ηλίθιο να είναι παράνομα πράγματα όπως αυτά ενώ αλλά τόσα εξίσου επικίνδυνα να είναι νόμιμα. Η ερώτηση που πρεπει να απαντήσουμε είναι αν πρέπει να τιμωρηθεί μια γυναίκα επειδή αποφασίζει αυτή για το σώμα της. Αν δηλαδή εσυ ήξερες ότι μια γυναίκα έριξε το παιδι της θα τη θεωρούσες εγκληματία; Αν όχι τότε ο νόμος είναι απλά εμπόδιο στο να γίνει αυτό με έναν ασφαλή τρόπο και είναι ένας ακόμα ηλίθιος νόμος.


souldrone

Φυσικά και θα ήταν σωστό να νομιμοποιηθούν όλα αυτά.


Spooderman360

Το γεγονός ότι θέτεις απλά ερωτήματα που μπορούν να ξεκινήσουν μια συζήτηση κάποιου επιπέδου αλλά τρως downvote, φαίνεται ποιοί έχουν παρωπιδες και είναι ανίκανοι να συζητήσουν επί του θέματος


[deleted]

[удалено]


Notanaltaccount5689

Και ποιος ορίζει πότε είναι μωρό; Και μη μου πεις η επιστήμη γιατί δεν μπορεί κανένας να έρθει να σου πει ότι «σήμερα είναι έμβρυο οπότε κάνε άμβλωση, αύριο όμως θα είναι μωρό». Ουσιαστικά, από τη στιγμή της σύλληψης, το έμβρυο είναι ένας άνθρωπος που αναπτύσσεται. Μετά τους 9 μήνες θα συνεχίσει να αναπτύσσεται για 18 χρόνια, απλώς δε θα είναι πλέον στη μήτρα.


[deleted]

[удалено]


BillWhoever

Άρα θεωρητικά και τρίχρονο μωρό ας το σκοτώσει μία μάνα που θεωρεί πως είναι ηθικό. Το point είναι πως όντως πρέπει να υπάρχει κάποια απαγόρευση τουλάχιστον σε κάποια "ηλικία". Τα μωρά ως έμβρυα έχουν συνείδηση, δεν είναι ανάγκη να βγει από την κοιλιά για να γίνει μαγικά άνθρωπος. Ας έχουμε υπόψη και όλες τις καισαρικές που γίνονται σε πολλές περιπτώσεις πολύ νωρίτερα από απλό τοκετό. Το έμβρυο αποτελεί ανθρώπινο ον. Η άμβλωση είναι φόνος έστω ενός ασήμαντου στην κοινωνία ανθρώπου. Το γεγονός ότι δεν του έχει δοθεί όνομα η κάποια ταυτότητα δεν το κάνει κάποιου είδους άλλου πλάσματος ή αντικειμένου. Δεν είναι μέρος της μητέρας, επιστημονικά είναι ξεχωριστός οργανισμός. Έμβρυα ακόμη και σε πολύ μικρή ηλικία, δείχνουν ξεκάθαρα σημάδια πόνου, οι εγχειρήσεις σήμερα είναι πολύ "ωμές" και ανήθικες σε ότι έχει να κάνει με βασανισμό ακόμη και αν δεν θεωρεί η μάνα ή ο ιατρός το έμβρυο ως άνθρωπο. Τέλος, ο όρκος του Ιπποκράτη είναι ενάντια στις αμβλώσεις, πέρα δηλαδή από της ηθικής περί της εγχείρησης υπάρχει και η ηθική περί του όρκου όλων των ιατρών. Πιστεύω πως ιατρός που πρόκειται να ασχοληθεί με αμβλώσεις θα έπρεπε να δίνει άλλο όρκο. Ο Ιπποκράτης ήταν ξεκάθαρος με αυτό το θέμα.


[deleted]

[удалено]


BillWhoever

Το σχόλιό μου ήταν απάντηση στο δικό σου περί ορίου έκτρωσης. Μωρά γεννιούνται πρόωρα. Εσύ αποφασίζεις πρακτικά ποτέ θα βγει από την μήτρα. Μωρά με μικρότερα των 5 μηνών στην μήτρα έχουν γεννηθεί. Οπότε πρακτικά μπορείς να τα σκοτώσεις τους πρώτους 4 μήνες; Πέρα αυτού θεωρείς ακραίο το να σκοτώσει η μάνα ένα τρίχρονο. Σου διαβεβαιώνω πως κάποιος με άλλες ηθικές αξίες και όρια θα δικαιώνε μια τέτοια μάνα με τα επιχειρήματα ότι "είναι σώμα της" και "περιορίζει τις ελευθερίες της". Προφανώς και δεν είναι σώμα της αλλά ακριβώς όπως ισχύει και για το έμβρυο. Τέλος το ότι άλλαξε ο όρκος των ιατρών δεν το γνώριζα πάντως δεν είναι αναγκαστικά κάτι σωστό γιατί ακόμα καλείται "του Ιπποκράτη" χωρίς να ακολουθεί τις ηθικές αξίες του.


ravrav69

Πως το μωρό που έχει βγει πλέον από το σώμα της γυναίκας είναι ακόμα σώμα της; Με βάση ποιες αξίες ακριβώς στέκει το ότι είναι ακόμα σώμα της στην ηλικία των 3 ετών;


[deleted]

[удалено]


BillWhoever

>Αν δεν μπορεί κανείς να ορίσει αντικειμενικά πότε το έμβρυο αποκτάει συνειδηση τότε είναι εγκληματικό να επιβάλεις την μια ή την άλλη άποψη. > Δεν είμαι σίγουρος που όρισα εγώ αυτό το "αν" η το πότε αποκτά συνείδηση το παιδί. Πρακτικά όπως λέει και το "point" μου στην αρχική απάντηση πρέπει να οριστεί κάποιο όριο σύμφωνα με αυτά που έθεσες εσύ αρχικά (πριν καν σου απαντήσω). Δεν ορίζεις το όριο και θεωρώ ότι είναι αστείο. Θεωρείς αυτονόητο ότι το όριο είναι στην γέννηση ενώ όπως σου είπα μωρά γεννιούνται και 4 μήνες πρόωρα. Μην με αρχίζεις περί καφενείων και θρησκειών γιατί είναι απλά αστεία απόπειρα αποφυγής.


Clean_Emotion5797

Ομοιως, αν δεν βαλεις προφυλακτικό το σπερμα του αντρα θα γονιμοποιησει το ωραριο, μετα τους 9 μηνες θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κλπ κλπ. Το ξερω οτι θα μου πεις οτι αυτο ειναι διαφορετικό, αλλα για τη φυση το προφυλακτικό και η εκτρωση ειναι το ιδιο αφυσικα. Φυσικα η εκτρωση δεν θα πρεπει να ειναι μεθοδος αντισυλληψης, αλλα ηθικα δεν μπορω να τα διαχωρισω μεταξυ τους. Οπως ξερουμε οτι το ωαριο και το σπερματοζωάριο ειναι κυτταρα χωρις συνείδηση, ετσι ξερουμε οτι και το ζυγωτο ειναι το ιδιο πράγμα. Τα νομικα και ιατρικα πλαισια που υπάρχουν για το μεχρι ποτε μπορει να γινει εκτρωση ειναι πληρως ορισμενα για καποιους λογους, ολα τα αλλα ειναι αμπελοφιλοσοφιες. Το δικαιωμα στην εκτρωση πρεπει να υπαρχει ακριβως για να καλύπτει ολες τις διαφορετικες οπτικες γωνιες που εχει ο καθενας μας.


Spooderman360

Αν και έχεις ένα point, δεν είναι το ίδιο το ζυγωτο με το σπερματοζωάριο. Η ζωή ξεκινά από το ζυγωτο όχι από το σπερματοζωάριο. Αλλιώς θα ήταν ανήθικο κάθε φορά που τελειώνες σε κάλτσα 🤣 Ένα παράδειγμα θα ήταν το εξής. Αν η γυναίκα σου είχε μείνει έγκυος (υποθέτω ότι είσαι άντρας redditor λόγω πιθανοτήτων) και κάποιος τη χτύπαγε (πχ ατύχημα με αμάξι όπου έφταιγε ο άλλος) και απέβαλε η γυναίκα σου, τι θα ένιωθες? Θα σκεφτόσουν ότι ήταν "απλά ένα ζυγωτο, δε έγινε κάτι" ? Από ηθικής άποψης δεν υπάρχει διαφορά από ένα σπερματοζωάριο?


Clean_Emotion5797

Συμφωνα με τους πολυ φονταμενταλιστές θρησκους ο αυνανισμός ειναι αμαρτια, αρα και ανηθικο, ακριβως για τους ιδιους λόγους. Στην ερωτηση σου, αν ειχαμε αποφασισει να κρατησουμε το παιδι τοτε προφανως θα στεναχωριομουν απιστευα. Αν όμως οχι τοτε θα είχαμε κανει εκτρωση προ πολλού ουτως η αλλως. Και επισης, αν ειχαμε αποφασισει για εκτρωση, δεν προλαβαμε να κανουμε και τη χτυπουσε το αμαξι δεν θα σκεφτομασταν "ουφ καλα που απεβαλες απο το αμαξι, γλυτωσαμε και τα εξοδα της εκτρωσης, γιοουυπιι". Ελπιζω να σε καλυψα. Γενικα οπως βλεπεις υπαρχει ενα τεραστιο φασμα στην προσωπική αντιληψη του ποτε ξεκιναει η ζωη. Ακόμη και οι θρησκοι δεν τα βρισκουν πληρως σε αυτο το κομματι. Εφοσον ολοι μπορουμε να συμφωνησουμε ολοι οτι δεν ειναι ξεκαθαρο ποτε αρχιζει η ζωη για μενα η απαντηση ειναι ξεκαθαρη: Το αν το ζυγωτο ειναι ή οχι ζωντανος οργανισμός το οριζει ο γονιος. Εφοσον ουτε θρησκεια, ούτε ηθικη, ούτε επιστημη μπορουν να το ορισουν ξεκαθαρα, τοτε το λογικο ειναι να περναει σε προσωπικη αποφαση αυτο. Και γι αυτο υπαρχει αλλωστε και ενα ανωτατο ορισμενο διαστημα που επιτρεπεται νομιμα η εκτρωση. Το να πεις στον 8ο μηνα "ε τελικα δεν ειναι ζωντανο αυτο μεσα μου, θα το ριξω" προφανως δεν υφίσταται.


Spooderman360

Ο λόγος που θα στεναχωριοσουν ποιος είναι? Έχει σχέση ότι δυνητικά το έμβρυο είναι μωρό και άρα παιδί σου? Είναι επειδή καποιος "επέλεξε" για εσένα ή παρενεβει στη φυσική πορεία της ζωής? > το οριζει ο γονιος Εννοείς υποθέτω η μάνα γιατί η γνώμη του πατέρα συνήθως δε παίζει κάποιο ρόλο > Το να πεις στον 8ο μηνα "ε τελικα δεν ειναι ζωντανο αυτο μεσα μου, θα το ριξω" προφανως δεν υφίσταται. Αν δεις ακόμα και εδώ στα σχόλια, πολλοί θεωρούν ότι μπορούν να το ρίξουν όποτε θέλουν.


Clean_Emotion5797

Δεν είδα κανενα τετοιο σχολιο, ούτε καν απο τα συμφραζόμενα. Προφανώς ειναι ηλιθιο ενα τετοιο σχολιο καθως ηδη υπαρχει νομικο πλαισιο μέχρι ποτε μπορεις να κανεις εκτρωση. Δεν είδα κανεναν να ζηταει "παραταση" ως προς αυτο. Στην πρωτη ερωτηση σου, νομιζω και τα δυο. Το να μαθεις οτι εσυ ή η σύντροφος σου ειναι εγγυος φανταζομαι σε γεμιζει συναισθήματα. Δεν μου εχει συμβει, αλλα φαντάζομαι καποιους τους γεμιζει αγχος και πανικο και αλλους χαρα και ενθουσιασμό. Ενα ζευγάρι που αποφασιζει να κρατησει το μωρο προφανώς κανει ονειρα και σκεψεις για το μελλον. Οποτε το παράδειγμα σου προφανώς θα προκαλούσε στεναχωρια σε ενα τετοιο ζευγαρι. Δεν εχει να κανει με το ζυγωτο μονο, ειναι και αλλα κομματια της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Αν η γυναικα που φοβαται νιωθει οτι το ζυγωτο δεν ειναι ανθρωπος και το ριχνει, αυτο ειναι οκ. Αν η γυναικα που θελει να γινει μητερα νιωθει οτι το ζυγωτο ειναι ανθρωπος, ε τοτε προφανως μια αποβολη σε οποιοδήποτε μηνα θα φερει τεραστια στεναχωρια. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ειναι ασπρο μαυρο η φαση Η γνωμη του πατερα και τα νομικα δικαιώματα του πατέρα μετα τη γεννα ειναι ενα αλλο τεραστιο κεφάλαιο. Ας μην το ανοιξουμε εδω.


