T O P
  • By -

Ruikkunappula

Turkki olisi valmista kauraa siihenkin, että se suljettaisiin kokonaan pois Euroopan taloudesta. Vai onko Eurooppa tästäkin maasta riippuvainen?


ICameForTheHaHas

On riippuvainen. Eikö Eurooppa maksa Turkille, että pitävät pakolaiset siellä eivätkä päästä tulemaan?


grandBBQninja

EU laittaa ensin rajat kiinni ja sitten ilmotetaan Erdoganille kauppasaarrosta?


Drugtrain

Lähettääkö Erdogan sitten kaksi jedimestaria neuvottelemaan saarron purkamisesta?


grandBBQninja

Erdogan lähettää 13 huippuluokan kebab-kokkia, jotka hurmaavat EU:n asukkaat iskenderillä. Vastustelevat lävistetään vartaaseen pyörimään.


needestus

Antautuisin iskenderistä


grandBBQninja

Itsekin antaudun mieluummin iskenderille kuin iskanderille.


Buroth

Onneksi meiltä löytyy tähän suomesta ainakin yksi [jedimestari](https://www.jediakatemia.fi/)


PlayfulBrickster

Tuli päänsärky tosta tekstistä tommosella taustalla.


Ripulix

Tarkotuksella, sulla on varmaan sithejä suvussa.


althalusian

> Siinäpä onkin nimi jota en ole kuullut aikoihin...


rumbleran

Hämmentävää on että tuo sivusto päivittyy aina muutaman vuoden välein. Käyttääkö jedimestari edelleen jotain 90-luvun PC:tä sivujensa tekemiseen?


DwayneSmith

Olin jo ihan unohtanut tän. Muutama tylsä työpäivä joskus tullut vietettyä tälle hihittäessä.


Ollemeister_

kiitos tästä


choide

Tulee lyhyet neuvottelut


Seppoteurastaja

Hei siellä.


-ImMoral-

Mestari kebabi.


Whalesurgeon

Otin-Vaan Kebabin


Koppis

Ehh, jedin sekä padawanin.


xdeft

Tuo vaatisi lainmuutosta ja sitähän ei haluta vasemmiston puolelta kun puhutaan miten tänne voi tulla


DarkCrawler_901

Ei vaan vasemmiston puolelta, ellei sitten jokainen joka ei ole älämölö-oikeistoa ole vasemmistoa mielestäsi.


nurkkapoyta

Turkissa on useita Yhdysvaltain ja NATOn [tukikohtia](https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/11DC0/production/_109325137_turkey_us_nato_bases_640-nc.png). Turkissa kulkee [kaasu- ja öljyputkia](https://www.middleeasteye.net/sites/default/files/styles/wysiwyg_large/public/images/Turkey%20Oil%20and%20Gas%20Pipeline-01_1.png?itok=Y4lQo_qp). Turkki hallitsee strategisesti ja taloudellisesti tärkeää [Bosporinsalmea](https://en.wikipedia.org/wiki/Bosporus#Strategic_importance). Turkilla on Euroopan kolmanneksi suurimmat [asevoimat](https://rlist.io/l/largest-militaries-in-europe) Venäjän ja Ukrainan jälkeen. Turkki estää [ihmisten läpikulun Eurooppaan](https://eu.rescue.org/article/what-eu-turkey-deal), ja EU maksaa tästä työstä miljardeja euroja Turkille. Toisinsanoen Turkki on äärimäisen tärkeä kumppani EU:lle ja NATO:lle, eikä heillä ole varaa menettää Turkkia missään tapauksessa.


the_original_t_bag

Hyvä yhteenveto. Totean kuitenkin, että Turkki pystyy käyttämään mainitsemiasi vipuja vain tiettyyn pisteeseen. Vaikka Turkin tempuista on helppo vetää isot otsikot, niin tuskin kansainvälistä diplomatiaa tunteville tämä pelailu suurena yllätyksenä tulee. Luultavimmin Turkki pyrkiikin maksimoimaan hyödyt idästä ja lännestä, kuitenkaan suututtamatta länttäkään liikaa.


