T O P
  • By -

summutsis

Keskusta pettää aina.


GetCaned

😂


punasoni

Aina kaikkein pahin toistuva virhe on ollut kaavoittaa "uusi keskusta" jättimäisen kaupan suuryksikön muodossa jonnekkin automatkan päähän keskustasta. Tätä on tapahtunut melkein kaikkialla. Mitä pienempi kaupunki, sen todennäköisemmin koko keskusta tuhoutuu täysin pysyvästi. Vaikuttaa toki myös hieman isompiin. Ainakin Hämeenlinna, Jyväskylä ja Seinäjoki ovat melko ankeutettuja. Asia on ollut pitkälti poliitikkojen käsissä ja valintoja on tehty.


Snucl3r

Kuopiossa sama vika. Uusi ostoskeskus (Matkus) rakennettiin n. 10km päähän keskustasta, ja nyt keskusta on toria ja ravintoloita lukuunottamatta aivan "turha". Kaikki tarvittavat kaupat ovat siirtyneet kauppakeskukseen. Keskusta on nykyään täynnä narkkareita ja alkoholisteja, eikä siellä ole (onneksi) mitään syytä asioida. Auton omaavana tuo on erittäin kätevää, mutta autottomalle suorastaan helvetti.


LordMorio

Ja sitten rakennetaan kerrostalo kauppakeskuksen pihalle kuten Turun Skanssissa. En kyllä oikein käsitä kuka haluaisi siinä asua.


4cbux

Miksei? Miten se eroaa kerrostaloasumisesta jossain muussa lähiössä? No pubi puuttuu ainakin vielä.


NecroticMastodon

Liikennettä on selvästi enemmän kuin perus lähiössä. Ja erityisesti aamulla aikasin/illalla myöhään myös raskasta liikennettä. Kyllä tuo varmaan häiritsee alemmissa kerroksissa esim ikkunat auki nukkumista kesällä.


4cbux

Kuka nyt nykyaikaisessa talossa ikkunat auki nukkuu, sieltähän tulee mitä lie avaruusolioita ja hulluja sisälle.


Anti-kaikki

Onko nykyaikaisissa taloissa vakiona ilmastointi? Yleensä suomalaiset kerrostalot ovat järkyttävän kuumia kesällä, niin siksi niitä ikkunoita täytyy pitää öisin auki.


lmr6000

Kemin voi ainakin lisätä listaan. Hieman keskustan ulkopuolella olleen ammattikoulun päälle rakennettiin Prisma ja ammattikoulu siirrettiin vielä syrjempään. Tähän vielä pitkään jatkunut muuttotappio päälle, nii ei tarvi jännittää saako oven edestä parkkipaikkaa keskustassa. Myöhemmin vielä kaikki muutkin ammatilliset koulut siirrettiin pois keskustasta "campukselle", millä kaikki nuoret saatiin kivasti pois keskustan katukuvasta ja kaikki kahvilat ja muut nuorten suosimat palvelut tapettua samalla.


tomsa744

Kemissä asuessa oikeastaan muuta nättiä ollut kuin satama kesäisin. Keskusta on kyllä rapistunut ja täynnä "liike tilaa tarjolla" kylttejä.


MilanotoMinsk

Imatrallahan tämä on viety seuraavalle tasolle ja siellä on ollut vuosikymmeniä jo kolme keskustaa. En tiedä sitten miten toimii. Aina kun käyn paikkakunnalla niin tuntuu, että jokainen kolmesta vain kuihtuu entisestään.


R4n054m4

Porvoossa yrittivät samaa. Uusi "Keskusta" usean kilometrin päähän, mihin ei pääse edes julkisilla. Idiootit veivät vielä TE-toimistonkin sinne. Saatanan tunarit.


teekal

Kuninkaanporttiinhan (reilu 3km keskustasta, Porvoonväylän ja Mäntsäläntien risteyksessä) piti tulla Prisma ja Citymarket, mutta suunnitelma ei mennyt maakuntakaavassa läpi. [Näistä](https://www.porvoo.fi/asuminen-ymparisto/kehittyva-kaupunki/kaupunkikehityshankkeet/kuninkaanportti/) kuvista näkyy hyvin, että millainen alue on kyseessä. Porvoossa on mielestäni ihan elinvoimainen keskusta (osittain turistienkin takia), mutta jos Kuninkaanportin hypermarketit olisi saanut rakentaa asia voisi olla toisin.


punasoni

Porvoo on ollut kyllä mukavan kaupunkimainen edelleen. Voisin jopa muuttaa sinne joskus eläkeläisenä ainakin osa-aikaisesti. Toki jos ankeuttajat iskee, niin eiköhän senkin saa tuhottua.


Elukka

NIMBYt tuossa tulee vastaan ja maan hinta. Niin kauan kuin yhteiskunta järjestää sinne halvalle pellolle vielä ilmaiseksi infran, ei kauppakeskusten ole ehkä järkeä rakennuttaa kaupungin kylkeen. Toinen on sitten tosiaan tuo NIMBYily. Esim. Turusta olisi varmasti löytynyt Myllylle ja Skanssille tilaa keskustan kyljestä, mutta valituskierre olisi ollut melkoinen ja olisivatko tuollaiset kauppakeskittymät oikeasti halunneet sijaita vain parin kilometrin päässä toisistaan? Yksi lisäjuttu ja melko uusi sellainen on pysäköinnin kohonnut hinta. Keskustassa pysäköinti on alkanut tässä 10 vuoden sisään maksaa ihan hillittömästi ja liikennejärjestelyt pissivät aina ja ikuisesti. Asiakkaat eivät halua keskustaan, jos esim. parin tunnin kauppareissun pysäköinti maksaa 10 euroa. Ostosten tekemiseen nähden pieni raha, mutta psykologisesti iso asia, kun ostareilla pysäköinti on ilmaista. Keskustassa pysäköinti saakin maksaa, mutta minusta hinnoittelu on esim. Turussakin mennyt jo liiallisuuksiin ihan kadunvarsipaikoissakin.


teekal

Ja sitten porukka valittaa, että kaupungissa ei yksinkertaisesti pärjää ilman autoa kun poliittisten päätösten takia palvelut on siirretty perinteisestä keskustasta jonnekin ohitustien varteen paikkaan jonka lähellä ei asu kukaan ja jonne ei ole minkäänlaista joukkoliikennettä. Monestihan taustalla on se, että kaupungin päättäjät istuvat myös paikallisen osuuskaupan edustajistossa, osuuskauppa haluaisi rakentaa Prisman, mutta keskustassa ei ole tilaa kaupan suuryksikölle. Ratkaisuna sitten kaavoitetaan "peltomarketti" kauas asutuksesta.


Elukka

Nykyään sinne ohitustielle voi mennä bussitkin ainakin Tampere-Turku-Oulu -kokoluokassa, mutta 30 minuutin bussireissu keskustasta ei kaikkia houkuttele.