ChosenOfTheMoon_GR

>Είναι σωστό το κράτος να επιτρέπει την κατανάλωση προϊόντων που ξέρουμε ότι σκοτώνουν; Οχι, αλλα μπορει ενα κρατος να σταματησει τα παντα με την μια? (μιλαω γενικα σε αυτο που ειπες και οχι απαραιτητα στο θεμα του ποστ)


pinelogr

Ασε που το σκεπτικό είναι ότι νομιμοποιημένα (άρα πιστοποιημένα) δε θα σκοτώνουν


panaris

Γιατί ο καπιταλισμός στηρίζεται στις πλάτες των συντηρητικών, οπισθοδρομικών, σκοταδιστων. Πόσο μάλλον όταν το συγκεκριμένο θέμα έχει θρησκευτικές προεκτάσεις και ταυτόχρονα συμβάλλει στη γέννηση περισσότερων ομοίων, οπαδών τους. Τα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερες τέτοιες θέσεις να στηρίζονται από τα καπιταλιστικά συστήματα. Θέσεις που γυρνάνε το χρόνο πίσω σε μια εποχή που δε θα κινδυνεύουν να ανατραπούν. Ειδικά τώρα που το αντίπαλο δέος τους έχει απαξιωθεί και σχεδόν εκμηδενιστεί.


[deleted]

Συνοπτικά , γιατί δεν υπάρχει συναίνεση ούτε σε επιστημονικό ούτε σε ηθικό επίπεδο σχετικά με το αν και πότε το έμβρυο θεωρείται ξεχωριστό έμβιο ον που χρήζει προστασίας έτσι ώστε να συγκρούεται το δικαίωμα της μητέρας στην αυτοδιάθεση του σώματός της με το δικαίωμα του εμβρύου στη ζωή. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα και απ τις δυο πλευρές και ακόμα περισσότερες γκρίζες ζώνες.


What_Dinosaur

Σε τι ακριβώς διαφωνεί η επιστημονική κοινότητα; Η διαδικασία της εγκυμοσύνης είναι γνωστή, δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε και αν το ανακαλύψουμε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα υπέρ ή κατά της άμβλωσης.


glyfokolis69

Ποτε ξεκινάει η ζωή Όταν χτυπά η καρδιά ενός εμβρύου τότε αυτό θεωρείται άνθρωπος με δικαιώματα; Που βάζεις την γραμμή; Όταν το σπερματοζωάριο μπαίνει στο ωάριο; Στους 3 μήνες; Στους 5; Τα παιδιά δεν αποκτάνε γνώση της υπάρξεις τους μέχρι 5 μηνών, μέχρι τότε θεωρούνται άνθρωποι; Η μήπως από την γεννά;


freqiszen

Γιατί παγκόσμια ανεβαίνει ξανά ο συντηρητισμός και ο φόβος. Ειδικά για Ελλάδα το φοβάμαι που γυρνάμε στο πατρίς θρησκεία οικογένεια ( ή μπάτσοι, παπάδες, πολιτικοί Μ αυτή τη σειρά), μην ξεχνάτε εκείνο το ,"συνέδριο γονιμότητας" που οργάνωναν η εκκλησία με κάτι δεξιές οργανώσεις


ravrav69

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι υπάρχει παγκοσμίως άνοδος του συντηρητισμού;


StopRunningBiatch

ΧΥΝΝ


Mikaba2

Αυτό είναι η απάντηση και όλα τα άλλα είναι για κατανάλωση. Δυστυχώς ο κόσμος πολώνεται και η δεξιά/ακροδεξιά συσπειρώνονται. Η Δύση φοβάται Κίνα, Ρωσία και μουσουλμάνους και πάει σε πολεμικό κλίμα. Οι δεξιοί πολιτικοί που μπορεί να κάνουν όργια με κοκαίνες και ιερόδουλες (αναφέρομαι στο πρόσφατο συμβάν στην Αμερική), μαζεύουν ψηφοφόρους γύρω από υπερβολικά συντηριτικές ιδέες της δήθεν ηθικής τους. Ακολουθούν αμφισβητήσεις για δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ, αφαίρεση και άλλων δικαιωμάτων από τις γυναίκες και κανονικοποίηση του ρατσισμού στην σταυροφορία για να σταματήσει το politically correct, που έπρεπε να είναι απλά correct.


Previous_Interest642

Φαντάζομαι είσαι pansexual, vegan, non-binary που δε θέλει να κάνει παιδιά για να προστατεύσει το περιβάλλον; Το μόνο αρνητικό με τον συντηρητισμό είναι ότι όταν κυριαρχούσε άτομα σαν και εσένα επιβίωναν από τις συνέπειες του Δαρβινισμού. Όλοι οι φιλελεύθεροι και προοδευτικοί ηγέτες (ή αυτοί που κινούν τα νήματα) είναι συντηρητικοί στην προσωπική τους ζωή και όλα τα υπόλοιπα όταν αφορά τη δική σου ζωή. Είναι πολύ σοφιστικέ να αφήνεις τον άλλο να αυτοκαταστρεφεται.


freqiszen

Είμαι νοικοκυραιος οικογένειαρχηςμε 2 παιδια strait omnivore αλλά σιχαίνομαι το πατρίς θρησκεία κλπ. Συγνώμη δεν κατάλαβα τι εννοείς με το άτομα σαν εμενα και το δαρβινισμό


Mikaba2

Εννοεί ότι ενώ υπήρχε ευκαιρία άτομα σαν και σένα (όπως σε φαντάζεται στην τρικυμμία του μυαλού του) θα είχαν εξαληφθεί από φυσική επιλογή. Ο φίλος πρέπει να είναι και κακός Χριστιανός για να εμπιστεύεται τον Δαρβίνο και την εξέλιξη, ντροπή.


Previous_Interest642

Για αυτό έχεις τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη μετά την Βουλγαρία, ενώ πχ η Ιρλανδία και η Δανία που είναι αυτό ακριβώς που σιχαίνεσαι είναι οι πιο πλούσιες χώρες στην ΕΕ.


Previous_Interest642

Ερώτηση. Εάν κάποιος δολοφονήσει μια έγκυο, θεωρείτε ότι είναι διπλή δολοφονία ή όχι; Εάν θεωρείτε ότι είναι διπλή δολοφονία τότε καταλαβαίνετε γιατί αμφισβητείται το δικαίωμα στην άμβλωση. Με άλλα λόγια όπως οι γυναίκες έχουν δικαιώματα, έτσι έχουν και τα παιδιά. Με τη διαφορά ότι κάποιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει παιδί μέσα στην κοιλιά. Από άποψη πολιτικής ιδεολογίας συνήθως είναι και οι ίδιοι που δεν τρώνε αυγά γιατί είναι βιγκαν. Γιατί ένα κοτοπουλακι στο αυγό του έχει ψυχή, ενώ ένας άνθρωπος στην κοιλιά της μαμάς του όχι. Επίσης εδώ να πούμε ότι στην υπόθεση Roe v Wade η γυναίκα που ήθελε να κάνει άμβλωση είχε ήδη κάνει δύο παιδιά που τα έδωσε σε υιοθεσία. Κάποιος θα πει, ααα για αυτό έπρεπε να γίνει άμβλωση, ενώ κάποιος άλλος θα πει ότι αυτοί οι τρεις άνθρωποι που γεννήθηκαν από τη συγκεκριμένη γυναίκα θα είχαν δολοφονηθεί πριν καν γεννηθούν.


pr0metheusssss

>ποια είναι τα κύρια επιχειρήματα της απαγόρευσης Φόνος, άρα αμαρτία. > όχι από θρησκείες και άλλα παραμύθια Ναι οκ, και γώ αν σε οποιοδήποτε πρόβλημα παρέλειπα την βασικότερη αιτία και πηγή του, θα αναρωτιόμουν γιατί είναι πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δικαιώματα αυτά αμφισβητούνται μόνο σε χώρες με μεγάλες μειονότητες (ή και πλειοψηφίες) θρησκευόμενων και θρησκευτικά φανατισμένων. Bible Belt Αμερική, Πολωνία, κτλ. .


[deleted]

[удалено]


KyriosKrouse

μπορεί να μοιραστείς τις πηγές σου; θα ήταν χρήσιμο επιχείρημα γιατί οι χριστιανοί εκτιμάνε τόσο την παλαιότητά


[deleted]

[удалено]


KyriosKrouse

ευχαριστώ


fed_up_with_politics

>Φόνος, άρα αμαρτία. Οι άθεοι δηλαδή βλέπουν θετικά τους φόνους;


pr0metheusssss

Όχι. Αλλά οι άθεοι που είναι κατά των αμβλώσεων συνήθως είναι μειοψηφία απέναντι στους θρησκευόμενους κατά των αμβλώσεων. Και οι δεύτεροι είναι που κάνουν τον μεγαλύτερο ντόρο.


fed_up_with_politics

Το θέτεις σε λάθος βάση. Επειδή όλοι οι άνθρωποι (ακόμη κι αν έχουν μεγαλώσει στη ζούγκλα) φέρουν εμφύτως το ένστικτο της αυτοσυντήρησης καταλαβαίνουν τι σημαίνει φόνος. Δεν έχουν αντίληψη του φόνου μόνο οι θρησκευόμενοι άνθρωποι. Η αντιπαράθεση έγκειται στον ορισμό του τι είναι ζωή. Ο επιστημονικός ορισμός που χρησιμοποιεί την καρδιακή ή την εγκεφαλική λειτουργία πάντως ως κριτήριο, θα άφηνε πολύ μικρό παράθυρο για τις εκτρώσεις. Καρδιακός παλμός υπάρχει ήδη από την [3η εβδομάδα](https://radiopaedia.org/articles/fetal-heart-rate-in-the-first-and-second-trimester) και το ίδιο [ισχύει για το μυαλό](https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp2268).


pr0metheusssss

Να στο πω πιο απλά: Το να είσαι υπέρ της άμβλωσης δεν καταπατά καμιά αρχή της αθεΐας. Όμως το να είσαι υπέρ της άμβλωσης καταπατά το δόγμα των περισσότερων θρησκειών.


fed_up_with_politics

Τι αρχές έχει η αθεΐα; Πάντως σου επαναλαμβάνω πως αν χρησιμοποιήσουμε τους 2 βασικούς επιστημονικούς ορισμούς του θανάτου που είναι η παύση της καρδιακής και της εγκεφαλικής λειτουργίας δεν μπορεί να θεωρηθεί σωστό ότι το έμβρυο δε θεωρείται ζωντανό μέχρι τη γέννησή του.


pr0metheusssss

Δεν μιλάω για άλλους κανόνες ηθικής καν. Σχολίασες το θέμα της θρησκείας κι σου απαντάω σε αυτό. Η αθεΐα δεν έχει καμιά αρχή όσον αφορά το θέμα των αμβλώσεων, ενώ οι περισσότερες θρησκείες έχουν ξεκάθαρη και αυστηρή θέση στο θέμα, αυτό λέω. Πού ακριβώς διαφωνείς;


BillWhoever

Η άμβλωση είναι φόνος (θάνατος ανθρωπίνου όντος), αυτό προσπαθεί να σου πει. Άρα πρακτικά οι άθεοι είναι υπέρ συγκεκριμένων φόνων ενώ η θρησκεία κατά κάθε μορφής φόνου. Άλλο παράδειγμα είναι η θανατική ποινή. Είναι φόνος. Ο νόμος του Ιπποκράτη είναι επίσης κατά και των δύο.


fed_up_with_politics

Σε 2 σημεία: 1. Κανόνες ηθικής έχουν και οι άθεοι. Δεν ξέρω συγκεκριμένα αν έχουν για τις αμβλώσεις, αλλά γενικά κανόνες ηθικής έχουν όλοι οι άνθρωποι γιατί κάποιοι από αυτούς είναι απόρροια των ενστίκτων μας. Δεν ισχύει αυτό που έγραψες είναι κακό γιατί είναι αμαρτία. Αν ίσχυε οι άθεοι δε θα είχαν κανέναν ηθικό φραγμό. 2. Αν χρησιμοποιήσουμε τους σημερινούς επιστημονικούς ορισμούς ζωής και θανάτου με βιολογικά κριτήρια και πάλι το παράθυρο των αμβλώσεων είναι αρκετά μεγαλύτερο απ' αυτό που ορίζουμε επιστημονικά ως ζωή. Άρα όσοι υποστηρίζουν τις αμβλώσεις (πολλοί ακτιβιστές υπέρ των αμβλώσεων μάλιστα έχουν τη θέση ότι το έμβρυο δεν είναι ζωντανό μέχρι τη γέννηση) δε λαμβάνουν υπόψιν τους ούτε τα επιτημονικά κριτήρια.


pr0metheusssss

>1. Δεν είπα το αντίθετο. Οι κανόνες ηθικής του άθεου ορίζονται προσωπικά και δεν ορίζονται από την αθεΐα του. Σε αντίθεση με τους κανόνες ηθικής του θρησκευόμενου, που ορίζονται από την θρησκεία του. Αυτό που έγραψα για αμαρτία, είναι η οπτική του θρησκευόμενου. Στην ουσία μου λες ότι υπάρχουν και άθεοι που το θεωρούν κακό. Σύμφωνοι. Και ξαναλέω, θεωρώ τους θρησκευόμενους που το θεωρούν κακό, μεγαλύτερη και πολύ πιο θορυβώδη μειοψηφία (ή και πλειοψηφία) σε σχέση με τους άθεους που το θεωρούν κακό. Ή διαφωνείς σ’αυτό; >2. Δεν μπαίνω καν στο επιχείρημα αυτό, γιατί δεν ανέφερα κάτι τέτοιο. Το μόνο που θα πω όμως, είναι ότι η άποψή σου (όσοι είναι υπέρ των αμβλώσεων δεν δεν ακολουθούν την επιστήμη) δεν είναι η επικρατούσα.


