T O P
  • By -

eivittunyt

Olen huomannut että halvimpien kananmunien hinta on kaksinkertaistunut ja monen halvan juuston hinta noussut 50% parin kuukauden sisään


TomatoEmpty9579

Tästä ilmiöstä on yllättävän vähän puhetta. Inflaatio ei ole kaikille sama. Ihmiselle, joka ostaa sitä halvinta, inflaatio on usein reippaasti enemmän kuin ne luvut mistä puhutaan. Halvimpien tuotteiden hinnat nousevat eniten.


FasterHigherEgalite

Tilanne on aika erikoinen sekä elintarvike- että energia-aloilla. Samalla kun "raaka-aineiden" maailmanmarkkina- ja kuluttajahinnat, ja niiden kautta inflaatio, nousevat, alojen arvoketjuissa jossain kohtaa taotaan rahaa. Tai ainakin tehdään tuloksia hyvästä ennätykselliseen (Kesko). On selvää, että hinnoissa on nousupaine. Samalla meillä on kriittisessä roolissa olevia yrityksiä, jotka pystyvät paitsi siirtämään nousupaineet muille, niin myöskin käyttämään tilaisuuden ottaakseen isomman osuuden katteesta itselleen. Isoksi ongelmaksi tämän tekee se, mitä tämä tekee erilaisille yhteiskunnan tavoille tukea kuluttajia/tuottajia/muita ongelmissa olevia osasia. Tällaisessa tilanteessa ei ole mitään syytä, miksi nämä valta-asemassa olevat toimijat eivät ulosmittaisi pöydällä olevaa "löysää rahaa" eli tukien osuutta itselleen. Joko nostamalla kuluttajahintoja, kilpailuttamalla entistä tiukemmin ostojaan tukea saaneiden tuottajien välillä, tai molempia. Esimerkki-toimijan - nimetään se nyt vaikka "Keskoksi" - ennätystulos ei ole mikään katto, jota ei voisi edelleen parantaa. Jos yhteiskunta nyt tukisi ostajaa tai tuottajaa, niin miksi sitä ennätystä ei lähdettäisi rikkomaan?


koltteri

Keskolla ja S-ryhmällä on toki suuri valta ja vievät varmaan arvoketjusta kohtuuttoman ison siivun. Opponoin kuitenkin sen verran, että jos hintojen nousu nyt saa kuluttajat siirtymään halvimpiin vaihtoehtoihin (eli S-ryhmään, Lidliin), joutuu Keskokin tinkimään katteestaan ja laadustaan tai investoinneista jne. Keskon tuloksen ei tänä vuonna odotetakaan kasvavan enää samaa tahtia kuin viime vuodet, ja uskon että nekin odotukset on optimistisia. Ensi vuoden tuloksen odotetaan jo laskevan. Tähän asti päästyä tajusin että kommentin pihvi oli nuo tuet, jotka ovat kyllä ongelmallisia. Ruokaa ei saada sen enempää, joten eikös ne hinnat nouse sitten tukien avittamana vain lisää? Ehkä tämän voi nähdä sitten verona niiltä, joiden taloustilanne kestää sen hintojen nousun. Vaikuttaakohan muuten maataloustuet samalla tavalla, laskien Keskon & kumppaneiden ostohintoja?


Runoverbyamanatee

Eikös ne maataloustuet ole juuri tarkoitettu madaltamaan ruuan hintaa? Jos maanviljelijä ei saisi tukia,niin myyntihinta olisi huomattavasti kalliimpi, että hän pystyisi pyörittämään bisnestään.


Highonu

Iso osa hinnankorotuksista ei näy vielä kaupan hinnoissa koska se tulee sinne viiveellä. Veikkaisin että kuunvaihteen jälkeen kannattaa olla tarkkana.