Yossie

Tämäkin on siinä mielessä vähän hankala asia, että pärjäävätkö kaupat, jos ne jäävät pieniksi yksiköiksi? Onko parempi vaihtoehto pienikauppa keskustassa kalliilla hinnoilla ja olemattomalla valikoimalla vai onko parempi isompi kauppakeskus pienemmillä hinnoilla ja isommalla valikoimalla? Voiko pieni kauppa keskustassa kilpailla nettikaupan kanssa? Voihan käydä niinkin, että pieni kauppa kuihtuu keskustassa ilman niitä automarkettejakin.


Leonarr

Lisäpisteitä vielä siitä, jos tämä tolkuttoman ruma peltomarketti on kaavoitettu kunnan päättäjien ja S/K-mafian keskinäisellä suhmuroinnilla.


Diletantique

> poliittisten päätösten takia palvelut on siirretty perinteisestä keskustasta jonnekin ohitustien varteen Kaavamuutos lähtee yleensä maanomistajan aloitteesta, ja viranomaisen tehtävä on lain mukaan mahdollistaa rakentaminen, eli asia ei ole ihan näin yksinkertainen. Kun esim. Jan Vapaavuori kritisoi Vanhasen hallituskaudella Ideaparkkien ja vastaavien rakentamista sinne sun tänne, tästä nousi aika iso vastalauseiden vyöry. Asiassa on toki eroa puolueiden välillä, Keskusta tunnetusti kannattaa hajasijoittamista ja demarit, vihreät ja kokoomus ovat enemmän kaupunkilaispuolueita. Joskin erityisesti viimeksi mainitusta löytyy myös paljon ajattelua, jonka mukaan kaikki mikä on alueen elinkeinoelämälle hyväksi on myös alueen yleiselle kehitykselle hyväksi. Perussuomalaiset tuntuvat pääsääntöisesti kunnallistasolla vastustavan kaikkia hankkeita, ja liittoutuvat aina sen mukaan sopivan poliittisen laidan kanssa.


PolyUre

Demareiden ja kokoomuksen kaupunkilaispuolueet on tosin rakennettu autoilun varaan.


Diletantique

Juu ja autot kuuluu teille 💖


nutbutterfly

Keskustassa ei ole tilaa, koska keskustojen asukkaat nimbyilevät. Kummasti esim. Helsingissä on saatu sovitettua hypermarketteja jopa asuinrakennusten alakertoihin.


Ghorgul

>Keskustassa ei ole tilaa, koska keskustojen asukkaat nimbyilevät. Tämä on useimmiten se suurin syy, ja koskee kaupunkeja vielä yleisemmin.


GetCaned

Onko Jyväskylässä yritetty tätä keskustan siirtoa? Tuntuisi hullulta. Siellähän on "valmis" keskusta ja ainakin minun mielestä helposti saavutettavissa.


Taotao11

Kauppakeskus seppä on aika malliesimerkki keskustan siirrosta. Perus Prisma tai k marketti,parturit,apteekki pari vaatekauppa ja elektroniikka myymälä niin se kattaa keskiarvo kuluttajan ostoksista leijonan osan


JKorv

Itse en keskustassa asu, joten todellakin mieluummin menen asioille seppään, jossa on ilmainen parkki ja kaikki palvelut tiiviisti yhden katon alla. Vaihtoehto olisi ajaa keskustaan (matka-aika tuplaantuu), etsiä maksullinen parkki ja sen jälkeen käyttää suurinosa ajasta kävelyyn kun palvelut on ympäri keskustaa.


Taotao11

Asun keskustan reunalla, tosin en Jyväskylässä mutta sama periaate pätee täälläkin. Kerran viikossa paikalliseen automarket keskukseen ja se reissu kattaa 90% omasta vähittäiskauppa kulutuksesta. Keskustan palveluja en baarien ja raflojen lisäksi ole käyttänyt kertaakaan 10 vuoteen. Eli ymmärrän kyllä miksi keskustassa on vähän synkkää.


kalleksi

Tätä yhdyskuntarakentamisen ja ihmisten valintojen kehää on vaikea katkaista. Kannustimet autoilukeskeiseen elämäntapaan ovat suuressa osassa Suomea todella korkeat. Pikachu-naamalle tarvetta, kun autoilun kustannukset nousevat.


Taotao11

Tosin samalla nousee keskustojen hinta suhteessa marketteihin. Keskustan liikkeisiin ei yleensä tule tavara täysperävaunulla. Ja ostosten keskittämisestä tulee entistä kannattavampaa.


jmmgo

Olen todella yllättynyt, jos vähittäiskauppa perustuu tulevaisuudessa yhtä paljon paikan päällä asiointiin eikä verkkokauppaan. Keskustoissa tarjonta tulee keskittymään enemmän vapaa-ajan palveluihin kuin ruoka- ja vaatekauppoihin.


kalleksi

Keskustat ovatkin eläväisempiä siellä, joissa niissä oikeasti asuu ihmisiä, joiden elämäntapa ei nojaa autoiluun. Eli automarketit eivät ole yhtä suuressa roolissa. Uskoisin myös, että esimerkiksi suuremmissa kaupungeissa tai ainakin pääkaupunkiseudulla ruoan kotiinkuljetuspalvelut lyövät keskipitkällä aikavälillä läpi. Toisaalta itselleni on oikeastaan yhdentekevää, ovatko keskustat eläväisiä — en pidä sitä lainkaan itsearvona. Lähinnä huvittaa ihmisten nurina autoilun hinnannoususta, kun oma elämä on systemaattisesti rakennettu sen varaan.


teekal

Auta armias kun jossain vaikkapa vähennetään autokaistoja pyörätien tieltä niin kyseessä on *autoiluvihamielinen ideologia.* Jostain syystä monella ihmisellä menee todella tunteisiin jos autoilun edellytyksiä heikennetään yhtään millään tavalla.


Ghorgul

Yksityisautoilijat ovat sellaisia kermaperseitä, että osa saa kirjaimellisesti raivarin jos jokin kestää 5 minuuttia pidempään kuin aikaisemmin.


[deleted]

Voisiko osittain kertoa myös siitä, että iso osa perheellisistä keskituloisista suomalaisista haluaa asua pientaloalueella ja nämä peltomarketit palvelevat näitä asuinalueita hyvin? Kai nämä päätökset perustuu kuitenkin kuluttajan omaan käyttäytymiseen, ei peltomarketti synny ilman että sille tiedetään olevan kysyntää.