fed_up_with_politics

>Δεν είπα το αντίθετο. Οι κανόνες ηθικής του άθεου ορίζονται προσωπικά και δεν ορίζονται από την αθεΐα του. Σε αντίθεση με τους κανόνες ηθικής του θρησκευόμενου, που ορίζονται από την θρησκεία του. Αυτό που έγραψα για αμαρτία, είναι η οπτική του θρησκευόμενου. Στην ουσία μου λες ότι υπάρχουν και άθεοι που το θεωρούν κακό. Σύμφωνοι. Και ξαναλέω, θεωρώ τους θρησκευόμενους που το θεωρούν κακό, μεγαλύτερη και πολύ πιο θορυβώδη μειοψηφία (ή και πλειοψηφία) σε σχέση με τους άθεους που το θεωρούν κακό. Ή διαφωνείς σ’αυτό; Για την έκτρωση φαντάζομαι ναι, για το φόνο γενικά είμαι αρκετά σίγουρος πως όχι. ​ >Δεν μπαίνω καν στο επιχείρημα αυτό, γιατί δεν ανέφερα κάτι τέτοιο. Το μόνο που θα πω όμως, είναι ότι η άποψή σου (όσοι είναι υπέρ των αμβλώσεων δεν δεν ακολουθούν την επιστήμη) δεν είναι η επικρατούσα. Δεν ξέρω αν είναι επικρατούσα ή όχι η άποψη. Πάντως βλέπω πλήρη αντίθεση με τα 2 βασικά κριτήρια που χρησιμοποεί η επιστήμη για τον ορισμό της ανίχνευσης ζωής.


nyquist_karma

Συμφωνώ με όσα έχεις πει. Η πλειοψηφία των νόμων και γενικότερα της ηθικής και των αξιών είναι αποτέλεσμα θρησκευτικής ζύμωσης μέσα στο πέρασμα των αιώνων και τίποτα παραπάνω.


pente5

Όχι απλά οι άθεοι θα δεκτούν την επιστημονική θέση ότι μέχρι κάποιον μήνα το "βρέφος" είναι απλά μία μάζα από κύτταρα ενώ οι θρησκευόμενοι πιστεύουν ότι ότι το μωρό έχει ψυχή από τη σύλληψη or something. Πάντως σε αυτό το σημείο θέλω να προσθέσω πόσο κουφό μου φαίνεται που τα ίδια άτομα που νοιάζονται τόσο πολύ για την ζωή ενός εμβρύου που δεν είναι καν άνθρωπος α΄κομα είναι ακριβώς τα ίδια άτομα που μόλις γεννηθεί (που τότε είναι 100% σίγουρο ότι έχει ψυχή) δεν θέλουν να προστατεύεται από πουθενά ούτε από άποψη υγείας ούτε στέγης ούτε καν τροφής γιατί αυτό θα ήταν "κομμουνισμός". Όλο αυτό σου λέει πόσο ανήπαρκτο είναι το μυαλό αυτών των ανθρώπων.


fed_up_with_politics

Ο επιστημονικός ορισμός ζωής - θανάτου είναι η ύπαρξη εγκεφαλικής και καρδιακής λειτουργίας. Αν χρησιμοποιούνταν ο επιστημονικός ορισμός η έκτρωση θα επιτρέπονταν για αρκετά μικρότερο διάστημα απ' ότι σήμερα. Πολλοί ακτιβιστές υπέρ των αμβλώσεων θεωρούν ότι το έμβρυο δεν είναι ζωντανό μέχρι τη γέννησή του. Δε νομίζω λοιπόν πως και οι υποστηρικτές των εκτρώσεων χρησιμοποιούν αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.


pente5

Καλα ναι φανταζομαι κυκλοφορουν διαφορες αποψεις. Το τελευταιο που λες ομως ειναι λογικο αλμα. Το οτι ενα ποσοστο αυτων που ειναι υπερ των εκτρωσεων δεν ακουνε ουτε αυτοι σωστα την επιστημη δεν σημαινει οτι "οι υποστηρικτες των εκτρωσεων δεν χρησιμοποιουν αυστηρα επιστημονικα κριτηρια" σκοπιμη γενικευση ειναι αυτο. Το να λες οτι το εμβρυο δεν ειναι ζωντανο μεχρι τη γεννηση του ειναι τελειως διαφορετικη αποψη ουσιαστικα. Παντως που μιλας για υπερβολες, εμενα με μπεδευει αρκετα να πω την αληθεια το οτι εχει ταυτιστει τοσο πολυ η αμβλωση με τα δικαιωματα των γυναικων. Δηλαδη απο τη δικη μου οπτικη αν ειναι δολοφονια οχι δεν πρεπει να επιτρεπεται ενω αν δεν ειναι κανε οτι θες. Δεν εχω πολυκαταλαβει γιατι το "my body my choice" θεωρειται επιχειρημα υπερ των αμβλωσεων.


fed_up_with_politics

>Καλα ναι φανταζομαι κυκλοφορουν διαφορες αποψεις. Το τελευταιο που λες ομως ειναι λογικο αλμα. Το οτι ενα ποσοστο αυτων που ειναι υπερ των εκτρωσεων δεν ακουνε ουτε αυτοι σωστα την επιστημη δεν σημαινει οτι "οι υποστηρικτες των εκτρωσεων δεν χρησιμοποιουν αυστηρα επιστημονικα κριτηρια" σκοπιμη γενικευση ειναι αυτο. Το να λες οτι το εμβρυο δεν ειναι ζωντανο μεχρι τη γεννηση του ειναι τελειως διαφορετικη αποψη ουσιαστικα. Είναι βασική θέση του ακτιβισμού υπέρ των αμβλώσεων στις ΗΠΑ απ' όσο γνωρίζω. Αν ψάξεις "pro choice" θα δεις ότι υποστηρίζουν πως η άμβλωση πρέπει να επιτρέπεται μέχρι τη στιγμή της γέννησης. ​ >Παντως που μιλας για υπερβολες, εμενα με μπεδευει αρκετα να πω την αληθεια το οτι εχει ταυτιστει τοσο πολυ η αμβλωση με τα δικαιωματα των γυναικων. Δηλαδη απο τη δικη μου οπτικη αν ειναι δολοφονια οχι δεν πρεπει να επιτρεπεται ενω αν δεν ειναι κανε οτι θες. Δεν εχω πολυκαταλαβει γιατι το "my body my choice" θεωρειται επιχειρημα υπερ των αμβλωσεων. Όσοι υποστηρίζουν τις αμβλώσεις προφανώς και υποστηρίζουν πως δεν είναι δολοφονία. Υπσοτηρίζουν πως το έμβρυο δεν είναι άνθρωπος. Άνθρωπος είναι από τη στιγμή της γέννησης. Εφόσον βέβαια δεν υπάρχει επιστημονικός ορισμός από πότε ένα έμβρυο "γίνεται άνθρωπος" δεν έχει λογική να νομιμοποείται η άμβλωση, γιατί αν στο μέλλον η επιστήμη καταλήξει ότι το έμβρυο είναι άνθρωπος τι θα κάνουμε μετά; Θα πούμε ότι νομιμοποιήσαμε μερικά εκατομμύρια φόνους;


BusDiscombobulated10

>Φόνος, άρα αμαρτία. Πρόσχημα είναι. Όχι επιχείρημα. Σίγουρα, βέβαια, συγκινεί και πραγματικά κάποιους Επομένως, θα μπορούσε με πολλούς αστερίσκους να χαρακτηριστεί έτσι.


Kitsosp

Υπάρχουν διάφορα επιχειρήματα νομίζω αυτό όμως είναι το βασικότερο. Οι πιστοί σχεδόν όλων των θρησκειών αλλά ακόμα και αρκετοί άθρησκοι/άθεοι/αγνωστικιστές θεωρούν ότι ο άνθρωπος έχει κάποια ψυχή/πνεύμα. Αν θεωρήσουμε ότι αυτή η άυλη υπόσταση μπαίνει στο σώμα τη στιγμή της σύλληψης, καταλαβαίνεις ότι στα μάτια αυτών των ανθρώπων η άμβλωση δεν έχει καμία διαφορά από τον φόνο.


Clean_Emotion5797

Ωραια, κι αν καποιος δεν το πιστευει αυτο; Συμφωνουμε πιστεύω οτι δεν υπαρχει ξεκαθαρη απαντηση ουτε για το αν υπάρχει ψυχη ουτε για το ποτε αυτη δημιουργειται. Εσυ εχεις δικαιωμα να πιστεύεις οτι θες και χτισε τη ζωη σου συμφωνα με τα δικα σου πιστεύω, αλλα δεν γινεται να αναγκαζουμε τους αλλους να ακολουθούν τα δικα μας πιστεύω. Αν καποιος καταπιέζεται που ενας ανθρωπος που δεν γνωριζει καν, δεν μοιράζεται τα ιδια πιστευω με αυτον και επιλέγει την εκτρωση για τους δικους του λογους, προβλημα του.


Kitsosp

Δεν είπα ότι υποστηρίζω το επιχείρημα αυτό, είπα ποιο είναι το βασικό επιχείρημα


Clean_Emotion5797

Δεκτο. Οποτε δες την απάντηση μου γενικά προς το επιχείρημα, οχι απαραίτητα προς εσενα!


Akis127

Δεν ήταν ποτε θεμα θρησκειας. Εγω που πιστευω αρκετά (αν υπάρχει αρκετα ή λιγο σε αυτο το θεμα) ειμαι ΥΠΕΡ της αμβλωσης. Το σωμα μιας γυναικας ειναι το σωμα ΤΗΣ. Με ποιο δικαιωμα αποφασιζει κάποιος άλλος, και ειδικα ένας άντρας, τι μπορει ή δεν μπορει να κάνει; Ας σκεφτούν τι θα έκαναν αν ηταν η κορη τους ή η μανα τους σε αυτη τη θεση; Ειμαι 20 χρονια σε αυτον τον κοσμο και ακομα να καταλαβω πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος


BusDiscombobulated10

> Ειμαι 20 χρονια σε αυτον τον κοσμο και ακομα να καταλαβω πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος Καλά ούτε και εμείς που είμαστε λίγα παραπάνω χρόνια το έχουμε καταλάβει. Δεν είναι ζήτημα ανθρώπινου εγκεφάλου. Η φιλοσοφικές και θρησκευτικές αντιλήψεις χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα. Η αιτιολογία είναι αυτή ακριβώς που αναφέρεις: θεωρούν ότι (στην περίπτωση των αμβλώσεων) οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν 100% τον λόγο πάνω στο τι θα κάνουν το σώμα τους.


Aragam47

χαχαχαχαχα "πιστευεις αρκετα" ομως το βιβλιο της εβραικης μυθολογιας δεν το χεις διαβασει


Akis127

Τι πραγμα;


mr_feist

Ο/Η /u/Foiti παρέθεσε ένα [βίντεο](https://www.youtube.com/watch?v=OZXQBhTszpU) το οποίο εμένα με τάραξε λίγο και θα αλλάξω λίγο αυτά που σκόπευα να πω. Λοιπόν, ΑΝ είχα πίστη στο σύστημα και την ανθρωπότητα ευρύτερα, θα έλεγα και εγώ όχι στην άμβλωση. Αν μπορούσε κάποιος να μου εγγυηθεί πως όλα τα μωρά που γεννιούνται, μπορούν να κατάληξουν σε κατάλληλες οικογένειες και να μεγαλώσουν σωστά αντί να χαθούν στο σύστημα, σε ορφανοτροφεία ή σε πανάθλιους θετούς γονείς, τότε ναι. Αλλά εγώ όλα αυτά τα βρίσκω κάπως ουτοπικά. Εγώ σκέφτομαι τα παρακάτω: Οι άντρες δεν θα μοιραστούμε ποτέ τον ίδιο ακριβώς δεσμό που έχει μία γυναίκα με τη ζωή του μωρού που 9 μήνες ανθίζει και εν τέλει βγαίνει από μέσα της. Όπως και να το κάνεις, και να το δώσει το παιδί, πάλι θα ζει γνωρίζοντας πως το σπλάχνο της είναι κάπου εκεί έξω και θα αναρωτιέται αν είναι καλά. Ατυχήματα συμβαίνουν και κάποιες γυναίκες είτε δε νιώθουν έτοιμες, είτε δε θέλουν να γίνουν μητέρες, είτε ακόμη κι αν θέλουν να γίνουν μητέρες, δεν είναι ακόμη σε μια κατάσταση στη ζωή τους που να μπορούν να φροντίσουν κατάλληλα για το μωρό αυτό. Αμφίβολο το αν θέλουμε να έρχονται στον κόσμο παιδιά τα οποία οι γονείς τους δεν είναι έτοιμοι να τα μεγαλώσουν και να φροντίσουν κατάλληλα για αυτά. Αμφίβολη η τύχη του παιδιού άπαξ και φύγει από τα χέρια των βιολογικών του γονιών επίσης. Με το να κηρύσσονται παράνομες οι αμβλ΄ώσεις, δε θα σταματήσουν να γίνονται, απλά θα γίνονται σε χειρότερα περιβάλλοντα, ενδεχομένως με μη εξειδικευμένο προσωπικό, με μεγάλο κίνδυνο και για την γυναίκα, χωρίς να αλλάξει κάτι εν τέλει. ΝΑΙ, υπάρχουν φιλοσοφικά ζητήματα για το πού τραβάμε τη γραμμή και πότε θεωρείται το έμβρυο ένας ανεξάρτητος οργανισμός με δικαίωμα στη ζωή. ΝΑΙ, υπάρχουν και θρησκευτικά ζητήματα για τα οποία δε ξέρω και πολλά εγώ. ΝΑΙ, είναι μια φριχτή διαδικασία. Αλλά όλα αυτά είναι κουβέντα να γίνεται και υπόκεινται στο σύστημα αξιών του κάθε ενός ξεχωριστού ατόμου. Δεν βλέπω λόγο να αφαιρείται η επιλογή από όλες τις γυναίκες αδιακρίτως. Ας κάνει ο καθένας τις επιλογές του βάσει των απόψεων και των πεποιθήσεων του. Προφανώς σε όλο μου το κείμενο αυθαίρετα υποθέτω πως οι βιολογικοί γονείς θα είναι πάντα καλοί γονείς, κάτι που ειδικά με τα πρόσφατα δρόμενα στην Ελλάδα ξέρουμε πολύ κα΄λά πόσο δεν ισχύει. Δυστυχώς, αυτό κι αν σηκώνει φιλοσοφικά και ηθικά ερωτήματα από πολλές διαφορετικές πλευρές. TL;DR: Δεν βλέπω λόγο να χρειάζονται νόμοι για να καταργήσουν την άμβλωση, ας κάνει ο κα΄θένας ό,τι νομίζει σωστό βάσει των απόψεων και των πεποιθήσεων του.