cocowithc

Veikkaan itse ja omien havaintojenkin perusteella, että varovaisia hinnankorotuksia on tehty pikkuhiljaa. Kaupat haluaa varautua, ja kuluttajat ei "samalla tavalla huomaa" pieniä senttikorotuksia, kuin isompaa pompahdusta "tulevaisuudessa". Toisaalta jos bensanhinnastakin on kohta kohistu puolivuotta tai jotain, kai sen on täytynyt näkyä logistiikkakustannuksissakin yms. Sama juttu sähkön kanssa. Itselläni umpeutuu syksyllä 4senttiä/kilowattitunti soppari, ja tilalle tulee 12senttiä/kilowattitunti soppari. Kolminkertainen nousu sähköön. Ei minulle mikään konkurssin paikka kerrostaloyksiössä asuvana, mutta kaupoissa on kylmälaitteita, koneelliset ilmastoinnit ja tiesmitä sähköävievää, saati koko tuotanto- ja logistiikkaketjussa. Kauppiaalla ei myöskään ole mitään syytä hyvää hyvyyttään laskea katteitaan niin kauan kun maksavia asiakkaita riittää, eikä heidän kipukynnystä ole ylitetty. Tästä syystä hintoja ei myöskään tulla laskemaan samanlaisella paineella, vaikka kustannukset laskisivat ja katteet kasvaisivat.


pineapplejuniper

Joo ja näitä hinnankorotuksia saattaa olla sovittu myös jaksoaikataulujen mukaan. Vähittäiskaupan (lähinnä kai S ja K) jaksoissa vuosi on jaettu ikkunoihin, joiden alussa suurin osa uutuuksista tulee. Myös näissä ikkunoiden alussa on mahdollisuus tehdä isompia muutoksia jo olemassa oleviin tuotteisiin tai hintoihin. Nämä ikkunat menevät tuotekategorioittain, esim. Maaliskuussa + elokuussa tulevat uudet aamiaismurot ja toukokuussa + marraskuussa lanseerataan uutuushillot. Hintoja voidaan korottaa näiden ulkopuolella, mutta kauppa saattaa vaatia myös ikkunoiden noudattamista.


RealDarkstar

Lohen hinnassa näkyy itsellä eniten. Viime kesänä sai savupönttöön b-leikko filettä n. 15€ kilo. Nyt kun taas tekisi mieli savustaa niin sama lohi on 25€ kilo. Ei tarvi kalaa syödä. Kahvi toki myös, itse käytän oikeastaan ainoastaan Paulig Quatemalaa (yksin juo perheessä), paketti lähentelee 10€ kohta kun viimevuonna oli se 6€


Elukka

Huomasin tuon kalan hinnan seuraamalla sushiravintoloiden ja baarien valikoimia tässä talvella ja keväällä. Citymarkettien ja Prismojen (ah niin muodikkaista) sushibaareista on hävinnyt tonnikala, mustekala, ankerias, isot ravunpyrstöt yms. pois kokonaan tai melkein kokonaan riippuen baarista. Tilalla on pelkkää lohta ja sekin varmaan lähtee pian pois näillä hinnoilla tai siivut ohenevat.


Antsukka

Sama huomio itsellä. Merenelävät on korvattu sushipaloissa jollain ihme mausteisella 'kala'mössöllä. Riisiä laitetaan niin paljon kun vaan kehtaa, muilla aineisosilla ei niin väliä. Moni ravintola ja noutotiski myös tarjoilee ei niin tuoretta kamaa, riisi on jo selkeästi kuivunutta. Pari omaa entistä vakkarimestaa on syyllistynyt tähän säästelyyn ja en enää niissä käy.


sissipaska

Täälläkin osunut silmään erityisesti tuo lohen kallistuminen. Onkohan viljelemättömän kotimaisen kalan hinta noussut yhtä lailla? >Kahvi toki myös, itse käytän oikeastaan ainoastaan Paulig Quatemalaa (yksin juo perheessä), paketti lähentelee 10€ kohta kun viimevuonna oli se 6€ Nyt on hyvä hetki kokeilla jotakin pienpaahtimon erikoiskahvia! Toki ne ovat peruskahviin verrattuna kalliimpia, mutta hinnannousu niissä on ainakin tähän asti ollut suhteessa pienempää. Voin heittää paahtimovinkkejä jos kiinnostaa.


RealDarkstar

Jos löytyy S kaupasta tai Lidlistä hyviä vinkkejä niin otetaan vastaan.


Ravenorth

Eniten vituttaa että lemppari levitteen hinta noussut kokonaisella eurolla. Tollanen kevyt 50% nousu kun ennen sai kahdella eurolla rasian.


SlowRanger

Kahvi on ainoa missä olen huomannut hintojen nousun. En oikeastaan tiedä mitä minkäkin pitäisi maksaa, mutta kahvissa kun tuli 5€->7-8€ nousu niin se jotenkin pisti silmään heti.


sirfromthenorth

Mielenkiintoista. Kyllä moneen tuotteeseen on tullut se 10-25 % lisää hintaa ihan viime kuukausien aikana mitä itse huomannut. Mihin lie kokonaiskauppakassi sitten asettuu on eri asia.


elvis_jagger

Lidlistä saa edelleen tummapaahtoisen 500g kahvipaketin 2.99€.