Taotao11

Kyllähän noissa ostoskeskuksissa on paljon hyviäkin puolia. Saadaan tehostettua logistiikka kun koko kiinteistö on suunniteltu kauppaa varten. Vähemmän siirtymistä kuin keskustassa. Keskiostoksien määrät on isompia kun saa samalla hoidettua isomman osan hankinnoista yms. Eli ihan kannattavaa hommaa tuo on. Kyllähän tuossa asiakas voittaa. Mutta keskustan liiketilaa vastaavasti häviää. Kulutukseen käytettävät eurot pysyy kuitenkin vakiona niin jos kauppakeskus myy vaikka 75milj eurolla vuodessa niin jostain se on pois. Useimmiten se on keskustan myymälöistä. Eli ongelmaksi muodostuu ylimääräinen liiketila mille ei ole käyttöä, ja useimmiten sen muuntaminen mihinkään hyödylliseen tarkoitukseen on kannattamatonta.


[deleted]

Oulussa on perinteisesti ollut peltomarketteja ja siihen päälle keskustassa S-mafian ostoskeskus nyt viitisen vuotta. Painetta yksittäisille S-mafian ostoskeskuksen ulkopuolella oleville pienille puodeille ja niiden vuokranantajille tulee siis kahdesta suunnasta. Täällä on tavallaan jo ihan totuttu siihen että keskustassa joka viides liiketila on tyhjä, sitä ei oikeastaan edes ajattele kun Rotuaarilla kävelee. Tuo S-ryhmän kauppakeskus Valkea on muuten oikeastaan keskustaan tuotu peltomarketti. Keskustan alla on suuri vajaan tuhannen auton kallioparkki josta on suora hissiyhteys tuonne ostoskeskukseen. Sun ei tarvitse välttämättä ottaa askeltakaan keskustassa kun pääset suoraan Valkeaan ostamaan sen mitä ostat ja sitten poistut kuin pieru saharaan eikä nuo keskustan muut liikkeet tiedä edes sinun olleen paikalla.


Taotao11

Nuo toimivat keskustan marketit vaatii vaan aika paljon investointeja että ne toimii. Varmaan Oulu,Tampere,turku ja Helsinki on riittävän isoja että kukaan lataa sellaisia summia fyrkkaa kiinni että saa rakennettua logistiikan ja muut edellytykset kuntoon. Joku Turun hansakortteli ja Tampereen Ratina on varmaan ihan toimivia marketteja. Sen sijaan joku Mikkelin toriparkki viritys ei varmaan ollut taloudellisesti niin onnistunut.


teekal

Tietysti niillä on kysyntää, mutta vika on siinä, että peltomarketti tappaa samalla palvelut keskustasta ja pakottaa sen asukkaat autoilemaan ostoksille sen ulkopuolelle. Tästä sitten kärsivät ne ihmiset, jotka eivät halua tai pysty autoilemaan - esimerkkinä nyt vaikkapa sellaiset vanhat ihmiset, joiden huomiokyky ei enää riitä autoiluun mutta pystyisivät vielä hyvin käymään kävellen ostoksilla.


RouSGeLi

Jykylän keskusta on täynnä porukkaa, vaikka onkin aivan perseestä mäkineen ja piilotettuine toreineen.


FingerGungHo

Jyväskylän tori on sellainen mysteeri, joka mainitaan korkeintaan sivulauseessa. Kyllä baarit ja erikoisliikkeet vetävät kävijöitä keskustaankin. Keskustan mäet on kyllä niin onnettomia, että niiden tarjoamat näköalat kyllä korvaavat pienen ylämäkeen kävelystä johtuvan vaivan.


Shankbon

Seinäjoki on erittäin hyvä esimerkki tästä typeryydestä. Ensin vanha keskusta remontoitiin kokonaan uusiksi, rakennettiin iso uusi parkkihalli koko roskan alle ja muutettiin koko alue kävelybulevardiksi. Vähän ennen kun tämä helvetin kallis remontti oli valmis, annettiin rakentaa Ideapark parin kolmen kilometrin päähän. Nyt kuolleessa keskustassa on jättimäisen tyhjän kävelytorin laidoilla pari jätskikiskaa eikä oikeastaan mitään muuta.


RouSGeLi

Justiinsa kävin jykylän keskustassa eilen ja porukkaa oli niin maan vietävästi joskus seiskan aikaan illasta. Fake news. Kouvola sen sijaan on nykyyän pelkkä veturi


BrockBriggs

Suomi Pop festari Jyväskylässä meneillään


RouSGeLi

Niihä satamassa näytti olevan. En kyllä muutenkaan kesäisin ole nähnyt tätä suurta väestökatoa keskustassa. Talvellahan tuolla ei liiku kukaan


Anvijor

Kyllähän JKL keskustassa ihmiset baareissa käy ilta-aikaan, mut mites myymälät?


MilanotoMinsk

Koko ajanhan sieltä liiketiloja tyhjenee. Välillä tulee uusi yrittäjä kokeilemaan kunnes tajuaa, että ei siellä kauppa käy. En itsekään enää lähtisi keskustaan shoppailemaan. Ainoastaan ravintolassa/tapahtumissa/elokuvissa käynti saisi minut käyttämään keskustan palveluja. Muuten en sinne nistien/feissarien/huonojen kulkuyhteyksien sumaan menisi aikaa viettämään.


Anvijor

Niin, ja baarien osaltaki tosin mennyt huonompaan suuntaan 10-vuoden taisesta. Hyviä pubeja on vielä ihan hyvin, mutta varsinaisten yökerhojen osalta muutos on valtava.


aleksi66

Eilen alkoi Suomipop-festivaali niin voi olla vähän runsaammin porukkaa liikenteessä


theshrike

Kyllä siellä känniördääjää aina löytyy, mutta aika vähän on tarvetta mennä ihan keskustaan. Siinä on Finnkino, Fantasiapelit ja ööö pari ravintolaa? Kaikki muu löytyy Sepästä/Palokasta automatkan päässä.


eetuua

Tällaisille hankkeille löytyy lobbaajia. Keskustassa ”hajanaisesti” sijaitseva ostosalue hyödyttää taloyhtiöitä, mutta kutakin vain vähän. H&M maksaa vuokraa sinulle, Espresso House sinun naapurille. Ostoskeskuksen omistaja saa kaikki nämä omaan portfolioonsa. Lisäksi valtavat hallit on neliöhinnaltaan halpoja rakentaa.


raskim7

Ylivieska on kans yks masentavimpia esimerkkejä tästä. Vanha keskusta on vaan muutama baari, kebabbila, ja partureita nykyään. Ennen oli vaatekauppaa ja ties mitä erikoisliikettä. Nyt vaan opiskelijoita ja muita puliukkoja. Uus automarket-keskusta rakentunu Kärkkänen-Prisma-Citymarket pyhän kolmion sisälle. Muuramesa ”keskustan” voinee ajatella siirtyneen tuohon uudemman marketti-keskittymän luo, mut vanha keskusta oli aikalailla tori jota ei tiedä toriks jos joku ei sano että sen on tarkotus olla tori, ruma s-market ja kusisen näkösiä kiinteistöjä joisa taitaa olla enää heikkolaatunen Kebabbila, kylän ainoa baari, Fysios ja jotain MLL toimintaa. Ja kirjasto tien toisella puolen.


i_fy

Ylivieska on kyllä aikaansa edellä ollut tässä, keskustan siirtyminen alkoi jo parisenkymmentä vuotta takaperin. Sentään sinne kaupungin laidalle pääsee myös pyörä- ja kävelyvauhtia suht-järkevästi..


