T O P
Adept_Concert_298

Kysymys herää, että olenko minä enemän kuin vain kuluttaja?


Iso-Jorma

”Ole vähemmän kuin kuluttaja”


Adept_Concert_298

Touche


Manoloblandis

Haluatko olla oman elämäsi npc?


lemmika

Kuuluttaja ois enemmän


Aybram

Mieluummin ilmastojulisteita kuin kulutuspropagandaa.


CreatureWarrior

Ja sitten, kun on ilmastojulisteita, niin ihmiset valittavat "ilmastopropagandasta"..


Emotional_Milk992

Tulisivatkohan ihmiset onnellisimmiksi jos mainosten tilalla ei olisi yhtään mitään?


Double_Crafty

Aku Ankan mainokset oli mainioita, ne missä oli siis sivun mittainen sarjakuva bussipysäkeillä. Niitä oli kiva lueskella bussia odotellessa.


CreatureWarrior

Todennäköisesti, mutta missäköhän tuokin olisi mahdollista


yourvoidness

katoin joskus jotai pohjois-korea dokkaria. siellä ei ollu mainoksia. vissii kommunistisissa maissa sama hommeli


Shitpost_Vivisection

Siellähän sitä virallista ideologiaa mainostetaan julisteilla ja patsailla jokaisessa kadunkulmassa.


eetuua

Kuvan pysäkissä lukee JCDecaux. Vastineeksi vuokrattavasta mainostilasta yritys ylläpitää bussipysäkkiä. Mainoksettomuus kävisi veronmaksajan kukkarolle. Mielestäni ulkomainonta on varsin maltillista Suomessa.


SixBucksAGallon

Julisteet bussikatoksissa ja teippaukset kaupunkipyörissä on ihan ok. Näyteikkunat myös, ja kohtuullinen määrä julisteita valotolpissa. Mainostaulut keskellä jalkakäytävää käy jo vituttamaan. Maltillisen raja ylitettiin viimeistään siinä, kun mainostauluihin tuli liikkuvaa kuvaa. Enkä nyt puhu mistään wanhan ajan neonvalokylteistä, vaan niistä kymmenmetrisistä telkkareista isompien teiden varsilla ja vähän pienemmistä kaupunkien kaduilla.


BogStench

Veromaksajaoletetut kuluttajat ne maksaa nykyisessä järjestelyssä ihan yhtälailla bussikatokset, ylläpidon ja ne mainoksetkin.


Aybram

Olen vakuuttunut siitä ettei kukaan halua tehdä mitään yhteisen hyvän eteen koska teknologiamessias tulee ja pelastaa meidät kaikki.


jarvis400

[Liittyy.](https://imgur.com/y6cnZAC)


Aybram

Kaikkea muuta voidaan tehdä mutta talousjärjestelmään ei puututa millään tavalla.


Lallis

"Someone once said that it is easier to imagine the end of the world than to imagine the end of capitalism." - Fredric Jameson


shami1kemi1

No, tässä esimerkissä Auringon sammuttaminen saattaisi jopa tehdä jotain.


skyturnedred

Piti käydä vilkaisemassa lähdettä ja tuli hieman pettynyt olo - itse aurinkoa ei oltaisi himmentämässä, vaan ilmakehän yläosaan ruiskutettaisiin jotain kemikaaleja.


FishPls

Ei tässä ole paljoa muita realistisia vaihtoehtoja enää.


CreatureWarrior

Nimenomaan. "Ei se minusta ole kiinni, vaan isosta pahasta kapitalistisiasta"


FishPls

Jos se on sinusta kiinni, niin oletko hyvä ja korjaat ilmastokriisin? Jos se on sinusta ja minusta kiinni, korjataan se yhdessä. Jos se on meidän lisäksi myös naapurin Petestä kiinni, niin peli on jo menetetty. Ei yksilöillä ole tarvittavia työkaluja ongelman korjaamiseksi.


CreatureWarrior

Klassinen "jos naapurin Pete ei tee mitään, niin ei minunkaan tarvitse" ajattelutapa. Sitten, kun kaikki ajattelevat noin, niin kukaan ei tee yhtään mitään. Tottahan se on, että suurimmat yritykset aiheuttavat isoimmat päästöt, mutta on naurettavaa väittää, ettei peruskansalla ole mitään vaikutusta. Edit: lopetetaan kierrätys. Lopetetaan kanssa luonnossa olevien roskien siivous, kun joku ne sotkee kumminkin, niin mitä väliä? Vittu mitä porukkaa. En ikinä väittänyt, että yksin mitään maailmaa pelastetaan, vaikka varmasti tykkäätte väännellä sanani niin. Tavoitteeni on vain se, että en ole osa ongelmaa / olen koko ajan pienempi osa ongelmaa.


madquacker

Ennenminkin "Jos minulla ei ole työkaluja muuttaa peten käyttäytymistä, niin vittuako minä tässä kärvistelen? Keskityn mieluummin asioihin joihin voin vaikuttaa". Ei tuo kaunista ole, mutta kun yhteiskunnasta on kadonnut yhteisöllisyys niin reaalipolitiikka ottaa vallan.


FishPls

>on naurettavaa väittää, ettei peruskansalla ole mitään vaikutusta. Uskallan väittää näin. Tai no, toki "peruskansan" teoillakin on merkitystä. Aivan kuten paljon yhdellä muurahaisella on merkitystä keon kannalta. Teki peruskansa mitään tai ei, lopputulos on sama, mikäli yritysten päästöjä ei reguloida.


CreatureWarrior

>Teki peruskansa mitään tai ei, lopputulos on sama, mikäli yritysten päästöjä ei reguloida. No siis, totta. Sentään kansa voi yrittää tehdä parhaansa sillä aikaa, kun odotellaan, että joku päättäjä vihdoin nostaisi perseensä ylös ja tekisi näille yrityksille jotain. "It ain't much, but it's honest work" tai silleen. Eikä ole edes mitään raskasta työtä kierrättää, niin aika hyvät tekosyyt on löydyttävä, että voi uskotella itselleen, että ei ole vaivan arvoista


RouSGeLi

Kyllä ne ainoat oikeasti vaikuttavat päätökset tehdään isoissa pöydissä, eikä ruokakaupan hyllyjä katsellessa


Somebody23

Suomi ei pysty vaikuttamaan ilmastoon mitenkään merkittävästi, ellei jotenkin saada isompia maita painostettua ympäristö ystävällisempiin tapoihin. Meidän on aivan turha potea tunnon tuskia meidän kulutuksesta, kun talvi vaikuttaa negatiivisesti meidän ilmasto pisteisiin. Jos suomessa ei olisi talvea niin olisimme vähemmän ilmastoa kuluttava maa.