000Kurpitsa000

>Turkilla on Euroopan kolmanneksi suurimmat asevoimat Venäjän ja Ukrainan jälkeen. Henkilöissä mitattuna, mutta taitaa kyllä Ranska pyyhkiä lattioita turkilla, jos oikeasti ottaisivat yhteen.


Iamaspruce

Ei välttämättä. Ranskan asevoimat on rakennettu projisoimaan voimaa siirtomaihin ja puolustamaan manner-Ranskaa, Turkin asevoimat puolustamaan turkkia ja valtaamaan naapureita. Jos yhteenotto sovitaan Ranskaan tai Libyaan, niin kebabmiehille käy huonosti. Sen sijaan jos turkkilaisille jää omien lähialueiden puolustus, niin hyökkäjälle käy huonosti. Asevoimat rakennetaan aina tiettyä tarkoitusta varten. Esimerkkiksi Suomen oikeasti iso ja laadukas armeija ei ole kamalan tehokas jos tehtävänä on vallata Tanska. Sen sijaan jos tehtävänä on aiheuttaa maksimaaliset tappiot idästä tulevaa keltaista vihollista vastaan...


Kekkonen_is_king

En kyllä usko, että turkkilaisista olis oikeasti mitään vastusta jos vastassa länsimaiset joukot. Janitsaarit oli kovia, sen jälkeen on ollut hiljaisempaa. Nykyään puhutaan suoraan Venäjästä. Naton ohjeistuksen mukaan keltainen väri tarkoittaa epäselvää tai tunnistamatonta kohdetta.


janikoe

Teidän tekstinne sisältö oli lähes täyttä asiaa paitsi että nykypäivänä Suomen puolustusvoimissa ei ole keltaista vihollista vaan vihollisvaltio on Venäjä.


gamma55

On, ja ei. Turvallisuuspolitiikassa puhutaan Venäjästä, harjoituksissa käytetään kansainvälisesti tunnettuja värikoodeja. Näistä värikoodeista "keltainen" tarkoittaa tuntematonta valtiota, ja "punainen" vihollista. Ja esiintyypä siellä kv-harjoituksissa jopa sinisiä valtioita. Ei siellä maaliosastot larppaa venäläisiä, tänäkään päivänä.


Alhoon

Se on menetetty jo, on vain ajan kysymys koska tämä tiedostetaan.


jargo3

Ensi vuoden vaaleissa voi tulla siellä linjanmuutos. Erdoganin suosio on aika tavalla tippunut.


Alhoon

Eikö siellä ole Suomen Nato-jäsenyyden ja EU:n kannalta käytännössä vain huonompia vaihtoehtoja tarjolla? Kuulostaa uskomattomalta mutta tällaista olen lukenut.


Northern_fluff_bunny

Mistä?


Alhoon

Lähteistä parhain, redditin kommentit. Joko worldnews tai europe.


Namell

Kalenteria vuosi taaksepäin ja tämä ei juuri poikkea siitä mitä sanottiin Venäjästä.


Ok_Water_7928

> Toisinsanoen Turkki on äärimäisen tärkeä kumppani EU:lle ja NATO:lle, eikä heillä ole varaa menettää Turkkia missään tapauksessa. Ongelma on siinä, että Turkki ottaa tästä kaiken irti ja nämä argumentit pätee ainoastaan, jos Turkki niin päättää. Mulla ei ole vähäistäkään luottamusta Turkkiin, minkä vuoksi mielestäni pitäisi pikaisesti ryhtyä työstämään keinoja, joilla riippuvuus Turkin päähänpistoista minimoidaan. Turkille ollaan annettu aivan liikaa vaikutusvaltaa Euroopassa, aivan kuten Venäjälle annettiin aivan liikaa vaikutusvaltaa luonnonvarariippuvuuden kautta.


thejuva

Oh, can’t we just nuke ‘em?


Tayttajakunnus

Turkki on Natomaa eli hyvisten puolella. Ei kai hyviksille voi niin tehdä?


orkel2

Turkki pelaa kaksilla korteilla. Ukrainaan toimitetaan tehokkaita droneja (ovat rakentamassa myös Bayraktar-tehdasta sinne) ja nyt lisäksi 200 panssaroitua turkkilaista ajoneuvoa menossa sinnepäin, samalla leikitään Venäjän kanssa hyvää pataa ja esitetään vaatimuksia Natolle, lypsäen bonuksia joka suunnasta. https://twitter.com/nexta_tv/status/1556572880770670592 https://twitter.com/KyivIndependent/status/1556968605203456000


FishPls

Turkittuminen on siis tehokasta suomettumista.