Elukka

Moneen tuotteeseen on tullut korotuksia. Lidlissä se parempi pasta nousi 1€-> 1,10€, CM:ssä huomasin, että yksi jos toinen tuote on noussut yllättäen 50 senttiä. Kyllä se tuntuu, jos 1,99€ onkin yhtäkkiä 2,49€. Kananmunien hinta on noussut selvästi ja ennen joulua sai tarjouspaistia vielä 13-14€/kg, nyt ei mistään alle 18€/kg. Veikkaan, että monessa lapsiperheessä etenkin, tulee ihan tuntuva euromääräinen lisäkulu, kun ruokakassin hinta nousee prosentuaalisesti esim. 20%. Voi olla, että kesän jälkeen ei edes riitä tuo nousu.


Ult1mateN00B

Aika tehokkaasti huomaa pienituloisena. Ostoskorin hinta on noussut noin 30% ja syönyt ne vähätkin ylimääräiset rahat.


cocowithc

Mä oon huomannu syöväni [tätä](https://www.foodie.fi/entry/x-tra-lasagne-1-kg/7340011403456) ihan liian usein viime aikoina... Hyi helvetti kun tekee ajatuskin pahaa, mutta kohta vedetään taas...


Ult1mateN00B

Lidlissä aavistuksen parempi versio saman hintainen ja tosi usein alessakin. Mutta kyllä näillä pidemmän päälle laatta lentää.


pehgqwinqwin

Meidän suvussa kahvin juonti sen verran massiivista, että sodan jälkeen alettiin kasvattaa omaa. Sitä ei tiedetä kasvatettiinko jo ennen sitä, mutta parikymmentä taimea meillä on kasvamassa yhdestä puusta jota äitini on kasvattanut yli 20 vuotta. Ensimmäiset pavut saatiin pari vuotta sitten ja tämän vuoden sadosta varmaan keitetään omat kahvit. Mikäli muistetaan kerätä pois ennen kuin sokeroituu.


skipdip2

Kahvi on ollut pitkään sellainen hyödyke, että paketin hinta Suomessakin seilaa maailmanmarkkinahintojen perässä melko pienellä viiveellä. Joskus 10 vuotta sitten oli vastaava nousu.


Additional_Ad4884

Oon huomannu kyllä jo leivonnaisissa, leivon itse omat leipäni ja aikasemmin kun yhden ison leivän hinnaksi on tullut noin 50/senttiä ni nyt se on noin euron.


Dizzystyle

Kaupan paistotuotteet on noussut aika rajusti. Aamupalacroissantin sai alle 40 sentin ja noussut n. 20% ainakin omassa lähikaupassa.


pneumokokki

Olen seurannut kuinka erään proteiinivanukkaan hinta on hiljalleen noussut 5 sentin portaissa, lähtötaso tammikuussa oli 1,10€ ja nyt mennään 1,30€ paikkeilla. Hinta nousee niin kovaa että hintalaput ei aina edes pysy perässä, ja joissain mauissa on vielä vanha hinta. Sähköisiin hintalappuihin investoineet kauppiaat voivat olla tässä tilanteessa hankintaansa erittäin tyytyväisiä.


M_HP

Itse olen huomioinut saman, mutta ihan perusmaitorahkassa, tässä halvimmassa Xtra/K-Menu/Milbonassa. Kilohinta oli vuosia (siitä asti kun aloin asiaan kiinnittämään huomiota) 1,98€, tänä vuonna 2,58€.


