T O P
  • By -

riihipiru

Tässä koko lakkoasiassa on mielestäni suurin ongelma se, että kyvykkäimmät lähtevät ja osa vielä luopuu pätevyydestään. Se ei tarkoita, että kaikki jotka jäävät olisivat ammatillisesti huonompia, mutta ne kenellä on rohkeutta, mahdollisuuksia, ja uskovat pärjämiseensä, lähtevät. Tavallaan juuri ne joita työpaikoille tarvitaan.


sotesankari

Ei pelkästään tuo vaan myös ne, jotka välittävät eniten, lähtevät. Eettinen stressi hoitoalalla on valtava; moni haluaisi tehdä työnsä paljon paremmin kuin pystyy, koska resursseja ei ole ja niskaan hengitetään liikaa. Tämä saa empaattiset hoitajat joka kyynistymään, palamaan loppuun tai lähtemään. Jos ei alunalkaen nakkaa paskaakaan potilaistaan vaan kohtelee heitä käänneltävinä kyljyksinä, niin stressi työstä on muutenkin paljon pienempää.


riihipiru

Totta


Northern_fluff_bunny

Ehkä työnantajapuoli olisi voinut tehdä jotain estääkseen tämän tilanteen?


SienkiewiczM

Ei ole mahdollista. Osastoja ja sairaaloita johdetaan täydellisesti. Irtisanoutumiset, toisiin töihin hakeutuminen, tiettyjen osastojen välttely ja hakijoitta jäävät sijaisten paikat eivät kerro mistään.


Valtremors

...Meillä on tullut kaksi sairaanhoitajaa, joista molemmat puhuvat huonosti suomea. Toisen kanssa pärjää Suomella ja vähän englannin kanssa. Toisella ei edes englantikaan onnistu, suomen ymmärrys on johtanut pariin isompaan väärinymmärrykseen. Ai mikä hoitajapula? Ei muuta mutta nämä ovat talon ainoat rivissä työskentelevät sairaanhoitajat, joista toinen ei ole ikinä joutunut aikuista ihmistä kuivittamaan. Edit: ovat siis mukavia ihmisiä. Mutta tämä auttaa vähän minum työn määrään. Kaksi viikkoa sitten jouduttiin laitoshuoltaja vetämään hoitoapulaiseksi.


riihipiru

Ehkäpä, jotain hoitoalan palkoista tietävänä voin kertoa esimerkin. Aloittava terveydenhoitaja 2800/kk. 20 vuotta työsuhdetta takana ja tuohon saa 250 päälle kokemuslisää. Voiko joku kertoa jonkun muun koulutusta vaativan työn jossa palkkaeroja ei käytännössä ole? Työmaalla aloituspalkat lähtevät alle kympistä oli papereita tai ei ja sieltä sitten noustaan sinne 20 asti. Terveydenhuollossa ei olisi näin pahaa ongelmaa jos ei olisi maksettu liikaa juuri alalle tulleille ja olisi varaa paremmin korottaa osaajien palkkaa.


ebinWaitee

No mutta kun kaikki hoitajathan tekevät yhtä hyvää työtä eikä sitä suoritetta voi mitata koska sittenhän jengiä kuolis /s Toinen iso ongelma on hierarkinen organisaatio rakenne jossa esimiehiksi valitaan asiantuntijoita eikä johtajia. Pidän erikoisena tilannetta, jossa ylilääkärin palkalla tehdään työvuorolistoja ja esimiestyötä sensijaan, että hoidettaisiin potilaita sillä vuosien/vuosikymmenien kokemuksella ja ammattitaidolla. En sano etteikö lääkäri voisi olla hyvä johtaja, mutta lääkärin kallis osaaminen menee hukkaan esimiestyössä jota voisi tehdä vaikka joku kauppatieteiden maisteri johtamisen pääainelinjalta.