--moih--

Aina joku jostain valittaa, mutta eri ihmiset eri asioista. On maksettujakin mainoksia haukuttu välillä ties mistä syystä.


t0uk0_0

Based


doopie

Me teimme sen, ihmiset eivät enää ajattele olevansa kuluttajia ja tiedostavat oman etuoikeutensa. Ilmastonmuutos ei ole enää!


MatoKoukku

Tällaista viestiä on aika paljon helpompi kannattaa kuin katujen sulkua.


--moih--

Tässä astutaan lähinnä mainostajien varpaille eikä pahemmin haitata tavallisen kansalaisen elämää. Viestiä on helpompi kuulla, kun ei valmiiksi ole ärtynyt.


MatoKoukku

Ai niin, se piti lisätä että syyskapinahan oli myös viestiltään tyystin eri. Se oli kyllä omasta mielestä huolella kustu juttu.


skipdip2

Hyvä. Minun puolestani noille pinnoille sopii piirtää vaikka hakaristejä, kunhan hakaristien päälle saa joku muu sitten piirtää jotain muuta. On täyttä kehitysmaameininkiä huorata julkista tilaa pähkinöiden hinnalla mainoskäyttöön, ja tämäkin hyperbola on loukkaus prostituoituja kohtaan.


dharms

Kuten jutussakin sanottiin: >Vuonna 2014 Isossa-Britanniassa puolestaan toteutettiin tempaus, jossa kahden päivän aikana kaapattiin 365 mainostaulua ja niihin asetettiin taiteilijoiden tekemiä teoksia. Tempausta järjestämässä ollut ”Bill Posters” perusteli tapahtunutta. >”Miksi liikemaailma kuvittelee, että sillä on oikeus tuputtaa kuvastoaan ja arvojaan meille pyytämättä meiltä lupaa? Kenen julkinen tila tämä on ja kenelle kaupunki kuuluu? Koemme, että kaupunki olemme me.” Hyvin ilmaistu. Julkiset alueet ovat meidän yhteistä tilaamme.


yourvoidness

jotkut graffitimaalaajat sanoneet samaa.


Yossie

Tässä on kyllä sellainenkin näkökanta, että demokraattisesti valittu kaupunginvaltuusto on hyväksynyt yhteistyön näiden mainostajien kanssa. Tässä tapauksessa aktivistit haluavat ottaa vallan käsiinsä demokraattiselta toimijalta. Miksi nämä aktivistit kuvittelevat puhuvansa koko kaupungin äänellä? Lähinnä tämä kuvaakin hyvin sitä, miksi olen erittäin kriittinen elokapinan vaatiman "laajennetun demokratian" kanssa. Kyse on lähinnä siitä, että he haluavat ottaa vallan demokraattisilta toimijoilta itselleen.


hodlethestonks

Niin rahaa niistä tulee kaupungille ja sillä kustannetaan näiden työttömien elätys.


ryppyotsa

Tämä sopii vähän huonosti tähän jutun tapaukseen. Kysehän on siitä, että kaupunki myy mainospaikkoja. Nämä tyypit eivät siis usko demokratiaan vaan vahvimman voimaan.


Rapameister

En minä halua elokapinan paskaa katsoa. Ennemmin katson vaikka niitä makian huumelätsän mainoksia.


Northern_fluff_bunny

Ja minä katson ennemin elokapinaa kuin huumelätsiä. Mitäs nyt tehdään?


Regular_Chap

Demokratiassa tällaisista asioista päättää ihmiset, jotka ovat tulleet valituksi päättämisen rooliin. Nämä henkilöt ovat päättäneet nostaa kaupunkien tuloja myymällä mainostilaa yrityksille, jotta voivat käyttää näitä rahoja eri asioihin. Yleensä yhteiskunnassa toivotaan että kaikki pelaisi samoilla säännöillä.


Rapameister

Mikä estää elokapinaa ostamasta mainostilaa itselleen? Niin tämä maailma toimii. Kaaos ei ole pitkällä tähtäimellä kovinkaan toimiva järjestys.


moor7

Eikö elokapinan pointti tässä tempauksessa ole nimenomaan se, että meidän ei pitäisi nähdä maailman toimivan vain ja ainoastaan taloudellisesta kehyksestä? Eli siitä käsin että joku ostaa ja joku maksaa ja joku tekee voittoa ja jonkun kulutuskäyttäytymiseen vaikutetaan jotenkin. Tämä vapaille markkinoille siirretty vastuu siitä, että asiat nyt ovat niin kuin ne ovat, on keskeinen syy sille, miksi ympäristöongelmia ei voida ikinä ratkaista. Maailma toimii niin, kuin sen päätetään toimivan, ainakin silloin kun puhutaan markkinatalouden kaltaisesta kulttuurisesta konstruktiosta.


bugi_

Tässä on nyt se kaikkien Elokapina-postausten kommenteissa vaatima vähemmän häiritsevä protestimuoto. Odotan samojen kommentoijien ilmestyvän tänne sanomaan, miten tämä on edelleen liian pahaa häiriköintiä.


Significant-War-3026

Ilmottaudun paikalle elokapinakriitikkona. Mielestäni tämä on todella kekseliäs vaikuttamisen keino ja kannatan tällaista. Olen hieman kyyninen, ja en usko tällaisen saavan kovinkaan paljoa huomiota.


Jomppexx

Samaa mieltä. En elokapinasta juuri tykkää mutta tämä on ihan hyvä tempaus! Vihaan siis mainoksia ja mainostajia vaan vielä enemmän, viholliseni vihollinen on siis ystäväni.


doopie

Arvostan henkilökohtaisesti enemmän sitä joka kerää roskia kuin sitä joka kiinnittää mainoksia.


Tayttajakunnus

Minä arvostan vielä enemmän niitä, jotka pelastavat pieniä lapsia palavista taloista.


Ok_Water_7928

Se ei kyllä ole ollenkaan ympäristöteko. Siis talon polttaminen. Ja lasten pelastaminen.


Skeletorswag113

Onko väärin jos hörähdin?


RouSGeLi

On. Polta talos(lapsineen)


doopie

Jännästi ihmiset kuitenkin lahjoittavat rahojaan jollekin Greenpeacelle sen sijaan että lahjoittaisivat rahaa SPR:lle. Ja kokevat että ajoradalla istuminen ja tarrojen kiinnittäminen olisi jotain hyödyllistä toimintaa sen sijaan että käyttäisi aikansa ja elämänsä työskentelemällä ilmastonmuutosta vastaan.