Antsukka

Parhaimmillaan Valion proteiinivanukkaita sai lähicittarista 0,99€ hintaan, nykyään 1,40€. Mammuttimarkkinoiden pakettitarjouksessa 4kpl 4,50€.


pneumokokki

K-kaupan kirous, normaalihinnat on kalliimpia kuin S-ryhmässä mutta tarjoukset taas paljon parempia kuin S:llä. :) Viimeksi kun ostin niin yksi vanukasmaku oli vielä 1,25€ hintalapulla mutta kerää ja skannaa-palvelun skannerissa oli uusi hinta. En kehdannut valittaa. :D


[deleted]

Lopetin tupakoinnin juuri. Vaikka hinnat ovat nousseet, niin loppusumma kaupassa silti tuntuu pieneltä! Kahvissa, kananmunissa ja juustossa huomasin kyllä selvän eron, kun olin lomalla pari viikkoa käymättä kaupassa. Tai myönnetään että olutta kävin ostamassa muutaman kerran, sen hinta oli pysynyt samana


chelnok

Röökin hinta on kyl noussu tasasen tappavaa tahtia. Muistan viel aikanaa ku pakin hinta läheni viittä euroo, ni aattelin ett sit ku menee yli femman ni lopetan. Kaikkeen tottuu. Ny ku lähestyy kymppiä, ni oon taas miettiny, ett viimestää sillon.


cocowithc

Sätkäpussikin on tasaisesti kallistunut, mutta siinä sitä on vaikeampi huomata. Oisko jotain 8,5€ 30g toppa nyt, joka ehkä vastaa kolmea/neljää askia. Sätkäpaperit taas on kohtuuttoman hintaisia suomessa. Olisko 1,5€/50paperia suomessa. Virosta saa [100paketin laatikon(5000 paperia) 18€](https://www.tubakas.ee/fi/savukepaperi-ja-savukepatruunat/179-rizla-red-regular-x-100-70mm.html). Eli paperit mitkä maksaisi suomessa 150€, maksaa virossa 18€. Onneksi ei ole aikoihin tarvinnut suomesta ostaa.


Rentta

30g sätkätopasta käärii ehkä sen 2,5 askin verran tupakkaa jollei ihan pillejä kääri. Itseä vituttaa kyllä kun tuli taas vajaan 3v tauon jälkeen lipsahdettua polttamaan ja ei oikein sätkät nykyään uppoa joten askitupakkaa. Onneksi sähkis löytyy myös joten tavallisesti selviää jollain keskimäärin 5 röökillä päivässä.


cocowithc

Askitupakka tuntuu omasta mielestäni pidemmältä kuin kääritty sätkä filtterin kanssa. Itse käärin myös käsin, jolloin sätkästä tulee ehkä hieman väljempi kuin koneella tungettuna. Filtteri taas tuntuu läpäisevän sätkässä paremmin, on ehkä lyhyempikin kuin tehdastupakassa, joten henkoset on hieman väkevämmät. Sätkä tulee myös poltettua useammin loppuun, kun taas askeja polttelevat tuntuvat jättävän usein melkein kolmasosan polttamatta. Tuoreessa purupussissa purut on myös hieman "tuoreempia/kosteampia" kuin rutikuivissa askitupakoissa, mikä vaikuttanee makuun. Itse en oikein edes tykkää askitupakoista ja niiden kuivasta mauttomuudesta enää. Kai se on tottumisjuttujakin. Kuitenkin poltan aikalailla kuin korsteeni ja pussi riittää noin plusmiinus kolme päivää. Ehkä arviosi 2,5 askista on aika lähellä.


Rentta

Itse käärin myös käsin ja kyllä tuo kosteus oli joskus se miksi tavallaan suosin sätkätupakkaa, mutta nykyään en. Ehkä se johtuu siitä että poltan suht nopeasti ja siinä ajassa sätkätupakassa menee filtteri linttaan ja tukkoon (jos puru on kosteaa) joten jää polttamatta aika paljon. Itse en niin piittaa super kovista savuista muutenkaan nykyään joten ehkä se myös vaikuttaa. Ja joo onhan tuossa askitupakassa enemmän poltettavaa per savuke joten siinä tuo oma vertaus montako askillista se vastaisi about jos vaikka holkkeihin laittaisi.


cocowithc

Siitä kosteudesta tosin pääsee paljon helpommin eroon kuin kuivuudesta :D Jos vaikka käärii valmiiksi niitä, niin kuivahtaa melko nopeasti, tai jos se pussi unohtuu auki. Joskus olen havahtunut tuohon että filtteri tervaantuu ja linttaantuu, mutta en tiedä onko jokin muuttunut viimeaikoina tupakkalaaduissa tai filttereissä, koska en muista niin käyneen pitkiin aikoihin...