Needleworker-Tasty

Työmaita hiukan tuntevana lisäisin, että hommansa osaava ja aikaansaapa työmies pääsee käsiksi urakoihin joista käteen jäävä raha voi nousta huomattavasti ylikin tuon 20€/h


FinestSeven

Laborantit, laboratorioanalyytikot (jos edes pääsevät omalla ammattinimikkeellään töihin lol ("nehän on vaan laborantteja")) ja kemistit saavat säännöstään aikalailla kaikki paskaa palkkaa - riippuu toki alasta. Esim ympäristöanalytiikassa ja ylipäätään palveluitaan myyvissä labroissa kaikki saavat juuri niin alhaista palkkaa, kuin tessin perusteella voi antaa ja kokemuslisä on mallia 0,5 - 1,5 %. Eli laboratorioteknikko/laborantti/laboratorioassistentti saa yleensä bruttona about 2100 € + lisät (joita harvoin on) ja kemistikin voi paikasta riippuen saada alle kolmen tonnin.


ohCrivens

Viittitkö vinkata missä aloittava th saa 2800e/kk? Pari tuttua olisi todella kiinnostuneita.


riihipiru

Hki kaupunki


gruntillidan

15v kokemusta, fyysistä työtä, alle 14€ tuntipalkalla. Muut lakkoilee korotuksista ja me lakkoiltiin siitä, ettei niin paljoa tiputettais palkkaa. Tippu noin 5% itellä, mikä oli voitto oikeestaan. Oletus oli, että melkein 10% lähtis. Ei siinä, tärkeetä työtä hoitajat tekee ja varmasti on raskasta henkisesti. Välillä vaan huvittaa, ettei yli 2k riitä kuukaudessa.


Ecstatic-Treacle966

Jos tienaa alle 2k kuukaudessa nykyaikana kannattaa suosiolla ryhtyä vaikka työttömäksi. Miksi asiat paranisivat jos työnantajille riittää orjatyövoimaa?


gruntillidan

Noh jos minä yli 40h viikosta käytän töihin niin sen on oltava mukavaa. En tiiä paljonko pitäs maksaa, jos pelkästään rahan takia tekis töitä. Varmaan joku tonni per päivä niin harkitsisin.


Ecstatic-Treacle966

No joo, jos työstä oikeasti pitää niin sitten huonokin palkka voi menetellä. Hoitoalalla melko harva vaikuttaa pitävän työstään kun työolot ovat mitä ovat.


gruntillidan

No juu, ei olisi minusta siihen työhön.


riihipiru

Nyt tarttis vähän lisätietoja mikä ala ja miten palkan alennus saatiin läpi?


Karvakuono

Viitaus inflaatioon. Jos palkka nousee alle inflaation, niin palkka ei nouse, se pinenee, sillä sen ostovoima laskee korotuksesta huolimatta.


Sahtikellari-Saruman

Jos puhe on jo nyt ollut pahenevan tilanteen pakottamasta töihin määrämisestä, niin en ihmettele yhtään. Eipä tarvitse reagoida pakottamiseen, jos ei ole laillista lupaa toimia hoitajana.


Sampo

Demareilta oli paha virhe pistää lääkäritaustainen Aki Linden peruspalveluministeiksi. Lääkärinä hänellä on vaistomainen reaktio ajatella hoitajat alemmiksi käskyläisiksi joita voi komentaa miten vain. Ilmeisesti sen takia hän ei osannut reagoida hoitajien työtaisteluun muulla tavalla kuin ilmoittaa pakkotyölain valmistelemisesta.


saberwolfbeast

Tai hän on väärä lääkäri tuohon hommaan. Hoitoalalla olevana tiedän että on myös lääkäreitä jotka arvostavat hoitajien tekemää työtä ja ammattitaitoa.


sotesankari

On myös lääkäreitä jotka ymmärtävät hoitajien arvon. Enemmän vaikuttanee Lindenin tausta HUS:n johtajana. Nämä hallintoherrat ovat tottuneet kohtelemaan läänityksiensä maaorjia surkeasti. Se ei koske vain hoitajia, vaan myös esim. erikoistuvia lääkäreitä. Veikkaan myös että sairaanhoitopiirien pomojen puhelimet ovat käyneet kuumana Lindenin suuntaan, onhan suurin osa heistä varmasti hänelle henkilökohtaisesti tuttuja.


puupi

Eiköhän lääkäritaustaa huomattavasti isompi virhe ole se taistolaistausta.


