T O P
theshrike

Kaveri oksenteli yön vessassa kun sattui päähän niin vitusti. Meni sairaalaan, hoitaja lähetti kotiin buranan kanssa. Oma emäntä oli silloin lähihoitajaksi opiskelemassa ja sieltä tuli vähän WTF-kommenttia. Käskin kaverin takaisin sairaalaan vaatimaan kunnon hoitoa - ja kertoo ne oireensa. Seuraava viesti tulikin ambulanssista matkalla yliopistolliseen. Aivokasvain painoi kuulaa sen verran pahasti, että porattiin shuntti päähän... Suomalaisen (miehen) pääsynti on oman kivun ja epämukavuuden vähättely terveysalan ammattilaisille. Jos hammas lohkeaa ja soitat hammaslääkäriin "ei tää paha oo kyllä mä pärjään" -> aika 6kk päähän. Sanot, että "nyt sattuu nii vitusti ettei pysty olemaan" -> päivystysaika samalle päivälle tai viimestään seuraavalle.


concurr

Itteäki hämmens kyllä toi vähättely ja jopa lääkärin suunnalta tuleva epäily ku oli umpilisäke tulehtunu. Varsinki ku itelläkään ei tiedoissa oo varmaan mitään muuta lääkärikäyntiä ku ne tarkastukset mitä joskus kouluissa tehty ja joku angiina joskus. Ymmärtäisin vielä jossain määrin tota epäilyä jos tiedot ois täynnä jotain päivystysvierailua erillisten vaivojen takia. Silti päivystyksessä lääkäri epäili kovasti mitään isompaa ongelmaa vaikka tärisytti niin perkeleesti ja melkein kyyneleet valu silmistä vastaanotolla ku teki vatsaan kipeetä. No lanssilla sit muutama tunti myöhemmin kiirellä leikkauspöydälle


needestus

Mulla kerkes umppari puhjeta about samassa tilanteessa. Oli hauskat pari viikkoa sen jälkeen.


phlyingP1g

Mulla kerran murtu käsi koulussa ja opettaja totes että ei oo niin paha, jäätä vaan ja odota että koulu loppuu :/


DeckardCain_

Kerran valitin hampaasta tuohon sävyyn, pistivät seuraavana päivänä väliaikaispaikan mutta puhuivat paikatessa tyyliin ei tää niin paha oo, hyvin olisi voinut odottaa.


Adomizer

Itellä on just toi tilanne päällä. Soitin joskus marraskuun alussa että nyt lohkes hammas mutta erehdyin sanomaan ettei ole kipeä. Sain ajan tän kuun loppuun. Tullut sitten vedettyä enimmäkseen aika pehmeää ravintoa ettei pahemmin leego enää hajoa.


skyturnedred

Mulla on kaks hammasta pudonnut pois kun ei lohkeamia saatu ajoissa korjattua. Eli kannattaa valittaa kivusta vaikkei olisikaan.


kallionkutistaja

Nimenomaan. Suomalaiselle kivun liioittelu on kivun oikea aste.


_2plus2equals4_

Kyllä se ainakin omien isovanhempien kohdalla oli selvästi niin, että kaikki hoito lopetettiin ja odoteltiin pikkuhiljaa että ymmärtäisivät kuolla pois. Äiti yritti parhaansa taistella apuja heille, mutta asui 300 km päässä joten ihan joka hetki ei päässyt ajamaan sinne vahtimaan että saivat edes jonkinlaista hoitoa.


J0h1F

Resursseja on pakko priorisoida niihin, jotka ovat vielä tuottavia, muuten järjestelmä romahtaisi lopullisesti. Ja myös siten, että vanhukset pääsääntöisesti pyritään pitämään kotikuntoisina mahdollisimman pitkään, sillä se on halvempaa yhteiskunnalle kuin vanhusten osastohoito. Ja pysyvästi osastohoitoon joutuneiden (ei enää kotikuntoisten) vanhusten kohdalla onkin inhimillisintä antaa kuolla ensimmäiseen hengen vievään sairauteen (joka on toivottavasti keuhkokuume, sillä se vie nopeasti), sillä jos hoidetaan parhaan kyvyn mukaan, osastomummelit viettävät lopulta elämänsä viimeiset 5 vuotta dementoituneina sängyn pohjalla kaiken ihmisarvonsa menettäneinä. Tämän takiahan suurin osa terveydenhuoltohenkilöstöstä laatii itselleen jo keski-iässä hoitotahdon jotakuinkin sillä linjalla, että kieltävät kaiken muun kuin kipua lievittävän hoidon, jos eivät ole enää kotikuntoiseksi kuntoutettavissa. Kaverini on ollut töissä lääkärinä tuollaisella terveyskeskuksen pitkäaikaissairaiden vanhusten osastolla, josta potilaan tie käy ulos vain kylmiön kautta. Totesi, että on hirveää katsoa pitkäaikaissairaiden virumista yksin sängyissään, ja että paljon parempi antaa kuolla silloin kun on sen aika, kuin virua hitaasti vuosikausia kuoleman partaalla. Omaiset toki ovat usein eri mieltä, mutta heidän läsnäolonsa onkin sitten se potilaiden loppuelämän paras 1%, kun muu 99% on pelkkää yksinäistä olemista.


Finnsmith

Parin oman isovanhemman vihanneselämää tuli seurattua vuositolkulla osastolla. Joskus harvoin saattoi silmissä näkyä jotain elämän merkkiä, taikka vain omia ja omaisten toiveita siitä, että vieläkö ois toivoa. Ei kiitos itselle. Siinä vaiheessa kun loppusuoralla ollaan nii pumpatkaa vaan kaikki kivat mömmöt ja päästäkää menemään. Pahempi oli seurata hyväkuntoisten sukulaisten poismenoa kun syöpä vei. Ikää toki siellä lähempänä 80, mut perkeleen kovakuntosia ja päästä teräviä. Ajokortit uusittu ja kaikki. Sit kuukaudessa mullan alla. Tuossa tilanteessa en tiedä mitä haluaisin. Jos ois toimintakykyä tarjolla vuosia, ellei vuosikymmeniä, mut samoilla resursseilla hoitais monta joilla olisi elämä vielä edessä. Pitää varmaan elää elämää niin, että sit kun aika joskus koittaa, ei jää kaduttavaa.


[deleted]

[удалено]


M8gazine

Pari kertaa on tullut käytyä vanhainkodissa, kun äiti sinne siirrettiin Alzheimerin takia noin vuosi sitten jo 55-vuotiaana. Hoidosta en pysty sanomaan, isä kun hoitaa siihen liittyvät asiat, mutta vieraillessa on kyllä hyvin vaikea kuvitella masentavampaa paikkaa. Jotkut asukeista (äiti mukaanlukien) ovat sen verran pitkälle menneitä, että pääasiassa he vain "ovat", tiedä sitä että voiko sitä elämiseksi kutsua, ja joillain on järki ainakin jotenkuten tallella (ainakin sillä tasolla, että ymmärtävät missä ovat, keitä ovat jne), mutta keho vain ei. On sitä aika surullista katsoa ylipäätään. Voinee vaan toivoa, ettei itse joudu samanlaiseen paikkaan. Ainakin omasta mielestä, Alzheimerit sun muut muistisairaudet ovat pelottavampia kuin syövät ja useimmat muut 'tappavammat' sairaudet.


bluejaydal

Sisareni kuoli syöpään Terhokodissa. Äitini kielsi nesteyttämisen siinä vaiheessa kun sisko makasi tajuttomana. Nesteytettynä olis elänyt vielä jonkun viikon, mutta äiti on onneksi niitä ihmisiä joita ohjaa järki (enimmäkseen) tunteen sijasta ja sisko sai mennä kun ei mitään ollut tehtävissä kun syöpä oli jo aivoissakin. Soisin kaikkien omaisten ajattelevan vähän vähemmän omia tunteitaan ja vähän enemmän sitä onko kiva maata kuukausitolkulla tekemässä kuolemaa ja väkisin pidetään elossa. Kannattaa käydä siellä Omakannassa tekemässä hoitotestamentti.


JesseK432

Itsekkin mielenterveysosastolle koittanu aikaa varata mut kertaakaan semmosta en oo saanu. Pistää miettimään et pitääkö mun uhata ampua itteni että saisin edes yhden ajan.


Dutge

Niin jostain aikasemmasta langasta muistin varassa referoin että jos sanoo vaan että "taidan tappaa itteni" niin sillon ei paljoa porukka noteeraa mutta sit kun sanoo "heti kun kotiin pääsen ammun itseäni eilen ostamallani revolverilla joka odottaa pöydällä" sitten alkaa tapahtua kun on selkeesti suunnitellut aikeitaan.


punkhora

Jep noissa on lääkärin mielestä selkeä ero. Epämääräinen itsetuhoisuus tai kuolemantoive ei riitä osastolle pääsyyn, valitettavasti. Suunnitelma on eri asia. Aikoinaan minut laitettiin osastolle siksi kun sanoin että en pysty lupamaan että en mitään tee kun tulen kotiin.


AntiGravis

Itse yritin nuorempana hakea apua vuosia, jopa omat vanhemmat yrittivät saada apua meikäläiselle vaikka millä keinoin eikä mikään auttanut. Kunnes päätin sitten vitullisesta ahdistuksesta huolimatta ja pitkän henkisen taistelun jälkeen marssia terveyskeskukseen. Ilmoitin hoitajalle suoraan että tässä on nyt kaks vaihtoehtoa, te joko otatte nyt asian tosissaan tai raavitte mua vartin päästä tuolta metroraiteilta. Yllättäen sitä apua sitten alkokin saamaan! Eli apua täällä saa ongelmiinsa vasta kun oikeasti ollaan jo aivan pohjalla tai toinen jalka haudassa. EDIT: ja tästä on jo vuosia. En uskalla edes arvata kuinka paljon huonommaksi tilanne on mennyt vuosien saatossa!


foxxie31

Kyllä kannattaa mainita itsetuhoisuudesta, jos sellaista on. Jos taas ei ole itsetuhoisuutta ne joilla on menee, karkeasti arvioiden, jonossa edelle. Onko oikein, onko hyvä? En tiä mutta näin se menee.


JesseK432

Siitä on 3 vuotta ku ekan kerran koitin apua hakea et jos se jono on 13 000 ihmisen kaupungissa niin pitkä nii on kyllä ihme.


omgnalius

13 000 tuhannen ihmisen kaupungissa on 15 000 ihmisen jonot MT palveluihin tässä nykysysteemissä. Tsemppiä.


J0h1F

Ongelmahan on siinä, että ne vaikeimmat tapaukset tarvitsevat sitä hoitoa kaikkein eniten, ja voivat olla pitkäänkin osastohoidossa useita jaksoja peräkkäin. Ei sinne psykiatrisille osastoille käytännössä ketään muita oteta kuin akuutisti itsetuhoisia, maanisia tai psykoottisia ym. vaikeita tapauksia, ellei satu jostain syystä olemaan ylimääräisiä resursseja, muut pyritään hoitamaan avohoidossa. Myös nuo vaikeat tapaukset ovat akuutin vaiheen jälkeen pääsääntöisesti avohoidossa lääkkeillä. Erikoissairaanhoitoonhan ei myöskään muutenkaan pääse ilman lääkärin lähetettä, eli julkisen puolen psykiatrille pääsemiseen tarvitaan käytännössä käynti päivystyksessä tai terkassa lääkärin vastaanotolla (tai sitten vähintäänkin psykiatrisella sairaanhoitajalla), jotka sen lähetteen sitten psykiatrille (avopuoli) tai osastohoitoon tekevät - ja silloin ESH ottaa itse yhteyttä ja antaa ajan, osastolle taas mennään pääsääntöisesti vain päivystyksellisesti.


jaz1919

Mene päivystykseen. Ainut tapa päästä nopeasti puhumaan lääkärin kanssa.


sanjosii

Eipä tämäkään aina riitä. Postpartum-masennuksessa olin itsetuhoinen ja sain paniikkikohtauksia, joiden johdosta päädyin päivystykseen. Psykalle sain sieltä lähetteen, joka tuli bumerangina takaisin koska en kuulemma tarvitse hoitoa. Yhtäkään lääkäriä en nähnyt missään vaiheessa julkisella, onneksi oli rahaa yksityiseen josta sain lääkkeet ja lopulta kelan terapiaa varten lausunnon.