Seeteuf3l

Hämptonissahan eka tehtiin megamarketit Tiiriöön (about 2 km keskustasta) ja sitten viimeisteltiin homma WWE-termein lyömällä tuolilla takaapäin rakentamalla Goodman motarin päälle


_Astan_

Eniten vituttaa nuo hevonperseessä asti sijaitsevat autohelvetit joissa asiointi ilman autoa on pahimmassa tapauksessa tehty erittäin vaikeaksi ja epämiellyttäväksi. Ihan kuin nuo oli tarkoituksella rakennettu niin ettei ihmiset vahingossakaan kulje sinne kävellen. Tämähän on erityisen ihanaa siinä vaiheessa kun tämä suuryksikkö tappaa kaupat keskustasta ja jossakin autottomienkin on asioitava.


teekal

Muistan itse, että kävin lapsena usein S-Marketissa jonka sisäänkäynnin kohdalla ei ollut suojatietä ja kadun ylittämisen jälkeen piti vielä kävellä parkkipaikan läpi.


ebinWaitee

Tai sitten niillä isoilla yksiköillä vaan on kysyntää siellä kaupungin laidalla kun kukaan joka ei asu keskustassa ei lähde sinne keskustaan ostoksille ellei ole ihan pakko. Keskustojen näivettymistä ei korjata sillä, että kielletään automarkettien pystyttäminen kaupunkien laidoille


jmmgo

Jännittävää tässä on se, miten ihmeessä nämä automarketit ja kauppakeskukset kuvittelevat selviävänsä verkkokaupan väjäämättömästä voittokulusta. Osa ihmisistä varmaankin jatkaa Prismassa asioimista autolla, mutta jokainen vapaa-aikaa vähääkään arvostava kotitalous siirtynee ennemmin tai myöhemmin ruoan kotiinkuljetukseen. Automarkettien on keksittävä itsensä uudelleen.


electrify_all_things

Verkkokaupan voittokulku puree yhtä lailla myös jäljellä oleviin keskustoihin. Automarket on helppo konvertoida logistiikka-keskukseksi, toisin kuin keskustan kivijalat.


jmmgo

Keskustoista puhuttaessa on muistettava, että ongelma koskettaa oikeastaan vain pikkukaupunkeja. Näissä paikoissa keskusta on ollut korostetusti vain liikekeskusta, jossa toiminta on painottunut toimistoihin ja vähittäiskauppaan, kun taas suurissa kaupungeissa kantakaupungit ovat korostetusti olleet aitoja asuinlueita. Iisalmessa tyhjälle jäävälle kauppakeskukselle tai sen tontille ei oikein ole mitään käyttöä, Helsingissä tai Tampereella tilalle rakennettaisiin nytkin asuntoja jos vain sallittaisiin. Näissä pikkukaupungeissa ei oikeastaan ole kysyntää keskusta-asumiselle, koska yhteiskunta siellä on rakennettu täysin autolla liikkumisen varaan, johon ei varmaankaan ole koskaan tulossa muutosta. Kyse on siitä, että näissä nääntyvissä keskustoissa ei asu riittävästi ihmisiä ylläpitämään minkäänlaista palvelutarjontaa. Iisalmessa sellaisella vuokratasolla, jolla kiinteistöfirman toiminta olisi vielä kannattavaa, ei enää ei vain löydy kysyntää. Helsingin kantakaupungissa Aleksanterin kadun kivijlkaliikkeiden vuokrat pyörivät parista sadasta eurosta eteenpäin per neliö, joten varsinaisesta näivettymisestä ei ole kyse. On olemassa alempi vuokrataso, jolla tilalle tulee toinen yritys. Isojen kaupunkien keskustoissa kehitys lienee se, että vaatekaupat ja isot vähittäiskaupat väistyvät verkkokaupan myötä, mutta tilalle tulee sitten vapaa-ajan viettoon keskittyvää toimintaa kuten ravintoloita, kahviloita, kuntosaleja sun muuta. Ja viime kädessä sitten asumista. En osaa sanoa siihen, tehdäänkö automarketeista logistiikka-keskuksia. Ehkä, mutta mahdollisesti on myös halvempaa vain rakentaa uusi logistiikkakeskus jonnekin vähän syrjempään. Ja automarkettien kohdalla tämä voi vielä toimia, mutta vaikea nähdä miten kukaan tekisi esimerkiksi Jumbosta logistiikkakeskusta.


electrify_all_things

Kommentissasi on paljon asiaa, mutta katsot asiaa vähän liian lyhyellä perspektiivillä. Korkea vuokrataso kertoo nykyhetken haluttavuudesta, eikä ole tae tulevaisuusta. Epäilemättä suurimpien kaupunkien keskustat kestävät verkkokaupan paineessa pidempään. Kuvaamassasi kehityskulussa kaupungin keskusta muuttuu vähitellen eräänlaiseksi huvipuistoksi. Kysymykseksi jää missä sitten kaikki tuottava tehdään? Kantakaupungin palveluiden houkuttelevuus perustuu suureen määrään asukkaita. Mutta huvipalvelut pystyvät tarjoamaan vain osalle heistä töitä - ja niillekin niin pienillä palkoilla ettei ole varaa asua lähellä. Tuotantotyö on kadonnut kaupungeista jo ajat sitten, jäljellä on enää luovaa työtä , pankkeja, lakitoimistoja yms. Kun nämä muuttuu pikkuhiljaa etätyöksi, pitää tykätä aivan helvetisti pikku kahviloista, ravintoloista ja kuntosaleista että viitsii maksaa sikana niiden keskellä asumisesta. Todennäköisesti asunnoista yhä suurempi osa muuttuu airbnb:ksi tai vastaavaksi. Aidosti luova ja innovatiivinen työ vaatii halpoja asuntoja ja työskentelytiloja - ja se käynnistää aina gentrifikaatio-kierroksen jossain missä tilat ovat halpoja.