Silmapussi

> lääkärinä hänellä on vaistomainen reaktio Nyt ne lääkkeet. Suurempi ongelma varmaan on demaritausta, joka ajaa heikompien auttamisen sijaan potkimaan heitä.


Sytytyskin

Jos nyt jotenkin ihmeellisesti päädyttäisiin tällaiseen pakottamiseen, niin odotan innolla onko esim. Haatainen ensimmäisenä vetämässä työhanskoja käteen. Hoitajista kun on pulaa, politiikkaan taas tulijoita vaikka kuinka. Vai löytyyköhän mahdollisesta pakkolaista sellainen notkean vasemmistolaisen selkärangan mentävä aukko...


sotesankari

Vuonna 2017 tehdyn selvityksen mukaan muualla kuin hoitoalalla oli töissä yli 20 000 hoitajaa (sisältää siis myös lähihoitajat, kätilöt etc). Tämän lisäksi n. 13 000 hoitajaa oli työkyvyttömyyseläkkeellä ennen eläkeikää; monella heistä on ammattioikeudet silti yhä Valviran rekisterissä. Hoitajien työkyvyttömyyseläkkeellä olemisen määrä oli puolitoistakertainen verrattuna muihin naisvaltaisiin ammatteihin. Pitkiä sairaspoissaoloja kertyy myös paljon enemmän kuin muissa ammateissa. Osa noista muilla aloilla olevista hoitajista on ns. suhdannehoitajia, eli he tekevät lisätienestiä varten keikkatyötä tuuraajina tai palaavat alalla silloin kun sillä toisella, kivemmalla alalla menee huonosti. Veikkaan että juuri nämä suhdannehoitajat kokevat olevansa suurimmassa vaarassa pakkotyön suhteen. Mutta tilastoissa siis on jo näiden ihmisten takia vähintään 33000 hoitajaa, jotka eivät oikeasti tee hoitotyötä. Tämä vaan yleistä kontekstia varten.


[deleted]

Käsi pystyyn ketä yllätti


crisshill

Tässähän olisi hyvä hetki tehdä intin korvaava "pakkoduuni" naisille. 6-12kk palvelus sairaanhoitajana, keventäisi hoitajien työtaakkaa kun helpommat duunit laitettaisi "maanpuolustusvelvollisuutta" suorittaville. Suututtiko ylempi? Miksi se suututtaa mutta pakollinen asepalvelus/siviilipalvelus pojille ei? Ehkä paras ratkaisu olisi ettei ketään pakotettaisi yhtään mihinkään. Ei hoitajia eikä teini-ikäisiä poikia ellei ole äärimmäinen hätätila.


Solesurvivor12334

Jonain hoiva-avustajana korkeintaan, sairaanhoitajaksi tarvitaan kuitenkin vuosien opiskelu amkissa.


Mipellys

Tämä. En missään nimessä haluaisi olla hoidettavana paikassa jossa sairaanhoitajan töitä tekee liuta lukioikäisiä joista valtaosaa ei homma kiinnosta vittujakaan ja koulutusta ei ole. Hoiva-avustajina tai yleisinä lisäkäsinä "inttihoitajat" vielä menisivät.


gamma55

Se hetki kun ajat autolla ladon seinään, joudut sairaalaan, ja siellä odottaa KulJ:n päivystäjän henkisen sisaren johtamana hoitoapulaiset Lahtinen ja Kärnä.