RouSGeLi

Roskia keräämällä ei muuteta ihmisten suhtautumista


em3rsson

Esimerkillä juuri muutetaan mielipiteitä ja toimintatapoja


SixBucksAGallon

Voidaanko olettaa, että sä keräät roskia? Mä en kerää, vaikka mallia on nähty.


MiaLetThemPlay

Oliskin näin. Valitettavan usein huomaa joidenkin asenteen olevan, että "minun ei tarvi kun joku muu hoitaa kuitenkin"


Nitqrotta

Varmaanki ku jättäis roskat näkyville ni ihmiset tajuis kui paljo tulee roskaa. Ei ehkä realistinen toimi kuitenkaa…


Suddow

Joo mielestäni kannatan erittäin ilmastoystävällisiä muutoksia mutta nuo elokapinan aijemmat touhut eivät olleet hyväksyttäviä. Siksi ensireaktioni tälle mainostilan kaappaukselle oli että haluan vastustaa tuota koska "fuck elokapina" mutta täytyy myöntää että on hyvä idea enkä voi rehellisesti vastustaa tätä vaikken pidäkkään elokapinasta.


miksimina

Pitäisi istua kotona kirjoittamassa reddittiin kuinka toivoa ei ole eli turha yrittää.


bugi_

Elokapina saa sen tehokkaimmin aikaan tekemällä ihan mitä tahansa. Muut tekee sen niiden puolesta kommenteissa.


pehgqwinqwin

Mutta yhhyyhhyy miten minä nyt tiedän mikä on uusinta venemallistoa Yamarinilta


Skeletorswag113

Siis saatana, miten mä nyt pääsen maanantai krapulassa fantasioimaan moottorivene matkasta mielessäni.


Nuppusaurus

Mutta kun mää niin mielelläni katselisin niitä Hesburgerin mainoksia tämän kuun kamppanja-ateriasta


bugi_

Et oo tainnut kuulla, että Hese on känselöity Venäjällä toimimisen takia. ^((btw oikeasti se pitäisi känkelöidä omistajan takia))


RouSGeLi

Sänkelöity


jarvis400

Parrankasvun kielto.


realFasterThanLight

["Sama kommentoija" täällä hei.](https://old.reddit.com/r/Suomi/comments/ujr8sw/vituttaa_elokapinan_mielenosoitus/i7ktm4j/) Kommenttisi lähentelee [teoreettista whataboutismia](https://old.reddit.com/r/Suomi/comments/ugqdft/teoreettinen_whataboutismi/) eikä ole tästä syystä kovin rakentava. Minusta elokapina saa ihan vapaasti korvailla mainoksia omillaan, se häiritsee korkeintaan mainostavia firmoja ja suurin osa niistä kauppaa jotain turhaa planeettaa tuhoavaa paskaa muutenkin. Tärkein syy tuolle kadulla istumisen vastustamiselle tai muulle häiriköinnille on omalla kohdallani, että on olemassa kohtalainen riski sille että se toimii tarkoitustaan vastaan. Uskoisin, että tässä tapauksessa riski tuollaiselle on huomattavasti vähäisempi.


moor7

Toisaalta tähän ketjuun on tullut todella paljon kommentteja jotka todistavat tuon teoreettisen whataboutismin olleen ihan oikeassa.


bugi_

Olet parempi debate bro kuin minä. Sanoinkin vain, että odotan tämän tapahtuvan. Maalitolppien siirtely on näissä jutuissa toooodella yleistä. Edit: lisätään vielä, että vähän kaksinaismoraalisesti itsekin kyllä osaan muita syyttää tuosta virheestä. Tärkein pointtini on kuitenkin tuo maalitolppien siirtely.


Lahihunaja

>Odotan samojen kommentoijien ilmestyvän tänne sanomaan, miten tämä on edelleen liian pahaa häiriköintiä. En muista kirjoitinko tukkimismielenosoituksista redditiin, mutta olin niitä vastaan. Tää vuorostaan on sellaista aktivismia joka ei ylittänyt mielenipahoitusrajaa. Toisaalta en myöskään pahoita mieltäni jos ulkomainoslafka yrittää saada kokemiaan tappioita ja kuluja takaisin. Itse asiassa tuo iskulause ja design on lässyn lää, ei erotu siitä jos olisivat ostaneet joltain mainospuljulta laillisesti mainoksen.


Velihopea

E-soturin on jo shokissa potentiaalisista vastareaktio kommenteista ennenkuin kyseisiä kommenteja on mailla halmeilla. On se rankkaa.


Wilde79

Eikös tästä jo erikseen ollut ketju että miten raskasta on etukäteen maalata skenaarioita ja alkaa sotimaan niitä vastaan.


Juuke

Nää samat tyypit valittaisi tääl vaikka Elokapina olisi keräämässä roskia keskuspuistossa.


FishPls

En valittaisi, sehän olisi hyödyllistä ja arvokasta toimintaa, toisin kuin kaikki muu mitä tähän päivään asti ovat saaneet aikaan.


RouSGeLi

Ei varmasti valittaisi. Siis roskien keräämisestä. Jos siinä samalla tekisivät tihutöitä, niin varmasti tihutöistä valitettaisiin.


NordicBot

Miksi yleensäkään täytyy häiriköidä? Eikö näistä ole tekemään muutosta laillisilla keinoilla? Vastaus: ei ole. Osaaminen ja ymmärrys ei riitä. Kaljoittelu ja pössytely frendien kaa on paljon siistimpää.


moor7

Elokapinan filosofinen taustapointti on se, että ympäristökatastrofi on johtamassa maailmanloppuun. Tämä maailmanloppu on mahdollista estää, mutta siihen ei selvästi poliittisin ja laillisin keinoin kyetä. Tästä näkökulmasta käsin on ilmiselvää, ettei kirjaimellisesti mikään keino ole liian jyrkkä taistelussa ympäristökatastrofia vastaan. Tätä argumenttia voi väittää vastaan, mutta se pitäisi tehdä joko jompaa kumpaa teesiä (a: koko maailman järjestyksen tuhoava katastrofi on tulossa b: lailliset keinot tai polittiset ja taloudelliset järjestelmät eivät pysty tätä estämään) tai niiden johtopäätöstä kritisoiden. Mitkä ovat ne toimivat, lailliset ja kohteliaat keinot joilla ympäristökatastrofi varmasti vältetään? Vältetään niin suurella varmuudella, ettei ole järkevää tai eettisesti hyväksyttävää tehdä muita toimia? Vai eikö ilmastonmuutos ole oikea asia, oikea ongelma?