Rentta

Joo en kyllä muista itsekkään että tuota kävi muinoin kovin usein, tosin poltin enemmän ja varmaan joskus ainakin hitaammin. Nykyään kyllä tuntuu usein olevan filtteri lintassa ja paperi ruskeana kun on päässyt vähän yli puoleenväliin. Liekö sitten jokin muuttunut, kun en muista että tuota tosiaan olisi aikoinaan tapahtunut poislukien se jos käärit tiukan pillin kosteista puruista (yleensä tuo oli ongelmana jos kääri löysällä rizlan metallikoneella tai liiallisella purumäärällä), mutta joskus itsellekkin käsin käärien kävi moka.


Astrallama

Onhan tuon huomannut. Vuoden aikana jo omat kauppareissut mutulaskuopilla 30% kalliimpia. Toki tossa välissä on ollu jotain outouksia jotka tätä mutua nostaa kuten tomaatit viime talvena. Ei jäänyt ostamatta vaikka hinta oli pöyristyttävä. Nykyään tulee katsottua hintoja, useampaan vuoteen ei ole tarvinnut.


punanen

Piti hetki miettiä että mikä kumma on mutulas-kuoppi


Fearless-Garbage-796

Sitä se rahan painaminen teettää


jamaisvivant

\>en syö leipää \>en syö eläinperäisiä tuotteita \>en syö banaania \>en yleisesti syö mitään makeaa kuten suklaata \>en juo kahvia Vihanneksia ja olutta kyllä menee, helkutti. Noh, siitä huolimatta: [”Lihan, maidon ja kananmunien hinnat tulevat nousemaan loppuvuodesta, eikä pelkästään Suomessa vaan yleensä Euroopassa ja maailmalla. Ja sitä kautta se luo paineita ruoanhinnan nousuun”, Niemi sanoo.](https://media.riemurasia.net/albumit/mmedia/lp/8kv/hggt/3175/975880741.jpg) [Kovimmat nousupaineet ovat hänen mukaansa lihatuotteissa. Myös naudanlihan osalta hinnat ovat kohonneet Euroopassa ennätyslukemiin nousevan kysynnän ja niukan tarjonnan vuoksi.](https://media.riemurasia.net/albumit/mmedia/lp/8kv/hggt/3175/975880741.jpg)


Used_Stud

Nyt sitä mennään. Ruoka kallistuu, sähkö kallistuu ja saadaan uusi paniikkirutto, sulkutila ja rokotuskierros tähän päälle, bonarina mahdollinen sota. Olen ehkä turhan pessimistinen, mutta me ei tulla enää koskaan nousemaan tästä.


Mike19K

En usko että ihmiset näkee nälkää Suomessa vaikka hinnat nousee.


SmileFIN

Vähän riippuu mitä päättäjät vatkaa ja miten pitkään. Ainakaan helppoa ei ole nytkään monella. [Sosiaaliturvaa pitää parantaa](https://www.kaleva.fi/sosiaali-ja-terveysalan-kattojarjesto-hintojen-nou/4454453) [Valtiota vaaditaan apuun.](https://yle.fi/uutiset/3-12365016) [Asioita ois tehtävä.](https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008693722.html) [Pitkän aikavälin päätöksiä, kiitos.](https://www.amnesty.fi/hallituksen-on-huomioitava-hintojen-raju-nousu-perusturvassa-ja-toimeentulotuessa-lisaksi-perusturvaa-parannettava-pitkajanteisesti/?post_date=20220321142602)


Mike19K

Tuntuu vahvasti siltä että päättäjät eivät tee asialle mitää. Sitten jos on nälkäisiä kansalaisia nii kaupasta ruoan ja muiden tarvikkeiden ottaminen kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta heille. Sakkoja ei muutenkaa maksella jos rahat on tiukilla.


chelnok

tldr > RUOAN hinnannousu alkoi voimistua Suomessa jo viime vuoden lopulla, mutta Ukrainan sota leimautti sen aivan uuteen vauhtiin. Luonnonvarakeskus Luke on arvioinut, että ruoan hinta saattaa nousta Suomessa tänä vuonna jopa 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna. > > Alkuvuonna ruoan hintaa on nostanut pääasiassa kahvin, kalan ja vihannesten kallistuminen. > > Jatkossa hintojen nousu tulee todennäköisesti olemaan voimakkainta viljapohjaisissa elintarvikkeissa, kuten leipomotuotteissa sekä sian- ja siipikarjan lihassa ja kananmunissa, joiden tuotannossa viljarehun osuus on merkittävä kustannustekijä. Ite en oo oikeestaan vielä huomannu hintojen nousua käytännössä. Ainoo minkä huomioinu, on kahvin hinta, mutta sopivasti jo jonkun aikaa vähentäny kahvin juontia, niin sekään ei omalla kohdalla vaikuta. Kymmenen prosenttia kyllä kuulostaa aika isolta, että eiköhän sitä jossain vaiheessa huomaa eron.