jmmgo

>Korkea vuokrataso kertoo nykyhetken haluttavuudesta, eikä ole tae tulevaisuusta. Ei tietenkään. Mutta jos kiinteistön ylläpito maksaa vaikka 7€/m2 ja tuottaa nyt korkeimmillaan katutasossa yli 200€/m€, niin on ilmiselvää että vuokrat voivat tippua aika paljon, ilman että toiminta muuttuu kannattamattomaksi. Pikkukaupungeissa ei niinkään. Kysyntä voi romahtaa niin paljoa, että lämmöt kannattaa katkaista. >Kysymykseksi jää missä sitten kaikki tuottava tehdään? Mistä tuottavasta nyt puhut? >Tuotantotyö on kadonnut kaupungeista jo ajat sitten, jäljellä on enää luovaa työtä , pankkeja, lakitoimistoja yms. No siis tämähän ei nyt pidä läheskään paikkaansa, ne ovat kadonneet korkeintaan kaupunkien *keskustoista*. Ja arvaatko miksi ne ovat kadonneet? Vastaus: kiinteistöjen hinnat. Lisäksi tuo on nyt aika kapea kuvaus kaupunkien elinkeinorakenteesta. Tuotantotyö on korvautunut palveluammateilla tai muuttanut muotoaan. Tehtaat katoavat, mutta toisaalta Helsingissäkin työskentelee tuhansia ihmisiä rakennuksilla. >Kun nämä muuttuu pikkuhiljaa etätyöksi, Osa varmasti muuttuukin, mutta kaikki ei. Esimerkkisi lakitoimistot tuskin voivat muuttua koskaan täysin etäilyksi, koska tuomioistuinkäsittelyt vaativat paikalla oloa (jos tunnet ketään töissä espalla, niin tiedät tämän). Samoin kirurgit eivät voi leikata potilaita etänä tai opettajat opettaa etänä. Yliopistojen tutkijat tuskin koskaan siirtyvät kokonaan etäilyyn. Lisäksi iso osa luovan alan yrityksistä varmasti harkitsee kokonaan etätoimistoon siirtymistä. Jo nyt on olemassa laadukasta empiiristä todistusaineistoa siitä, että etätyö heikentää tuottavuutta. >pitää tykätä aivan helvetisti pikku kahviloista, ravintoloista ja kuntosaleista että viitsii maksaa sikana niiden keskellä asumisesta. Kyllä. Tuleeko tämä sinulle jotenkin yllätyksenä, että osa ihmisistä todella pitää näitä todella arvokkaina? Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että Odan ja Amazon Primen kaltaiset palvelut eivät koskaan ole tulossa Iisalmen kaltaisille paikkakunnille. Verkkokaupan korkea palvelutaso vaatii sekin paljon ja tiheää asutusta, koska skaalautuvuus. On pikkaisen eri hintaista pyörittää ruoan kotiinkuljetusta alueelle, jossa asuu 100 ihmistä neliökilometrillä kuin 20.000 ihmistä neliökilometrillä. Ja tässäkin on muuten sinulla kehäpäätelmä: ihmiset eivät haluaisi maksaa paremmasta palveluiden saatavuudesta, koska asuminen on liian kallista siellä. No miksi se asuminen on mielestäsi siellä kallista? Tämä on aivan klassinen ajatus, että kukaan ei halua käydä baareissa, jotka ovat aina täynnä. Toki on mahdollista, että asuntojen hinnat laskevat kaupungeissa. Mutta silloin niiden on noustava jossain muualla. >Aidosti luova ja innovatiivinen työ vaatii halpoja asuntoja ja työskentelytiloja - ja se käynnistää aina gentrifikaatio-kierroksen jossain missä tilat ovat halpoja. Se vaatii myös riittävän isot työmarkkinat. Etätyö voi tätä helpottaa, mutta ei ehkä tavalla joka hyödyttää suomalaista palkansaajaa.


GetCaned

Hassua vaikka tulee vähemmin käytyä keskustassa, niin silti hyvät julkiset ja ravintolat määrittelevät itselle "hyvän keskustan". Ihan sama onko siellä jotain klasuja ja energiakivi putiikkeja. Onko tässä nyt kuitenkin vain ajan henkeä vastaan taistelu käynnissä. Jos kysyntää ei ole niin sitten sitä vaan ei ole. Keskustoja pitäisi kehittää siten, että vastaa kysyntää. Kivijalkaliikkeiden kysyntä näyttäisi ainakin olevan laskussa. Se että erilaisia viihdemahdollisuuksia löytyy tuntuisi vielä kiinnostavan monia.


nutbutterfly

Ei kaikki raflat taida edes Helsingissä olla sunnuntaisin auki. Ei sitä kysyntää palveluillekkaan lopulta ole niin paljoa.


bonarez

Sunnuntailisä on muistaakseni tuplapalkka, ei vaan taida katteet riittää.


Diletantique

Tämä kaupunkikeskustojen näivettyminen on viheliäinen itseään ruokkiva sykli. -> Etätöiden lisääntyminen vähentää toimistotyöläisten määrää ydinkeskustassa. -> Ravintoloiden lounasmyynti (josta tulee merkittävä osa tuloista) laskee -> Palvelut hakeutuvat muiden palveluiden yhteyteen, eli keskustan houkuttelevuus laskee. -> Lisääntynyt kotona oleilu ohjaa kulutusta entisestään peltomarketteihin.


theshrike

Kohtaan 2 (lounasmyynti) varmasti vaikuttaa koronan aloittama etätyötrendi. Itse olen tässä reilun kahden vuoden aikana käynyt alle 20 kertaa lounasaikaan ravintolassa. Ennen sitä käytännössä joka arkipäivä kävelin firman lounaskortti kädessä johonkin ravintolaan.


Diletantique

Juu siis tätä juuri meinasin. Itekin on jo lyhyen työuran aikana kerennyt nähdä miten se lounasruokailu kaupungilla on kyllä silminnähden romahtanut muutaman vuoden takaisesta. Ts. koskaan ei keretty palata koronaa edeltävälle tasolle, kun talousnäkymät synkkeni ja ihmiset rupeaa ensimmäisenä säästämään ja tinkimään juuri tämän kaltaisesta kulutuksesta. Veikkaan että tuo on merkittävämpiä yksittäisiä jo käynnissä ollutta kehitystä pahentaneita syitä. Wollttaminen keskittyy varmaa aika vahvasti tietyntyyppisille ravintoloille jotka ovat sitä jo aiemmin jonkin verran tehneet.


XTL

Jos keskusta on vain täynnä keski-ikäisiä hometaloja joissa on alueen ylivoimaisesti kalleimmat neliöt yhdistettynä pitkään laiminlyöntiin ja huonoihin liikennejärjestelyihin niin ei niitä juuri pysty kehittämään. Minusta on vain parempi jos ne jätetään joksikin Vanhakaupunki alueeksi ja varoittavaksi esimerkiksi ja tehdään parempaa alue- ja rakennussuunnittelua vähän sivummalle. Tämä on toiminut monissa kaupungeissa.


hylje

>Minusta on vain parempi jos ne jätetään joksikin Vanhakaupunki alueeksi ja varoittavaksi esimerkiksi ja tehdään parempaa alue- ja rakennussuunnittelua vähän sivummalle. Tämä on toiminut monissa kaupungeissa. Mitä luulet Suomessa tehdyn? Keskustat on jätetty lähinnä oman onnensa nojaan kuolemaan pois ja sivummalle on rakennettu uusi uljas autoilukaupunki, joka on vielä huonompi kuin se vanha keskusta.