[deleted]

[удалено]


mr_feist

>Δηλαδή θα πάρεις την ελευθερία του σώματος μιας γυναίκας με το έτσι θέλω για 9 μήνες; Θα προτιμούσα να μη χρησιμοποιούμε τόσο ακραίες εκφράσεις. Τα γεγονότα που οδηγούν μέχρι τη σύλληψη του εμβρύου είναι πολλά. Υπάρχουν πάρα πολλοί μέθοδοι αντισύλληψης, υπάρχουν χάπια της επόμενης ημέρας, άντρες και γυναίκες εξίσου γνωρίζουν πως γίνεται η αναπαραγωγή. Υπάρχουν πολλά σημεία πριν το γεγονός όπου το ζευγάρι μπορεί να αποτρέψει την εγγυμοσύνη και να προστατέψει την ελευθερία αυτή του σώματος της γυναίκας που λες εσύ. Από εκεί και πέρα, απ' όσο ξέρω, εγγυμοσύνη δε σημαίνει σε αλυσοδένουν σε ένα κρεβάτι για 9 μήνες και σου στερούν κάθε δικαίωμα στην ύπαρξη, τη δουλεία, τη ζωή. Κυρίως οι τελευταίοι μήνες είναι που θέλουν περισσότερη προσοχή, αν δε κάνω λάθος; Και βέβαια, δε ξέρω για τι ποσοστό επιπλοκών μιλάμε, αλλά όπως αναφέρει και ο κύριος στο βίντεο επιπλοκές μπορείς να έχεις και στην άμβλωση. Ακόμη και στη γενική αναισθησία υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μη ξυπνήσεις, αλλά οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις που σώζουν ζωές θα ήταν αδύνατες χωρίς τα γενικά αναισθητικά. Και εγώ βέβαια τώρα που τα γράφω τα ξανασκέφτομαι λίγο, το προηγούμενο σχόλιο ήταν πιο πολύ από τη σκοπιά του παιδιού και του τί μέλλον και πορεία ζωής θα έχει δεδομένου του πώς έρχεται στη ζωή. Μετά είναι και το προφανές μελανό σημείο του τί γίνεται με το έμβρυο που προέκυψε από βιασμό σε ένα κόσμο που απαγορεύεται η άμβλωση - εκεί τα νερά θολώνουν και δεν έχω κάποια ξεκάθαρη στάση να πάρω. Όπως και να 'χει, είμαι χαρούμενος να αναθεωρήσω αν κάνω λάθος, γι'αυτό και κάθομαι και γράφω σχόλια στο reddit, αλλιώς θα κρατούσα αυτά που σκέφτομαι για τον εαυτό μου. 😁


[deleted]

Να πω κατι εδω. Καμια μεθοδος αντισυληψης δεν σου λεει οτι θα πιασει 100%. Επισης ξεχνας θυματα βιασμου. Ξεχνάς μαζι και τους άντρες που κατεληξαν πατεραδες χωρις να το θελουν γιατι τους ειπε η συντροφος τους οτι παιρνει χαπι ή εχει σπιραλ κλπ. Ξεχναμε επισης οτι περιπου στις 20-24 εβδομαδες γινονται πολλες εξετασεις που ειναι πανω στην υγεια του παιδιου σου, αν θα εχει καποια σοβαρη ασθενεια ή προβλημα υγειας κλπ αυτα τα παιδια επισης θα πρεπει να τα γεννησεις στους 9 μηνες και να τα φροντιζεις μεχρι να πεθανεις. Και επειδη σιγουρα θα πεις 'γιατι παιδι δεν ειναι και αυτο' ναι ειναι αλλα εισαι διατεθημενος να καθαριζεις πανες για παντα και οταν πεθανεις να μην ξες τι θα απογινει; Επισης εχουν ηδη πεθανει γυναικες στο Τεξας που το σωμα τους απεβαλε το εμβρυο και δεν τους επιτραπηκε να το αφαιρεσουν γιατι ειναι επισης αμβλωση τοτε και θα επρεπε να το γεννησουν κανονικα στους 9 μηνες. Και οπως καταλαβαινεις αυτο σαπισε και πεθαναν. Θα αγνοησω ολο το ανθιζει μια ζωη στο σωμα σου. Σαν αντρας δεν μπορεις να ξερεις τι ειναι το ανθισμα και ποσες ειναι οι επιπλοκες του ανθισματος. Ακομα και να μην υπαρχει θεμα στην εγκυμοσυνη το ποσο ταραζει το σωμα της γυναικας και δημιουργει προβληματα που αλλιως δεν θα υπηρχαν. Το γεγονος οτι λες μελανο σημειο τον βιασμο και δεν ξες ποια σταση να παρεις λεει πολλα περισσοτερα για εσενα απο οτι νομιζεις. Γιατι δεν φτανει που την βιασαν γιατι να μην θελει και κατι που θα της θυμιζει μονιμως οτι την βιασαν;


fed_up_with_politics

>Επισης ξεχνας θυματα βιασμου. Γενική παρατήρηση. Και γενική απαγόρευση να υπάρχει μπορεί να νομοθετηθούν εξαιρέσεις. Για παράδειγμα ο φόνος απαγορεύεται αλλά εξαιρείται η αυτοάμυνα. Δε χρειάζεται να αποποινικοποιηθούν όλες οι δολοφονίες για να μην τιμωρούνται όσοι αμύνονται. Αρκεί μια εξαίρεση στο νόμο κατά περίπτωση. ​ >Ξεχνάς μαζι και τους άντρες που κατεληξαν πατεραδες χωρις να το θελουν γιατι τους ειπε η συντροφος τους οτι παιρνει χαπι ή εχει σπιραλ κλπ. Σε αυτή την περίπτωση δεν αλλάζει κάτι. Αν ο άντρας εξαπατηθεί και η γυναίκα τον παγιδεύσει και μείνει έγκυος δεν μπορεί να την αναγκάσει να κάνει άμβλωση ακόμη και σε χώρες ή πολιτείες που είναι απόλυτα νόμιμη. ​ >Επισης εχουν ηδη πεθανει γυναικες στο Τεξας που το σωμα τους απεβαλε το εμβρυο και δεν τους επιτραπηκε να το αφαιρεσουν γιατι ειναι επισης αμβλωση τοτε και θα επρεπε να το γεννησουν κανονικα στους 9 μηνες. Και οπως καταλαβαινεις αυτο σαπισε και πεθαναν. Για δώσε ένα link. Απαγορεύεται να αφαιρεθεί ένα νεκρό έμβρυο από τη μήτρα της γυναίκας; Δε νομίζω να ισχύει αυτό.


newnamefakename

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/slask/iza-z-pszczyny-zmarla-w-22-tygodniu-ciazy-na-jaw-wyszly-nowe-nagrania/3nbr9jl το ρεζουμε ειναι ακριβως αυτο οτι το εμβρυο πεθανε μεσα στην κοιλια της αλλα δεν μπορουσαν να το βγαλουν για να μην παραβιασουν το νομο για τις εκτρωσεις και η γυναικα πεθανε απο σηψαιμια (δεν μπορω να βρω κατι για αυτο στα αγγλικα οποτε αν θες ολη τη μεταφραση στειλε ενα δμ)


AmputatorBot

It looks like you shared an AMP link. These should load faster, but AMP is controversial because of [concerns over privacy and the Open Web](https://www.reddit.com/r/AmputatorBot/comments/ehrq3z/why_did_i_build_amputatorbot). Maybe check out **the canonical page** instead: **[https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/slask/iza-z-pszczyny-zmarla-w-22-tygodniu-ciazy-na-jaw-wyszly-nowe-nagrania/3nbr9jl](https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/slask/iza-z-pszczyny-zmarla-w-22-tygodniu-ciazy-na-jaw-wyszly-nowe-nagrania/3nbr9jl)** ***** ^(I'm a bot | )[^(Why & About)](https://www.reddit.com/r/AmputatorBot/comments/ehrq3z/why_did_i_build_amputatorbot)^( | )[^(Summon: u/AmputatorBot)](https://www.reddit.com/r/AmputatorBot/comments/cchly3/you_can_now_summon_amputatorbot/)


fed_up_with_politics

Η ιστορία είναι από Πολωνία και όχι από το Τέξας ή τις ΗΠΑ. Επίσης το έμβρυο ήταν ζωντανό και η γυναίκα έπαθε σήψη, όχι επειδή δεν αφερέθηκε το νεκρό έμβρυο, αλλά επειδή περίμεναν να πεθάνει το έμβρυο για να γίνει ιατρική παρέμβαση. Βέβαια αν όντως συνέβη λόγω του νόμου και όχι λόγω λάθους εφαρμογής από του γιατρούς, εννοείται ότι ο νόμος χρειάζεται άμεσα αλλαγή. Σίγουρα δεν πρέπει να απαγορεύεται ο τερματισμός της κύησης για ιατρικούς λόγους, ειδικά για λόγους που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. **edit**: Το παράδειγμα σου είναι μάλλον λάθος: >"However, when it comes to the issues related to the Constitutional Tribunal ruling, then we should not mix up those two things. It needs to be stressed that the Constitutional Tribunal ruling does not change anything regarding the life and health of a mother. When the life or health of a mother is at risk, then abortion is still possible, so here nothing has changed," he said. > >[https://tvn24.pl/tvn24-news-in-english/polish-hospital-suspends-two-doctors-after-pregnant-womans-death-5479348](https://tvn24.pl/tvn24-news-in-english/polish-hospital-suspends-two-doctors-after-pregnant-womans-death-5479348) Απ' ότι διαβάζω ο νόμος δεν απαγορεύει τον τερματισμό κύησης για ιατρικούς λόγους.


newnamefakename

για τεξας δεν εχω ακουσει τιποτα αλλα ηταν ενα παραδειγμα. και ναι οντως λαθος μου αλλα ειχε γενετικα προβληματα και δεν υπηρχε αμνιακο υγρο, τι πιθανοτητες ειχε αυτο το εμβρυο να γεννηθει; καμια. αν δεν υπηρχε αυτος ο κωλονομος με τις εκτρωσεις η γυναικα θα ζουσε και η κορη της δεν θα εμενε χωρις μανα, οποιος υποστηριζει οχι εκτρωσεις εχει το αιμα αυτης της γυναικας και οσων αλλων πεθαναν στα χερια του υγ. ο νομος ελεγε απαγορευεται η εκτρωση περα απο καποιες εβδομαδες αν θυμαμαι καλα και γινοντουσαν τοτε διαδηλωσεις επειδη θελαν να τον αλλαξουν σε πληρη απαγορευση ακομα και για ιατρικους λογους κλπ


fed_up_with_politics

Διάβασε το edit που έκανα. Ο νόμος δεν απαγορεύει τη διακοπή της κύησης για ιατρικούς λόγους ούτε στην Πολωνία. Δε φταίει ο νόμος επομένως.


newnamefakename

ναι μετα απο το κραξιμο που εφαγαν ετσι γραφει ο νομος πριν ομως δεν ηταν απολυτα ξεκαθαρο το ποτε μπορεις η δεν μπορεις για αυτο και οι γιατροι φοβηθηκαν να το κανουν για να μην τους πουν οτι ο λογος τους δεν ηταν αρκετα σοβαρος (ο ντουντα τοτε οραματιζοταν να απαγορευεται αν το μωρο εχει γενετικες ανωμαλιες η χαμηλες πιθανοτητες να ζησει επειδη τΙ κΙ αΝ γΙνΕι θΑυΜα κΑι ζΗσΕι) το περιστατικο εγινε αναμεσα στις μεταρρυθμισεις αυτες και αν ο νομος περνουσε το νοσοκομειο θα ειχε μπλεξιματα


fed_up_with_politics

>Δηλαδή θα πάρεις την ελευθερία του σώματος μιας γυναίκας με το έτσι θέλω για 9 μήνες; Μπορεί πολύ εύκολα αν θέλει να μη μείνει έγκυος. Οι μέθοδοι αντισύλληψης είναι εύκολα προσβάσιμες στις δυτικές χώρες και άνευ ουσιαστικού κόστους.


odanwt99

Στην Ελλάδα έχει θεσπιστεί εδώ και δεκαετίες και δεν νομίζω ότι υπάρχει έντονη αμφισβήτηση.


microkostas

Το κύριο και μοναδικό επιχείρημα είναι ότι, από τη στιγμή που το σπερματοζωάριο εισχωρήσει στο ωράριο, θεωρείται ότι έχουμε έναν άνθρωπο. Το τεράστιο νομικό και ηθικό ερώτημα είναι, το χρονικό σημείο κατά το οποίο ένα μάτσο κύτταρα όπως αυτά που σκοτώνουμε όταν ξυνόμαστε, θεωρούνται άνθρωπος. Ένα άλλο είναι αν κάθε ωάριο που πεθαίνει και αποβάλλεται με την εμμηνόρροια, θεωρείται μισός άνθρωπος και τα μη μετρήσιμα σπερματοζωάρια που εκτοξεύονται προς άπασα κατεύθυνση είναι ο άλλος μισός. Υπόψη ότι δεν έχω αγγίξει το θέμα των ανθρωπίνων κυττάρων που χρησιμοποιούνται σε εργαστήρια. Μην το ψάχνεις, ζούμε σε ένα ατελείωτο σφαγείο.


donscrooge

Είναι οριακά "πιο υποκριτικό πεθαίνεις" το κάποιοι να κόπτονται για τη ζωή ενός νεοσυλλυληφθεντα οργανισμού αλλά, μετά από μερικά χρόνια ζωής Ν αδιαφορούν επιδεικτικά γι αυτή.