[deleted]

Ei takaa yhtään mitään, ellei ole käytännössä valmista suunnitelmaa itsensä tappamiseen, vielä parempi jos muiden, vaikka vaatii varovaisuutta rikosoikeudellisesta näkökulmasta. Hoidon laatu paranee, jos kusee positiiviset huumetestistä, mutta tästä seuraa kaikkea vittumaista päänvaivaa, eteenkin ajokortillisille.


physicomorphic

> Hoidon laatu paranee, jos kusee positiiviset huumetestistä Ei kyllä tunnu pitävän paikkansa. Tuon jälkeen aivan jokaikinen oire on "vieroitusoire", huolimatta siitä mikä päihde on ollut kyseessä


PraetorPublius

Eipä tuo ole auttanut. Isä uhkaillut useamman kerran itsemurhalla ja olen soittanut häkeen, että käyvät noukkimassa hänet. Joka kerta ovat sitten potkineet sairaalasta ulos samana päivänä tai seuraavana aamuna.


bugi_

Se on erikoispuolen hoitoa, joten sinne pitää saada lähete.


Immorttalis

Päivystykseen ja korostat kaikkia oireita mitään vähättelemättä. Kun terveydellinen haitta ei ole näkyvä, hoitoa usein pitää vaatia. Minäkin, vaikka halusin kuntoutusosastolle koska kotona kuntoutuminen ei ollut onnistunut ja toimintakyky heikkeni kokoajan, pääsin sinne vasta kun kivenkovaan vaadin sitä. Olin jo tästä puhunut lääkärille useampaan otteeseen aikaisemmin erikoissairaanhoidon puolella, mutta tajusin alkaa vaatimaan vasta kun fyysinen ja henkinen kunto oli täysi nolla ja päädyin osastolle kuukaudeksi, jonka jälkeen pääsin vaadittuani kuntoutusosastolle vielä kolmeksi viikoksi. Jännästi siellä pääsin sellaiseen kuntoon että pärjäsin taas kotona.


Ilktye

> Pistää miettimään et pitääkö mun uhata ampua itteni että saisin edes yhden ajan. Ei tarvitse, riittää kun selität mitä olet suunnitellut oman pään menoksi. Avainsana tässä on "suunnitellut" ihan oikeasti, niin alkaa ehkä jo apua heltiämään. Kuvailet ihan oikeasti vaikka mitä köyttä ja paljonko se maksaa ja mihin meinasit sen kiinnittää.


TheFinny

Olen seurannut läheisten mielenterveysongelmia ja alan ammattilaisten mielipiteitä asiasta. Suomessa ei pääse osastolle riittävän tehokkaasti ellei ole uhkaksi muille. Sano ensi kerran lääkärissä, että oot miettinyt viime aikoina, että vois ajaa jotain muita päin moottoritiellä tai et "mietin mitä kaikkea noilla saksilla voisi tehdä muille täällä" tms.


djkettu

Kahden kerroksen väkeä: työterveydestä sai lääkärin törttöilystä huolimatta diagnoosin, lääkeruletin, psykiatrin lausunnon Kelalle psykoterapiaa varten ja kokonaisuudessaan 1.5 vuotta saikkua josta pisin kerralla kirjoitettu pätkä oli 5 kuukautta.


Mike19K

Kannattaa uhata tuolla, sitten varmasti saa ajan.


Deep-Conclusion-8593

Ei nyt ihan liity aiheeseen. Mutta. ”Kaveri kävi” keskiviikkona juttelemassa psykiatrille, ja menin tuntia etuajassa. Lääkäri huomas mut käytävässä ja sano et aika on vasta tunnin päästä, et käy alakerran kahviossa syömässä. Noh, kävin ja sain helvetilliset paniikkikohtaukset muista ihmisistä siellä, ja jouduin juoksemaan vessaan piiloon. Lääkärille päästyäni juttelimme ketamiinihoidosta vaikeaan masennukseen josta ollut aiemmin puhetta. Ketamiinihoito evättiin tuon kahviossa käynnin takia, kuulemma vakavasti masentunut ei lähde kahvioon. Niinku? OIKEESTI?


jaypp_

........ Itsellähän on ollut vakavaa masennusta ja olen hyvin sosiaalinen ihminen ja olisin varmasti lähtenyt kahvioon vaikka olis ollut just kriisit päällä. En minä sano ei pullalle, saahan siitä pienen serotoniinipiikin. On se nyt kumma... Valita päätöksestä jos pystyt.


Deep-Conclusion-8593

Jos kykenee julkisille paikoille niin ei kuulemma ole vaikeasti masentunut, sellaset makaa vaan kotona. Mielenkiintoisia lääkäreitä on kyllä tultu nähtyä, tämä ei ollut pahimmasta päästä edes. Kesällä vaihtuu lääkäri, en kehtaa lähteä pöyhimään asiaa, tulee vain enemmän ongelmia. Tämä kertoo mielestäni ajoittain sairaanhoidon tasosta, ja etenkin julkisen puolen ongelmista. Yksityisellä tuntuisi että lääkärit ottavat enemmän tosissaan koska asiasta on valmis maksamaan enemmän, esim psykiatrikäynti on sen 150-200e reilulla ajalla testeillä tehtynä.


AhmedAlSayef

Olisin ollut valmis lukemaan itteni psykologiksi tai psykiatriksi, että pääsee auttamaan muita. Psykologin opinnot joutuu itse maksamaan kokonaisuudessaan ja opiskelemaan yöt sekä päivät. Psykiatrin opintoihin kuuluu huomattavasti kaikkea, joka ei oikeastaan liity loppupeleissä psykiatrina toimimiseen, kun se on erikoistunut eikä kokonaan oma koulutushaara. Vaikka kuinka teki mieli, nii en ole näin hullu. Päätin lähteä tekniikan alalle. Edellee vituttaa lukea tekstejä suomen paskasta mielenterveyshuollosta, kun itse olisin oikeasti tehnyt rakkaudesta lajiin. Todennäköisesti saataisiin tarvittavat hoitajat hoitamaan Suomen tilanne hyväksi, jos vaan ne opinnot olisi sellaiset, ettei itse tarvisi niitten jälkeen apua. Tajuan, että pitää olla korkeat kriteerit (vaikka välillä tuntuu aika alhasilta kun katsoo näitä töissään olevia) henkilöstön suhteen, mutta jotain pitäisi tehdä ihan opinnoista lähtien.


das_catze

Psykologian maisteriksi kouluttautuminen on Suomen yliopistoissa yhtä ilmaista kuin muutkin koulutusohjelmat (Suomen kansalaisille jne.). Psykoterapeutiksi opiskelusta pitää maksaa itse, ja se on kyllä kallista puuhaa.


fdagpigj

> Tajuan, että pitää olla korkeat kriteerit (vaikka välillä tuntuu aika alhasilta kun katsoo näitä töissään olevia) niin eli kriteerit on vääriä. Valmistuu semmosia jokka jaksaa vaikka opinnot ois paskaa sen sijaan että otettais semmosia joita kiinnostaa se auttaminen.


OuCiiDii

Sä et saa jättää tätä tähän, vaan sun pakko ottaa asia puheeksi uuden lääkärin kanssa. Aiempi oli selkeästi ammattitaidoton.


Deep-Conclusion-8593

Joo uuden lääkärin kanssa uutta yritystä. Sitä ennen parempi pitää vaan matalaa profiilia, ja olla astumatta noiden egoististen lääkäreiden varpaille. Onnistuvat kirjauksillaan pilaamaan mahdollisia hoitopolkuja. En siis tarkoita että kaikki lääkärit olisivat egoistisia, mutta kyseinen tapaus vaikuttaa siltä.


aziztcf

Koita potilasasiamieheen saada yhteys, spostikin onnaa jollet puhelimessa pysty.


Deep-Conclusion-8593

Oon käyny saman toimipaikan eri lääkärin takia rumban läpi. Ei tuntunut kannattavalta. Ylilääkäri muokkasi lausuntoa hieman kevyemmäksi potilasteksteihin, muuta ei tapahtunut. Hoitovirheistä ei pysty saamaan korvausta koska varsinaista vahinkoa ei ole tapahtunut. Hassua sinänsä, että etenkin MT-puolella tuollainen hoitovirhe voi olla kohtalokas..


ElliOop

"Ei suomalainen ole tarpeeksi rikki vielä henkisesti, jos jaksaa kiinnostua kahvista!" Voi vittu viinerillä päähän tätä menoa. Tämmöiset lääkärit, jotka tekevät "hassuja pikku kokeita" ihmisille saavat oikeasti luottamuksen hupenemaan terveydenhuollon asiallisuuteen ja luotettavuuteen.


tirvunen

Itellä diagnoosina vakava masennus. Tietävät kyllä, että opiskelen täyspäiväsesti ja käyn myös töissä, on harrastuksia yms. ! Pelkään kyllä, että iteltäkin jää tarvittava hoito saamatta.


OuCiiDii

Silti rankan mt-taustan omaavana muistutan, ettei pessimismikään johda mihinkään. On pakko vaatia hoitoa itselleen ja oikeasti odottaa sitä saavansa.


darkywitch

mulla samankaltaista, julkisen puolen mt palveluja käytän. noh sattui tulemaan jakso jollon voin taas huonommin, ja halusin respan uusittua mahd nopeasti. olo oli kuitenkin niin sietämätön, että soitin päivystykseen joskos sieltä saisi apua (jos ei muuten niin lääkkeet parin päivän ajaksi). puhelimessa vastattiin "noh emme voi oikeen auttaa mut sun respa on uusinassa kumminki" sanon heipat itku silmässä. onneksi respa uusittiin aika nopeasti, mutta tuli semi avuton olo. ois kait pitäny mennä paikan päälle ja vaatimalla vaatia apua. monella tutulla samankaltaisia kokemuksia. osa vie asiaa eteenpäinkin.


v1len

Soitin ambulanssin viime viikolla todella voimakkaan kiveskivun takia. Kävely oli vaikeata eikö kipulääkkeet auttanut. Soitin ambulanssin ja raahauduin rappukäytävän ovelle odottamaan. Lanssi tuli sitten paikalle ja sanoi mulle että niillä ei ole mitään syytä lähteä heittämään mua ja että mun pitää tilata taksi. Miksi nää sitten edes raahautui mun pihalle?


medscholar

Tuntuu epäintuiiviselta, mutta ammattilaiset käyvät tarkistamassa tilanteen, jos ei ole tarvetta hoidolle matkan aikana, vaan kivekset pyöräytetään takaisin lääkärin toimesta vasta päätepysäkillä, niin lanssi lähtee seuraavaan osoitteeseen. Liian vähän lansseja, tarpeeksi takseja, kela korvaa taksin hinnasta ainakin osan.


bread_fucker

Eikös kiveskiertymä yleensä leikata? Mutta tosiaan jos ei kävellä pysty niin ei taksista apua ole ku pitäis sielt selvitä päivystyksee etuovelta


medscholar

Jatkaen samaa logiikkaa niin taksikuski kantaa harteillaan sisään. Ja kyllä, mutta aluksi yritetään selvittää sotkua ilman skalpellia. Mutta vaikka se onnistuisikin pääsee testaamaan anestesiaa, varmistetaan leikkauksella ettei uudestaan käy.


jolsberry

Tutulla oli hirveät jalkakivut ja turvotus. Ohjattiin kotiin ja ottamaan Buranaa. Meni yksityiselle, josta ohjattiin päivystykseen veritulpan vuoksi.