esc0r

About 90% niistä hommista, joissa sitä pulaa hoitohenkilökunnasta on, ovat rutiinitehtäviä vanhainkodeissa ja palvelutaloissa. Näitä hommia ovat juurikin ruuan jakaminen, vaippojen vaihtaminen, avustamista vessaan ja pesettäminen. Nämä tehtävät eivät nähdäkseni vaadi vuosien AMK koulutusta. Nopeasti tulee mieleen hallinnolliset tehtävät, sekä lääkkeiden jakaminen jotka vaativat sen sairaanhoitajan pätevyyden.


tarkkanen

Varmasti enemmän pulaa vanhustenhoidossa, mutta ei se prosentti ihan noin korkea ole. Kyllä sitä hoitajavajetta on erikoissairaanhoidossakin ja vieläpä melko paljonkin. Sairaanhoitajille ei kuulu hallinollisia tehtäviä, vaan ne hoitaa osastonhoitaja, jolla on yliopisto tai yamk tutkinto. Lääkkeenjakoa taas voi tehdä lähihoitajakin pois lukien iv-lääkkeet. Mutta pulaa on myös niistä lähihoitajista.


giddyflame

Vois ollakkin ihan hyvä, ainoa juttu vaan se että ehkä ei ole hyvä idea laittaa tyyppejä joilla ei ole alan koulutusta tekemään työtä joka vaatii useamman vuoden koulutuksen.


coinselec

Siihen kylkeen vielä mahdollisuus hyväksilukea jotain opintoja niin ei pöllömpi idea näin niin kuin paperilla.


[deleted]

[удалено]


grandBBQninja

Koska naisillahan on tällä hetkellä pakollinen asepalvelus. Eiku…


mistermestar

Ei ole. Eikä tarvitsekkaan olla.


FinestSeven

Asia selvä, varsin tyhjentävä argumentti.


Sytytyskin

Sulla meni työ ja koulutus tässä sekaisin, paska vertaus.


Sytytyskin

Hitto kun vituttaa lopputulos tästäkin jupakasta. Hirveä älämölö saatiin aikaiseksi, menetettiin ihmishenkiä ja kansan tuki hoitajille, eikä käteen jäänyt paskaakaan vaan työolot on ihan yhtä skeidaa ilman parannusta näkyvissä. Ihmeen myötämielinen on vielä suhtautuminen liittopomoihin, itse olisin kohtalaisen kyrpiintynyt.


Northern_fluff_bunny

Kuinka niin menetettiin kansan tuki hoitajille? Kansa tuki hoitajia siihen asti kunnes hoitajat eivät enää suostuneetkaan olemaan pelkkiä sylkykuppeja vaan oikeasti vaativat edes vähintään kunnollista palkkaa tekemästään työstä? Kuinka kehtasivatkin, häpeäisivät mokomat, sehän on kutsumusammatti, ei sitä rahan vuoksi tehdä.


Sytytyskin

Yllättäen ne sympatiat häviää kun jää omat sairaudet hoitamatta. Eikä tässä mitään, jos olisi saavutettu jotain, mutta nyt hoitajien asema on entistä huonompi.


Northern_fluff_bunny

Eikö aika suuri osa hoitajista ole siirtynyt vuokratyöfirmojen listoille joista saavat parempaa palkkaa ja voivat valikoida itse työajat ja työpaikat? Tämähän toki tulee kunnille kalliimmaksi kuin palkankorotukset mutta käsittääkseni tämä on parantanut hoitajien asemaa.


Sampo

> Eikö aika suuri osa hoitajista ole siirtynyt vuokratyöfirmojen listoille joista saavat parempaa palkkaa ja voivat valikoida itse työajat ja työpaikat? Ei varmaan vielä. Mutta jossain vaiheessa hoitajat kyllä älyävät tehdä tuon saman, mitä lääkäritkin ovat jo pitkään tehneet. Sitten julkisen puolen sairaanhoidolle jää ainoaksi mahdollisuudeksi hankkia hoitajat vuokratyövoimana yksityisiltä firmoilta. Sairaanhoito siirtyy käytännössä yksityisten firmojen tekemäksi, eikä kunnat ja poliitikot osaa/kykene estämään.