Foiti

Για μη θρησκευτικά επιχειρήματα το κύριο επιχείρημα είναι ότι είναι μια [φρικτή διαδικασία](https://www.youtube.com/watch?v=OZXQBhTszpU). Γνωρίζω προσωπικά γιατρό που το γύρισε κατά της άμβλωσης και των εκτρώσεων τη στιγμή που έκανε τη πρώτη του επέμβαση. Μετά κατέβαινε κάθε χρόνο στο marche pour la vie. Τώρα η αλήθεια είναι πως είναι όντως κάτι φρικτό. Αλλά από την άλλη είναι και κάτι πολλές φορές αναγκαίο. Η απαγόρευση της διαδικασίας καμιά φορά είναι παράλογη. Οπότε πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να γίνεται και οι γονείς και οι γιατροί να σηκώνουν το βάρος της επιλογής. Επίσης αυτό το δικαίωμα στην επιλογή πρέπει να συνοδεύεται και από σωστή ενημέρωση για το τι εστί αυτή η διαδικασία, καθώς και από αστερίσκους που αφορούν τη διαδικασία ως προς τον χρόνο εκτέλεσης κ.α.


pr0metheusssss

Συμφωνώ γενικά με το ότι υπάρχει θέμα με τις πολύ καθυστερημένες εκτρώσεις (φάση 5-6 μηνών). Επίσης τέλεια λύση με την παρούσα τεχνολογία δεν υπάρχει. Μια τέλεια λύση, όταν το επιτρέψει η τεχνολογία, θα είναι όποια δεν θέλει το έμβρυο, να πηγαίνει σε μια κλινική, να αφαιρείται και να «μεταμοσχεύεται» σε μια τεχνητή κοιτίδα, όπου θα αναπτύσσεται πλήρως και θα δίνεται για υιοθεσία. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα μωρά που έχουν γεννηθεί αλλά δεν τα θέλουν ή δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν οι γονείς τους. Απλά αντί να το δίνεις αφού γεννηθεί, το δίνεις ως έμβρυο. Οπότε ούτε τα δικαιώματα αυτοδιαχείρισης της μητέρας καταπατάς υποχρεώνοντάς την σε κύηση, ούτε τα δικαιώματα του εμβρύου (αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν), και φαντάζομαι και από άποψη ηθικής και θρησκειών πάλι δεν υπάρχει θέμα, σίγουρα όχι μεγάλο. Με την υπάρχουσα τεχνολογία όμως, μεταξύ των δύο κακών, θεωρώ λιγότερο κακό να έχει η μητέρα την επιλογή, με σωστή και πλήρη ενημέρωση πάντα. Ως ένα σημείο βέβαια, δεν μπορείς να κάνεις έκτρωση πχ 8 μηνών. Το σημείο αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί, με τα κριτήρια που θα θέσουν. Και κάτι τελευταίο, το θέμα έχει και κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Πχ ένα **τεράστιο** θέμα είναι το οικονομικό, και της στήριξης στο να μεγαλώσει μια πχ άνεργη μάνα μόνη της ένα μωρό. Σε άλλες χώρες αυτό είναι εφικτό, χωρίς πολλά πολλά. Στην Ελλάδα είναι **αδύνατο** και **εξωπραγματικό**, το κράτος πρόνοιας είναι υποτυπώδες και αστείο. Τέλος όσον αφορά τον γιατρό του βίντεο, είναι καλό να υπάρχουν τέτοιες μαρτυρίες, και χρήσιμο όσον αφορά το σημείο που θα καθοριστεί ως χρονικό περιθώριο για έκτρωση. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τις προσωπικές περιστάσεις που έκαναν τον συγκεκριμένο γιατρό να σταματήσει τις εκτρώσεις - και ίσως συνέβαλαν σημαντικά στο να σχηματίσει την γνώμη που έχει. Προβλήματα γονιμότητας, που όσοι πέρασαν ξέρουν πόσο σκληρή δοκιμασία είναι για το ζευγάρι, υιοθεσία, επίσης δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τραγικός θάνατος του παιδιού του, σύντομα μετά από τον οποίο έπρεπε να πάει ο ίδιος να εκτελέσει άμβλωση σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Τραγική ειρωνία η όλη κατάσταση, και στους περισσότερους αν συνέβαινε θα τους έβαζε σε σκέψεις σχετικά με τις αμβλώσεις.


Foiti

Η γυναίκα μου αν και υπέρ της επιλογής είναι φανατικά κατά των εκτρώσεων. Όταν έμεινε έγκυος στο πρώτο μας παιδί και συζητήσαμε το ενδεχόμενο έκτρωσης, απλά ως ενδεχόμενο, έκλαιγε για μέρες μόνο και μόνο στην ιδέα του ότι το συζητάμε. Δεν τις περνούσε από το μυαλό ότι μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι και Καθολική και μεγάλωσε πολύ ενημερωμένη για το πως είναι μια έκτρωση. > ένα τεράστιο θέμα είναι το οικονομικό, και της στήριξης στο να μεγαλώσει μια πχ άνεργη μάνα μόνη της ένα μωρό Τιποτένιος κάθε άντρας που αφήνει μια γυναίκα έγκυο και τη παρατάει. Κάποτε πρέπει να μάθουμε πως το σεξ δεν είναι παιχνίδι. Έχει επιπτώσεις και απαιτεί μια σοβαρότητα.


pr0metheusssss

Και εγώ προσωπικά κατά είμαι, με την άποψη ότι δεν θα ήθελα να το κάνω (η κοπέλα μου δηλαδή), και θα έκανα το σκατό μου παξιμάδι να τα φέρω βόλτα και να κάνω την κοπέλα μου να νιώσει άνετα και ψυχολογικά και πρακτικά, ώστε να μεγαλώσουμε το παιδί σωστά και να θέλει να το κρατήσει. Ή και να το μεγαλώσω μόνος μου, αν όντως δεν θέλει. Αλλά αυτό είναι προσωπική επιλογή, και όπως λες και συ είναι διαφορετικό από το δικαίωμα στην επιλογή - όπου και γώ είμαι υπέρ. >τιποτένιος κάθε άντρας που […] Συμφωνώ επακριβώς σε όλα.


Bloubloum

Μα το να είσαι υπερ της επιλογής, δεν σημαίνει απαραίτητα οτι είσαι υπερ της έκτρωσης σε προσωπικό επίπεδο. Και εγώ προσωπικά δεν θα προχωρούσα σε έκτρωση (μιλάμε για φυσιολογική σύλληψη όχι για βιασμό), αλλα μιλάω βάση της δικής μου εμπειρίας και ζωής καθαρά. Γιατί ξέρω οτι ακόμα και στα 19 μου, είχα απο πίσω ένα support system οικογενειακό , που θα ήταν δίπλα μου ότι και εαν γινόταν. Δεν έχουν όλες την ίδια επιλογή, οπότε δεν περιμένω να έχουν και όλες την ίδια αντιμετώπιση.


Bloubloum

Οι καθυστερημένες εκτρώσεις δεν επιτρέπονται σχεδόν πουθενά, εκτός εαν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Δηλαδή, εαν πάω εγώ σε 5 εβδομάδες απο τώρα (είμαι 15 εβδ) να κάνω έκτρωση χωρίς ιατρικό λόγο, δεν θα γίνει. Στις περισσότερες χώρες και στις περισσότερες περιπτώσεις, μιλαμε για τις 12 εβδομάδες\*.. \*Εδώ να σημειώσουμε οτι την πρώτη μέρα της καθυστέρησης, η γυναίκα θεωρείται ήδη 4 εβδομάδων. Αυτό, γιατί μετριέται απο την τελευταία ημερομηνία περιόδου, οπότε, στις 12 εβδομάδες , η ηλικία του εμβρύου είναι 8 εβδομάδες.


BusDiscombobulated10

γνήσια ακροδεξιά 'prolife' ψέκα. [Ποιον ΠΟΥ και ποιούς διεθνείς οργανισμούς;](https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/abortion) Ακούστε τον κυριούλη στο youtube.


tsmaniac1

Πιστεύω ότι όλοι θα έπρεπε να έχουν ίδιους νόμους όπως παραδόξως έχουμε και εδώ στην Ελλάδα. Μέχρι κάποιον μηνών απλά πας και κάνεις no questions asked ,οσο για αργότερα ανάλογα την περίσταση όπως εάν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της εγκυμονούσας και έτσι. Στο Murica έχουν θέμα από τη μεν να είναι πλήρως κατά της άμβλωσης η από την άλλη άπλα για να κανουν appeal στην άλλη πλευρά σου λέει και 7-8 μηνών πάνε κανε έκτρωση αέρα πατέρα. Που στην πραγματικότητα λίγο δύσκολο να έχεις φτάσει 6-8 μηνών και τότε ξαφνικά να πεις α ναι, τελικά δεν το Θέλω εξαιρείτε να έχει κάποιο ελάττωμα το παιδί και έτσι.


[deleted]

[удалено]


AutoModerator

Δεν επιτρέπονται σύνδεσμοι προς σελίδες Google AMP. Το σχόλιό σου έχει αφαιρεθεί. Μπορείς όμως να το επεξεργαστείς και να ενημερώσεις τους συντονιστές για να εγκριθεί. --- No links to Google AMP are allowed. Your comment has been removed. You may edit your comment though and notify the moderators so that it can be reinstated. *I am a bot, and this action was performed automatically. Please [contact the moderators of this subreddit](/message/compose/?to=/r/greece) if you have any questions or concerns.*


apoklinon

Γιατι ακόμα αμφισβητείται το δικαίωμα των ανδρών στην ίση αντιμετώπιση στην κηδεμονία των παιδιών έπειτα από διαζύγιο; Για τον ίδιο λόγο. Ευχαριστώ για τα downvotes.


Prudent_Time6943

My body my choice: "Ι Support vaccine mandates". Οι γνωστοί υποκριτές και lockdown-λάγνοι που τώρα που τους τέλειωσε το παραμυθάκι του Covid θυμήθηκαν τις βασικές ελευθερίες του ανθρώπου. (Φυσικά και περιμένω ένα τόνο downvotes γιατί στο reddit βρίσκομαι, την φωλιά των παραπάνω, αλλά ας ακουστεί και η άλλη πλεύρα)


ravrav69

Σε μια χώρα με άπειρες ΜΕΘ και εγώ θα ήμουν υπέρ του να κάνει ο καθένας ότι θέλει με τα εμβόλια. Αλλά εάν το να μην κάνεις εμβόλιο , μπορεί να μου κοστίσει στο μέλλον τη ζωή μου, με το να μην υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ αν τρακαρω πχ, τότε ναι με επηρεάζεις έμμεσα. Επιπλέον είναι μια απόφαση καλή τόσο για το σύνολο της κοινωνίας όσο και για το ίδιο το άτομο, αποδεδειγμένο επιστημονικά. Οπότε your choice επηρεάζει και τη δική μου ζωή.