RouSGeLi

No olis ne voinu maksaa tuosta mainospaikasta. Siitä varmaan joku valittaa


Nitqrotta

Julkinen tila on vain sulle kun maksaa rahaa, on jotenki jännä. Kännilautoja saa kaupallisessa mielessä jätellä keskelle katua, mut jos joku tekee samaa jokin maailmanpelastamisjuttu mielessä ni ei käy päinsä. Tämmönen kommentti tuli vaan.


Lahihunaja

Ymmärtääkseni ne bussipysäkit omistaa ja huoltaa JCDecaux ulkomainostuloilla. Kunnalliset paikallisliikennefirmat säästävät. [Koska HKL:lla olisi ollut mahdollisuus rakentaa vain 10 katosta vuodessa, ehdotettiin AH-Juliste Oy:stä, että ulkomainosyhtiö rakentaisi katokset omalla kustannuksellaan ja saisi siten julistepaikat käyttöönsä. Ensimmäinen 5-vuotissopimus astui voimaan 1973.](https://www.jcdecaux.fi/fi/About)


RouSGeLi

>Julkinen tila on vain sulle kun maksaa rahaa, on jotenki jännä. Siitä on tod.näk. joku vastuussa, että ne dösäpysäkit pysyy pystyssä, että ei se sinäänsä ole täysin kaikkien julkinen vekotin. Miekestäni ihan reilua, että saavat myös myydä sitä mainostilaa siinä. >kännilautoja saa kaupallisessa mielessä jätellä keskelle katua, Eiköhä niillä ole kaupungilta hoidettu luvat niitten lautojen paikoille. Asiakkaat kylläkin jättää niitä aivan ja minne sattuu. >mut jos joku tekee samaa jokin maailmanpelastamisjuttu mielessä ni ei käy päinsä. Se juliste vedettiin peittäämään jo valmiiksi siinä olevaa mainosta, joka on sille ostetulla paikalla. Olisivat boineet kysyä kaupungilta luvat omalle mainostus paikalle tai sitten ostaa sen dösäpysäkin mainospaikan. >Tämmönen kommentti tuli vaan. Mukavaa keskustelua. Mua ei itteäni kiinnosta, mitä niissä mainoksissa seisoo tai kuka niistä on maksanut. Ei ole mielipidettä kyseisestä stuntista.


Thundechile

Tyler Durden approves.


BogStench

Erinomaista, vahva kannatukseni tälle toimintatavalle


pneumokokki

Nyt on kunnollista


hiivamestari

Jahas, taas näyttää Elokapina menneen tunteisiin eikä vieläkään löydy niitä ”sopivia” keinoja. Ainahan se näyttää olevan sama setti täällä, ”kyllä minäkin kannatan ilmastoaktivismia, MUTTA elokapina tekee sen väärillä keinoilla! Menisivät jonnekin osoittamaan mieltään missä eivät ole ihmisten häiriönä!” Kadun blokkaaminen oli suunnilleen terrorismia, ja näköjään mainostaulujen peittäminenkin on liiallisen häiritsevää toimintaa. Sitä odotellessa, että löytyy riittävän näkymätön ja häiritsemätön tapa toteuttaa ilmastoaktivismia, että se saisi änkyröidenkin hyväksynnän. Joko voitaisiin vain myöntää että tämä vÄäRäT kEiNOt on vaan ihanan kätevä tekosyy, koska ilmastoteot nyt vaan oikeasti ei taida kiinnostaa?


MatoKoukku

>Joko voitaisiin vain myöntää että tämä vÄäRäT kEiNOt on vaan ihanan kätevä tekosyy, koska ilmastoteot nyt vaan oikeasti ei taida kiinnostaa? On se varmasti joillekin tekosyykin. Ei se poista sitä tosiasiaa, että Elokapinaa voi kritisoida hyvin perustein. En oikein ymmärrä sellaista ajatustapaa että pitäisi tukea jotakin, vain koska kannattaa samaa päämäärää. Keinoilla ja tavoilla on paitsi periaatteellista niin myös käytännön merkitystä ja tulee asettaa kriittisen tarkastelun kohteeksi poliittiselle arvokartalle. Mun mielestä tää bussijulistejuttu oli ihan fine, syyskapina taas hemmetin typerä. Mutta kun some, ja asioiden pitää olla joko valkoista tai mustaa.


FishPls

>Joko voitaisiin vain myöntää että tämä vÄäRäT kEiNOt on vaan ihanan kätevä tekosyy, koska ilmastoteot nyt vaan oikeasti ei taida kiinnostaa? "Ilmastoteot" eivät välttämättä itseäni kiinnosta (riippuu siitä mitä tuolla termillä tarkoitat), mutta ilmastonmuutoksen vastainen taistelu kyllä kiinnostaa. Olen vain kyyninen sen suhteen, voidaanko ongelmaa korjata romahduttamatta koko yhteiskuntaa. Olen edelleen sitä mieltä, että joku läpimurto cleantech saavutus vaaditaan ongelman korjaamiseksi. Kylmäfuusioreaktorit ruksuttamaan ja sitä rataa. Muut vaihtoehdot vaikuttaisivat ihmisten kulutustottumuksiin liikaa, eikä keskivartalolihava länsimaalainen halua luopua päivittäisestä makkarapaketistaan. Kaikki aktivismi on mielestäni yhtä pelleä kuin elokapinakin. Voisivatko ihmiset vaan olla vittu hiljaa ja potea eksistentiaaliset kriisinsä kotona, kuten me muutkin? Ilmastonmuutos on kyllä varmasti suurimmalla osalla meistä kaikista jatkuvasti mielessä, ongelma on se, että tarvittaisiin niitä oikeasti vaikuttavia tekoja ja läpimurtoja, eikä ilmastoahdistuksissaan tehtyjä kadunvaltauksia. Ts. menkää vittu kouluun / töihin ja pyrkikää vaikuttamaan reaalimaailman asioihin pelkän ruikuttamisen sijaan.