Pyhiinvaeltaja

Se on täysin tuurista kiinni minkälaista hoitoa saa. Jos terveydenhuollon edustajaa ei kiinnosta niin hoito jää vajaaksi, jos vastassa taas on joku joka oikeasti välittää niin asiat toimii. Nuorimmaisen lapsen kohdalla hänen oikea silmänsä oireili heti syntymästä lähtien jatkuvasti rähmien ja kutisten. Minä ja vaimo oltiin heti sitä mieltä että joku ei ole kunnossa. Neuvolassa sanottiin että se on tyyypillistä ja menee ohi ajan kanssa, ei mennyt. Käytettiin kahden vuoden aikana varmaan kolmen tusinaan kertaa näyttämässä rähmivää ja kutisevaa silmää sekä terveysasemalla ja yksityisellä ja aina saatiin sama oikean silmän silmätulehdusdiagnoosi ja silmälääkkeet. Jokainen lääkäri kuittasi meidän huolen silmästä turhaksi hysteriaksi. Lopulta onneksi kohdalle osui se yksi joka oikeasti kuunteli ja mietti asias, totesi osuvasti, että ei ole lääketieteellisesti mahdollista, että lapsi sairastaa 30 toispuoleista silmätulehdusta ilman että toinen silmä ei myös jossain vaiheessa tulehdu. Tehtiin silmän värjäyskoe joka kesti 5 saatanan minuuttia ja tulos oli että lapsen kyynekanava ei toimi! Lähete lasten silmäkirurgille, 2kk:n päästä vastaanotto jonka yhteydessä päätettiin että kyynelkanava on avattava. kuukausi tästä operaatio, jonka yhteydessä huomattiin, että koko kyynelkanavan rakennne oli ihan vituillaan ja se piti tukea silikoniputkella. Vituttaa vieläkin, kun vuosien aikana käytettiin satoja euroja lääkäreihin ja lääkkeisiin ja samalla se varsinainen ongelma oli diagnosoitavissa viiden minuutin testillä ja se olisi voitu tehdä jo alle vuoden ikäisenä jos joku olisi vain kuunnellut.


Rondeer

Kyynelteiden ahtaus vauvoilla on niin yleistä, että vuoden ikään asti seurataan ennen leikkausarviota. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01220


Pyhiinvaeltaja

No eipäs oikea elämä ollut edes lähellekkään sitä mitä tohon on kirjoitettu. Lähete saatiin vasta kun tyttö oli jo täyttänyt 2v. ja operaatio toteutui tosiaan sen n. kolmen kuukauden jälkeen.


Rondeer

Niin. Mutta siis ei se olisi ratkennut viiden minuutin diagnoosilla silloin aluksi. Harmi, että meni noin kauan joka tapauksessa.


Winter_Insurance_452

Fiilaan. Mulla on muutama vuosi "tutkittu" väsymystä. Se on tarpeeksi pahaa että vaikuttaa työskentelyyn, kognitiivisiin kykyihin ja yleiseen jaksamiseen... ja kun yritän tapella diagnoosin itselleni, mun oireita vähätellään, perustellaan käyntien hitautta resurssipulalla, ja kysytään et ooks koittanut nukkua vähemmän. Suuri osa "tutkimuksista" tähän mennessä on ollut verikokeita. Lisäksi multa on tutkittu diabetes nyt kolmesti (paino on noussut pikkuhiljaa kun jaksaminen ei riitä mihinkään, ei ole merkkejä diabeteksesta ja ruokavalioni on semiterveellinen ja kasvispainotteinen, oon yrittänyt selittää että painonnousu on OIRE eikä syy (olin normaalipainon alapäässä ennen väsymysoireita) ja että painokin lähtisi putoamaan jos väsymystä saataisiin helpotettua). Omalääkäri vaihtuu jatkuvasti. Käyntien välillä on ollut kuukaudesta neljään, nopeampia aikoja ei saa kun en ole suoraan kuolemassa. Olisin huomattavasti produktiivisempi veronmaksaja jos tämä saataisiin diagnosoitua ja olisihan elämä ylipäätään mielekkäämpää jos olisi enemmän aikaa vuorokaudessa muulle kun nukkumiselle (nukun 10-15h per päivä). Ja sitä saatanan painoakin olisi kiva saada alas mutta kotiin tullessa ei jaksa muuta kuin tehdä kotityöt ja painua nukkumaan.


laihaluikku

Uniapnea?


Winter_Insurance_452

Tutkittiin, ei ollut.


laihaluikku

Siis sultahan on tutkittu vaikkq mitä mutta koska ei löydetä syytä niin paska terveydenhuolto?


Winter_Insurance_452

Tule uudelleen juttelemaan kun koko elämäsi on ollut pari vuotta pysähtynyt kun väsymyksen takia et selviydy arjesta, nukut 1,5-2x normaalin verran, samoja asioita tutkitaan useamman kerran vaikka sanot että tämä on tutkittu jo, ja aikoja saa odottaa kuukausia sen sijaan että tutkittaisi yhteen putkeen. Mulla kärsii työt, sosiaalinen elämä ja henkinen jaksaminen kun yritän räpiköidä arjessa. Terveydenhuolto kaipaa kipeästi lisää resursseja.


laihaluikku

No varmasti on ikävää kun elämänlaatu kärsii enkä mä sitä tässä vähättele. Mutta se että diagnoosia ei saada aikaseksi ei nyt välttämättä kerro terveydenhuollon laadusta. Tutkittuhan sua on. En ymmärrä miksi vähättelet esim verikokeita. Niistä saa valtavasti tietoa. Toki hitauden ymmärrän että ärsyttää jos aikoja saa vasta kuukausien päähän.


Pingutus

Lääketiede ei pysty selittämään kaikkea saati hoitamaan kaikkea. Valitettavasti. Se ei ole mikään eksakti tiede. Voidaan tutkia se mitä tiedetään etsiä. Muut jää selvittämättä.


Organic_Zebra

Mikä vastaus toi nyt on, kun kerta äijä itse sanoo, että testejä on ihan turhaan toisteltu eikä omia sanomisia kuunnella? Huomaa kyllä, että tosi moni sairaanhoidon puolustelija ei ole joutunut hirveästi tekemisiin suomen sairaanhoidon parissa. Tai jos on, niin se argumentointi rajoittuu omaan henkilökohtaiseen kokemukseen, kun käy hyvä tuuri. Näin ei käy ihan helvetin monella. Onhan se toki ikävää myöntää, että suomen sairaanhoito ei ole kovin hyvällä tasolla. Terveydenhuoltoahan täällä ei juuri edes ole.


Pingutus

Kerrassaan erikoista että samoja asioita samassa paikassa tutkittaisiin useasti. Ymmärrän jos hakeutuu eri palveluntarjoajalle monta kertaa. Ja olen kyllä ihan töissä sairaanhoidossa. Tapaan usein ihmisiä joilla on tutkittu kaikki mikä keksitään tutkia ja mitään ei löydy. Se on valitettavaa. Kaikkia ei voida auttaa niin että he saisivat haluamansa avun. Toisaalta on myös ihmisiä joita ei voida hoitaa vaikka tiedetään mikä vaivaa.


Hvittvind

Jos olet mies niin käy tarkistuttamassa testosteroniarvosi. Vapaa- ja kokonaistesto.


medscholar

Mmm, ja sukupuolesta riippumatta kilpirauhasarvot, sekä verikokeet miten liikkuuko tarpeeksi happea veressä.


voikukka

Samaistun, puoliso ollut nyt useamman vuoden työkyvyttömänä kun ei vaan oo jaksamista tehdä asioita. Hänellä ei tuota uneliaisuutta ole mutta kaikki fyysinen toiminta tai ajatustyö uuvuttaa. Lääkärillä ollaan ravattu mutta diagnoosia ei löydy. Ymmärrän toki ettei se aina niin helppoa olekaan, jos sattuu jokin harvinaisempi vaiva, mutta hirveän turhauttavaa olla tässä limbossa. Kaikkein puuduttavinta on justiin tuo odottelu seuraavalle lääkärille ja seuraaviin tutkimuksiin, ja pompottelu jonosta seuraavaan kun kaikki asiantuntijat vuorollaan toteaa että ei heillä kyllä oo tähän apua antaa. Tässä sitä sitten saa kaikki masennukset ja muut kaupan päälle ja saa elellä Kelan tuilla kun odottelee et jos joskus sais selvyyden että mistä kiikastaa ja onko tälle jotain tehtävissä.


Winter_Insurance_452

Tsemppiä sinnekin, toivottavasti saamme molemmat diagnoosin asap. <3 Jonot on perseestä, resurssipula ja parin viime vuoden härdelli ei auta asiaa lainkaan.


Card1974

Onko sinulla jotain sykemittauslaitetta? Polar Vantage, Oura tms? Nämä seuraavat nukahtamista, unen syvyyttä, heräämisiä sun muuta. Jostain tori.fi:stä voit saada käytetyn edullisesti. (Riippuu sitten tietysti lääkäristä miten paljon tätä kiinnostaa omin neuvoin kaivettu data, itse olen saanut maanitella ja rukoilla virallisia testejä jotka sitten ovat vahvistaneet oudot oireet. Kai nuo sitten tapaavat jatkuvasti luulosairaita, jotka googlettelevat WebMD:tä?)


Winter_Insurance_452

Tuota en ole kokeillut. Verenpaine on mitattu käynneillä ja siinä uniapnealaitteessa oli joku sykemittari mutta en muista niistä tuloksista. Pitää katsoa jos omakannassa on niistä jaariteltu. Jos siellä on jotain kummaa, voi anella oikeaan mittaukseen pääsyä.


swearingpirate

Itsellä oli kans kova väsymys muutaman vuoden. Ei saanut mitään tehtyä ja ajatus ei kulkenu ku väsytti. Luulin että johtuu vaa huonosta unirytmistä ja vitamiinien puutteesta. Mutta kävi ilmi että verenpaineet katossa minkä takia kroppa koko ajan paineen alasena ja sen takia koko ajan väsytti. Kävi tuuri ettei suoni poksahtanu mistään. Eli jos sulta on verenpaineet katottu nii uskoisin että olisi mainittu jos olisi ollut korkeet arvot. Mutta kannattaa tarkistaa onko omakantaan mitään raapusteltu.


Winter_Insurance_452

Joo. Kiitos. Pitää tutustua noihin. Voihan se olla että arvot olisi ns. normaalit mutta siellä ylärajalla, joka olisikin esim. osasyy väsymykseen.


Card1974

Vantagella on hintaa n. 140-160€ Torissa, ja kysyntää tuntuu olevan joten saat kellosi myytyä pois kun olet tallentanut tarpeeksi dataa. Unen määrä, laatu ja heräämisten määrä kiinnostaisivat minua sinuna eniten. Polarissa nuo tallentuvat verkkopalveluun, josta se pitää käydä erikseen katsomassa ([esimerkki](https://i.imgur.com/o9x72S4.png)).


[deleted]

[удалено]


Winter_Insurance_452

Ikävä kuulla että sullakin on samankaltaisia kokemuksia lääkäreistä. Tyhmää, kun ei oteta vakavasti. Onneksi löysit kuitenkin sen yhden, jolla oli oikea tieto.


RapaNow

B-vitamiini imeytymisongelma? Mulla veden juominen nostaa vireystasoa, mutta tästä tuskin kyse. Mutta kannattaa siis muistaa että terveystiede on rajallinen. On olemassa paljon vaivoja, joihin lääketiede ei yksinkertaisesti tiedä syytä ja/tai parannusta. Vaihtoehtohoitoja / täydentäviä hoitoja voi tietty kokeilla.