Previous_Interest642

Γελοία απάντηση. Άρα πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος γιατί το κράτος είναι ανίκανο να προσφέρει τις απαραίτητες ΜΕΘ; Μήπως να πουλάει και τα νεφρά του για να παίρνεις επίδομα εάν είσαι άνεργος επειδη το κράτος δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία;


ravrav69

Από ότι θυμάμαι τα συστήματα υγείας όλων των χωρών ήταν υπό πίεση στα κύματα του κοβιντ που πέρασαν, άλλο το ότι η Ελλάδα έχει τον μισό αριθμό ΜΕΘ ανά πληθυσμό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προφανώς και έχει και το κράτος ευθύνη αλλά στην ακραία περίπτωση που κανένας δεν θα αποφάσιζε να εμβολιαστεί, πόσο ρεαλιστικό πιστεύεις θα ήταν να υπάρχουν ΜΕΘ για όλους όσους χρειάζονται;


Previous_Interest642

Άρα είσαι υπέρ το κράτος να ελέγχει και το ποσό τρως για να μη φτάσεις πχ 250 κιλά με πολλαπλές καρδιακές ανακοπές και επιβαρύνεις το σύστημα υγείας, όπως και να απαγορεύεται το κάπνισμα, η ζάχαρη, το αλκοόλ και οτιδήποτε τέλος πάντων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σου. Χαμογελάει ο Τζόζεφ Στάλιν από την κόλαση με αυτά που λέτε μερικοί.


ravrav69

Όχι , γιατί αυτό ρεαλιστικά δεν συμβαίνει. Έχεις ακούσει ποτέ να καταρρέει το σύστημα υγείας από εμφράγματα επειδή οι άνθρωποι τρώνε πολύ;


Previous_Interest642

Άρα είσαι υπέρ του τι γίνεται τώρα στη Σανγκάη μιας και το σύστημα υγείας δεν θα καταρρεύσει. Τέλειο.


ravrav69

Δεν θέλω να καταρρεύσει το σύστημα υγείας = υποστηρίζω την στρατηγική zero-COVID, δηλαδή μηδενικά κρούσματα, ακόμα και αν έχουν βγει εμβόλια, χάπια, μονοκλωνικά, και μπορείς να φοράς οποτεδήποτε θες μάσκα για να προστατευτείς. Κάτι πάει λάθος με τους συλλογισμούς σου


Previous_Interest642

Ναι, τα μονοκλωνικά σε εσένα θα τα δώσουν. 😂😂😂 Φαντάζομαι αν το κράτος και ο FDA κάποια στιγμή σου πουν να σε στειρώσουν, γιατί πχ (αν είσαι άντρας) η τεστοστερόνη ανεβάζει τις πιθανότητες να μπεις σε ΜΕΘ, θα το κάνεις. Και δε λέω ότι τα εμβόλια πχ στειρώνουν αλλά πολλοί άνθρωποι έπαθαν ανακοπή από αυτά, άλλοι έμειναν ανάπηροι κτλπ. Μπορεί ίσως να μην είναι πολλοί με τη δική σου λογική, αλλά εγώ δε θέλω ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να πάθω κάτι τέτοιο εφόσον ξέρω ότι είμαι νέος άνθρωπος, δεν έχω κιλά και μπορώ να αντιμετωπίσω έναν ιό με τόσο χαμηλή θνησιμότητα. Πέρασα COVID δύο φορές και 1) όσο απίστευτο και αν φαίνεται είμαι ζωντανός, 2) βάση επιστήμης θεωρουμαι "εμβολιασμένος". Τώρα που τελείωσε αυτό το παραμύθι, το λένε και οι ίδιοι που πίεζαν αυτούς που το είχαν περάσει να εμβολιαστούν ότι εάν το πέρασες είσαι καλυμμένος.


SteveRoussos94

Η άμβλωση δεν είναι μορφή αντισύλληψης. Θα πρέπει να γίνεται κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Μπαίνουν πολλά πρακτικά και φιλοσοφικά ερωτήματα σ αυτή την υπόθεση. Τα βασικά είναι το τι θεωρείται ζωή και από ποιό σημείο κι έπειτα και αν το αγέννητο παιδί μπορεί να έχει δικαιώματα. Εχω παρακολουθήσει λίγο τις συζητήσεις που γίνονται τώρα στην Αμερική και επειδή κι εγώ πρόκειται να γίνω πατέρας σε λίγο, έχω γίνει πιο ευαισθητοποιημένος σε αυτό το ζήτημα. Το ''my body, my choice" έτσι όπως εννοείται για το δικαίωμα στην άμβλωση δε με βρίσκει σύμφωνο γιατί μέχρι να μείνεις έγκυος έχεις κάνει πολλές επιλογές. Εκανες την επιλογή να κάνεις επιπόλαιο σεξ, χωρίς προφυλάξεις και χωρίς να πάρεις το χάπι της επόμενης ημέρας. Το αντίστοιχο ισχύει και για τη μεριά του άντρα φυσικά που πρέπει να επιμεριστέι την ευθύνη. Οι εξελιγμένοι μέθοδοι αντισύλληψης έδωσαν τη δυνατότητα της χειραφέτησης στις γυναίκες γιατί τις απάλλαξαν σε ένα μεγάλο ποσοστό από τις συνέπειες αυτές. Συνέπειες όμως συνεχίζουν να υπάρχουν. Για να μη μακρυγορώ, θεωρώ πως είναι σωστό να γίνεται άμβλωση σε περίπτωση που απέτυχαν οι μέθοδοι αντισύλληψης και βρίσκεται η εγκυμοσύνη στις πρώτες εβδομάδες, σε περίπτωση βιασμού και σε περιπτώσεις που φαίνεται πως το παιδί θα γεννηθεί με σοβαρό πρόβλημα ή απειλείται η ζωή της εγκυμονούσας.


Bloubloum

Συμφωνώ μέχρι ένα πολύ μεγάλο βαθμό, αλλα με ένα μεγάλο ναι μεν αλλα. Αφενός, η εγκυμοσύνη δεν είναι πάντα αποτέλεσμα επιπόλαιου σεξ. Και ούτε πάντα το χάπι της επόμενης ημέρας είναι η λύση, διότι δεν ξέρεις πάντα οτι απέτυχε κάποια μέθοδος αντισύλληψης. Μπορεί να μην ξέρεις οτι το χάπι αντισύλληψης δεν λειτούργησε σωστά αυτό το μήνα γιατί αρρώστησες, ή πήρες αντιβίωση. Μπορεί να μην ξέρεις καν οτι μπορείς να μείνεις έγκυος γιατί έτσι σου είπαν οι γιατροί, ενώ είχε να σου έρθει περίοδος 6 μήνες λόγω ενδομητρίωσης ή πολυκυστικών. Μπορεί να έκανες ελεύθερα με τον φίλο σου γιατί θέλατε παιδί αλλα τελικά την έκανε μπουχός ή να ανακάλυψες κέρατο, τζόγο ή οτιδήποτε άλλο που δεν τον κάνει τελικά κατάλληλο σύντροφο ή πατέρα. Αλλα ακόμα και να ήταν αποτέλεσμα μιας επιπόλαιης πράξης, τι γίνεται; Τι είναι πιο επιπόλαιο στο τέλος ; Να μείνεις έγκυος και να κάνεις άμβλωση ή να μεγαλώσεις ένα παιδί που δεν μπορείς να υποστηρίξεις (οικονομικά, ψυχολογικά, οτιδήποτε) και δεν θέλεις ; Δυστυχώς, έχουμε δει τα αποτελέσματα απο ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες που συνεχίστηκαν. Παιδιά σε ιδρύματα, παιδιά σε κάδους σκουπιδιών, ακάλυπτους απο πολυκατοικίες. Παιδιά που μεγαλώνουν με μίσος και περιφρόνηση. Το πιο σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να βλέπουμε και τι θα γίνει μετά. Το να το κρατήσεις για να το κρατήσεις, ως "τιμωρία" της επιπολαιότητας σου, είναι στο τέλος θετικό για το παιδί αυτό ;


SteveRoussos94

Λέω απλώς οτι οι πράξεις μας έχουν και συνέπειες. Υποπεριπτώσεις και εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν ,αλλά ας ασχοληθούμε κατά βάση στο 99% και όχι στην περίπτωση. Οι περιπτώσεις που προανέφερες μπορούν να συμβούν και μόλις γεννηθεί το παιδί. Εκεί τι κάνεις? Το σκοτώνεις? Αυτή τη στιγμή η σύντροφός μου είναι στις 22 εβδομάδες. Το μωρό είναι πλέον σα μικρός άνθρωπος. Κλωτσάει, γυρνάει, κάνει γκριμάτσες, αποκτά ένα σχετικό πρόγραμμα του πότε ξυπνάει και πότε κινείται. Δε μπορώ να ακολουθήσω τη λογική οτι δε θεωρείται άνθρωπος που την ακούω απο πολλούς/ες. Δεν τα γράφω με τη διάθεση να τιμωρήσω κανένα. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε οτι συζητάμε για την αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής. Και είναι τουλάχιστον υποκριτικό το γεγονός πως τα περισσότερα επιχειρήματα υπέρ της έκτρωσης τα ακούω απο ανθρώπους χώρων που υποτίθεται πως είναι πιο ευαίσθητοι στη ζωή γενικότερα, υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, της χορτοφαγίας, της κλιματικής αλλαγής κλπ. Εσυ δε βλέπεις καμία ασυμβατότητα σ αυτό τον τρόπο σκέψης?


Bloubloum

Η έκτρωση δεν γίνεται σε τέτοια εβδομάδα, γιατί μιλάμε τώρα ; Η έκτρωση επιτρέπεται έως και την 12 εβδομάδα ( για κοινωνικούς λόγους, όχι λόγους υγείας).


SteveRoussos94

https://www.youtube.com/watch?v=n6SMxKVD4fQ&ab\_channel=familyfirstnz


SteveRoussos94

Κι όμως γίνονται, κι εγώ δεν το ήξερα


Bloubloum

Στην Ελλάδα δεν γίνεται (και στις περισσότερες χώρες)- εκτός εάν είναι για ιατρικό λόγο.


SteveRoussos94

Δεν το γνωριζω αυτο αλλα ελπιζω οντως να μη γινονται


[deleted]

Ποιος το αμφισβητησε;


AlFasGD

Θα εκπλαγείς να μάθεις πόσος κόσμος είναι κατά της άμβλωσης


[deleted]

Το μόνο που έχω ακούσει είναι από φίλη η ίδια να μην θέλει ποτέ να κάνε έκτρωση ακόμα και έγινε από βλακεία


odanwt99

Που είναι όλοι αυτοί στην Ελλάδα; Εκτός και αν εννοείς στο εξωτερικό.


AlFasGD

Η ελληνική κοινωνία δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετά ανοιχτή σε τέτοια θέματα, πώς περιμένεις να μην υπάρχουν άτομα που την αμφισβητούν;


odanwt99

Μα αφού έχουν νομιμοποιηθεί εδώ και δεκαετίες και δεν θεωρείται πλέον επίκαιρο θέμα.


painkilleraddict6373

Τι εννοείς; Κυρίως στην Αμερική και τις υποανάπτυκτες χώρες υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Η Αμερική είναι ένα φίδι που τρώει τον εαυτό της. Επίσης τα επιχειρήματα τους είναι κυρίως θρησκευτικά από όσο ξέρω. ΠρΟΣπαΘουΝ να ΣΩσοΥν ΚαΘε ΖΩη,εκτός από όταν κάνουν πολεμούς για το πετρέλαιο και εφαρμόζουν την θανατική ποινή ,ακόμα και σε ανθρώπους με χαμηλή νοημοσύνη. Επίσης,είναι κατά της άμβλωσης,αλλά δεν έχουν πολλά δικαιώματα στις δουλειές τους.Ούτε πολλούς μήνες άδεια,παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία στοιχίζουν έναν μισθό και γενικά δεν έχουν πολύ βοήθεια από το κράτος.Κάνε το παιδί και στα αρχιδια μας πως θα ζήσει.Ούτε εξαίρεση γίνεται σε κυήσεις που είναι αποτέλεσμα βιασμών. Έχουμε δικά μας προβλήματα για να ασχοληθούμε.Ας βγάλουν τα μάτια τους.Αυτοί κάθονται και το παίζουν ότι είναι οι καλύτεροι όλων.


Koreliss

Η διαφωνια ειναι στο οτι απο την στιγμη τς συλληψης μιλαμε για ενα διαφορετικο ανθρωπο,εχει αλλο DNA.Το να τερματιζεις τν ζωη τους χωρις σοβαρο ιατρικο λογο(ειτε για τν μητερα ειτε για το παιδι) αγκιζει τα ορια τς δολοφονιας.Εγω προσωπικα δεν συμφωνω με την αμβλωση,καθως υπαρχουν μεθοδοι αντισυλληψης πολυ πριν φτασεις εκει,παιδεια χρειαζεται και ενημερωση.Ισως,για μενα,αποτελει εξαιρεσει οταν μιλαμε για εγκυμοσυνη που προηθλε απο βιασμο η,οπως ειπα πιο πανω,οταν κινδυνευει η υγεια τς μητερας η του παιδιου(αφου γεννηθει). Ενα αλλο που θελω να θιξω ειναι οτι τν τελικη αποφαση τν παιρνει παντα η γυναικα,κατι που θεωρω αδικο σε εναν βαθμο.Δεν ειναι μονη σε αυτο,γενικα οχι μονο στο θεμα τς αμβλωσης.Και ο πατερας θα πρεπει να εχει λογο σε αυτο γτ ειναι και δικο του παιδι.Ναι ειναι στο σωμα τς γυναικας,αλλα δεν ειναι (μονο) δικο της "δημιουργημα".Μπορει στην ιδια να μν εχει κανενα ψυχολογικο κοστος,αλλα κανεις δεν ρωτησε τον πατερα αν νιωθει ενταξει με το να "χασει" το παιδι του.Πρεπει και οι 2 ναειναι μαζι και συμφωνοι με τν καθε αποφαση,οποια και αν εν τελη ειναι.


pr0metheusssss

>όχι αμβλώσεις γιατί υπάρχουν τόσες μέθοδοι αντισύλληψης Ναι αλλά κανείς δεν χρησιμοποιεί την άμβλωση ως μέθοδο αντισύλληψης. Δεν θα πει πχ «έλα μωρέ δεν βάζω προφυλακτικό/παίρνω αντισυλληπτικό, γιατί θα πάω να κάνω άμβλωση αργότερα». Η άμβλωση δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης, ούτε πρακτικά, αλλά ούτε και «θεωρητικά» αφού η σύλληψη έχει ήδη γίνει. Το ακούω συχνά αυτό το επιχείρημα, αλλά όταν κάποιος αναφέρει την εναλλακτική των μεθόδων αντισύλληψης, εννοεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω η κοπέλα και να πάρει αντισυλληπτικά;


Koreliss

Δεν εχεις αδικο,πραγματικα το εθεσες πολυ σωστα.Αλλα εφοσον μια εγκυμοσυνη ειναι ανεπιθυμητη,πρεπει να φροντισουν και οι 2 οτι δεν θα προκυψει.Δεν ειναι μονο τα αντισυλληπτικα,δεν αναφερω κατι γι αυτα,γτ δεν γνωριζω κατα ποσο επιβαρυνουν τν κοπελα και αν υπαρχουν ιατρικοι λογοι για να τα παιρνει,αλλα τα προφυλακτικα ειναι το μονο ευκολο.


fed_up_with_politics

Η άμβλωση δεν είναι αντισύλληψη, αλλά σίγουρα αν κάποιοι δε θέλουν παιδί υπάρχει σοβαρότατη αμέλεια εφόσον οι μέθοδοι αντισύλληψης είναι αρκετά απλές και άμεσα προσβάσιμες σε όλους στις ανεπτυγμένες χώρες.


