T O P
  • By -

peemaa

Aiemmassa [artikkelissa](https://yle.fi/uutiset/3-11620720) oli kerrottu että siellä on 9 miljoonaa tonnia litiummalmia ja että siitä saadaan vuosittain 15 000 tonnia litiumhydroksidia, joka menee akkujen raaka-aineeksi. Se riittää artikkelin mukaan yli viiteen miljoonaan sähköautoon, jos kaivos toimii 13 vuotta. [USGS:n pdf:n](https://pubs.usgs.gov/periodicals/mcs2021/mcs2021-lithium.pdf) mukaan vuonna 2020 tunnettiin 86 miljoonan tonnin esiintymät ja tuotanto oli 82000 tonnia. Mut maailmalla esiintymiä etsitään ja löydetään koko ajan lisää, joten se on varmasti liian pieni numero nykyään. Siitä huolimatta, onnistuessaan kaivos olisi ihan huomionarvoinen.


NoKappaKappa

Viimeisin päivitys on viikon takaa ja lukema on 17,03 miljoonaa tonnia malmia. Tutkimuskohteita on vielä useita, joihin ei kairauskalusto ole vielä mennyt koskaan, joka nyt on tulevaisuudessa rahoituksen myötä mahdollista.


Hodor4000

Litiumia voidaan kerätä myös merivedestä. Nykyteknologialla se ei vielä ole kannattavaa, mutta jos Esson baarin maalailemat "kaikki loppuu" -fantasiat uhkaavat toteutua, niin litiumin riittävyydestä homma ei ainakaan jää kiinni. [The world's oceans contain an estimated 180 billion tons of lithium.](https://www.science.org/content/article/seawater-could-provide-nearly-unlimited-amounts-critical-battery-material)


Pettyrelic

Olikos nyt näin, että valtio ei saa mitään siitä, että ulkolainen yritys kaivaa malmit?


Baneken

Valtiolla on 18% omistus + tuleva 104mil euron osakeanti eli valtio saa tuosta kyllä oman osansa sitten osinkoina ja verotuloina.


gefroy

Miksi valtion pitäisi saada mitään muuta kuin veronsa? Kaivosyhtiöt maksavat maanomistajalle malmista. Mikäli kaivosyhtiö maksaisi valtiolle itse malmista, niin se olisi maanomistajalta pois.


Traumartian

Kutsu mua kommunistiksi mutta mun mielestä Suomen valtiolla pitäisi perustaa kaivosfirma ja itsellä kaivaa kaikki malmit maasta sen sijaan että annetaan leijonaosa voitoista valua ulkomaalaisille sijoittajille. Tää on about ainoa ala armeijan & poliisin lisäksi jossa haluaisin valtion pyörittävän monopoliasemaa.


paskanaddict

Sen lisäksi että monopoli kaivosten perustamiselle olisi EU-lakeja vastaan, vaatisi se valtavaa pääomitusta ja riskejä valtion rahoilla. Tässäkin nähtiin miten kallista ja hidasta puuhaa. Vanhoilla sijoittajilla ei kai ollut mielenkiintoa/kykyä ottaa tuollaista riskiä. Lisäksi valtiolla on jo Sipilän kaudella perustettu Suomen Malminjalostus oy joka tästäkin omistaa osuuden. Sillä enemmistö myös terrafamessa ja käsittääkseni pikku osuus parissa pienemmässä projektissa. Tämä sijottaja malli mielestäni ihan fiksu tapa kehittää kaivostoimintaa valtion toimesta, ilman että olisi yksi kaivosyhtiö jolla valtava tase täynnä koneita ja konttoreita.


ontemu

Kuulostaa hyvältä, varsinkin kun tietää kuinka tehokkaasti Suomen valtio muutenkin toimii kaikessa. Maailmassa on tuhansia yhtiöitä etsimässä mineraaliesiintymiä. Yksittäisen esiintymän kartoittaminen voi maksaa satoja miljoonia. Varsinaiseksi kaivokseksi päätyy luokkaa 1/10000 mineraaliesiintymästä, ja kustannukset mitataan suurilla kaivoksilla miljardeissa ennen kuin grammaakaan on louhittu. Siis alan parhailla toimijoilla, jotka tietävät mitä tekevät. Suurin osa alan yhtiöistä kunnostautuu lähinnä rahan polttamisessa.


gefroy

Ongelmahan tuossa on, että kaivosten perustaminen maksaa rahaa. Ei se malmi sieltä itestään nouse ja jalostu.


morelliFIN

Ei ne yksityisetkään sitä perustaisi, jos sieltä saatava malmi ei korvaisi niitä siihen laitettuja rahoja todella hyvin.