Northern_fluff_bunny

Kunnilla ja poliitikoilla olisi mahdollisuus ratkaista, varsinkin kun ratkaisu tulisi halvemmaksi vaan onko heillä tahtoa toimia näin vai haluavatko he maksaa hoitajille enemmän kuin heidän varsinaisesti tarvitsee?


[deleted]

[удалено]


Northern_fluff_bunny

Yritettiin pakottaa töihin eikä toiminu, nyt ei kyllä voida tehdä enää yhtään mitään, kaikki keinot on käytetty.


Sytytyskin

Ei ole. Tai laita lähde, jos näin uskot


Northern_fluff_bunny

[Tämä](https://yle.fi/uutiset/3-12421332) tuli ihan ensimmäisenä vastaan. [Tämä](https://yle.fi/uutiset/3-12504163) taas on 10pv vanha uutinen aiheesta. Käsittääkseni lakkoa koskevissa uutisissakin on puhuttu siitä kuinka hoitajia on siirtynyt vuokrafirmojen piiriin juurikin palkan ja työaikojen vuoksi.


Sampo

Kumpikin linkki on alle 2kk vanha. Joten varmaan tuo siirtymä on hoitajien osalta vasta alkamassa. Tulevina vuosina nähdään.


Northern_fluff_bunny

Työnantajapuoli ei ole mitenkään ilmaissut, että heillä olisi intressejä estää tätä joten näillä näkymin en usko, että asiaan tulee muutosta aivan heti.


Sytytyskin

Lainaa vaikka noista se kohta, jossa todetaan millään tapaa merkittävän osa nyt yksityiselle siirtyneen. Kun ei siellä tästä missään puhuttu...


InternalPerformer

Kansan tuki meni viimeistään siinä kohtaa kun Sanna Marin sanoi, että hoitajien pitäisi lopettaa venkoilu ja hyväksyä kunta-alalle tarjottu sopimus. Mitä kansa voi siinä tilanteessa enää tehdä - olla eri mieltä Marinin kanssa? Tuskinpa vain.


Opande_

Suomessa on ihme kultti, joka palvoo pyhää Marinaa maasta taivaaseen ja jos olet eri mieltä niin kimppuun hyökätään heti!


Matsisuu

Liittopomoihin kun kyrpäännytään joka asiasta, jos tekee jotain, jos ei tee mitään, tai jos yrittää tehdä jotain. Aina on porukkaa jotka ei siitä pidä.


Needleworker-Tasty

Itseäni alkoi vituttaa kun samoille apajille hoitajien kanssa alkoi pyrkiä muutkin liitot, jotka siis ilmoittivat että jos hoitajat saa enemmän ku muut ni sehän ei käy. Toisin kuin monet muut julkiset alat, hoitajien työ on erittäin vastuullista, kuormittavaa ja heikosti palkattua. Edit: ja tarpeellista.


esc0r

Aha, eli esimerkiksi opettajien ja sosiaalityöntekijöiden työ ei ole vastuullista kuormittavaa, heikosti palkattua saati tarpeellista?


Needleworker-Tasty

On kai, mutta ei lainkaan samassa suhteessa hoitajiin millään noista mittareista.


Sytytyskin

No jos tekee haittaa muille ja nostaa omaa palkkaa niin sietääkin


Matsisuu

Kerroppa miten ne voi tehdä yhtään mitään mikä ei aiheuta haittaa muille? Paitsi tietysti olla tekemättä mitään, mistä jäsenistö ei kovinkaan paljon pitäisi.


Sytytyskin

Siis miten liitto voi parantaa jäsentensä asemaa? Jaa a, mitenhän kaikki muut liitot tässä onnistuvat...


Matsisuu

Lakoilla. Josta kyllä harmia aiheutuu joillekkin. Kuten ehkä huomasit, myös Tehy yritti lakkoa, mutta valtio tunkee väliin. Edit: Joten mitä niiden olisi kuulunut tehdä mielestäsi?