redkoil

Kommentistasi innostuneena kävin nopeasti kuittiarkistoa läpi ja kuudessa kuukaudessa hinnat on noussut noin 8%. Tarkastelin marraskuun ja tämän kuun kuitit samojen tuotteiden osalta joita oli esimerkiksi porkkanat, munat, nakit ja jogurtti. Esimerkiksi näissä 2-3 euron tuotteissa 8% on käytännössä noin 0,2 euroa. Jos enää nousee kaksi prosenttiyksikköä tänä vuonna niin ruokabudjetti kestää vielä venyä, mutta pahoin pelkään että tuo 10 prosenttia tulee vielä tähän päälle kokonaisuudessaan..


chelnok

Harmi ettei oo tullu säästettyä kuitteja. Ois kyllä mielenkiintosta kattoa, kuinka paljon on jääny huomaamatta. Vaikka sitä onkin enemmän tai vähemmän vakkari tuotteita mitä käyttää, niin oman ostoskorin sisältö vaihtelee aika paljon eri kerroilla. Monesti myös ostan kerralla enemmän jotain tiettyä mikä on loppumassa.


Leonarr

Ostamani pientilan kahvin hinta ei ole noussut lainkaan. No, tuotantoketju on lyhyt ja hinnassa varmasti ilmaa valmiiksi niin maailmanmeno ei ole vaikuttanut.


Wampie

Itsellä ei merkittävästi näy vielä muutokset ostoskorissa. Jauheliha on yhä 5€/kg ja olut euron tölkki. Kahvissa varmaan näkyisi, mutta vielä tämän vuoden puolella ollut 3 pakettia kympillä tarjous niin kaappi on täynnä sitäkin pitkälle syksyyn. Ravintoloissa hinnat onkin sitten noussut näkyvästi ainakin ruuan kohdalla, mutta niistä nyt on elämässä helpoin karsia


pneumokokki

Mä muistelen että vielä tammikuussa sai jopa Löfbergsiä 3 pakettia kympillä. Nyt siinä sekä Juhla Mokassa jopa 2pkt 10€ on hyvä tarjous.


Wampie

Maaliskuun lopulla oli viimeisin 3 per 10€ juhlamokka tarjous, saa nähdä tuleeko enää koskaan


Most_moosest

Kahvin suhteen suosittelen kokeilemaan LIDL:in Juhla Mokka kopiota "Hieno Mokkaa". Ei se yhtä hyvää ole, muttei huonoakaan ja normaalihintaisenakin halvempaa kuin parhaatkaan kahvitarjoukset. Löytyy vaalea- ja tummapaahtoista.


kwtw

Sehän on parempaa. Ei sitä Juhla Mokan kitkeryyttä ollenkaan. Joskus sai tarjouksesta 2 kpl neljällä eurolla. Nyt jotai 5 euroa yks tiili.


Wampie

Hieno Mokka maksaa 4.80 per paketti. Kolme pakettia Juhla Mokkaa kympillä teki 3.33€ paketti, luulen että selvisin tässä kuitenkin voittajana.


Antsukka

Oi niitä aikoja kun lapsiperheiden lapset toimivat kahvimuulina talouskohtaisten ostorajoitusten vuoksi. Helposti 12 pakettia kahvia kerralla mukaan.


MajesticJavelin343

Tässä jo parin vuoden ajan ovat nostaneet kyllä reilulla kädellä, suoraan vaan 1 e esim paketin hintaan lisää.


Smoothis

Kallistumisesta huolimatta voisi media olla lietsomatta kansan riveihin paniikkia, sillä kohta käsissämme on koronahamstrauksen kaltainen kaaos ja pääsemme ojasta allikkoon.


GARBOTIER

Eipä näytä pitävän paikkaansa. Oma kuukausikeskiarvo tänä vuonna on 315 euroa ruokaan, viime vuonna 380 euroa.


pzpzpz24

Jos haet tavarasi marketista niin pitää paikkansa ja isosti t: alalla töissä ja logistiikkatouhuja sivulta katsova