Remlien

Toisaalta eipä se lainan ottaminen ole tähänkään mennessä ollut este.


ontemu

Voi tulla kohtalaista huutonaurua vastapuolelta, jos sanotaan että tarvitaan 3 miljardia lainaa koska _perustetaan valtion oma kaivos_.


gefroy

Lainat taitaa usein olla 10v joukkovelkakirjoja. Se laina pitäisi myös 10v jälkeen maksaa takaisin tai ottaa tilalle uusi laina. Kukaan ei osaa ennustaa korkoja tälle jälemmälle lainalle.


mistermestar

Lainan käyttäminen johonkin tuottavaan on vasemmiston periaatteiden vastaista.


Traumartian

Ota lainaa X rahaa ja kaivos tuottaa elinkaarensa aikana 2x. Ei se siitä tarvittavasta pääomasta kiinni ole vaan jostain ihan muusta.


sun_zi

Yleensä kyllä käy niin että kaivos tuottaa sellaiset pikkaisen vajaan *x*:n verran. Yleensä ne kaivokset perustetaan nousukauden kuumimmalla huipulla kun raaka-aineiden hinnat ovat huipussaan, jolloin näyttää siltä että on tulossa *3x*, mutta sitten tulee lama, hinnat tipahtavat kymmenesosaan ja sijoittajille jää käteen reikä maassa ja iso kasa arvotonta sepeliä.


RiskoOfRuin

Ja pitäs viel eka käyttää rahaa niiden mineraalien löytämiseen. Tuskin mitään halpaa hupia kartottaa alueita ja selvittää onko siel tarpeeks et kaivos ylipäätänsä kannattaa.


Hodorous

Parempi vaan että valtio osallistuu kustannuksiin ja ottaa x määrän osakkeita kuin se että lähdetään tekemään uutta Outokumpua. Se pitäisi kieltää että valtio myy heti +10% kohdalla omistukset pois.


VilleKivinen

Ton nimi oli Outokumpu.


morelliFIN

Mielestäni täysin järkeenkäypää ajattelua. En syytä tätä kaivosta ympäristöhaitoista etukäteen, mutta yleisesti ottaen kun niitäkin joskus tulee, niin tuntuu että Suomelle jää vain ongelmat ja työläisten liksat. Kyllähän kulta sun muut luonnonvarat tulisi lähtökohtaisesti nähdä ns. kansallisaarteina vai mikä se termi lienee Suomeksi, kansallisomaisuuksina kuitenkin, joita ei voi vaan tulla joku ja kaivella pois. Jos se on kommunismia niin silloin se on kommunismin hyvä puoli jonka voisi hyvinkin adoptoida. Kai niitä saisi kaivaa mutta automaattisesti pitäisi mennä iso siivu suomen valtiolle. Epäselväksi on jäänyt sekin, mitä maanomistaja saa.


sun_zi

Tämä systeemi oli Suomessa käytössä vielä takavuosina. Suomeen jäi ongelmat, työläisten liksat ja kaiken päälle sitten tappiot kärsi valtionyhtiö Outokumpu.


JuhoMaatta

Suomen Malmijalostus Oy on valtion omistama firma ja omistaa muunmuassa valtaosan Terrafamesta.


kuikuilla

Annetaan ennemmin asiaan erikoistuneiden yksityisten yritysten tehdä ne.