Winter_Insurance_452

Tutkimalla saadaan lisätietoa niistä sairauksista, joista ei ole jo kattavaa tietoa. Mulla on luottamus lääketieteeseen ja sen kehitykseen, julkisen puolen resurssipula lähinnä ottaa pattiin. (Ja se, ettei kaikki lääkärit ota vakavasti. Olispa pääsykokeissa haastatteluosuus.) Vaihtoehtohoidot... No, riippuu hoidosta. Joku terapia, fysioterapia, hieronta ja senkaltaiset on sellaisia joihin uskon kyllä. Horoskooppi-kristalli -akselilla oleviin asioihin en koskisi pitkällä tikullakaan.


RapaNow

Sulle on tehty paljon tutkimuksia, eikä vikaa ole löytynyt. Ei löydy diagnoosia. Mitä siis sun mielestä pitäisi tehdä? Edit: Toki on yksi julkisen terveydenhuollon ongelmista, että joku jossain päättää sen, kuinka pitkälle yhden henkilön vaivoja tutkitaan. Sullekin voisi joku diagnoosi löytyä, jos otettaisiin perinpohjaisiin tutkimuksiin. Joku vetää johonkin niitä rajoja, oot ehkä jäänyt väärälle puolelle.


Winter_Insurance_452

En sanosi, että paljoa, kun todellisuudessa kokeita on toistettu (diabetes ja verikokeet) eli tutkiminen ei ole ollut kattavaa pyynnöistäni huolimatta. Uniapnea oli sentään uniikki tutkimus.


Surina_Seppo

Kilpirauhasen vajaatoiminta? https://www.puhti.fi/tietopaketit/kilpirauhasen-vajaatoiminta/


jsalo

Suomessa on erittäin hyvää hoitoa mutta sitä saa vain lähetteellä sairaalaan. Kun pääset erikoissairaanhoidon piiriin löytyy kyllä osaavaa porukkaa. Ongelma on siinä, että siitä terveyskeskuksesta ei saa sitä diagnoosia tai lähetettä kovin helposti. Yksityinen puoli on usein ihan samaa kuin se terveyskeskuksenkin hoito, mutta sitä ei tarvitse jonottaa.


nulllzero

oon yksityisellä huomannu sen että toimijoiden välillä voi olla hyvinkin isot erot tuloksessa, joskus vaikka olisiki käytännössä sama lääkäri kyseessä


SpikeProteinBuffy

Minullakin on tuore kokemus ihan turhasta dg pitkittymisestä. Menin lääkäriin parin vuoden aikana varmaan viisi kertaa lukuisten niveltulehdusten ja pahojen päänahan ihottumien takia. Kerroin myös monta kertaa muista oireista, ja ehdotin monen monta kertaa nivelpsoriasista. Ei voi olla kuulemma. Kukaan lääkäreistä ei oikein osannut selittää miksi, mutta ei voi olla kuitenkan nivelpsoria. Otettiin verikokeita, joissa ei näkynyt reumavasta-aineiden nousua. Sain buranaa ja neuvon välttää rankkaa urheilua. Lopulta olin lääkärillä näyttämässä neljää tosi pahaksi mennyttä tulehdusta, joiden takia jouduin käyttämään kyynärsauvoja jopa kotona huoneesta toiseen siirtymiseksi. Siltikään lääkäri ei aikonut laittaa lähetettä minnekään. Hän ei myöskään kokenut itse voivansa asialle mitään! Sanoi vain, että ei hän nyt keksi mitään. Siinä se. Hän oli ihan valmis jättämään asian siihen! Minä vihaisesti kysyin, että ihanko oikeasti reuma on muka AINUT vaihtoehto, ja kun vasta-aineet ei pompannut, niin jätät minut noin vain yksin? Hän laittoi sitten reumapolille jonkun arviointipyynnön/tutkimuslähetteen, mutta vaikutti asiasta tosi ärtyneeltä ja epäili, ettei ne sen enempää asiasta tule kiinnostumaan kuin hänkään. No kyllä ne kiinnostui. Minulla diagnosoitiin nopeasti pahaan tilanteeseen mennyt nivelpsoriasis, ja sain reumalääkityksen. Tekisi niin mieli ottaa siihen lääkäriin yhteys ja sanoa pari rumaa sanaa. En tiiä mikä meni vikaan, sekö että ite ehdotin sitä nivelsporia omien havaintojeni ja googlettelun tuloksena? Senkö takia se ei voinut olla sitä, kun tämä tyhmä asiakas sitä itse ehdotti? Kiitos reumapolin pääsin kuukausien rampailun jälkeen viimeinkin eroon kyynärsauvoista, ja sain muutenkin paljon apua apuvälineiden ja kortisonipistosten muodossa.


Noweri

Vaikeahan noita on diagnosoida. Dementian piikkiin noista kaikki saa ihan helposti ja fyysiset oireet vanhenemiseen. En ole lääkäri mutta vierestä seurannut isäni matkan suomen terveydenhuollossa ja ei minulle jäänyt sellaista oloa, että kukaan olisi tehnyt virhettä tai vähätellyt vaivoja. Isälläni alkoi alkuvuodesta 2017 erikoinen jakso. Se ensin muuttu ihan oranssiksi ja kunto hiukan rappeutui. Eka lääkäri vaan totesi että pitäisi nyt viimestään lopettaa se viinan juonti, faija ei juonut. Lääkäristä sille diagnosoitiin toisen tyypin diapetes ja alettiin hoitaa insuliinilla, sillä väri palasin normaaliin ja elämä jatkui mutta uusia oireita ilmaantui siellä täällä. Siinä oli sitten semmosta ravailua ees taas sairaalassa etsimässä miehestä vikaa, vaan ei löytänyt. Juhannuksen tienoilla olin saksa kun faija soitti mulle ja kertoi saaneensa syöpä diagnoosin. Haipa syöpä joka oli levinnyt myös keuhkoihin ja maksaan. Siitä puolivuotta kestänyt taistelu syöpää vastaan päätty 2018 tammikuun ensimmäisellä viikolla vähän vaille ennen kuin ukko olisi täyttänyt 60. Ikävä jatkuu ja sattuu vieläkin, olin erittäin läheinen aina isäni kanssa. Kerron tämän kun olen usein miettinyt, mitä jos. Mitä jos jo ensimmäisellä käyntikerralla maksa vaivoihin olisi tutkittu mies tarkemmin, olisiko vielä isäni täällä ja päässyt todistamaan lapsenlastensa kasvavan ja leikkimässä ja naurattamassa lapsiani. Jos olisin vienyt isäni yksityiselle, olisko hoito ollut parempaa? Mitä jos, mitä jos, mitä jos... Olen miettinyt näitä kaikkia vaiheita ja kelannut, mitä olisi voitu tehdä erillailla ja tekikö kukaan virhettä? En usko että mitään olisi pitänyt tehdä erillailla tai että kukaan teki virheitä. Uskon vilpittömästi että lääkärit ja hoitajat tekivät juuri sen, minkä uskoivat parhaiten auttavan ja parantavan. Olisiko asiat erillailla jos ensimmäisestä käynnistä olisi passitettu heti syöpä tutkimuksiin? Ehkä. Vitustako minä tiedän. Mahdollisuudet olisivat ainakin olleet paremmat. Mutta tekikö se ensimmäinen lääkäri virhearvion? En usko.


moerkh

Jos yhtään lohduttaa, haimasyöpä on käsittääkseni sellainen, joka ei yleensä edes juuri oireile ennen kuin se on jo liian pitkällä. Terveisin myös isän haimasyövälle v. 2018 menettänyt. Meillä se meni niin, että ensin vatsakipua hoidettiin pari kuukautta jonain muuna, ja kun hoito ei auttanut, tutkittiin paremmin ja haimasyöpä etäpesäkkeineen löytyi. Heti diagnoosin jälkeen isä vaihtoi hyvän sairasvakuutuksen turvin yksityiseen syöpään erikoistuneeseen sairaalaan ja kaikki toimi pikavauhtia, ensimmäiset sytostaattihoidot oli jo viikon päästä diagnoosista. Kuitenkin, vaikka syöpä löytyi nopeammin kuin teidän tapauksessa ja hoito oli kalliissa yksityisessä syöpäsairaalassa, ainoa, mitä he pystyivät tekemään oli hidastaa ja lievittää oireita, ja isä kuoli lähes tasan puolen vuoden päästä diagnoosista. Oon todennut että on ihan turha jossitella. Aina voisi mennä toisin. Siinä myös helpottaa se, että isäni itse suhtautui syöpäänsä hyvin pragmaattisesti. Vähän diagnoosin jälkeen totesi vain, että "nyt jaettiin tällaiset kortit, niin pelataan niillä sitten loppuun asti."


Ripulipieru

En jäisi jossittelemaan. Haimasyöpä leviää hyvin varhaisessa vaiheessa eli yleensä ennen kun aiheuttaa oireita tai on havaittavissa missään tutkimuksissa. Ja leviämisen jälkeen peli on menetetty. Alle prosentti on hengissä 5 vuoden kohdalla taudin toteamisesta, joka kertoo taudin huonosta ennusteesta. Aki Hintsa meni tautiin nopeasti, vaikka syöpä löydettiin käytännössä heti oireiden alettua, pääsi heti huippuhoitoihin ja vaikka tauti reagoi hoitoihinkin poikkeuksellisen hyvin.


Harrisin_Steve

Oma isä kävi arvauskeskuksessa valittelemassa selkäkipua. Vanha gonahtanut lääkäri totesi että ota särkylääkettä, iskias. Kipu paheni ajan myötä ja kävi uudestaan. Tällä kertaa nuorempi lääkäri joka ei ruvennut arvailemaan vaan teki lähetteen keskussairaalaan jossa todettiin eturauhassyöpä joka levinnyt. 18kk myöhemmin nukkui pois. Samassa arvauskeskuksessa oli nuorehko lääkäri aikanaan joka totesi 30-40 vuotiaalle potilaalle joka valitti sydäntä että ei noin nuorella voi olla sydänongelmia, tästä pari viikkoa niin kyseinen samaan ikäluokkaan kuuluva lääkäri kuoli sydänkohtaukseen.


dwerps

Mielenkiintoista nähdä että köyhän Malesian terveydenhoito tuntuu kestävän paremmin koronan kuin paljon hehkutettu suomalainen. Tohtorille pääsee kun vain kävelee sairaalaan sisään. Viimeksi kävin toissapäivänä poistattamassa sormen leikkausarvesta tikit. Poistivat tikit, tekivät kasan perus testejä (verenpaineet, jne..) ja passittivat varmuuden vuoksi samaan hintaan fysioon verryttelemään sormea. Kustannus tästä kaikesta MYR 1 (liekö joku 20 eurosenttiä nykyään)


MeMeMenni

Malesiassa on paljon helpommin hoidettava väestö. Suomen väestö on vanhaa ja käyttää valtavasti terveydenhoidon resursseja. Lisäksi työvoima on tällä kalliimpaa.


J0h1F

Niinpä. Suomessahan on tällä hetkellä enemmän lääkäreitä kuin ikinä ennen, mutta resurssipula johtuu vanhenevasta väestöstä. Jos väestorakenne olisi sama kuin itsenäisyyden ensivuosikymmeninä ja aina jonnekin 60-70-luvulle saakka, niin mitään ongelmaa ei olisi.


skipdip2

No jaa. Minusta ongelma vaikuttaa olevan, että Suomen perusterveen ja nuoremman väestön vaivoja ei hoideta kunnolla ja halvalla vaan mieluummin sitten kroonistumisen myötä kunnolla ja kalliilla.


dwerps

Molemmat totta. Etenkin tuo jälkimmäinen.


evisn

Kyllä täälläkin pääsee tikattavaksi/tikkien poistoon ihan normaalisti.