MatoKoukku

>Olen vain kyyninen sen suhteen, voidaanko ongelmaa korjata romahduttamatta koko yhteiskuntaa. Tieteellinen konsensus sanoo kyllä, että voimme ilmastonmuutoksen vaikuttaa, eikä se ole mikään on/off -asia. Myöskin on runsaasti tutkimusta hiili-intensiteetin pienenemisestä kehittyneissä maissa sekä talouskasvun ja päästöjen välisen suhteen rikkomisesta. Ja tämä ei ole seurausta ainoastaan päästöjen viennistä, vaan pääasiassa energiatehokkuudesta / energiajärjestelmän siirtymässä vähäpäästöisempään muotoon. [https://thebreakthrough.org/issues/energy/absolute-decoupling-of-economic-growth-and-emissions-in-32-countries](https://thebreakthrough.org/issues/energy/absolute-decoupling-of-economic-growth-and-emissions-in-32-countries) [https://thebreakthrough.org/issues/energy/3c-world](https://thebreakthrough.org/issues/energy/3c-world) Kehitys on hidasta, mutta kehitystä tapahtuu. Kaikki voisimme välittömästi muuttaa ruokailutottumuksiamme, ilman että se olisi mikään tekninen haaste, ja se olisi prosentuaalisesti ja ajallisesti älyttömän iso asia ilmastolle (koska metaanipäästöt ja niiden ajallinen vaikutus). Tämä ei ole mistään muusta kuin ihmisten makutottumuksista kiinni, sekä kokeiluhalusta ja mielenmaisemasta. Ruokahävikki yksinään vastaisi kolmanneksi suurinta maata jos päästöjä mitataan. Perehtymällä siihen mitä voi tehdä ja mitä tehdään ei tilanne välttämättä näytä niin toivottomalta. Tekemällä itse, huomaamalla mikä toimii, välittämällä tietoa pienestä ilmastoteosta tulee vähitellen suurempi. Ja auttaa osaltaan tukemaan myös politiikkaa ja järjestelmän muutoksia.


hiivamestari

Ei se pelkkä teknologia meitä tästä suosta tule pelastamaan, vaikka toki cleantechiäkin tarvitaan. Mutta tarvitaan myös suuria poliittisia muutoksia koko yhteiskunnan ja kansainvälisen systeemin tasolla, ja juuri niitä Elokapina vaatii. Mutta tietenkin itsekkään länsimaalaisen kusipään on mukavampi leimata tuo vain ilmastoahdistuneiden koululaisten eksistentiaaliseksi kriisiksi, ja tällä oikeuttaa sen ettei tee mitään muutoksia omaan elämäänsä ja työntää päänsä pensaaseen.


FishPls

>Ei se pelkkä teknologia meitä tästä suosta tule pelastamaan Miksei? Teknologisilla saavutuksilla on saaatu avattua aika helvetisti uusia mahdollisuuksia ihmiskunnalle. Cleantechiin ei vaan investoida tarpeeksi.


Stonks_and_stocks

Ihana ajatus. Mainostilasta maksaneet yritykset ovat varmasti tyytyväisiä, kun heidän tyhjänpäiväiset ilmoituksensa korvataan näinkin tärkeällä viestillä.. Lisäksi mainospaikan omistaja tuskin malttaa pysyä housuisaan.


Borg_hiltunen

Olen jo pitkään tarjonnut yhdeksi ratkaisuksi ilmastonmuutokseen mainonnan rajoittamista. Tämä oli erinomainen tempaus. Mainonta kuluttaa törkeät määrät energiaa, ja sen ainut funktio on saada ihmiset kuluttamaan enemmän. Meidän kasvava kulutus on ilmastonmuutoksen isoin tekijä.


KapteeniKoukku

Miksei kukaan ajattele sijoittajien osinkoja?!


vitunlokit

Toivon vain, että mainostaulujen leviäminen joka nurkkaan ei hidastu tämän takia.


FishPls

Vain köyhät ovat ihmisiä?


TomatoEmpty9579

Ensin he kiistivät autoilijoiden ihmisyyden ja nyt rikkaiden ihmisyyskin on kyseenalaistettu. First they came for people driving on Mannerheimintie and I said nothing... Milloin tälle hommalle tulee stoppi?!


MatoKoukku

Itselle se suurin ärsytyksen aihe ei kyllä ollut mannerheimintien blokkaaminen, vaan toimintatavan periaate sekä viesti. Se ei ollut missään määrin rakentava vaan sellanen teini "haistakaa kaikki vittu ja tehkää niinku sanon" koskien kansainvälistä ja hankalaa ongelmaa vaikka itse substanssia ei omasta takaa löydykään. Ei se ole mielestäni rakentavaa kun kyseessä on ns collective action problem. Olen yrittänyt pohtia tätä siltä kantilta että onko kaikki aktivismi sitten kuitenkin tervetullutta. En tiedä. Ehkä jos elokapinan näkee "uhrattavana" järjestönä jonka ainoa rooli on tehdä muista järjestöistä valtavirtaa. Koen vaan silti todella hankalaksi tuon kannattamisen. Uskon että poliittisia vastareaktioita tällaisista syntyy myös.


Jomppexx

Samaa mieltä. Elokapinan (tai Extinction Rebellionin) vaatimukset on aika vouhotusta myöskin joita en voi millään omatunnolla kannattaa. Tää tempaus on kuitenkin ihan hyvä, koska vihaan mainostajia vielä enemmän. Amicus meus, inimicus inimici mei.


Matsisuu

Aktivismi nyt sattuu olemaan aika hankalaa jos ei halua että kukaan pahoittaa mieltänsä.


WarlordToby

Voisi lähtökohtaisesti maksaa vaikka mainospaikasta. Nyt ihan vaa ärtyneenä vältän ryhmää.


Hegeteus

Luulisin että mainosten poisto on puolet tuon jutun pointista. En tiedä vaikka olisivat paikoista maksaneet ja mainostemppuna väittäneet että ottivat luvatta vanhat mainokset pois jotta saadaan ihmiset taas (ilmeisen helposti) meuhkaamaan.


Mike19K

Miksi maksaa jos sen voi tehä ilmaiseksi? Säästöjä säästöjä!


yourvoidness

en tiedä miks mut kauhee luuseriviba tässä sun kommentissa. semmonen rahalla saa ja hevosella pääsee.


kasetti

Ei hipeillä rahaa ole. Ihme että niillä on ollu varaa edes noiden julisteiden tulostamiseen.


WarlordToby

Riittänee perinteinen "mee töihin", ehkä löytyy parempaa tekemistä ku kadulla istuminen ja muiden häiritseminen.


Nuppusaurus

Ne joiden mainokset noihin tauluihin päätyy ei oo mitään paikallisia perheyrityksiä, vaan maan-/maailmanlaajuisia korporaatioita. Ei niiden pussissa pieni vandalismi paina. Mainospaikan omistaja nyt on rahansa jo saanut (tai vähintään ei ole ilkityöstä vastuussa), joten tuskin senkään bisnekseen vaikuttaa.