DotaWemps

Seinäjoella tämä on tapahtunut todella selkeästi uuden Ideaparkin myötä. Ja olen varmaan tämän mielipiteen kanssa vähemmistössä, mutta itselleni tämä sopii oikein hyvin. Eräs liike jossa halusin aiemmin tällä viikolla asioida on Torikeskuksessa keskuksen kupeessa. En ainakaan äkkiseltään muista että lähellä olisi ilmaista pysäköintiä, niin jätin maksulliseen parkkiin. Muutama euro tunnilta ei ole kovin suuri summa, mutta psykologisesti se tuntuu isolta ja aiheuttaa "kiireen tunnun" ostosten tekemiseen. Varsinkin Seinäjoella tuntuu vähän kornilta maksaa pysäköinnistä, ja ehkä vain joku 15% parkkitilasta oli muutenkin käytössä. Liikkeessä asioinnin jälkeen olisin voinut käydä vielä pikaisesti lounaalla ja kahvilla, mutta näiden vuoksi olisi pitänyt kävellä toiselle puolelle keskustaa ja vaihtoehtoja oli muutenkin aika huonosti. En sitten jaksanut jättää autoa maksulliseen parkkiin ja käyttää aikaa kävelyyn, vaan suuntasin kotiin syömään. Toisena päivänä kävin Ideaparkissa, jossa asioin kanssa parissa liikkeessä nopealla aikataululla. Auton sai oven eteen ilmaiseksi, kävin hakemassa etsimäni tuotteet, söin ja nappasin vielä kahvin mukaan, kun satuin kävelemään kahvilan ohi. Käytännössä vastaava reissu kuin aiemmin keskustaan sujui 1/3 ajassa ja pienemmillä kustannuksilla. Samasta rakennuksesta löytyisi vielä KCM jos pitäisi ostaa ruokatavaraa, keskustassa ei edes ole isoa ruokakauppaa. Itse en saa shoppailusta mitään suurempa nautintoa ja itsellä ei ole mitään intoa tai aikaa "piipahtaa keskustan näteissä putiikeissa". Kauppareissun "suorituskyvyn" ja helppouden kannalta Ideapark hakkaa keskustan mennen tullen.


Legitimate-Grade-222

Siis tää parkkimaksu on ihan maaginen. Itsekin huomaan tämän "en vitussa käy ostamassa 10-15e ateriaa kun pitäisi maksaa 1-2e pysäköinnistä siltä ajalta" ilmiön.


Kaljalaivankapteeni

Olen samaa mieltä. Itse en shoppailusta nauti, joten mitä vähemmän kävelyä ja hikoilua niin aina parempi. Mun duunimatkan varrella on kolme isoa kauppakeskusta, joten on varaa valita. Vähän sivusta löytyy kolme lisää. Sen verran voisi valittaa, että parempia ravintoloita saisi löytyä. Ei oikein amarillot ja muut ketjupaikat uppoa. Senpä takia aika harvoin tulee käytyä ravintoloissa syömässä, kun ei taas keskustaan viitsi lähteä kuin korkeintaan hääpäivänä.


antixmatter

Porukat kun asuu alueella niin itekin tulee joskus autoiltua Seinäjoella. Haikeudella muistelen niitä aikoja kun se keskustori oli vielä tietä ja parkkipaikkaa. Mulla on samanlainen outo vastustus aivoissa parkkihallien käyttämiseen kuin tuohon parin euron maksamiseen pysäköinnistä, niin eipä sitä uutta parkkihalliakaan tule käytettyä vaan ajan suosiolla yleensä Ideaparkkiin ostoksille jos samat asiat saa sieltä. Jopa jo silloin "vanhoina hyvinä aikoina" tuntui että keskustassa oli liikkeet vähän turhan hajallaan. Eihän Torikeskus ja Epstori toisistaan kaukana ole, mutta ei kyllä tule lähdettyä marssimaan yhdestä toiseen yhtä heppoisesti kuin lähtisin toiseen päähän Ideaparkkia hakemaan jotain.


theshrike

Tämä sama toimii myös Lempäälän Ideaparkissa. Siihen voin jättää sähköauton ilmaiseen lataukseen ohi ajaessa ja mennä samalla perheen kanssa syömään mihin vain tusinasta ravintolasta. Siinä kun mahat täynnä vyörytään takaisin autolle, niin aika usein mukaan tarttuu vielä kahvi kuskille ja takapenkki vonkaa jotain rättejä. Pysäköinti oli ilmaista (ja auto sai pari kilowattia ilmaista sähköä), mutta rahaa putosi ihan älyttömiä määriä. Tampereen keskustaan en edes harkitse ajavani autolla, parkkipaikkajahti on ihan älytön mukulakivikatujen keskellä. Ja parkkihallien hinnat ei erityisesti houkuttele - autoakaan ei saa yhdessäkään lataukseen.


Used_Stud

Suurimmalla osalla ihmisiä ei ole varaa kuluttaa ja shoppailla. Ne kenellä on pinkka kunnossa tilaavat netistä tai panostavat sellaiseen laatuun minkä kanssa tavallisille kuluttajille suunnatut kivijalkakaupat eivät kykene kilpailemaan.


Elukka

Tämän vuoden aikana arvelen, että kulutus vähenee selvästi, kun inflaatio on lähemmäs 10%. Monelta loppuu vapaastikäytettävä raha, vaikka ei olisi edes aivan minimipalkkainen.


HorrorChocolate

En nyt ihan saa kiinni linjavedosta, jossa rikkaat ostavat laatua Internetistä, johon ei kivijalat pysty.


Used_Stud

Mieti just pieniä ja keskikokoisia taajamia 20-50k asukkailla. Haluat tietyn merkkiset vaatteet tai vaikka laskettelukamoja? --> Ei löydy kyliltä, pakko tilata verkosta. Haluat elektroniikkaa jotai ei löydy gigantista? --> verkko. Asun itse 50k asukkaan kaupungista ja ostan about kaiken ravintoa ja päivittäistavaraa/pienrautaa lukuunottamatta netistä koska mikään paikallinen toimija ei tarjoa kamaa mitä haluan ostaa.


HorrorChocolate

Tätä en osannut ajatella. Itselle tuppaa olemaan itsestään selvyys, että kaiken saa läheltä.


Taotao11

Nettikauppa kiinteät kulut on pienemmät. Kivijalka vaatii suht ison volyymin vaikka kate olisikin kunnossa. Eli luksus roinan myynti vaatii joko hitosti ihmisiä tai sitten nettiin.


hylje

Ajatus että keskusta on se paikka johon autoillaan pitkin seutua on ollut lähinnä fantasiaa koko ajan. Ihmiset asioi mielummin lähellä kotiaan, työpaikkaansa tai muuta paikkaa jossa he muutenkin ovat. Keskustat kuolevat, koska ihmiset eivät asu, käy töissä tai muutenkaan oleile keskustassa eikä heillä ole sinne mitään asiaa. Palvelut, työpaikat ja asunnot kaavoitetaan ties minne, eikä keskustaan laiteta taloja vierekkäin. Tämä on pitkälti poliittisesti ja tarkoituksellisesti tehtyjen päätöksien tulosta. Miksi kaavoittaa juttuja vierekkäin, kun meillä on autoja?