JaanaLuo

Ei päässyt. Minulla räjähti lasi käteen kun typeränä kaadoin kylmää kokista asitanpesukoneesta otettuun lasiin. Päivystykseen alkoi matka aivan verisen käden kanssa. Odotin 5h jonka aikana haavat enää vain vähän märkivät. Näytin kättäni ohi menevälle hoitajalle joka vain pahoitteli kiirettä ja kuinka heitä pitää ymmärtää. Ymmärrän kyllä mutta katsoin netistä kuinka järkevä tikkaus-aika oli jo ummessa, joten kävelin ulospäivystyksestä. Hoitajat siinä yrittivät sanoa kuinka jos vähän vielä jaksan odottaa.


dwerps

Juu, mutta täällä pääsee tohtorille ihan sinne menemällä. Ei tunnu olevan mitään "...koronan takia vain akuutissa tarpeessa..." säätöjä.


evisn

Juuh, Tuo sääntö ei tosin ole olemassa "kestävyyden" takia vaan koronan leviämisen välttämiseksi.


dwerps

Täällä ne mittaa visiitin alussa kuumeen, kyselee rokotukset ja kasan kysymyksiä onko koronan oireita/kontakteja ollu. Ei ole mitään "ei ny, koska korona" systeemejä. Tosin Sabahin puolella koronaa käytännössä ole enää ollenkaan. 7day average caset alle 50kpl.


JuhaMiedonVasenKives

Malesia köyhä? Millä mittarilla?


kashluk

Suomen BKT 53 745 $ per capita, sijalla 21/216. Malesian BKT 13 268 $ per capita, sijalla 83/216. Kaikki on tietysti suhteellista.


dwerps

Tuokaan ei vielä kerro ihan kaikkea. Pitäisi katsoa osavaltiotasolla, koska täällä on aika rajut erot tulotasoissa eri alueiden välillä. Sabah yksi niistä köyhimmistä (kaikki hyvä tuntuu täällä menevän Kuala Lumpurin suuntaan ja muut alueet saa vähän nuoleskella näppejään).


JuhaMiedonVasenKives

On tietysti suuhteellista; esimerkiksi, jos katsotaan nuo samat BKT tilastot ostovoimapariteetin mukaan, niin rako onkin jo paljon pienempi. Suomi $56,123 (2022) Malesia $31,243 (2022)


kashluk

Se on totta, minä katsoin nimellislukuja. PPP-listauksessa Suomi sijalla 30, Malesia 75 ja esim. Venäjä sijalla 78.


JuhaMiedonVasenKives

Jep, ja luvutkaan ei tietysti vielä kerro kaikkea. Mikä on köyhän valtion raja ja onko se mitattavissa pelkillä tuloksilla? Osa kansasta voi olla köyhää, mutta sekään ei tarkoita että koko valtio olisi myös köyhä. Emme varmaan Venäjääkään kutsuisi niin köyhäksi kuin nyt, jos suuri osa heidän GDP:stä ei menisi Putinin ja oligarkkien taskuun, sekä sotimiseen ja armeijaan, vaan yhteiskunnan kehittämiseen, laadukkaseen terveydenhuoltoon ja muuhun infrastruktuuriin. Malesialla on varmasti omat ongelmansa, mutta nuo asiat ne hoitaa aika monta sijaa paremmin kuin Venäjä.


kashluk

BKT per capita on tässä yhteydessä toki ihan validi mittari, kun kyse oli siitä, että *pystyykö* "köyhä Malesia" hoitamaan väestönsä kuinka hyvin verrattuna "rikkaaseen Suomeen". Mitään aukotonta totuutta se ei tietenkään kerro, mutta kuvaamasi priorisointi (ostetaanko vanhuksille vaippoja vai palkataanko sukupuolen tutkimuksen professori) tehdään valtiotasolla ja se koskettaa koko kansakuntaa.


Opposite-Chemistry-0

Onhan Venäjälläkin BKT parempi kuin monella muulla maalla, mutta se on sitten sitä äärimmäistä rikkautta ja köyhyyttä. En nyt sano että Suomi olisi venäjä tässä mielessä, mutta aika paljo täällä on jengiä jotka käy duunissa ja rahat riittää just ja just elämiseen


kashluk

Venäjän BKT 12 575 $ per capita, sijalla 86/216. Toki yli puolet maailman maista on vielä köyhempiä tällä mittarilla.


Ok-Access8347

Meidän omalla


NordicBot

Olen sanonut täällä aikaisemminkin, että hoito on paskaa, ja pahin tilanne tulee silloin, kun random hoitaja päättää tehdä päätöksen hoidosta. Eli "kato pari päivää vielä, äläkä tule tänne meitä häiritsemään koko ajan". T: Melkein henki lähti hoitsun takia


Finttz

Minkäläinen hengenlähtö oli lähettyvillä ja millainen päätös oli jonka hoitsu teki?


NordicBot

Aggressiivinen stafylokokkitulehdus. Kato vielä pari päivää, äläkä tule tänne häiritsemään.


bread_fucker

Ei hoito ole paskaa sairaaloissa ainakaan omasta kokemuksesta. Nimenomaan tuossa hoidon tarpeen arvioinnissa ollaan vielä liitukaudella nähtävästi.


Pingutus

Yli 80v (tai paljon aiemminkin) ja reipas tahaton laihtuminen on melkein aina merkki syövästä. Valitettavasti.


OuCiiDii

Älkää kuitenkaan kyynistykö ja lakatko hankkimasta apua! Se ei ole kenellekään oikea ratkaisu. Meillä on kaikilla oikeus vaatia kunnon hoitoa.


Sea_Entrance3273

Tämäpä se on hyvin pitkälle se syy miksi en halua enää jatkaa hoitoalalla. Kyllä me tiedetään että hoidon taso on ihan perseestä. Vanhukset ei pääse pitkäaikaispaikoille, mt ongelmaiset eivät saa hoitoa, terveyskeskukset ei ota oikein mistään syystä. Yllämainitusta syystä ainoa vaihtoehto potilaalle on mennä yhteispäivystykseen, josta käsketään esim terveyskeskukseen, jossa potilas pitäisi hoitaa, muttei keretä hoitaa. Sitten se potilaan pettymys ymmärrettävästi purkautuu näihin hoitajiin, jotka kyllä tietävät että asiat on perseestä, mutteivät välttämättä mahda asialle mitään. Hauskintahan tässä on se että löysää olisi kyllä, mut ne rahat ohjataan jonnekin keskijohtoon tai "kehittämiseen", eikä potilaille jotka sitä resurssia oikeasti tarvitsisivat. Näin ainakin omassa shp:ssäni. Yksityisellä taas palvelutaso on oman, rajallisen, kokemukseni mukaan erittäin vaihtelevaa. Myöskin yksityisen toimijan vastuu loppuu ensimmäisen komplikaation eteen tullessa ja siirtyy julkiselle. Kovin on asiat nyt huonommin, kuin 15v sitten.


SensitiveChip68k

Joo, siellä on kuornaa ja koittavat tuupata sitä muualle niin paljon kun vaan pystyvät. Jos haluaa hoitoa niin sitä isää pitää raahata sinne ensiapuun aina kun jotain tapahtuu. Sillain saadaan kirjaukset kantaan ja sit voi osottaa niitä ja sanoa, että nyt tarvis tehdä jotain. Toinen mikä hidastaa avun saantia on omaiset, koska henkilökunta näkee, että joku muu huolehtii niin ne pesee kätensä hommasta heti kun vaan mahdollista. Seuraavaksi kun haluatte isä laitokseen niin tulette huomaan, että sinne ei pääse ennen kuin kaikki mahdollinen kotiapu on käytetty ja kotiapua ei saa jos on vähänkään vihjettä siihen suuntaan, että omaiset pystyy kotona auttamaan. Sillä ylipermanentatulla haahkalla saattaa olla vähän enempi suhteellisuudentajua, eikä sen takia pidä isäänne mitenkään vakavana tai erityisenä tapauksena. TL;DR Aina ensiapuun, eikä saa näyttää, että pystyy hoitaan itse. PS. Kannattaa lukea myös ["akuuttimummo"](http://totaaliblokki.blogspot.com/2006/10/mummologiaa.html).


MLockeTM

On jo käynyt selväksi, että laitospaikkaa ei ole eikä tule - isä on päässyt sairaalasta kotiin, nyt käymme tiukkoja neuvotteluja (lue: mulla on joka selvityspyynnön kanssa vähemmän kärsivällisyyttä) edes siitä, miksi puoli tuntia kotiapua kaksi kertaa viikossa ei riitä ihmiselle, joka ei pysty kävelemään, eikä syömään itse. Loogisesti ymmärrän, että demen "hoitaja" epäilemättä on väsynyt ja ylityöllistetty, ja näkee pahempia tapauksia harva se päivä. Mutta tuo gaslight kommentti joka koitti sälyttää syyn meidän niskoille, sai näkemään punaista. Etenkin kun äitini oli vieressä kuulemassa. Äiti, joka on vuoden katsonut kun isä kärsii, käyttänyt pienen eläkkeensä yksityiseen lääkäriin ja apuvälineisiin, ja soittanut terppaan harva se viikko, paitsi silloin kun on joutunut soittamaan lanssin sen sijasta. Ja koko tämä historia olisi löytynyt omakannasta, jos rouva hoitoalan ammattilainen olisi vaivautunut avaamaan koneen, eikä vain syyttämään omaisia. Ja ettei mene ihan haukkumiseksi; kaikki kunnia keskussairaalan Tonille (Tomi? Topi?), joka otti asian hoitaakseen kun minä ahdistin hänet (erittäin epäkohteliaasti, anteeksi siitä, mulla oli käämi palanut niin täysin) nurkkaan kahvihuoneessa ja vaadin apua. Toni peruutti kotiutumisen ja listasi kokeet ja kuvat jotka täytyy ottaa, ja määräsi isän siksi aikaa tarkkailuun kunnes tulokset tulivat.


Hvittvind

> PS. Kannattaa lukea myös "akuuttimummo". Eihän tuo ole enää minkäänlaista ihmisarvoista elämää. Pelkkää kärsimystä ja kuoleman odotusta. Fiksummat tajuaa päättää päivänsä ja siirtyä haudan lepoon kun on jo noin paljon vaivoja, toivon mukaan oma älli siihen riittää niihin päiviin saakka. Eutanasia pitäisi laillistaa. Edit: Loistava blogi, harmi kun ei kirjoita enää. https://totaaliblokki.blogspot.com/2009/12/laakitys-kohdallaan.html Ei helvetti..


kashluk

>Toinen mikä hidastaa avun saantia on omaiset, koska henkilökunta näkee, että joku muu huolehtii niin ne pesee kätensä hommasta heti kun vaan mahdollista. Työkaverin äiti oli niin huonokuntoinen, ettei selvinnyt kotiavun turvinkaan itsekseen. Laitospaikkaa ei saanut, ei millään. Ottivat lopulta mummun asumaan omaan kotiinsa, että kotiavun käyntien lisäksi olisi iltaisin ja öisin apu lähellä. Kaksi kertaa "kuoli" ja elvytettiin ambulanssissa. Ei hoitopaikkaa. Nukkui pois lopulta sairauskohtaukseen kotona.


pelle_hermanni

Perjantain Hesarista voi pääkirjoitussivulta lukea vierakynän jossa käydään läpi miksi terveydenhuolto kusee - hommaa ei työterveyden kasvaessa koskaan laitettu kuntoon lainsäätäjien toimesta joten valtio rahoittaa mutta kunnat kuluttaa (soteuudistuksen yritetään korjaavan homma pitkällä aikavälillä mutta tuskin koska veropohja on päin vittua*), suurin osa palkansaajista etenkin menestyvissä firmoissa käyttää vain työterveyttä joka nopein (rikkaimmilla oikeasti pakko lisäksi hankkia lasten terveysvakuutuksia koska julkinen kusee alla olevista syistä)... homma ihan päin vittua, kas kumma, valtio. (*) jos vakavissaan on niin menkää nyt katteleen tilastokeskuksesta veronmaksajien ja verotulojen, keneltä tulee eniten, niin ymmärtää helposti että suurin osa maksaa alle keskiveron eli suomeksi veroja ei vain edes näin korkealla prosentilla tule riittämiin. Homma kusee myös siihen että vanhimmista isoista sukupolvista vielä pienempi prosentti on hyvä/korkea-tulosia, eli joo ei ole eläkeläisistäkään maksamaan omaa sairaanhoitoa - ja huoltosuhde menossa huonompaa suuntaan. Sitten kaivakaa se VTV:n tai THL:n - molemma krijoittaneet - jossa todetaan että 10% sairaanhoitoa käyttävistä tuottaa sen 80% kuluista... helvetti että voi olla varma että eivät noi 10% tuo myös sitä 80% veroista. Terveethän ne sairaiden hoidot takaa. Pseudo/paska vakuutusjärjestely. Joten vituiksihan tämä tulee menemään. Ilman että edes avataan se rasia merkattuna "jokainen sukupolvi edeltävää pienempi". Mielenkiintoinenhan kokeilu tämä kun ihmiskunta oikeasti ylielää iässä verontuottokykynsä. Ei valtiot toimi tällöin. Vituiksi meni tämäkin terveelliseksi tehty ympäristö.