MavajaXe

Ja samaan aikaan Nato ja EU katsoo nätisti vierestä ja sitten itkevät kun on paskat housussa. Aivan naurettavaa tämä touhu.


Diletantique

Ihan mielenkiinnosta, miten itse vaikuttaisit tehokkaimmin Turkin toimintaan?


chernopig

Söisin vähemmän kebabbia ja turkkilaista jogurttia.


Anti-Hentai-Banzai

Unohtamatta kalkkunaa (turkey) ja turkisvaatteita.


aitisaitisaitisaitis

Niin kreikkalainen jugurtti kuitenkin samaa kamaa


tuhn

Tämä on turkkilaista/kreikkalaista propagandaa.


KapteeniJ

Turkki on tehnyt esim Ukrainan hyväksi paljon, paljon, paljon enemmän kuin Suomi, että NATOlla ei tässä vissiin ole mitään valittamista, ja EU:llakin vähän hankala tuomita Venäjänkauppaa kun meillä on sankarillisena tavoitteena ostaa vain viidesosa normaalista joskus 2024 mennessä tjsp.


MavajaXe

Kirjoittanut vissiin oudosti kun en itse huomaa missään kohtaa viitanneeni mitenkään Ukrainaan tai Suomeen?


KapteeniJ

Suomalaisesta näkökulmasta että jos NATOa pitäisi Turkin touhut vituttaa niin Suomeahan ei koko kerhoon pitäisi huolia ollenkaan, ja EU:lla ihan ylipäätään on heikosti varaa Turkille huudella. Ja jos puhut Venäjän kanssa kaupankäymisestä niin Ukraina tuntuu olevan aika relevantti maa, kun sinne hyökkäämisen takia Venäjän kanssa kaupan vähentämisestä puhutaan. Tämä kaupan vähentäminen siis on keino tukea Ukrainaa kun suoraa sotilasapua ei uskalleta antaa. Turkki kuitenkin ollut Yhdysvaltojen rinnalla kriittisin asejärjestelmien tarjoaja Ukrainalle jolla Venäjää on onnistuttu hidastamaan hyökkäyksessä.


LivingDeadNoodle

turkki jatkaa muhinointia venäjän kanssa, meinaako Nato jatkaa sivussa katsomista? Luulisi että nyt jo vauhdilla säädettäisi pykäliä että saadaan tuo perseilijä ulos Natosta, koska ei varmasti tule ratifioimaan Suomen jäsenyyttä.


annualburner202109

Ellei Turkki olisi geopoliittisesti tärkeällä sijainnilla, niin Mustanmeren ja Välimeren suhteen, tällaista olisi varmasti jo harkittu aikaiseminkin. Lisäksi jos halpaa kaasua ja öljyä halutaan vielä joskus tuoda putkella Eurooppaan, ilman venäjää, se todennäköisesti pitää kulkea Turkin kautta. Näiden sankareiden kanssa ollaan sitten kohta sotilasliitossa.


Alhoon

> Näiden sankareiden kanssa ollaan sitten kohta sotilasliitossa. Enpä usko että ollaan. Niin kauan kun Putin sanoo Erdoganille että älkää päästäkö jäseneksi, miksi he päästäisivät? Tähän mennessä on täysin päivänselvää, että Nato ei ainakaan tee mitään konkreettisia toimia asian edistämiseksi.


Northern_fluff_bunny

Miksi Turkki kuuntelisi Putinia tässä asiassa? Mitä tarjottavaa Putinilla on Turkille? Mitä konkreettista hyötyä Turkilla olisi Putinin kuuntelemisesta yhtään missään asiassa?