Skeletorswag113

Tosin JCDeauxia todennäköisesti pyydetään vaihtamaan nämä protestijulisteet, jolloin ollaan sen yhden mainoksen sijasta käytetty ympäristöresursseja kolmen julisteen edestä. Eikä ne JCDeauxin patut millään polkupyörällä köröttele paikalle..


dharms

Ei voisi itse asiassa vähempää kiinnostaa mitä mainostilasta maksaneet yritykset ajattelevat.


Rapameister

Siinä vaiheessa varmaan alkaa kiinnostamaan, kun pysäkillä seisotaan vesisateessa ilman katosta.


Jomppexx

Seison mieluummin vesisateessa ilman mainoksia.


Rapameister

Lycka til!


SienkiewiczM

JCDecaux on myös kansainvälinen suuryritys. Se maksaa bussipysäkeille katokset ja saa siitä hyvästä mainostaa niillä. Jos mainostaa ei saisi, ei pysäkeillä olisi katoksia tai ne maksettaisiin kuntalaisen pussista. Olisivat hoitaneet kaupunkipyörätkin Helsinkiin mainospaikkoja vastaan mutta valtuustolle ei kelvannut vaan päädyttiin järjestelmään jossa kaupunki maksaa pyöristä ja silti ne ovat mainosten peitossa.


Mike19K

Korporaatioille ihan oikein


CrestedBlazer

Helkkarin hyvä idea. Vielä kun sitten maksavat tästä mainostilasta.


Mike19K

Ei tartte maksaa. Ilmaiseksi voi tehdä näin niin miks ei


Adept_Concert_298

Miksi. Mitä tuotetta ne tuossa mainostaa?


RiskoOfRuin

Ideologiaansa.


peuge_fin

Eikö tämän nyt kuitenkin pitäisi olla kaikkien ideologia? Esim. ilmastonmuutos ei koske vain "niitä", vaan ihan meitä kaikkia. Se että toteuttaako tämä porukka sitä järkevällä tavalla on sitten toinen juttu, mutta ideologia sen takana on meidän kaikkien etu.


Significant-War-3026

Elokapinan ajamat toimet, mitä ne lie ovatkaan, eivät kuitenkaan ole mikään kiveen hakattu ainoa oikea tapa toimia ilmastonmuutoksen edessä.


peuge_fin

>Se että toteuttaako tämä porukka sitä järkevällä tavalla on sitten toinen juttu


Significant-War-3026

Ei. En kritisoinut kommentissani toteutusta vaan itse tavoitteita.


peuge_fin

> eivät kuitenkaan ole mikään kiveen hakattu ainoa oikea tapa toimia ilmastonmuutoksen edessä. Näitä kavereita taas...


Adept_Concert_298

Ei ole tuote


Significant-War-3026

Mistä lähtien mainoksissa on pitänyt olla jokin tuote?


Adept_Concert_298

Se ei ole mainos jos se ei kauppaa mitään. Se on julistus.


Eevika

Punaisella ristillä on "mainoksia" mutta ei tuotetta. Vai onko lahjoitusten kerääminen tuote 🤔


Adept_Concert_298

Punanen risti kerää rahaa.


ImmediateCulture8779

Rahankeruu ei ole tuote


Adept_Concert_298

Markkinointia punasen ristin mainokset on koska he keräävät rahaa. Se että ne ei tee voittoa sillä, ei rarkoita etteivätkö ne markkinoi.


RiskoOfRuin

Onko väliä? Jos haluaa mainoksensa siihen niin maksakoon kuten kaikki muutkin.


bugi_

Kenelle sinä maksat näistä kommenteistasi? Minun pitää lukea niitä vaikka en halua.


Folksvaletti

Pitääkö sinun lukea näitä kommentteja? :D


Adept_Concert_298

Mutta ei se ole mainos. Mitään tuotetta ei kaupata. Jos siinä lukisi että "varo jalankulkijoita ajaessasi, terveisin helsingin kaupunki." se olisi ilmoitus eikä mainos.


RiskoOfRuin

Tässä tapauksessa se on silti mainos vaikkei mitään tuotetta kaupata.


Adept_Concert_298

Selitä?


Significant-War-3026

Etkö ole ikinä nähnyt esim. amnestyn tai punaisen ristin mainosta?


Adept_Concert_298

Ei ole sama asia. Amnesty selkeästi markkinoi ja kerää rahaa ja ilmoittaa mihin raha menee. He myös myyvät tuotteita.


RiskoOfRuin

Selitin jo ekassa viestissä. Ne mainostaa ideologiaansa.


Adept_Concert_298

Ei ideologiaa voi mainostaa jos sitä ei myydä. Se on julistamista tai tiedottamista.


Adept_Concert_298

Selitä?


CrestedBlazer

Todennäköisesti et ole tosissasi, mutta mistä näistä voi tietää. Yrityksen setä tai täti maksaa tästä mainostilasta ja nyt elokapina varastaa yritykseltä tämän mainostilan. Joku ahdasmielinen voisi jopa sanoa että väärin tekevät.


hiivamestari

Eikö kukaan ajattele osakkeenomistajien osinkoja!!!


restlesssoul

Perustelet asiaa sillä että "näin tämä järjestelmä toimii". Ongelma on siinä että elokapina, minä ja todennäköisesti aika moni muukin on sitä mieltä että järjestelmän pitäisi toimia toisin. Voin lisätä vielä näin mainosalalla työskennelleenäkin että se on yksi turhimmista asioista mihin resursseja käytetään.


bugi_

Elokapinalta on aina vaadittu vähemmän häiritsevää aktvismia. Nyt sen tekivät. Valitus jatkuu ihan samalla tavalla.


JuhoMaatta

Olisipa joku tapa saada oma mainos mainostauluun kusematta samalla muiden muroihin.


bugi_

Olispa joku tapa olla siirtämättä maalitolppia.


JuhoMaatta

Otan nyt täyden vastuun tästä porukan huonosta viestinnästä. Pyydän anteeksi ja merkataan teille maali vähemmän häiritsevästä aktivismista. Ja sitten selkeämpi pyyntö; voisiko tämä perseily kokonaan loppua, ja aktivismi muuttua sellaiseksi että se ei muita häiritse?


bugi_

Mitä tarkoittaa muita häiritseminen? Aina on ihmisiä, joille näiden näkemysten esittäminen on itsessään häiritsevää.