DramaticManate

Tätä se jatkuva julkisen sektorin kurjistaminen teettää. Se on valitettavasti kiinni siitä ketkä ovat vallassa. Oma mielipiteeni on se, että sairaanhoito alkoi mennä alamäkeen heti kun kokoomuksen hallituskaari alkoi vuosituhannen vaihteessa.


BassArgain

Voi olla. Vuosituhannen alusta tähän päivään kelattuna myös hoitovaihtoehtoja ja lääkkeitä on tullut ihan helvetisti lisää joten rahaa palaa enemmän. Olisi mukava nähdä dataa koko terveydenhuollon budjetin kehityksestä ja mihin ne on allokoitu minäkin vuonna. OP:n tapaus on kyllä ikävä, mutta sitä tullaan näkemään tulevaisuudessa enemmän ja enemmän kun iäkkäitä tulee lisää ja rahahanat kuivuvat entisestään. Inhorealisti sisälläni tahtoisi sanoa että ihmistä ei ole suunniteltu elämään nykyisen kaltaista vanhuutta, eikä yhteiskuntia kustantamaan sitä.


kashluk

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Tilastoraportti 15/2021: [Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2019 : Terveydenhuollon menot kasvoivat kaikissa suurissa toiminnoissa] (https://thl.fi/fi/tilastot-ja-data/tilastot-aiheittain/sosiaali-ja-terveydenhuollon-resurssit/terveydenhuollon-menot-ja-rahoitus) 2000-luvulla menot ovat noin kaksinkertaistuneet. Eli väitteet kurjistamisesta voi jättää ihan omaan arvoonsa.


Able_Town8438

Kyllä perusterveydenhuoltoa on kurjistettu suhteessa muuhun terveydenhuoltoon. Vuosina 2000-2019 perusterveydenhuollon menot ovat kasvaneet 8 % samalla kun muuhun terveydenhuoltoon on käytetty 74 % enemmän. Samana aikana perusterveydenhuollon lääkärivastaanottopalveluihin on käytetty rahasumma on pienentynyt 26 %, joten voidaan perustellusti väittää että perusterveydenhuollon lääkäripalveluita on ajettu alas. Tämä olisi nimenomaan se mihin pitäisi panostaa, mutta luulen että on haluttu lisätä markkinoita yksityisille toimijoille.


kashluk

Alkuperäinen väite oli "jatkuva julkisen sektorin kurjistaminen", ei eriksen puhuttu siitä onko perusterveydenhoidon menot kasvaneet hitaammin kuin muut terveydenhoidon menot. Tyhjästä on paha nyhjästä. Edit: hyvä huomata myös, että työterveyshuolto sisältyy perusterveydenhoidon menoihin. Sen piiriin kuuluu kolme miljoonaa suomalaista ja sen suurimmalti osin kustantavat työnantajat.


Able_Town8438

Kun täällä valitetaan julkisen terveydenhuollon kurjistamisesta ja sen heikosta palvelutasosta, tarkoitetaan lähes yksinomaan terveyskeskusten lääkäripalveluista. Jos tähän käytetyt menot pienenevät samalla kun tarve kasvaa niin syy kurjistumiseen on ilmeinen.


kashluk

Helppo ratkaisuhan on sitten vain ottaa puolet erikoissairaanhoidon määrärahoista ja ohjata ne terveyskeskuksiin. Miksiköhän ihmeessä näin ei ole tehty? Onpas ne päättäjät typeriä...


keklel

Yllättäen et vittu tiedä mitään mistä puhut. Terveydenhuollolla ympäri suomea on hoitopaikkoja vähennetty, henkilöstöä erotettu ja palveluja kusettaen kilpailutettu kaikkialla suomessa. Rahantarve on lisääntynyt ja laatu huonontunut juuri kokoomuslaisen markkinafundamentalismin ja julkisten palveluiden vihan takia. Aina pitää jotain paskaa tunkea väliin jos ei suoraan saa toimivaa verorahoilla toimivaa instituutiota tuhottua.


Hopeitse

Palvelujen taso on laskenut koska samaan aikaan ikääntyvän väestön takia samoihin palveluihin kuluu huomattavasti enemmän rahaa ja koska taloutemme ei ole tosiasiallisesti kasvanut reiluun vuosikymmeneen. En kiistä etteikö kokoomus olisi voinut tätä ajasajao tehdä silti, mutta onhan nykyinenkin hallitus ongelmissa terveydenhuollon kanssa juuri rahapulasta johtuvan resurssipulan takia. Huonon talouskasvut syyt ovat moninaiset, osa täysin poissa kontrollistamme. Esimerkiksi sijaintimme on todella huono, itäinen sen rajanaapurimme kanssa kaupankäynti on romahtanut, eikä entinen suurvalta toimi samankaltaisena talouden moottorina kuin vaikkapa Saksa Ruotsille ja Tanskalle.


kashluk

Näille väitteille on varmaan jokin lähde? Hoitopaikkojen määräähän on laskenut mm. korotettu hoitajamitoitus, jota kokoomus muuten vastusti.


Able-Association-201

Itse en usko, että syy lopulta on terveydenhuoltoon kohdistuneista päätöksistä, vaan yleisesti ottaen talouden tilasta. Kun valtio köyhtyy laatu laskee, ja Suomen valtio on ”köyhtynyt” paljon. 2008 jälkeen Suomen talous on jäänyt käytännössä paikoilleen. Pientä kasvua on ollut, mutta muualla kasvu paljon nopeampaa. Keskiverto talous on nyt yhtä vauras kuin 10 vuotta sitten, kun taas esim. Ruotsissa varallisuus on lähes tuplaantunut. Kun muualla varallisuus kasvaa hinnat nousevat ja samojen palvelujen tarjoaminen vaikeutuu.


Kyykkyhyppy

Ottamatta kantaa puolueiden vaikutukseen ”julkisen sektorin kurjistumiseen” listaan tähän sosiaali- ja terveysministereiden puoluetaustat vuosituhannen vaihteesta. Ensimmäinen ministeri: - Kokoomus 3 - Perussuomalaiset 2 (kesken kauden siniseksi) - Siniset 1 (kts. ed.) - Vasemmistoliitto 2 - Keskusta 2 - SDP 2 Toinen ministeri: - Kokoomus 1 - RKP 2 (Biaudet x2) - Vihreät 1 - Keskusta 3 - SDP 4 Vuosituhannen vaihteesta tähän päivään eniten ministereitä on ollut SDP:llä 6 kpl. Mitä tämä todistaa? Ei yhtään mitään, koska ministeriöiden on tultava toimeen sillä rahalla, jonka hallitus ja eduskunta päättävät sille jakaa. Toisekseen terveydenhuolto on pyörinyt tähän saakka pääosin kuntien rahoituksella ja päätökset resursseista ja palveluiden tarjoamisesta on tehty kunnissa ja sotealueilla. Terveydenhuollon menot ovat [tämän kaavion](https://i.imgur.com/O17lAs4.jpg) mukaan kasvaneet vuosi vuodelta 2000-2019 välisenä aikana. Olisiko kasvu pitänyt ja voinut olla suurempaa, jos jotkin toiset puolueet olisivat voineet asiasta päättää? En tiedä, mutta en oikein usko. Mitä olisi pitänyt tehdä vuosituhannen vaihteessa, jotta menot olisivat pienemmät tai rahaa kasvaviin menoihin olisi enemmän? Minulla ei ole siihen vastausta. Jälkiviisastelu ei ole viisasta, mutta aiemmin tehdyistä virheistä pitäisi tietysti oppia jos jotain on opittavissa.


kashluk

Paljonko kokoomus on mielestäsi pienentänyt terveydenhoitoon käytettäviä määrärahoja?


joelherman

Foliohattuni sanoo että tietyt toimijat ovat koittaneet kurjistaa julkisen terveydenhuollon pikku hiljaa sellaiseen tilaan, että kansakin haluaa palveluiden yksityistämistä entistä enemmän mitä pidemmälle edetään.


CollarNo6384

Niin, tällä hetkellähän hallitus pyrkii ainakin ajamaan jonoja lisää julkiselle puolelle, kun meinaavat puuttua kela-korvauksiin. Jotenkin luulisin, että just näillä vallassa olevilla puolueilla olisi ollut halu toimia toisin. Kokoomuksen halun julkisen terveydenhuollon alas ajamiseen olisin vielä ymmärtänyt, mutta nyt näyttää siltä että se tapahtuu vasemmiston ja keskustan myötä. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/c188575a-bd0f-4ec3-b89b-78685d6a161d Toki, on vaikea sanoa mitkä tuon lopulliset vaikutukset ovat. Ihmiset ottavat varmaan enemmän sairauskuluvakuutuksia, joiden hinta taas nousee kela-korvausten poiston myötä. Ja osalle taas yksityisellä käynnin hinta nousee liian kovaksi, joka johtaa terveyskeskusten jonojen pitenemiseen ja hoitovelan kasvattamiseen entisestään. Hankala käsittää kyllä näitä päätöksiä.


HimmeeLamppu

Samalla kansa köyhtyy koko ajan. Millä rahalla niitä yksityisen palveluja sitten ostetaan?


joelherman

Ootko kokeillut olla sen sijaan rikas? /s


Mike19K

Joo se on todella helppoa /s


Massailija

Hienoa! Tästä lähtien sinä henkilökohtaisesti kyselemättä maksat kaikkien terveydenhoidon kun se on noin helppoa


Valtremors

Ei vittu älkää yksityistäkö. Nimeämätön paikka valehtelee annetuista pelveluista ja teettää työtä vähemmällä henkilökunnalla mitä vanhemmille luvattu (luvataan omahoitajia, periaatteessa tätä ei toteuteta ja pienellä präntillä kirjattu). Yksityisellä asumisen ja laitosten puolella jos missä oma hoitajan moraali kärsii työn eettisyydestä. Mehiläinenkin on terveydenhuoltona perseestä, paitsi minulla on yksi lääkäri perhe tuttuna niin siltä saa palvelut helpommin. Oikeastaan mie oon sitä mieltä että nämä yksityiset palvelut ovat suuriltaan terveydenhuollon laadun laskun syynä. Miten helvetissä voi tarjota parempaa palvelua halvemmalla? No valehtelemalla tietenkin.


Caalebbi

Olen saanut jos vuosia ja vuosia Mehiläiseltä erinomaista palvelua. Joskus on epäilyttänyt että ennemminkin yrittävät myydä hiukan liikaakin. Lääkärille pääsee aina muutaman päivän odotusajalla.