Alhoon

Hyvä kysymys. Spekulaatiotahan tämä kaikki on, joten mitään varmaa ei voi sanoa. Ajatuksen tasolla kuitenkin molemmat valtiot ovat demokratian irvikuvia, ja hallitsijat pikkudiktaattoreita. Ehkä Erdogan kuvittelee, että pystyy helpommin pitämään itsensä vallan kahvassa, kun ottaa vinkkejä vastaan kohtalotoverilta?


Northern_fluff_bunny

Mitä hyötyä vinkeistä on Turkin nykyisessä inflaatiossa?


Juuzz__

Aseita, poliittisin syin pidätettyjä "terroristeja" Turkille kidutettavaksi ja tapettavaksi, rahallista tukea? Mahdollisesti vaikka käteviä maksujärjestelmiä? Aitoja saksalaisia kaasukammioita käytettäväksi kurdeille ja muille vähemmistöille? Kuka tietää, mutta kyllä aika intiimit välit mailla vaikuttaa olevan.


annualburner202109

No näin, mutta pitkällä tähtäimellä turha manööveri. Putinille tietysti kelpaa, jos Erdogan itseään ilmaiseksi huoraa. Kiusa se on pienikin kiusa, mutta en usko sen kauppatavarana olevan. Suomella on kumminkin turvatakuut hakuprosessin ajaksi.


Alhoon

En usko että huoraa ilmaiseksi, eiköhän se jotain rahallista tai materiaalista hyötyä saa Venäjältä vastalahjaksi. Suomella on toki turvatakuut, mutta ei Venäjä tätä tee siksi että se voisi hyökätä Suomeen, vaan siksi että tällainen Erdoganin pelleily saa Putinin näyttämään vahvalta ja Naton näyttämään heikolta.


Iso-Jorma

Meinaa. Eivät uskalla kovistella basaarikauppiasta, ettei tämä livahda kokonaan sinne Kremlin kelkkaan


Deep-Delivery-1846

Muistakaa edelleen buukata lomanne sinne turkkiin ja bensat venäjältä. Ei asiat teitä koske.


paskahuussi89

Maksuvälineenä käytetään venäläisiä suolakurkkuja turkinpippureiden sijaan?


johnnydarkfi

Turkki voitais erottaa Natosta. Helvetin fasistinen maa nykyään. Ihmisoikeuksia ei ole ja veljeily Putinin kanssa oksettaa.


Forsaken_Box_94

Luin “Turussa” ja pelästyin


[deleted]

Tämän takia NATO:oon ei voida luottaa. Jos tulisi tositilanne, niin Turkki todennäköisesti pyrkisi estämään Artikla 5:n käytön ja sabotoimaan NATO:n sisältä käsin. Turkki on tekemässä Natosta kyvyttömän olemalla sen jäsen. Tämä lienee yksi syy Putinin röyhkeydelle. Hän tietää, ettei Turkin vuoksi NATO voi yhtenäisenä rintamana lähteä sotaan Venäjää vastaan.


avataRJ

Viitospykälän käyttöönotto ei vaadi konsensusta, joten yksittäinen maa ei sitä voi estää. Toki sanamuoto on tarkoituksellisen väljä, eli ajatuksena on että itse kukin maa auttaa kykynsä mukaan (joskin kantava ajatus on, että avun antamista ja vastaanottoa on harjoiteltu ja tämän mukaan myös toimittaisiin). Nelospykälä on se vähemmän ankara, jossa jokin tai jotkin jäsenmaat (innokkaimpana Turkki) pyytävät liittolaisia keskustelemaan turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä ja päättämään mahdollisista jatkotoimista.


1Meter_long

Vituttaa kokomaailma. Tuntuu ettei mikään rauha tule koskaan kestämään ja mennään sodasta sotaan ja kaikki kärsii. Tuntuu että tämä Ukrainan sota olikin vasta alkua jollekkin pahemmalle...


Geronimou

Vahva sama. Vituttaa niin helvetisti että niin monet maailmanjohtajat haluavat sotaa, ja ovat päätyneet johtajiksi maihinsa. Ja jotenkin tuntuu myös että paska on osumassa kokoajan isommassa määrin isompaan tuulettimeen.


matsubokkeri

Jokainen jäsenmaa voi antaa tai olla antamatta tukea toiselle jäsenmaalle. Mahdollisen sodan syttyessä uskon että osa elle jopa suurin osa lähettää postikortin Suomeen että pärjäilkää.