JuhoMaatta

Kannustan miettimään sitä omaa toimintaa ihan itse siltä kannalta että miten muiden kanssa ei tarvitsisi jatkuvasti nahistella. Mutta pari sellaista nyrkkisääntöä, eli ensinnäkin että muiden tavaroihin ei kosketa ilman lupaa, koskee myös mainostauluja. Toisena se, että ei tönitä, etuilla, kampita tai olla tahallaan toisten tiellä, autotiet mukaanlukien. Puhua saa, mutta jos toinen toistuvasti pyytää lopettamaan, niin ei pidä puhua ihan vaan ärsyttääkseen.


dragofix

Osaatko mainita yhtäkään tapaa aktivismille joka ei häiritse ketään?


CrestedBlazer

Tämä aktivismi on suoraan jonkun toisen taskusta pois.


bugi_

Eli he eivät saa käyttää julkista tai yksityistä tilaa toiminnalleen. Selevä.


CrestedBlazer

Lue uudestaan: Tämä aktivismi on suoraan jonkun toisen taskusta pois.


dharms

Entä sitten?


bugi_

Eli pelkät suorat kustannukset lasketaan eikä edes helposti arvioitavia johdannaisia kustannuksia saa arvioida. Homma edelleen selevä.


RiskoOfRuin

Ei tää oo vähemmän häiritsevää. Täs on vaan eri kohde ketä häiritään.


bugi_

Häiritseekö sinua oikeasti enemmän ihan tavallisen mainoksen näköinen juliste tavallisen mainoksen paikalla vai tärkeän kadun tukkiminen? Voidaan näille rahallisia seurauksiakin alkaa laskea ja tulos on harvinaisen selvä.


RiskoOfRuin

Mua ei. Jotakin häiritsee.


bugi_

Hyvä että puolustat tätä keksimääsi henkilöä.


RiskoOfRuin

Eipä se mikään keksitty henkilö ole. Siitä mainospaikasta on joku maksanu ja nyt nää menee peittää sen.


bugi_

Sanooko ne jossain, että mieli on pahoitettu?


sumunautta

"Yrityksen setä tai täti". Harvemmin semmoiset puljut mainostilaa noista ostaa. Enemmänkin mainokset on jättiläisyritysten joutavanpäiväistä potaskaa. Joutaa mennäkin roskiin.


yourvoidness

paha kyllä kun joku kiertää säännöt eikä maksa julkisen tilan käytöstä. yhyy.


lavuaarin_kusija

Minun mielestäni tämä on paljon parempi tapa protestoida kuin kadulla istuminen. Kärsimys kohdistuu suuryrityksiin, eikä satunnaiseen kaduntallaajaan. Tuo näkyvyyttä, mutta ei nosta raivoa peruskansalaisessa, jolla kiire töihin/kotiin/lasta päiviäkodista hakemaan.


InternalPerformer

Ihan oikealla asialla ovat, mutta tuskin kovin tehokasta; yleensä lompakkoon iskeminen on ainut keino mikä tehoaa. Eli jos oikeasti halutaan suitsia kulutusta niin ALV:t vaan tappiin kaikelle paitsi ehkä ekologisesti tuotetulle terveelliselle kasvisruoalle.


Aade91

Ilman mainoksia ei olis tarvetta pureskella purkkaa ja potkia persuksille.


shami1kemi1

Taas keran vain Helsingissä. Mikä vittu Elokapinalla on tämän Helsinki-kiiman kanssa? Voisivat joskus tehdä tempauksia muuallakin Suomessa.


vitunlokit

Ole muutos jonka haluaist nähdä maailmassa! Mutta vakavasti puhuen vastahan niillä oli Hangossa se Venäjän hiilijuna homma ja Porvoossa on tukittu joku öljynjalostamo. Metsien kaatoa vastaan tapahtumia on ympäri Suomea.


bugi_

Elokapinan koko pointti on, että päättäjät ei ole tehneet tarpeeksi. Kyseiset eduskunnan päättäjät työskentelee Helsingissä.


KapteeniKoukku

Oli niillä viime kesänä Tampereellakin toimintaa.


hiivamestari

Onhan Elokapinalla ollut muillakin paikkakunnilla toimintaa, tosin kyllä eniten Helsingissä. Täällä nyt vaan tavoittaa suuremman määrän ihmisiä ja saa enemmän näkyvyyttä, siksihän täällä järjestetään muutenkin enemmän tapahtumia kuin muualla. Elokapinan toimintaan voi muuten liittyä mukaan kuka tahansa, jos näitä kampanjoita omalle paikkakunnallasi haluat niin siitä vaan puuhaamaan! Uskoisin että mielellään tukisivat toimintansa leviämistä muuallekin.


Toomake

En tiä, mutta arvelisin liittyvän väestötiheyteen. Pääkaupunkiseudulla on kuite huomattavasti enemmän ihmisiä tavoitettavissa kuin jossain Jäpyällä.


Velihopea

Helsinkiin pakkautuu tietynlaista sakkia.


Technopolitan

Joo. Ihmisiä.


Ghettomonk3y

Mut ei tääl oo starbucksii


[deleted]

[удалено]


TomatoEmpty9579

Mistä tulee tää meemi työttömistä elokapinoitsijoista? Onko siis sattumaa, että noitten tempaukset ajoittuu usein illoille, viikonlopuille ja kesälomien aikaan?


Technopolitan

Pelkkää dissausta. Elokapina sun muut halutaan esittää tukien varassa elävinä yhteiskunnan elätteinä, tai ainakin todellisuudesta vieraantuneina elitisteinä, jotka eivät tee "oikeita töitä". Hyökätään viestinviejää vastaan eikä itse sanomaa.


TomatoEmpty9579

Miksei ne voisi vaikka kerätä roskia tai osoittaa mieltä kotonaan missä eivät tälleen tietentahtoen häiritsis ihmisiä? /s (Voi jeesus, jos tää ei ole sarkasmia niin mikä sitten?!)


hiivamestari

En tiedä oliko sarkasmia vai ei, koska tältä foorumilta löytyy paljon ääliöitä jotka ajattelevat ihan tosissaan noin. Eivät ensinnäkään ymmärrä sitä, että aktivismin pointti on saada näkyvyyttä ja siten koti on kenties huonoin mahdollinen paikka osoittaa mieltä. Saati sitä, että ilmastonmuutosta ei pysäytetä roskia keräämällä. Edit: >(Voi jeesus, jos tää ei ole sarkasmia niin mikä sitten?!) Kuten sanottu, tällaisia on täällä ehdotettu ihan tosissaankin. On nimittäin sen verran sakeaa jengiä tällä foorumilla. Eräässä Elokapina-langassa joku sankari väitti tien tukkimasta terrorismiksi ja vaati että Elokapinan pitäisi mennä osoittamaan mieltä metsään etteivät olisi ihmisten häiriönä. Parin kommentin jälkeen kävi ilmi että hän oli täysin tosissaan.