NorttiPertti

Terveystalolla työterveys vielä toimi kohtalaisen hyvin. Mehiläisellä saadaan tyytyä työterveyshoitajaan, jolla ei ole oikein mitään välineitä ja lääkäriin joka on paikalla puoli päivää viikosta. Kiitti veetusti, uusi konserniomistaja.


AstralPro

Kysehän on täysin millasen sopimuksen työantaja on tehnyt. Jos on hyvä sopimus, niin pääsee kaikkiin tutkimuksiin nopeasti erikoislääkärille.


Valtremors

Missä helvetin mehiläisellä sie oot käynyt. Mie en tahtonut työterveys aikaa saada kun esperillä olin töissä.


kashluk

Millä mitataan kurjistamista? Palveluun käytetyillä euroilla?


bugi_

Näinhän se toimii. Leikataan palvelusta, joka tekee siitä huonomman. Kohta sen käyttäjätkin kannattaa sen alasajamista.


jonoottu

Oletko tietoinen miten Suomen väestö ikääntyy? Se kuormittaa julkista terveydenhuoltoa aivan saatanasti. Ja tulee kuormittamaan vielä enemmän tulevaisuudessa.


Caalebbi

Höpsis. Menoja on kasvatettu niin kauan kuin olen elänyt ja se on jo aika kauan.


TigNiceweld

Läheiseni sairastaessa tuli kanssa seurattua tätä. Valtion rahalla pyörivää rahatehdasta luonnollisesti hyväksikäytetään niiden toimesta jotka siitä hyötyy. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että oikeaa apua ET saa kuin akuutissa tapauksessa. Muutoin joudut hoitaja/lääkäri looppiin jossa turhia käyntiä ja 'kokeeksi' annettavia lääkereseptejä määrätään muutaman vuoden ajan. Diagoosia oikeilla labratutkimuksilla viivytetään viimeiseen asti. Tämä on täysin järkyttävä epäkohta ja katsellut lähinnä voimattomana vierestä, kuka tälle voi tehdä jotain.


Brrrawn

Viekää nää valitukset eduskuntaan (etenkin Kokoomukselle joka haluu pienentää/kurjistaa julkista).


2SPE

Hyvinvointivaltio ei tarkoita, että sinä voisit hyvin vaan valtio.


NeonGraySnow

Voi hyvänen aika mitä menoa… Täällä monella saman kuulosta tarinaa joten tässä yks vielä jonon jatkeeksi; puolisolla alkoi oudot oireet, selkäkipua ja verta virtsan joukossa joten lähdettiin päivystykseen jossa todettiin että tää on vaan stressiä ja sanottiin ’älä stressaa’ ja lähetti kotiin. Oireet jatku ja käytiin yksityisellä kahteen kertaan jossa sanottiin ihan samaa mutta kirjotti varmuuden vuoksi lähetteen tt-kuvaukseen. Sitten vielä uudestaan julkiselle puolelle kun oireet paheni. TT-kuvaus lähete jäi jonnekki matkalleen joten meidän piti soitella perään yksityiselle ja julkiselle kunnes vihdoin, vuoden päästä oireiden alkamisen jälkeen, julkiselta puolelta varattiin aika kuvauksiin. Badabim badabum, syöpäkasvain munuaisessa.


Antsukka

Julkinen terveydenhuolto taitaa pitkälti perustua noihin pomotaisteluihin eri portinvartijoiden kanssa. Sitten kun pomo on voitettu, tilanne helpottuu.


RapaNow

Ja me, jotka olemme suht tyytyväisiä saamaamme (tai läheistemme saamaan) hoitoon, emme tule tänne äänekkäästi ja kovin voimasanoin kehumaan saamaamme hoitoa. Väitän, että olemme se kuuluisa hiljainen enemmistö.


mahanmuuttaja

näihän se on. Suomalainen pitää meteliä kun vituttaa, ja kun homma toimii ollaan hiljaa. Kehujen antaminen ei ole suomalainen piirre.


Gagzu

Vaikka kuinka ikävä tapaus tämä postaus onkin, niin juuri tämä kommentti, juuri tämä.


Reddit-Dekus

Just eilen oli valokuvaus sessio yhden nuoren perheen kanssa ja äiti vähän jutteli mun kaa. Niitte pienel tytöl oli jotai oireiluja ja lääkärit selitteli, että muka korona vaan, ihan sama.. Noh, he yrittivät 3 kertaa päästä MRT/MRI vai mikä olikaan, magneetti skannaukseen. Ja joka kerta heille sanottii jotai BS syytä. Kolmannella kerralla äidin piti jopa valehdella jotain hätätilaa, ja vihdoin pääsivät skannaukseen. Aivokasvainhan sieltä löydettiin ja lääkärit sanoi, että löysivät juuri ja juuri ennen kuin tilanne ois pahentunut tosi paljon. Nyt heidän pitää pikaisesti lentää saksaan johonki isoon leikkaukseen..


Goat_666

> Niitte pienel tytöl oli jotai oireiluja ja lääkärit selitteli, että muka korona vaan, ihan sama.. Noh, he yrittivät 3 kertaa päästä MRT/MRI vai mikä olikaan, magneetti skannaukseen. Ja joka kerta heille sanottii jotai BS syytä. Magneettikuvaus on helvetin kallista, kuvauksiin on yleensä ihan hirveet jonot, ja yleensä nopeammilla/halvemmilla kuvantamisillakin pääsee alkuun. Sen takia sinne ei varmaan oo päästy.


MajesticSunflower343

magneettikuvaus ei ole enää kovin kallista. parilla satkulla saa yksityiseltäkin kuvauksen.


emayelee

Anteeksi. t. hoitsu


8pappA

käykö teillä kotihoito? uskoisin, että olisi hyödyksi (lääkkeen jako, arjessa avustaminen, isän terveydentilan säännöllinen arviointi jne) ja teillä kyllä kriteerit tuohon täyttyy. kotihoidon kautta tulisi myös kontakti lääkärille, joka voisi katsoa lääkitystä läpi, kotisairaanhoito ottaa verikokeita ym... näitä käyntejä voi olla vaikka kerran viikossa tai jopa 4x päivässä riippuen teidän tarpeen mukaan. tärkeää minusta kuitenkin olisi se, että teillä olisi säännöllinen kontakti terveydenhuoltoon. oman kunnan nimen ku laittaa googleen ja perään "palvelun tarpeen arviointi", tulee teille työntekijä kartoittamaan tilannetta kotiin ja tälle voi kertoa kaikista vaikeuksista. tätä kautta teille saadaan järjestettyä apua hyvinkin nopeasti


SomewhereNo6144

Periaatteessa ei systeemissä ole mitään vikaa, mutta se vain on niin että hoitoa pitää vaatimalla vaatia vaatien muuten sitä ei anneta, tarvittaessa oikein röyhkeästi sanotaan tädeille/sedille se kaapin paikka että alkaa hommat toimimaan, tässä ei ole mitään uutta Suomalaisesta yhteiskunnasta, jos mitään ei pyydä ei sitä myöskään saa


NaturalBornBoogie

Mun suolistotulehduksesta sanoi myöhemmin toinen lääkäri, että sillä on "taipumus parantua itsekseen" Ekan lääkärin mielestä tulehdusarvot oli niin korkeat että antibiootit injektiona heti lihakseen


das_catze

Mua ihmetyttää, mikä ihmeen kulttuuri Suomessa on sosiaali- ja terveydenhuollossa. Siis juuri kuvatunlainen passiivisaggressiivinen, nihkeä, syyttelevä ja kiemurteleva. Hoitoa ei saa kun pyytää, mutta saa kun ei pyydä. Ohjataan luukulta toiselle, vaikka lain mukaan palvelu kuuluisi antaa juuri siellä mistä potilas on tullutkin sitä hakemaan (viittaan esim. opiskelijoiden käännytykseen pois julkiselta, vaikka myös opiskelijoilla on kaikki oikeus käydä julkisilla, vaikka heillä on myös mahdollisuus YTHS:n). Hoitajat puhelimessa vittuilee ja kaikin keinoin yrittää keksiä syyn miksi et voi tulla vastaanotolle, vaikka ilmiselvästi tarvitset lääkärin apua. Sitten saa lukea jostain lehdestä, että "apulaisoikeuskanisteri antoi huomautuksen sille ja tälle terveysasemalle, kun puhelinajanvarausta oltiin käsketty säännönmukaisesti torppaamaan aikoja, sillä vapaita aikoja ei yksinkertaisesti ollut". Tämäkin perustuu tositapahtumaan, muistaakseni oli joku espoolainen terveysasema, jolla toimittiin näin. Miksei voi vaan sanoa, että "nyt meillä ei ole aikoja, mutta asiasi kuulostaa vakavalta, joten hätätapauksessa suosittelen nyt kokeilemaan onneasi päivystyksessä, menemään yksityiselle tai vaikka vaihtamaan terveysasemaasi" (terveysasemaa saa vaihtaa muistaakseni kerran vuodessa). Miksi tuotetaan potilaalle sellainen olo, että hän on väärässä ja hänen kokemuksensa on väärä, vaikka oikeasti aikoja ei vain ole? Ihan älytöntä, eikä varmastikaan vastuullista, mitä jos potilas uskoo ja ei enää ota oireitaan jatkossakaan vakavasti? En tajua, miten tällainen kulttuuri on pesiytynyt niin vahvasti Suomeen. Vihaksihan se pistää. Ja juuri se kun ei voida myöntää, että vika on nyt meissä, eikä potilaissa. Johtuuko kaikki "resurssipulasta"?


originalgg

YTHS onkin sitten next level.


pelle_hermanni

YTHS kustiin siihen että AMK:t laitettiin samaan nippuun mutta fyrkkaa ei tullut mistää lisää... kas vitun kummaa että kusi. Kiitos lainsäätäjille. (Terveisin Otskissa vuosituhannen vaihteessa ollut, silloin vasta alkoi toi mielenterveysongelman kasavuori - vaikka villasella alkuun painettiin...)


Takuukuitti

Eli siellä on hoitaja tehnyt päätöksiä ja lääkäriä ei edes konsultoitu


MadShakaal

Onko meillä 60v suomireddittaaja paikalla :D hienoa nähdä että nettikeskustelu kiinnostaa vanhempaakin ikäluokkaa!


Alternative_Second60

Ilmaiseksi ei saa hyvää ja julkinen on kaikista kallein vaihtoehto.


bumbasaur

Noita sähkönsiirtohintoja kun katselee niin ei kyllä siltä vaikuta :D Mystisesti nousivat euroopan halvimmalta tasolta yli norjan hintojen.


Alternative_Second60

Poliitikot vaati säävarmaksi sähkön. Odotahan kun huoltamattomat vesiputket yksityistetään.


bumbasaur

mmm yksityistäisin hengitysilmankin


CartWader

Yksityisen lääkärin kautta lähete kunnalliseen.


punkhora

Ihan järkyttävää. En voi muuta sanoa ku voi perkele. Oon ite kotihoidossa ja oon huomannut useamman tollon tässä työssä, valitettavasti ääliöitä löytyy myös terveydenhuollosta. Muistakaa että aina voi vanhuksesta tehdä huoli-ilmoituksen kaupungille/kunnalle, minkä kautta tehdään kartoitus vanhuksen pärjäämisestä. Tulee sossujen kautta. Sen voi tehdä kenestä vaan, jopa naapurin tädistä nimettömänä.