Sytytyskin

No mitäs sitten kyselet hölmöjä? Tehy sai lakkoilemalla poltettua rahansa, heikensivät hoitajien asemaa ja tapattivat jengiä. Tässä kohtaa kuuluisi mennä pomot vaihtoon.


Matsisuu

Mitä niiden olisi sitten kuulunut tehdä? Olla tekemättä mitään? Taipua kaikkiin työnantajan vaatimuksiin? Laskea palkkaa ja poistaa lomarahat?


Sytytyskin

Vaikka esim. perinteinen lakko -> haitta -> edut itselle. Toiminut viimeisen vuosisadan verran.


Matsisuu

Ei toimi hoitajille, koska valtio. Kuten näit.


Sampo

> Vaikka esim. perinteinen lakko Jos et huomannut, niin hallitus [valmisteli lisää pakkotyölakeja](https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/4550086). Mielestäni hoitajaliitto luki peliä ihan oikein, että hallitus ei antaisi heidän lakkoilla.


Sampo

> tapattivat jengiä Ihan yhtä hyvin tuohon tapattamiseen voi laskea syylliseksi työnantajaosapuolen: Johtajaylilääkärit ja kuntapäättäjät.


Sytytyskin

Eipä oikeastaan; he ajoivat riittävää suojelutyötä. Erityisesti en tiedä, miten lääketieteellinen johto tähän liittyy? Saman kuin syyttäisi sihteereitä...


Sahtikellari-Saruman

Nousi siellä AY-pamppujen palkkiot. Ei nyt ihan turha reissu... Rytkösen kaudella hänen palkkansa nousi yli mediaanituloisen kuukausiansion ja korotuksen jälkeen ylittää pääministerin palkan.


[deleted]

[удалено]


JohnHolts_Huge_Rasta

Sieltä voi erota ihan muutamassa minuutissa


Jermules

Vaatii kyllä viikon lapinjärvireissun mutta


kiinalainen

Kannattaa mennä kesällä, siellä on kivaa


Jermules

Mä vietin kuukauteni talvella, ihan hauskaa mut kesäl ois kyl ollu parempi


PetiteProletariat

[Sieltä voi?](https://eroa-armeijasta.fi/)


POO_IN_A_LOO

Ei ole pelkästään ilmoitusluontoinen asia. Jos tarkastelet sen lapun nimeäkin millä reservistä erotaan, niin huomaat että se on nimeltään [täydennyspalvelushakemus](https://vipa.mol.fi/sivariweb/public/SPK102019_siviilipalvelus_20191024_fi.pdf). Tämän jälkeen siviilipalveluskeskukselta tulee 12kk sisällä kutsu 5 päivän mittaiseen täydennyspalvelukseen. Toisekseen, lain mukaan täydennyspalveluksen aloittaneet määrätään kriisin aikana siviilitehtäviin siviiliviranomaisten johdolla. Eli ei, kyseessä EI ole "hihi täytin lomakkeen ja se oli nyt siinä".


PetiteProletariat

No joo ei se teoriassa ole ilmoitus mutta käytännössä on. Kaveri haki eroa reservistä ja vielä soitti etukäteen toimistolle ja kysyi että tarvitseeko tehdä täydennyspalvelus, vastasivat että ei. Ja kutsua ei sitten koskaan tullut.


POO_IN_A_LOO

Aijaa, siis on vapautettu nyt täysin sodanajan osoitetuista tehtävistä kun hänellä ei ole suoritettua täydennyspalvelusta eikä kuulu reserviin?


PetiteProletariat

Näin ymmärsin mutta voin tarkistaa vielä, emme puhuneet asiasta kovin tarkkaan. Liittyi ilmeisesti jotenkin koronaan ja reservistä eroavien suureen määrään että kaikkia ei otettu sinne täydennyskoulutukseen