BurmecianSushiii

Σωστό το πρώτο επιχείρημα, εντελώς τυχαία όμως οι περισσότεροι φανατικοί κατά της άμβλωσης είναι και κατά της ενημέρωσης, της σεξουαλικής διαπαιδαγώγισης και πολλών μεθόδων αντισύλληψης, αλλά και της βοήθειας σε ήδη γεννημένα παιδιά (αν δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν τι τα κάνουν ), το οποίο είναι μέγα παράδοξο. Για εμένα πρώτα ξεκινάς αυτά που ανέφερες και όταν τα λύσεις, περνάς και στον περιορισμό αμβλώσεων. Το δεύτερο point θεωρώ είναι κακό επιχείρημα. Το ψυχολογικό κόστος μίας άμβλωσης σε έναν πατέρα που θέλει το παιδί δεν συγκρίνεται με το ψυχολογικό και σωματικό κόστος μίας αναγκαστικής εγκυμοσύνης σε γυναίκα που δεν θέλει. Δεν μπορεί κανείς να επιβάλλει στον άλλον τι θα κάνει στο σώμα του. My body my choice.


Koreliss

Αυτοι που μιλανε κατα της σεξουαλικης διαπαιδαγωγισης ειναι πραγματικα γεροι,οχι μονο ηλικιακα αλλα και νοητικα.Εχουν "ποινικοποιησει" τον ερωτα γτ ετσι αυτοι πιστευουν.Απλα πρεπει να παψει να ειναι ταμπου. Μια γυναικα,αλλα και ενας αντρα, που δεν θελουν παιδια οφειλουν να φροντισουν να μην γινει το "ατυχημα",για αυτο και μιλαω για παιδεια.Ας ειναι και οι 2 υπευθυνοι για τις πραξεις τους.Στο "my body my choice" απανταω στν αρχη του 1ου σχολιου μου,ειναι αλλο DNA αλλο ον,αλλος ανθρωπος,ο οποιος απλα δεν μπορει ακομα να εκφρασει το "choice". Παντως σε ευχαριστω που κρατας ενα επιπεδο γτ σε αυτα τα θεματα εχω δει να γινονται "σφαγες".


Bloubloum

Πως ορίζεις τι είναι άνθρωπος ;


Educational_Brick91

Απορώ πραγματικά γτ μια χώρα σαν τις ΗΠΑ είναι τόσο τριτοκοσμική σε τέτοια θέματα. Ίσως γτ έχουν πολύ θρήσκο πληθυσμό. Αλλά και η Ελλάδα έχει πολλούς θρησκους αλλά τέτοιες μλκιες δεν έχουμε. Έκτρωση/άμβλωση (αλήθεια ποια είναι η διαφορά;; :p) θα έπρεπε να γίνετε οπότε το αποφασίσει η κύοφορουσα, και ειδικά αν υπάρχει πρόβλημα υγείας μητέρας ή βρέφους διακοπή ακόμα και στον 9ο μήνα.


newnamefakename

ενταξει ο κυμπουροπουλος πριν κατι μηνες ελεγε ετσι.. ερχομαστε


Lion_Skeleton

Καταρχάς δεν είναι ωραίο να λες την θρησκεία ενός ανθρώπου παραμύθι


Kind-Astronaut-2950

Την είπε παραμύθι ,ούτε του απαγόρευσε να πιστεύει σε αυτήν ούτε τίποτα. Αν έλεγε τον ίδιο τον άνθρωπο " παραμύθι" ή κάποιον εξίσου ειρωνικό χαρακτηρισμό τότε θα ήταν απαράδεκτο ενώ τώρα απλά είπε παραμύθι κάτι άψυχο και γενικό όχι κάτι έμψυχο. Στόχευσε στη θρησκεία του όχι στον ίδιο.λ.γ Δεν είναι ωραίο να λες το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου σακαρακα Μπορείς να το πεις όπως θες. Δεν μπορείς να του απαγορεύεις όμως να το οδηγήσει και να το έχει καί κοροϊδεύεις το αμάξι του όχι τον ίδιο


[deleted]

[удалено]


Lion_Skeleton

Ότι και αν είναι δεν έχεις το δικαίωμα να την αποκαλείς παραμύθι, μπορείς να έχεις την άποψη σου ότι δεν είναι αλήθεια και να την διατυπώνεις με επιχειρήματα, αλλά δεν μπορείς να λες στον άλλο αυτά που πιστεύεις είναι παραμύθια.


[deleted]

[удалено]


Lion_Skeleton

Μάλλον κάτι κατάλαβες κάτι λάθος, πες ελεύθερα την γνώμη σου, αλλά κάντο με σεβασμό. Επίσης ναι υπάρχουν πολλοί "καλοί" χριστιανοί εκεί που μειώνουν άλλες θρησκείες ή πιέζουν ανθρώπους να ζούνε με τα δικά τους πιστεύω, αλλά όταν συμπεριφέρεσαι σαν αυτούς δεν είσαι και το ίδιο σκατα με αυτούς? Επίσης ναι μπορεί το παραμύθι να μην έχει πάντα καλή η κακία έννοια, αλλά νομίζω εδώ είχε μια έννοια ειρωνική


[deleted]

[удалено]


Lion_Skeleton

1) "και δεν εννοώ επιχειρήματα που έρχονται από θρησκείες και άλλα παραμύθια" είναι ξεκάθαρα ειρωνικό, μάλλον εσύ δεν θες να το πεις 2) Δεν μπορώ να καταλάβω αν αυτό πηγαίνει για εμένα, καθώς δεν απάντησα με θεολογικό επιχείρημα, αλλά όπως και αν έχει σου έχω ήδη απαντήσει πως μπορείς μια χαρά να απαντήσεις, αρκεί να είσαι ευσεβής προς την θρησκεία, τώρα αν ο άλλος είναι χριστιανοταλιμπαν γαμησετονα δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωπο είναι καθυστερημένοι 3) "Κατά τα άλλα δεν ανοίγω θρησκευτικές συζητήσεις με αγνώστους, παρά μόνον αν δεν σεβαστούν την ιδιωτική μου ζωή", δηλαδή με εμένα που άνοιξες, μου εξηγείς τι δεν σεβάστηκα? Σε πείραξε τόσο πολύ που ειπα οτιτ δεν είναι ωραίο να ειρωνεύεσαι την θρησκεία ενός ανθρώπου?


[deleted]

Με συναινεση συζηγου ελπιζω?


Cultural-Yesterday49

Ε τώρα γίνεσαι σεξιστης, πατριαρχικος, φαλλοκρατης. Εννοείται ότι δεν ρωτάμε το σύζυγο για την έκτρωση, αλλά αν αποφασίσουμε να το κρατήσουμε υποχρεούται από το νόμο ο άντρας να πληρώνει διατροφή στο παιδί επειδή είναι δικό του


[deleted]

Βλεπεις και τα downvotes απο τους προοδευτικους


Sostrat

"If you can kill this mother f\*\*ker , i can at least abandon him" Dave Chappelle.


pinelogr

Νομίζω είναι το "κρίμα". Κρίμα να μην εχει την ευκαιρία να γεννηθεί και να ζήσει. Κρίμα που υπάρχουν ανθρωποι που θελουν να κάνουν παιδιά και δε μπορούν ενώ η άλλη το "πετάει", ας το γεννήσει και να το δώσει.


PhoenixIPT

Γνώμη μου. Δεν υπάρχει σοβαρό επιχείρημα. Από τη μια κάποιοι δε θέλουν τις γυναίκες εντελώς ελεύθερες. Από την άλλη ζηλεύουν όσοι δεν μπορούν να κάνουν. Όσοι και καλά σκέφτονται την ανθρώπινη ζωή σε θέλουν αμβλώσεις αλλά δε θέλουν κ να ιοθετήσουν κανένα ορφανό παιδάκι. Γενικά είναι είτε καλυμμένη τιμωρητικότητα, είτε καλλυμένος μισογυνισμός, είτε πολύ θρήσκος κόσμος που συνειδητά ή μη πέφτει στις δυο προηγούμενες κατηγορίες.


TaxThePoor1234

Γιατί είναι φόνος ,όσο και αν δεν σου αρέσει να το παραδεχτείς με την άμβλωση σκοτώνεις ένα μωρό και όχι μία μιξούλα όπως λένε κάποιοι. Επίσης δεν είναι my body κάνω ότι θέλω. Το μωρό είναι ξεχωριστός οργανισμός όχι προέκταση του σώματος σου Από την στιγμή που το παραδέχεσαι αυτό τότε εγώ προσωπικά δεν έχω θέμα με την άμβλωση αρκεί να γίνεται άμεσα ,όχι να περιμένεις βδομάδες για να αποφασήσεις αν θα το κρατήσεις η όχι.


[deleted]

[удалено]


fed_up_with_politics

>Το μωρό δεν έχει ξεχωριστό σώμα, βούληση και μυαλό. Ξεχωριστό σώμα έχει. Βούληση προφανώς όχι, αλλά αυτό είναι κάτι που ισχύει και μετά τη γέννηση στα μωρά. Το μυαλό αναπτύσσεται ήδη από [την 3η εβδομάδα της κύησης και η αναπτυξή του ολοκληρώνεται κατά την ενηλικίωση](https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp2268).


[deleted]

[удалено]


fed_up_with_politics

>Άρα μπορεί να ζήσει χωρίς να είναι συνδεδεμένο στη μάνα; Ούτε ένα βρέφος μπορεί να ζήσει μόνο του, ούτε ακόμη ενήλικες που έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. ​ >Κι εσύ και ο άλλος μπερδεύετε τα «θέλω» με τη λογική σκέψη/ομιλία. Είναι να απορεί κανείς αν έχετε δει μωρό. Εσύ μίλησες για βούληση. Τώρα μιλάς για λογική. Βούληση είναι κάθε επιθυμία, όπως η ανάγκη για τροφή. Λογική προφανώς τα μωρά δεν έχουν ανεπτυγμένη. Βούληση όμως για αυτοσυντήρηση σίγουρα έχουν. ​ >Άρα μόνος σου λες ότι μέχρι την 3η εβδομάδα δεν έχει καν μυαλό, και ο άλλος το παρουσιάζει σαν άνθρωπο. Η έκτρωση νομίζω επιτρέπεται αρκετά μετά την 3η εβδομάδα, μέχρι τη 12η. Αν ακολουθήσουμε τον επιστημονικό ορισμό του θανάτου που είναι η παύση της καρδιακής και εγκεφαλικής λειτουργίας θα έπρεπε το έμβρυο πλέον να θεωρείται ζωντανό, κάτι που πρφανώς δεν εφαρμόζεται. Επίσης αν ακούσεις ακτιβιστές να μιλούν υπέρ των αμβλώσεων πολλές φορές θα ακούσεις ότι θεωρούν το έμβρυο ζωνατνό μόνο μετά τη γέννηση.