Alhoon

Jos sota syttyisi nyt? Aivan varmasti. Mutta jos päästään Naton jäseneksi ja sota syttyisi sen jälkeen? En todellakaan usko. Vaikka teknisesti kaikki on toki mahdollista, mikäli avoin hyökkäys Nato-maahan ei käynnistäisi lähes yksimielistä artikla 5 aktivointia, Nato menettäisi merkityksensä välittömästi.


DwayneSmith

>mikäli avoin hyökkäys Nato-maahan ei käynnistäisi lähes yksimielistä artikla 5 aktivointia, Nato menettäisi merkityksensä välittömästi. Juurikin tämä. En usko että kellään muulla NATO-jäsenellä paitsi Yhdysvalloilla olisi varaa romuttaa NATOa. Kaikkien muiden maiden turvallisuustilanne muuttuisi merkittävästi huonompaan suuntaan, eikä se Jenkeilläkään paranisi.


Jepekula

Yhdysvallat käytännössä menettäisivät kaiken jalansijan Euroopassa yhdessä yössä.


DwayneSmith

Tarkoitin siis enemmän tuolla ettei Jenkkien puolustus romuttuisi, koska taitavat silti yksinäänkin olla isoin asemahti maailmassa. Ei heidän asevoimansa tosiaan myöskään hyötyisi NATOn kaatumisesta.


Jepekula

Juu, ei. Suoran sotilaallisen uhan alle he eivät joutuisi, toisin kuin koko Eurooppa.


fudgegiven

Jo silloin 30+ vuotta sitten kun yläasteella opin mitä Nato on, nousi minulla kysymys että miten Turkki ja Kreikka voivat olla siinä molemmat jäsenenä? Heillä ei vissiin ollut ihan avoin sota, mutta tykistö taisi kyllä ampua rajan yli. Nato ei tehnyt mitään. Ehkä oli siitä kiinni että ensimmäisen laukauksen uhri olisi pitänyt vetoa heti Naton 5-artiklaan, eikä apua takaisin. Mutta siitä jäi sellainen kuva että Natoon on turhaa liittyä (myöhemmin ehkä muuttunut vähän). Neuvostoliitto taisi myös lähettää natohakemuksen jossain vaiheessa mutta se hylättiin. Muuten olisi voinut Turkin ja Kreikan tavoin hyökätä vapaasti muihin Nato-maihin, yksi kerrallaan.


Fragrant-Pass-3568

No eihän venäläiset sillä paljon mitään enää tee.


souraboutlife

En tiedä paljonko Venäjän ahdinko tästä helpottuu mutta Turkin inflaatiotilassa kaupankäynti varmasti kelpaa. Turkki on NATO:lle tärkeä ja on varmasti parempi antaa Turkin perseillä kun vaipua sekasortoon.


Djinnsturge

Siis… varastetaan ensin kansalta rahat ja ostetaan niillä sitten kartanoita ja huvijahteja?


PoetryNo5038

Mahtaakohan pohjautua Kiinan malliin..? Noh, se ja sama! Se on ihan sama mitä maailman valuuttajärjestelmää tässä vihaa, kun samaan aikaan kun toinen puoli vihaa idän "social_credit" hässäkkää niin paljon, että rakentaa hiljaa vihaten omalle tontilleen kyseisen Credit systeemin pohjat ja hardwaren, kun samaan aikaan koko maailmaa valmistellaan suljetun yhteiskunnan periaatteen mukaiseen valuuttajärjestelmään.. hmph. "Vuonna 2030 et omista mitään ja olet Sl01100110


Available-Sun6124

Haluan ajatella että Erdogan vain kunnon opportunistin tavoin hyödyntää Venäjää niin hyvin kuin pystyy, ilman isompia riskejä. Verhon takana Turkilla on kuiten enemmän kortteja kuin Putinilla.


Dinhead

Hyvin vaikea tilanne kun pitäisi mielistellä diktaattoreita suuntaan ja toiseen. Turkissa ei ole mahdollista järjestää demokraattisia vaaleja enään.


Freya2022

Oisko taas kebab tauon paikka kaverit?