MLockeTM

Suuri kiitos teille kotihoidon työntekijöille; isälle saatiin kotihoito tämän terveydenhoidon fiaskon jälkeen. Kotihoitoa on aivan liian vähän, en tiedä miten se arvioitiin (puoli tuntia kaksi kertaa viikossa ihmiselle, joka ei pysty kävelemään edes vessaan asti, eikä syömään itse), mutta - kotihoidon väki on ollut aivan mahtavaa, he ovat auttaneet äitiä hakemuksissa ja todistuksissa joita tarvitaan apuvälineiden korvauksiin, ja he toivat mukanaan myös tukikaiteita sänkyyn, suihkuun yms. Ja Jani (Joni? Jari? nimi muisti pettää, nuori aivan timantti opiskelija joka on työharjoittelussa) lupasi selvittää, miten ja mistä isälle saataisiin ns. seuraneiti, että äiti pääsisi välillä pitemmäksi aikaa kaupungille tai uimaan tms.


punkhora

Minun korviin myös kuullostaa aivan liian vähältä. Ilmeisesti äitisi on omaishoitajana? Sitä enemmän kannattaa huomioida hänen jaksamista, erityisesti kun omaishoitaja on itse monesti ikäihminen. Omaishoitajille on olemassa lomia ja vertaistukea, vaikka mitä tukihommaa, kannattaa ottaa selville mitä kaikkea on tarjolla. Omaishoitajalle kotihoito on myös äärettömän iso osa tukea. Jos tuntuu että aikaa on liian vähän, ota ihmeessä palveluohjaajalle/omalle hoitajalle/sairaanhoitajalle vaan puheeksi!


bigbjarne

Lisää resursseja, ei vähemmän. Ainoa tie saada terveydenhoitoa toimimaan.


MadLaamaDisease

Nyt teet sellaisen tylyn tempun että otat isäsi mukaan ja kerrot että siinä on,en pysty enää hoitamaan kotona ja jätät siihen.


tugettaja47

Niin surullista, kun se onkin, yksityinen on ainut tapa itsellekin.


Sinnika

Mulla on enimmäkseen hyviä kokemuksia erikoissairaanhoidon puolelta, mutta terveyskeskusta välttelen kuin ruttoa. Käytännössä kaikki ”perusvaivat” hoidatan yksityisellä. Omalla kohdallani neuvolajärjestelmämme (joka kyllä on pääosin ihan tarpeellinen ja laadukas) missasi raskausaikana kehittyneen anemian, koska hemoglobiinia kontrolloitiin säästösyistä vaan se 2 kertaa ennen synnytystä. Tädillä ei käynyt mielessä määrätä ylimääräisiä kokeita edes silloin, kun kerroin jatkuvista nenäverenvuodoista ja siitä, etten pahoinvoinnin takia pystynyt syömään lihaa kuukausiin. Kävin yksityisellä erikoislääkärillä, joka pisti heti kokeisiin ja rautakuurille. Synnytykseen mennessä onneksi hemoglobiini saatiin säälliselle tasolle.


somebody_was_taken

Minullakin näitä erittäin ikäviä kokemuksia saman tyypisestä toiminnasta.


taeraeyttaejae

Olis pitänyt koittaa ottaa tarkasti ylös kaikki oireet mitä on ollut ja milloin. Tuo on erittäin haastavaa saada pelkistä puheista tilannekuvaa millainen ihmisen kunto kotona on.


DiWindwaker

Ainut mistä pääsee helpolla hoitoon on jos meinaa henki lähteä. Itellä armeijassa 40°C kuume muuttui niiden saatanan VP lappujen kanssa edestakas kävelemisen takia sydänlihastulehduksesi. Rintakivut, virtsa kokiksen väristä koska olin aivan kuiva ja sängyn reunalle istumaan nouseminen nosti sykettä aivan liikaa. Kolmannen 40°C yön jälkeen ilmoitin veksin osastolla, että nyt lähtee sitten korpraali nönnönnöö kuskaamaan mut ensispuun tai soitan itse ambulanssin. No, korppi lähti kuskiksi ja pääsin vihdoin ensiavun kautta viikoksi sydänosastolle. Siitä koitui 1kk liikuntakielto ja palveluksen lykkäys. Vieläkin jatkuvat sydämen muljuamiset sentään hoitoa tarvittaessaan menee PV:n piikkiin.


FinQuarZ

Suomen terveydenhuolto on vitsi. Tekosyy saada verottaa aivan vitusti ja liikaa


[deleted]

Isäni kuoli kunnallisessa terveydenhoidossa 40vuotiaana kituen.Todellakin haistakaa vittu jotka kehutte tätä paskaa järjestelmää.


Massailija

Nauhoittakaa kaikki keskustelut terveydenhuollon kanssa, ottakaa yhteyttä potilasasiamieheen ja tehkää herkästi valituksia Valviralle!


BatFreaky

"Hyvinvointivaltio" btw


Taykeshi

Ikävä kyllä tätä on koronan hoitovelka. Kiitos kokoomukselle systemaattisesta julkisen terveydenhoidon tuhoamisesta viimeisen 15v ajalta.


turntable_server

Muualla Euroopassa tuntuu perusterveydenhuolto toimivan sujuvasti. Johtuukohan se siitä ettei siellä ole Suomen kokoomus sabotoimassa?


Taykeshi

Todennäköisesti.


ODKokemus

Itel ihan täysin sama


4x44x4

Joo kuullostaa tutulta. Itse ja perheeni olemme useita kertoja saaneet paskaa palvelua etenkin päivystyksen hoidontarpeen arvioinnissa. Ne on tehneet tuosta koronasta oikein taidetta oikein työkalun omiin tarpeisiinsa. Tosin täytyy todeta että ovat alkaneet ottaa opiksi ja olemme varmaan ei toivottujen listalla. Kun samassa perheessä on terveydenhoidon ammattilaista ja oikeustieteiden opiskelua niin kaikki paska ei mene läpi. Olemme antaneet palautetta kylmästi paikkakuntamme feissari ryhmässä unohtamatta mainita nimeltä näitä tunareita. Mutta uskon että tämänkaltaisia kokemuksia on päivittäin pitkin tätä maailman ihanimmaksi maaksi valittua suomea. Uskon myös että kantelemalla hallintoon ei muutosta synny. Mutta se että herätetään julkista keskustelua saattaa vaikuttaa. Myös tulee muistaa että lääkärit, hoitajat kuten poliisit työskentelevät julkisissa viroissa, toimissa. Näin ollen tulee kestää yleistä arvostelua ja toiminnan tulee olla läpinäkyvää. Tarkoittaa sitä että esimerkiksi mielipide kirjoittelussa voit mainita lääkärin tai hoitajan nimen siitä ei sinua voida syyttää. Mutta se saattaa kannustaa jatkossa tekemään työnsä kunnolla. Kun ei ole kovin mielekästä lukea itsestään netistä kun on tullut oikaistua tai käyttäydyttyä huonosti. Myös hoitoalalla on käyttäytymisestä säädetty joten ihan mitä vaan ei sovi tehdä. Julkinen häpeä yleensä auttaa näissä asioissa. Kaverille joka tämän keskustelun aloitti. Koita jaksaa vituttaa varmaan huolella mutta et ole ainoa joka asian kanssa joutuu painimaan. Jos olisin sinä syyttäisin kyseistä hoitajaa hoitovirheestä. Joka tapauksessa asiaa ei kannata jättää tähän vaikka ensiksi sanottaisiin että ei kannata tai ei ole valituksen aihetta. Ja kuten aiemmin kirjoitin asioista julkista keskustelua herättämällä ja nimiä julkaisemalla asioilla on tapana parantua. Julkisissa toimissa ja viroissa toimiessa ei nauti mitään suojaa henkilöllisyyden suhteen.


MLockeTM

Olen kyllä miettinyt niin hoitovirheilmoitusta, kuin ostaa paikallisesta lehdestä ilmoituskentän jossa avautua, mutta; Näin ei pitäisi oikeusvaltiossa joutua sanomaan, mutta mä en uskalla tehdä kumpaakaan. Täällä kylillä on pienet piirit, ja muualle ei sairaalaan pääse. Mä en halua ottaa sitä riskiä, että mun avautumiseni aiheuttaa myöhemmin isälle lisää ongelmia jos/kun samasta puljusta tarvitsee saada todistuksia apuvälineisiin tai muuta hoitoa.


4x44x4

joo.. Tämä meidän oikeus valtio on oma lukunsa.. Joskus oikeuden käyttö on oikein komediaa parhaimmillaan. Mutta ymmärrän ongelmasi joskus pienellä paikkakunnalla on omat haasteet asioiden läpiviennissä kun joku sukulaisten kummin kaimojen klaani on pesiytynyt vetämään hyväveli näytelmää esimerkiksi terveydenhoitoon. Piirit on pienet ja tiiviit. Siinä vaiheessa kun aletaan jarruttaa ja vaikeuttaa hoitoon pääsyä, todistusten kirjoittelua niin kannattaa kysyä että kuka on päätöksen tekijä kun kysyvät että miksi haluat tietää niin sanot vaan että tutkintapyyntöön täytyy nimetä joku Joka kiusaa tekee. Siinä kohdassa yleensä alkaa selittely ettei kukaan kiusaa. No teet vaan sen tutkintapyynnön poliisille siinä on sellainen vaikutus kun niiden on pakko tutkii niin rupee kiusaajaa vituttaa kun aina joutuu käymään kuulusteluissa. Sitten vielä jos tää kiusantekijä on vähän mikki hiiri ja on tahallaan kiusannut. Ne hankkii aina kuulusteluihin asianajajan jonka joutuvat itse maksamaan.. kiusanteko siitä syystä että on itse mokattu hoidon kanssa ja siitä on sitten tehty ilmoitus on hiukan yksinkertaista hommaa. Sen voi laittaa myös siihen tutkariin kiusanteon syyksi. Lääketieteelliset syyt on helppo näyttää toteen jos pitää päästä hoitoon niin se on todettavissa jos tarttee toikkarin tarve on todettavissa. Jos joku hoitaja ei hoida hommiaan niin sillä on esimies jolta voi kysyä aikooko tehdä asille jotain vai laitetaanko samaan juttuun mukaan. Jos lääkäri on hankala niin voi pyytää toisen mielipiteen toiselta lääkäriltä. Yksityinen kirjoittaa lähetteen minne vaan kun pyytää. Viimeksi kun kävin yksityisellä niin ukko kysyi mikä vaivaa sanoin että turha sen on sillä vaivata itteensä. Kirjoita lähete OYS:ssiin kysyi että miksi niin sanoin koska mulla on oikeus valita hoitopaikka ja koska voin vaatia. Kirjoitti ja sairauden hoito siirretiin sinne.


FireFlowerist

Mitään todisteita ei ole, mutta valitettavasti tää kuulostaa omaankin korvaani tutulta. Äitini ei saanut ajoissa hoitoa, joten syöpä pääsi leviämään... -Vatsa kasvoi, paino ei, söi kuin pupu, yritti laihduttaa -- Lääkäri ei tutkinut, kun viimeinkin kävi lääkärissä --- 3v myöhemmin sitten kuvautettiin ja syöpäluokitus 4, tarkempana T4N3M2, joten ennuste on, että voidaan pitkittää elinaikaa ehkä jonkin verran, mutta ei juurikaan toivoa parantumisesta ---- Aloitetaan syöpähoito, jota jatketaan vähän päälle vuosi ----- Syöpähoito ei tunnu tehoavan, joten äitini lopettaa hoidot ------- 6kk myöhemmin lanssilla sairaalaan, alle 24h myöhemmin äitini nukkuu pois. -------- Saan kuulla, että lopullinen kuolinsyy verenmyrkytys --------- Isäni sanoo, että varmaan sai kunnan sairaanhoitajan virheestä, kun oli laittamassa suonen sisäistä tiputusta. Tää oli viikko ennen ambulanssia. Sairaanhoitaja ei löytänyt suonta ja tökki useasti samalla neulalla ihon läpi puhdistamatta välissä neulaa / aluetta. Itse olin 600km päässä, kun isäni soitti kesken työpäivän, että äitini on nyt sairaalassa, mutta ei minun tarvitse tulla, kun olen kaukana. -Ilmoitin pomolleni, että perhesyistä olen loppuviikon poissa (ke) -- 160km/h kohti sairaalaa --- Näen äitini sairaalassa elossa ja hereillä ---- 2h myöhemmin äitini nukkui pois.