[deleted]

[удалено]


fed_up_with_politics

>Κυριολεκτικά ένα σχόλιο πριν «πΡοΦανΩς» δεν είχαν βούληση, τώρα σίγουρα έχουν; Αποφάσισε πού θα κάτσει η μπίλια, να ξέρω κι εγώ πού απαντάω. Παρεξήγηση δική μου του όρου βούληση. Ισχύει αυτό που γράφω στο δεύτερο μήνυμα που διαχωρίζω βούληση και λογική. ​ >Όχι, εσείς τα έχετε μπερδέψει στο κεφάλι σας και νομίζετε πως επειδή ένα μωρό δεν λέει «μαμά πεινάω», δεν θέλει να φάει. Ή ότι ένα μωρό δεν φοβάται, επειδή δεν ξέρει να πει τη λέξη. Μία χαρά βούληση έχουν τα μωρά, για μερικούς ενήλικες έχω χάσει κάθε ελπίδα. Αν ορίσουμε τη βούληση ως αντίδραση σε ερεθίσματα τότε βούληση έχει και το έμβρυο: [https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2192322/](https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2192322/) ​ >Η ζωή της μητέρας προηγείται, όχι του μωρού. Θεωρείς λοιπόν ότι το έμβρυο είναι ζωντανό και υπάρχει δικαίωμα τερματισμού της ζωής του;


[deleted]

[удалено]


fed_up_with_politics

>Γιατί διαφέρει το έμβρυο; Γιατί το έμβρυο φέρει όλα τα στοιχεία να εξελιχθεί σε πλήρως λειτουργικό οργανισμό κάτι που έχει ολοκληρωθεί νωρίς κατά την κύηση. Δεν ισχύει αυτό για οποιοδήποτε μέλος του σώματος ενηλίκου ή εμβρύου. Η μητέρα του προσφέρει μόνο διατροφικά στοιχεία. Κατά τα άλλα αναπτύσεται εν πλήρη αυτονομία βάσει του γενετικού του κώδικα. Δεν κατευθύνει η μητέρα τις λειτουργίες του οργανισμού του εμβρύου. Είναι βιολογικά 100% αυτόνομος οργανισμός. Αλλά και πάλι σου λέω βάσει των 2 επιστημονικών ορισμών που χρησιμοποιούμε σήμερα για την ανίχνευση ζωής (καρδιακός παλμός - εγκεφαλική λειτουργία) καταχρηστικά δε θωρείται ένα έμβρυο ζωντανό. Δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν υποστηρικτή των εκτρώσεων να ζητά εφαρμογή αυτών των επιστημονικών κριτηρίων.


[deleted]

[удалено]


TaxThePoor1234

Τι εννοείς και αν μου αρέσει? Μέχρι τον τρίτο μήνα το μωρό δεν θα έχει τα δικά του όργανα? Επίσης όσο αφορά την βούληση ,το επιχείρημα αυτό είναι τελείως άτοπο ,επειδή τα μωρά δεν έχουν ακόμα βούληση δεν σημαίνει ότι είναι προέκταση του σώματος την γυναίκας. Τα νεογέννητα επίσης δεν έχουν βούληση ,άρα το επιχείρημα σου είναι άτοπο.


BipbipGR

Γιατί κάθε φορά που γίνεται μια έκτρωση δολοφονείται ενα μωρό.


icantusetsoulis

Να απαγορεύσουμε και τα χάπια της επόμενης μέρας τότε γιατί κάνουν ακριβώς το ίδιο πραγμα, απλά πολυ νωρίτερα. Πετάς ενα γονιμοποιημενο ωάριο από τη μήτρα. Δεν είναι λογική αυτή που έχετε.


AlFasGD

Και να απαγορεύσουμε τον αυνανισμό γιατί σκοτώνονται εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Το οποίο επίσης συμβαίνει ακόμα και κατά την γονιμοποίηση, αφού μόνο ένα επιβιώνει. Με λίγα λόγια, πρέπει να καταλάβει ο κόσμος την διαφορά μεταξύ δυνητικής ζωής και ενεργής ζωής. Το μωρό, πριν βγει από την μήτρα είναι αγέννητο. Προορίζεται για μια φυσιολογική γέννηση, υπό φυσιολογικές συνθήκες κύησης. Εάν αποβληθεί νωρίτερα, δεν μιλάμε για φυσιολογική γέννηση. Άλλωστε, η γέννηση ενός βρέφους είναι σταδιακή μετάβαση από δυνητική σε ενεργή ζωή, όχι άμεση και εξ' ολοκλήρου. Ακόμα ο οργανισμός βρίσκεται υπό ανάπτυξη, απλά αρχίζει και αυτονομείται ως προς την πηγή των πόρων του για την επιβίωση. Και εν τέλει, εάν η μητέρα δεν νιώθει ασφαλής και ικανή να μεγαλώσει το παιδί με τα αναγκαία αγαθά για την κοινωνία μας, σαφώς και είναι προτιμότερο να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητα δυστυχισμένη/καταπιεσμένη ζωή. Θα είναι τόσο θλιβερό στην όψη, όσο και κοστοβόρο ως προς τους πόρους (χρήμα, χρόνος, τροφή) και την ψυχολογία των γονιών.


Cultweaver

Γιατί να μείνουμε εκεί; Πολλά γονημοποιημενα ωράρια αποβάλλονται από την μητέρα αντί να "φυτευτούν". Εφόσον η έκτρωση ισούται με φόνο, αυτό που περιγράφω ισούται με ανθρωποκτονία εξ αμελείας! Οπότε πρέπει να εξετάζεται η περίοδος κάθε γυναίκας ώστε να μην έχει σκοτώσει καταλάθος ένα μωρό!


ravrav69

Δεν είναι καν μωρό ακόμα, δεν έχει γεννηθεί. Αν το πάμε έτσι κάθε φορά που χρησιμοποιείς αντισυλληπτικές πρακτικές, δεν αφήνεις ένα "μωρό" να γεννηθεί.


Goldfishing_AT

Χωρίς να συμφωνώ με τον φίλο που λέει ότι είναι δολοφονία... δεν έχει γεννηθεί ΑΛΛΑ είναι έμβρυο. Μη συγκρίνεις τώρα το να φοράς την καπότα με το να κάνεις έκτρωση.


ravrav69

Πάντως σίγουρα δεν είναι μωρό, δεν είναι άνθρωπος. Το ότι είναι έμβρυο κουβαλάει κάποια σημαντικότητα σαν λέξη;


[deleted]

Κοίτα , έμβρυο θεωρείται και 1 δευτερόλεπτο πριν γεννηθεί. Ένα δευτερόλεπτο μετά γίνεται μωρό. Δεν είναι τόσο μαύρο - άσπρο όσο πιστεύεις.


Goldfishing_AT

Δεν είμαι ειδικός, αλλά φαντάζομαι κάποια σημασία δεν θα έχει; Απλά πριν έκανες ένα άτοπο συσχετισμό και απάντησα. Για εμένα την τελική απόφαση πρέπει να την παίρνει η γυναίκα και είμαι υπέρ των εκτρώσεων για να μην παρεξηγήθω...


PeopleNeverChange

Ρωτά ένα ζευγάρι που προσπαθεί να κάνει παιδί και δεν τα καταφέρνει.


BurmecianSushiii

Χαζό επιχείρημα. Έστω ότι δεν κάνει άμβλωση κάποια, πώς ακριβώς βοηθάει το άλλο ζευγάρι? Αν θέλει να υιοθετήσει υπάρχουν πολλά ορφανά παιδιά, αλλά το ίδιο σύστημα που απαγορεύει αμβλώσεις δεν τα διευκολύνει στο να ζήσουν καλύτερη ζωή (γιατί ποιός χέστηκε για γεννημένα παιδιά, τα αγέννητα μόνο μας νοιάζουν).


[deleted]

[удалено]


Drhorrible1989

Αν είχα award θα στο έδινα


ektos_topou

🏅


Oy_tis

Δεν υπάρχει δόλος.


The__Hivemind_

Ελπίδα εννοείς


[deleted]

Ok and?


LawIndependent476

Γιατί οι δυτικές χώρες που έδωσαν δικαιώματα στη γυναίκα και την παρότρυναν για δεκαετίες να μπει στην αγορά εργασίας και να αναλάβει τον ρόλο του άνδρα, ανακάλυψαν ότι πλέον οι γυναίκες ενδιαφέρονται λιγότερο για παιδιά και περισσότερο για λεφτά, ερωτικές εμπειρίες κτλ. Αυτό όμως δημιουργεί πρόβλημα υπογεννητικότητας με τρομακτικές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της κοινωνίας. Και ναι μεν μπορεί βραχυπρόσθεμα οι πιο αντεπτυγμένες χώρες να αμβλύνουν κάπως τις επιπτώσεις με την μετανάστευση, εκμεταλλευόμενες τις φτωχές πλην όμως παραδοσιακές κοινωνίες του κόσμου με πλεόνασμα γεννήσεων, αυτό όμως δημιουργεί άλλα προβλήματα και όπως είπαμε είναι παροδικό και δεν μπορούν να το υποστηρίξουν παρά μ΄ονο οι 5-10 πλουσιότερες χώρες.


[deleted]

[удалено]


ravrav69

Αν κάποια θρησκεία απαγορεύει σε κάποιον (πόσο μάλλον κάποιον που δεν πιστεύει καν σε αυτή) να κάνει ότι θελει με το σώμα του ( απλά επειδή έτσι πρέπει, όχι με βάση επιστημονικά επιχειρήματα τα οποία ζήτησα να αναφερθούν ) αξίζει τον σεβασμο κάποιου;


Zie_done_had_herses

Υπάρχει ελευθερία λόγου, αν κάποια κομμάτια της θρησκείας είναι αντιεπιστημονικές βλακείες, ο καθένας μπορεί να το επισημάνει.


WannabeCrimDoctor

Εάν πιστεύεις σε κάποια θρησκεία μπορείς να κανεις ότι θες σε προσωπικό επίπεδο να σεβαστείς την θρησκεία κ τα πιστεύω σου. Πως δικαιολογείς να επιβάλεις αυτά τα πιστεύω σε άλλους που δεν ασπάζονται την θρησκεία σου; Εάν η θρησκεία μου είναι υπέρ της επιλογής κ η δίκη σου κατά, γιατί εγώ πρέπει να κάνω αυτό που λέει η θρησκεία σου κ όχι η δική μου;


Notanaltaccount5689

Ο ΟΡ είναι ο κλασικός pro choice άθεος redditor στο r/Greece


Different_Tackle_521

Μια άποψη λίγο συνωμοσιολογια. Έχει να κάνει με την μείωση του λευκού πληθυσμός στην Αμερική . Έχουν κάνει πολύ ακριβό το να έχει παιδί για να αποτρέψουν την χαμηλές κοινωνικές ομάδες να κάνουν, που είναι κυρίως μειονότητες. Λόγο κόστους όμως και η μεσαία τάξη, που είναι περισσότερο λευκοί, αν και μπορούν προτιμούν να μην κάνουν παιδιά. Αυτούς θέλουν να αποτρέψουν με την απαγόρευση των αμβλώσεων. Η υψηλή τάξη έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει σε άλλη χώρα και να κάνει άμβλωση.


Key-Comfortable-4089

Δολοφονία τραμπ ΟΛΕ


[deleted]

[удалено]


elminathea

Στην Ελλαδα ο νόμος λέει οτι επιτρέπεται η αμβλωση μεχρι την 12η εβδομάδα, μεχρι την 19η αν είναι προϊόν βιασμού ή αιμομιξιας και μεχρι την 24η για λόγους υγείας.


Plane_Tax_1193

Πολλοί κατάλαβαν ότι θα υπάρχουν 3εκ Έλληνες το 2100.


ravrav69

Δεν ξέρω πόσοι Έλληνες θα υπάρχουν το 2100 αλλά μακάρι να υπάρχουν περισσότερες προφίλ σαν την δικιά σου


Kind-Astronaut-2950

Είναι ένα λεπτό ζήτημα. Αρχικά αν θεωρήσουμε ότι είναι ένας εν δυνάμει άνθρωπος τότε ναι είναι φόνος αλλά τότε θα θεωρήσουμε και τα σπερματοζωάρια δυνητικά ανθρώπους. Αν είναι φόνος να το ρίξεις τότε και το αυγό είναι φόνος και το κουνούπι που σκοτώνεις ακόμα σε κάνει δολοφόνο.Απο τη μία μεριά στερείς σε έναν μελλοντικό άνθρωπο το δικαίωμα στη ζωή αλλά από την άλλη με το που θα γεννιόταν κανείς δε θα νοιάζονταν τόσο για να ζήσει μετέπειτα Μετά η γυναίκα μπορεί να κάνει ο,τι θέλει με το σώμα της και κατά συνέπεια με το έμβρυο αλλά από την άλλη ο άντρας δεν έχει λόγο πάνω σε αυτό κι ας είναι και δικό του το έμβρυο. Αν ο άντρας θέλει να το κρατήσει και αυτή όχι τότε χάνεται η ευκαιρία του να γίνει πατέρας, όμως δε μπορείς να την αναγκάσεις την άλλη να γεννήσει γτ δεν είναι στο δικό σου σώμα. Αν το κρατήσει η γυναίκα και ο άντρας δε θέλει να έχει καμία επαφή,δε θα έπρεπε να έχει ούτε μια υποχρέωση Πάντως θα έπρεπε να είμαστε πιο ελαστικοί με τους όρους και να μη λέμε έγκυος γυναίκα αλλά " άτομο που μπορεί να κυοφορήσει" έτσι ώστε να είμαστε πιο πολιτικά ορθοί και να συμπεριλάβουμε και τους άντρες ( τρανς η μη) που θέλουν να μείνουν έγκυοι ή που θέλουν να κάνουν έκτρωση


Infamous_Air9247

Σωστο δεν ειναι αλλά επισης σωστο δεν είναι να βρισκεται ξαφνικα η αλλη με ενα παιδι που μπορει να ετυχε για χψ λογους. Υπαρχει κοινωνικη προνοια ξερω γω σε στυλ οκ γεννησε το κ το παιρνουμε εμεις;


Bloubloum

>Γιατί ΑΚΟΜΑ αμφισβητείται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση ; Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που η ηθική τους ξεκινάει και σταματάει στην απόφαση μιας γυναίκας για το σώμα της, χωρίς κανένα απολύτως ενδιαφέρον για το τι γίνεται πριν ή και μετά.