Tuukkis

Eikös maanomistajat menetä maansa pilkkahintaan kun kaivos tulee paikalle?


taistelumursu

Riippuu ihan sopimuksesta kaivosyhtiön ja maanomistajan välillä. Nykyisin voimassa olevassa laissa ei myöskään ole pakkolunastuspykälää, eli maanomistaja voi pitää maansa, jolloin kaivosyhtiö joutuu maksamaan vuosittain muistaakseni 0,15% louhitun malmin arvosta. Ja ennenkuin joku tulee huutamaan tuosta pienestä prosentista, niin esim Kittilän kaivoksen tuotannosta 0,15% on noin puoli miljoonaa. Ja tätä voi yhtiö joutua maksamaan useammalle maanomistajalle.


Tuukkis

Kiitos tarkennuksesta


Northern_fluff_bunny

Saisi edes ne verot vaan nekin kupataan niin sanotulla luovalla verosuunnittelulla eli suomeksi veropetoksella. Toivottavasti tämä lafka edes korvaa aiheuttamansa ympäristötuhot mikäli sellaisia toiminnasta aiheutuu. Toisaalta epäilen vahvasti, että nekin jää valtion harteille samalla kun yritys käärii voitot.


RiskoOfRuin

Se mikään veropetos ole jos laki taipuu sellaseen. Tyhmähän se pitää olla jos enemmän maksaa.


nutbutterfly

Ikävä kyllä ne lait eivät ole tulleet taivaasta, vaan virkamiehet ja poliitikot ne säätävät ja valmistelevat.


Northern_fluff_bunny

Veron välttely on veropetos. Se, että laissa on porsaanreikä ei tarkoita, että se olisi lain hengen mukaista. Tämä verosuunnittelusta puhuminen ei ole mitään muuta kuin veropetoksen kaunistelua ja oman toiminnan kiillottamista.


RiskoOfRuin

Eihän ole. Jos olis niin siitä annettais tuomioita. Veropetos meinaan on ihan oikee rikos. Verosuunnittelussa ei ole mitään rikollista.


nutbutterfly

Voidaanko tässä todeta, että Venäjän johdossa ei ole korruptiota? Jos olisi, niin siitä anneittaisiin tuomioita.


Northern_fluff_bunny

Asiat voi valkopestä miten tahansa. Oma toiminta kuulostaa silloin paljon paremmalta mutta pohjimmiltaan kyse on täysin samasta asiasta, verojen maksamisen tietoisestä välttelystä.


RiskoOfRuin

En näe mitään valkopesua siinä et tekee järkevimmän mahdollisen päätöksen ja toimii viel kaikkien lakien mukaan. Sinä täs oot ainoo joka koittaa saada sen toiminnan näyttämään joltain mitä se ei ole käyttämällä vääriä termejä. Sinä voit ihan rauhassa maksaa enemmän veroja kuin pakko, mut et voi vaatia sitä muilta.


Northern_fluff_bunny

Väitätkö siis, että verosuunnittelussa ja veropetoksessa on kyse yhtään mistään muusta kuin siitä, että minimoidaan maksettavat verot? Sen lisäksi se, että jokin on teknisesti laillista ei tee toiminnasta hyväksyttävää.


RiskoOfRuin

Onko kannibalismissa ja porkkanoiden syömisessä kyse yhtään mistään muusta ku ravinnon saannista? Yhtä typerä vertaus, kun täysin eri keinot niiden saavuttamiseen. Ja se et sun kieros maailmas ei oo hyväksyttävää verosuunnitella ei tarkota mitään. Jos haluat et yritykset maksaa enemmän, niin muuta lakia. Ei vaan kannata vinkua sit kun sillä on negatiivisia vaikutuksia.


taistelumursu

Sinä et sitten varmaan tee esim kotitalousvähennyksiä tai työmatkavähennyksiä? Sinun logiikkasi mukaan nuokin ovat nimittäin veropetoksia.


Cupsie

Ai että, sit voidaan taas 15v päästä lukea että triljoona hehtokilsaa maaperää täysin paskana, firmalle 1000€ sakko ja voitot luokkaa 300 gaziljoonaa biljoonaa. Jes!


worst_actor_ever

Parempi hakea litium Kongosta ja Kiinasta. Sotkut muualla, ei näy täällä!