FishPls

Tein viime yönä tänne postauksen jossa sanoin, että en oikein pidä ihmisistä. Yksi osasyy sille on tässä. Hyi vittu, monesta asiasta ei tule yhtä huono olo kuin hyvesignaloinnista, "olemme parempia ihmisiä kuin te koska ajattelemme näin vitun tärkeitä asioita" -mentaliteetista ja kaikenlaisten perusteettomien "hyvä ihminen" pisteiden keräämisestä. Hieno homma, taputtakaa itseänne selkään jos siltä tuntuu. Yksilöiden toimilla ei tulla koskaan ilmastonmuutosta estämään, eikä nämä elokapinan kannanotot saa ainakaan minua välittämään aiheesta tippaakaan enemmän - päinvastoin, kaikki tämä ruikutus, syyllistäminen ja oman tekohyveellisyytensä jalustalle nosto herättää minussa hyvinkin negatiivisia ajatuksia tämän aatteen suhteen. Enkä nyt tässä nimenomaisessa tapauksessa pahoittanut mieltäni mistään julisteista. Vaan siitä että nämä maailmanparantajat eivät ymmärrä kuinka näitä asioita kannattaisi oikeasti ajaa. Jonkun mersumiehen bonuksista toki saattoi vähentyä nyt pari kymppiä kun korporaation markkinointiosaston viimeisimmät tuotokset peitettiin aktivismipaskalla. Ei siinä itsessään mitään, mutta se on periaatetasolla mielestäni väärin. Vaikka kyseessä onkin jonkun ökyrikkaan korporaation ostama mainospaikka, se on silti heidän ostamansa mainospaikka. Ihan moraalikysymys tämäkin mielestäni - toisten mielestä yrityksiä käsitellessä on syytä unohtaa moraalikysymykset, mutta oma näkemykseni on se, että yrityksetkin koostuvat ihmisistä, joita kohtaan meillä kuitenkin toivottavasti on jonkinlainen moraalikäsitys. Yritys on vain kollektiivin ohjaama entiteetti, yhtä lailla sen toiminnan sabotoiminen on pahasta kuten yksittäisten ihmisten, taikka ihmisjoukkojenkin. Noh, aina sopii toivoa, ehkä ensi kerralla keksivät jo tavan kapinoida, joka ei riko mitään lakeja.


HEAT_IS_DIE

Ihanko moraalikysymys mielestäsi? Minkälainen kysymys huoli luonnosta sitten on? Sinun moraalikäsityksesi mukaan rahan laillinen valta on tärkeämpää kuin ympäristön tuhoutuminen, ja elokapinan aktivistit ovat eri mieltä. Heistä on pakko moraalisista syistä aiheuttaa epäjärjestystä jotta tärkeä asia saa huomiota. He ovat valmiita menemään asian tiimoilta putkaan. Sinä et arvatenkaan sitä tekisi ”mersumiehen” bonuksien puolustamiseksi.


SgtFinnish

Hyvesingaloimisesta itkeminen on hyvesingalointia.


Potassium_Patitucci

*tips fedora*


StigCarpelan

Onko mielestäsi moraalisesti oikein että minä joudun katselemaan mainoksia ulkona käydessään vain siksi, että joku on maksanut niistä? En ole antanut suostumustani siihen, että ulkona käydessäni minulle saa näyttää mainoksia. Lisäksi kiinnostaisi tietää miten ”näitä asioita kannattaisi oikeasti ajaa.”


FishPls

>Onko mielestäsi moraalisesti oikein että minä joudun katselemaan mainoksia ulkona käydessään vain siksi, että joku on maksanut niistä? Siinä mielessä että yhteiskuntamme rakentuu vahvasti reguloidun markkinatalousmallin päälle, ja meillä on sen mallin pohjalle rakennettuja lakeja, säädöksiä ja määräyksiä, jotka pohjautuvat demokraattiselle päätöksentekoprosessille, niin kyllä, on mielestäni oikein (ei välttämättä moraalisesti, mutta yhteisymmärryksessä muodostetun yhteiskuntapohjan toimintamallien näkökulmasta) että voit törmätä ulkona käydessäsi mainoksiin, jotka on sijoitettu paikoilleen jonkun ostettua kyseistä mainostilaa. Jos jokin lakiehdotus taas menisi läpi, joka määräisi bussipysäkit mainosvapaiksi alueiksi, silloin olisi väärin liimata niitä mainoksia sinne. Demokraattisen päätöksentekoprosessin tuloksia pitää mielestäni kunnioittaa oikeusvaltiossa.


StigCarpelan

>on mielestäni oikein (ei välttämättä moraalisesti, mutta yhteisymmärryksessä muodostetun yhteiskuntapohjan toimintamallien näkökulmasta) Tässä on mielestäni tärkeä ero. Jos mainonnalle ei ole moraalista oikeutusta, ei elokapinalla tai kenelläkään muullakaan ole moraalista velvollisuutta olla vandalisoimatta mainoksia. Lakihan ei sitä salli, mutta sitten voisi tavallaan ajatella että he maksavat tuosta mainostilasta sakkojen muodossa.


FishPls

>ei elokapinalla tai kenelläkään muullakaan ole moraalista velvollisuutta olla vandalisoimatta mainoksia. Mielestäni yhteisten, demokraattisesti päätettyjen pelisääntöjen noudattaminen on moraalikysymys. Täten lain rikkominen on moraalisesta näkökulmasta väärin. Tämän vuoksi olen myös sitä mieltä, että myös tyhmiä lakeja tulee noudattaa. Jos kannabis on kiellettyä, niin sit sitä ei käytetä. Ikävä kyllä. Ongelmat pitää korjata lainsäädännössä, eikä jättää kunnioittamatta lainsäädäntöä. Joskus laki on väärässä. Deal with it.


MiesLakeuksilta

Eikö olisi myös mahdollista että jatkuvasti ja systemaattisesti lakia rikkomalla tuo myös esille miten irrelevantti sekä suorastaan päätöntä laki voi joskus olla, ja tällä tavalla myös ajavat niiden purkaamista?


anderssi

Ihan aktiivisesti kulutan