Elukka

>koska ihmiset eivät asu Tämä on ehkä se ongelman alkujuuri. Mikäli keskustaan halutaan elämää, keskustaan pitää saada asukkaita ja nimenomaan kaikenikäisiä. Nykyisillä asuntojen hinnoilla esim. lapsiperheet tai asunnon ostaneet nuoret aikuiset on karkoitettu jonnekin huitsin nevadaan.


Kaljalaivankapteeni

Toisaalta keskustoissa harvemmin (toki joskus) löytyy omakotitaloja isoilla pihoilla, mikä on suomalaisten suosituin asumismuoto. Silloin se auto löytyy jo varmasti jolloin on järkevintä mennä lähimpään kauppakeskukseen. Itse asun kehä kolmosen sisäpuolella ok-talossa, ja en käy esim. Hesan keskustassa kuin pari kertaa vuodessa, nekin lähinnä ryyppyreissuja tai muita erityiskäyntejä palveluihin, mitä muualla ei ole.


gamma55

Sama. Olen käynyt tänä vuonna useammin Tukholman, Kööpenhaminan, ja Oslon keskustassa kuin Helsingin. Ainoa syy käydä Helsingissä on ruoka ja kulttuuri, ja nykyisellään Helsingin vetovoima on aika heikko.


theshrike

Keskustoissa myös löytyy turhan vähän isoja kerrostaloasuntoja. Yksiötä ja kaksiota kyllä vedetään ihan raivolla. Ehkä jotain 60m2 kolmioita. Osittain vika on kaavoituksessa (suomessa ei saa rakentaa kerrostaloa missä on pelkkää 4-5h+k+s kämppää, pakko olla kaiken kokoisia), osittain rakentajissa. Ei tommoseen 60m2 kolmioon perhe mahdu. Teoriassa kaikille on huone, mutta eihän sinne mahdu kun sänky ja sit se on täynnä. Pitää löytää joku vanhempaa tuotantoa (viime vuosituhannelta) tai muuttaa kauemmas.


Kaljalaivankapteeni

Ei mahdu ei, ainakaan mukavasti. Meilläkin vaimon kanssa sadan neliön omakotitalossa ajoittain ahdasta.


hylje

Toisin kuin omakotitalotyrannia luulee, asumismuodot eivät ole vaalit ja vaikka tiivis kerrostaloasuminen olisi vaikkapa 20% suomalaisten suosikki, se tarkoittaa sitä että niille 20%:lle pitää ne hemmetin tiiviit keskustat rakentaa ja omakotitaloasujat voi vinkua keskenään siitä ettei tiiviissä keskustassa voi autoilla, on liian vähän viheralueita ja en minä ainakaan sinne muuttaisi. No älä muuta.


Kaljalaivankapteeni

Ei kai tässä ole kukaan autoille keskustaa vaatinut. Hyvähän tiivis keskusta on jos sinne eksyy. Se on taas aivan eri asia, että keskustan kivijalkoihin ei riitä väkeä, kun porukka ajaa kauppakeskuksiin saman katon alle. Kysynnän ja tarjonnan laki määrää tämän. Miksi ihmeessä menisin keskustaan hikoilemaan kun voin ilmastoidussa kauppakeskuksessa mukavasti tehdä ostokseni? Sen verran vielä tuohon alkuperäiseen viestiisi, että ostoskeskuksethan nimenomaan on "kaavoitettu" tiiviisti. Siellä kaiken tarvittavan saa kätevästi saman katon alta. Ja kyllähän niitä löytyy kaupungeistakin, esim Hesassa Tripla ja Redi


hylje

Ihan kivoja päiväretkikohteitahan noi ostarit on, ja kiva että niitä on olemassa, mutta ne on vähän liian kaukana ja liian isoja jotta siellä voisi piipahtaa pikkujuttuja varten. Kun mun kysynnälle ei ole tarjontaa, niin jätän vaan menemättä.


PolyUre

> Ei kai tässä ole kukaan autoille keskustaa vaatinut. Hyvähän tiivis keskusta on jos sinne eksyy. Ei nyt ehkä vaatinut, mutta seuraava lainaus jutusta kyllä kertoo ihan tarpeeksi asenteista: >Lisäksi kaupunki on halunnut tehdä keskustassa liikkumisesta helpompaa. Jo aiemmin on luovuttu esimerkiksi lauantain pysäköinnin­valvonnasta. Näinhän sitä todellakin rakennetaan viihtyisää kaupunkikeskustaa.


Kaljalaivankapteeni

Luin jutun ehkä hieman huonosti. Mun mielestä keskustoja voisi helposti elävöittää tunneleilla ja toriparkeilla. Hesaankin kun menee niin mieluiten ajan suoraan Kluuvin parkkiin, ja kävelen sitten sieltä. On vaan hävyttömän kalliita ja sen näkee myös käyttöasteesta, paikoista ehkä 10% on käytössä. Toisaalta eipä kukaan nisti naarmuta autoa kun on siellä turvassa.


PolyUre

Tämä "helposti elävöittäminen" on ihan saatanan kallista ja saavutetut hyödyt kyseenalaisia. Onhan se toki varmasti mukavaa ajaa tunnelia pitkin jos se ei maksa mitään, mutta tämä vain lisää autoilua ja korkeintaan siirtää ruuhkia. Parkkihallien käyttöaste sen sijaan on matala koska niiden pitää kilpailla subventoitua asukas- ja kadunvarsipysäköintiä vastaan.


Kaljalaivankapteeni

No vaihtoehtona on toki mennä läheisiin kauppakeskuksiin. Ei tule peltilehmiä tilaa viemään, ja bensaakin kuluu vähemmän. Win-win.


rumbleran

Lapsiperheet harvemmin haluaa asuaa missään keskustan kerrostaloyksiössä.


jmmgo

Keskustat näivettyvät siellä, missä keskustan alueella itsessään ei asu tarpeeksi ihmisiä ylläpitämään palveluita. Ei nyt varsinaisesti ole julkisen sektorin tehtävä päättää, sijaitsevatko kaupat automarkettien yhteydessä vai keskustassa. Se, että sallitaan rakentaminen kaavoituksella on kuitenkin enemmän kysyntävetoista politiikkaa kuin rajoittaminen. Toki se on sitten selvää, että hajanainen haulikolla ammuttu yhdyskuntarakenne nauttii isoja subventioita julkiselta puolelta, mutta ne tuet nyt pitäisi lakkauttaa muutenkin. En toisaalta oikein usko, että tätä tilannetta voidaan oikein mitenkään korjata Tamperetta pienemmillä paikkakunnilla.