MithrilTHammer

Saa halvemmalla vielä kun yksikätiset lapset kaivaa niitä sotalordien valvonnassa. Sähköistyminen? Litiumakut? Litiumkaivokset? NOT IN MY BACK-YARD! ​ /s


Northern_fluff_bunny

Se, että kongossa ja kiinassa paskotaan ympäristöä ei tarkoita, että sitä pitäisi tehdä myös suomessa. Ei se ympäristön paskominen yhtään parempaa ole mikäli se tehdään suomessa. Kaivostoiminta olisi suomessa parempaa kuin kongossa tai kiinassa mikäli täällä ei paskottaisi sitä ympäristöä tai mikäli paskotaan niin niiden tuhojen kulut maksaisi yritys, ei veronmaksajat.


taistelumursu

Suomessa on yksi maailma tiukimmista ympäristölainsäädännöistä. YVA on oikeasti aika kattava ja pitkällinen prosessi eikä toimilupia ihan heittämällä tule.


Northern_fluff_bunny

Ja silti veronmaksaja maksaa kaivosten ympäristötuhot


Peak_Flaky

Ja tietenkin kiittää palkoista, suorista ja epäsuorista veroista joita matkanaikana kertyy. Hei come on ärrsuomi, tää vaikuttaa siltä että Suomessa ei saa ketään ikinä tehdä mitään teoreettisen ymristötuhon takia. 😂


Northern_fluff_bunny

Kyseessä ei ole teoreettinen veronkierto vaan ympäristönraiskaus. Talvivaarakin paskoi vesistöt ja jätti laskun veronmaksajalle. Kiitti vitusti.


Peak_Flaky

Öh, okei. Kommenttisi oli redditraiskaus. Muokkasin kommenttiini "teoreettinen ympäristötuho".


Northern_fluff_bunny

Jaa.


sun_zi

Valtionyhtiö paskoo ympäristön ja myy kannattamattoman kaivoksen raaka-ainekiiman huipulla. Kaivoksen ostaja ei ole penaalin terävin kynä (kts. edellinen virke) ja menee konkkaan. Valtionyhtiö on jo ehtinyt käyttää rahat ympäristön paskomiseen valtionyhtiön muissa kannattamattomissa kaivoksissa. Kaivetaanko Kekkonen haudasta maksamaan ympäristötuhot vai mitä tehdään?


ikauuk

Saa nähdä onko kunnollista vai jääkö muille siivottavaksi. No ainakin sijoittajat saavat rahaa, jollekin se on varmasti kunnollista.


aroimak

Siivous- ja luonnonpaskomiskulut pitäisi periä etukäteen.


Mtlnkr

Eikö siinä joku pankkivakuus vaaditakin nykyään?


RaginEngie

Nämä vakuudet ovat tähän asti olleet niin pieniä, etteivät ole kattaneet edes kymmenesosaa ennallistamiskuluista. Kannustava vaikutus on olematon Edit: typon korjaus


x_Vellihousu_x

Eikä yhtään päästöjä / ongelmia / paskaa jää jäljelle koko projektista? No hyvä, koska muutenhan joku vois kuvitella, että tuo tehdään vaan rahan vuoksi.


OkToCancel

No, jahka siirrytään litiumittomiin akkuihin niin tää taitaa olla se pakollinen paha. En ehkä ymmärrä miten jutusta saa kuvan, että litiumin ystävät ry kaivaa huvikseen sitä maasta?


taistelumursu

Minkä muun takia sitä kukaan sieltä kaivaisi ellei rahan?


Fluffiebunnie

Taitaa hopeareunuksena olla että tuo kaivos (anakin osa siitä) tulee vanhan turvefarmin päälle. Paikka ja valmiiksi paskana.


theephie

"Nyt on kunnollista" ei liene ihan kiistämätön flairi kaivosten yhteydessä.


Jason9mm

Vaan mitä tapahtuu norjalaisen Nordic Miningin osakkeen arvolle? Osana tätä järjestelyä myivät 15% osuutensa Keliberistä ihan hyvään 540% hintaan investointiinsa nähden. Omistan Nordic Miningiä pitkälti Keliber-osuuden takia. Jakaako ne tuosta potista osinkoa vai nouseeko osakkeen arvo lähitulevaisuudessa.. Vai lähteekö kohta laskuun. Edit: jaa sanoohan ne, että menee muun toiminnan rahoittamiseen.. Pitääpä tarkkailla hetki.