DeProfundis_AdAstra

>Se, että sallitaan rakentaminen kaavoituksella on kuitenkin enemmän kysyntävetoista politiikkaa kuin rajoittaminen Tämäs on sitten aika perkeleen naiivi näkemys siihen, miten joitain kaavoituksia yms. puuhastellaan monissa pikkukunnissa, joissa päättäjät ja tekijät kyllä toisensa tuntevat - silloin kun eivät ole samoja henkilöitä.


NeatProper8520

Keskustat on vanhuksille, opiskelijoille ja päihdeongelmaisille. Loput asuu muualla ja ajaa autolla hypermarkettiin. Näin on hyvä - ei mikään vitsaus.


Far-Choice-13

Noita päihdekuntoutuslaitoksia voisikin alkaa laittamaan noiden ostoskeskuksien yhteyteen.


NeatProper8520

Sinne ois köyhillä pitkä matka


DeProfundis_AdAstra

... Siis ihan avoimesti kannatat "autioittakaa keskusta ja tappakaa kaupunki"-linjaa - jota vielä yleensä ajetaan liike-elämän (erityisesti super-/hypermarketin rakentamista haluavien) ja kyseenalaisten paikallispoliitikoiden toimesta? Terveissä, menestyvissä ja eloisissa kaupungeissa on nimen omaan toimiva, eloisa ja ihmisiä houkutteleva keskusta, josta löytyy erilaisia liikkeitä, kulttuurikohteita, tapahtumia, puistoja yms. rentoutumisalueita - eikä "liiketila myytävänä"-lappuisia suljettuja liiketiloja, likaisia ja ränsistyviä elementtirakennuksia, sekä zombien lailla vaeltavia vanhuksia ja päihdeongelmaisia. Siis kaithan tuo oli sarkasmia?


NeatProper8520

Ei. Keskustat on 1900-luvun juttuja. Kehitys kehittyy ja keskustat rappeutuu. Ei me enää matkustetakkaan hevosilla.


avoidthepath

Miten näiden liiketilojen omistajilla on varaa pitää näitä tiloja tyhjinä, tai miksi heille annetaan mahdollisuus pitää näitä tiloja tyhjinä?


Taotao11

Huono niitä on purkaa kun joku idiootti on keksinyt rakentaa asuntoja yläpuolelle.


maybe-a-fox

Tyhjillään pitäminen on pienempi tappio kuin vuokran laskeminen ja siitä seuraava kiinteistön arvon lasku.


mmm1kko

Eipä tule keskustassa käytyä kuin pakolla, ennen tuli asioitua useammin mutta mitä vaikeammaksi ja ikävämmäksi sinne autoilu tulee niin sitä vähemmän siellä tulee käytyä. Jos lähden kauppaan ettimään "jotain kivaa kauluspaitaa" niin kurvaan ostoskeskukseen keskustan sijaan, vaikka keskustassa olisi kivoja pieniä liikkeitä joiden valikoima on paljon parempi kuin ostareiden massapaska. Vinkki päättäjille: ihmiset jotka kuluttaa eniten yleensä myös autoilevat, jos haluatte nämä ihmiset keskustaan asioimaan niin tehdää autoilusta sinne helppoa ja houkuttelevaa.


Ghorgul

>Vinkki päättäjille: ihmiset jotka kuluttaa eniten yleensä myös autoilevat, jos haluatte nämä ihmiset keskustaan asioimaan niin tehdää autoilusta sinne helppoa ja houkuttelevaa. Tuo yleistys ei ole ihan täysin pätevä, mutta osin totta kyllä. Keskustan autolla saavutettavuutta on hyvin vaikea järjestää paremmaksi kuin mitä supertehokas ostoskeskus keskustan ulkopuolella pystyy tarjoamaan. Itse asun Helsingissä enkä autoile, jos tarvitsee tehdä shoppailuja niin hoidan ne useimmiten muualla kuin keskustassa, missä liikkeet ovat kaukana toisistaan ja niiden välillä on hankala liikkua ja itse keskustaankin on vaivalloisempaa mennä kuin vaikkapa Triplaan, Rediin tai Itikseen. Nämä kolme ostoskeskusta ovat välittömästi hyvin liikenneyhteyksien varrella. Lauttasaari on ehkä ainoita kaupunginosia josta katsottuna Keskusta on helpoin kohde, tosin Lauttasaarestakin voisi kulkea Matinkylän Isoon Omenaan. Helsingin keskusta kaiken kaikkiaan on hyvin vaivalloinen ja tehoton, olit sitten autoilija, jalankulkija tai pyöräilijä.


mmm1kko

Joo, Tsadi on poikkeus tähän, pätee muualle. No siellä oli sentäs vielä kun asuin sillä suunnalla semitoimiva julkinen jolla pääs kaikkialta "nopeasti" keskustaan, kunnes tuokin kustiin länsimetron kanssa täysin Espoon suunnasta.


riihipiru

En koskaan tiedä tarkoitetaanko tsadilla viitata helsingin maahanmuuttajien määrään, onko kyseessä kirjoitusvirhe vai maalaisen möläytys. Vähän sama kun joku sanoo haluavansa kalifiksi kalifiksin paikalle, ei tiedä keskusteleeko neron vai idiootin kanssa.


mmm1kko

No ei sitä Heseksikään viitti joka kerta kutsua, tää on tutkimusta mikä triggeröi ihmisiä enemmän.


riihipiru

Hese, hesa, hesaan, hesalaiset uuh


PolyUre

Helsingin kaupungin ja Helsingin seudun kauppakamarin selvityksen mukaan joukkoliikenteellä, jalan tai pyörällä keskustaan tulleiden asioinnit muodostavat yli 80 prosenttia liikkeiden ja palvelujen liikevaihdosta, vaikka henkilöautotiheys on Helsingissä 376 liikennekäytössä olevaa autoa tuhatta asukasta kohden. Espoossa ja Vantaalla luvut ovat vielä korkeammat, 447 ja 526. Miten ihmeessä tästä kannattaisi vetää johtopäätös, että nimenomaan autoilu on se, jonka helpottaminen lisää kulutusta keskustassa?


SelfRape

Vaasan keskusta on (vielä) aika elävä, vaikka Kivihakaan on rakennettu megalomaaninen ostosparatiisi. Vaasan keskustassa asuu tosi paljon väkeä ja sen yllättäen Suomen 10. suurin taajama. Tännekin on rakennettu toriparkki jo kauan sitten ja se on hyvin pitkälle täydessä käytössä. Keskustan isompi ostoskeskus Rewell Center on valitettavan tyhjä, torin toisella laidalla Espen toimii paremmin. Keskustassa on Vaasassa paljon kävijöitä, mikä omalta osaltaan pitää keskustaa elävänä, mutta tosi iso määrä liiketiloja on täälläkin tyhjänä nykyisin.