T O P
  • By -

Catrik

Voisi olla jokin dissosiaatiohäiriö. Itselleni on joskus huumausaineen vaikutusksesta tullut tilanne jossa kehoni heittelee tavaroita pitkin seiniä ja suusta tulee aivan sekavia puheita samalla kun mieli toimii edelleen kirkkaasti. Tämän kokemuksen perusteella pidän ihan mahdollisena tätä Tuukan kertomusta. Sitä minä en osaa sanoa kuinka todennäköisesti tuollaiset oireet voisi yhtäkkiä tulla Tuukan tilanteen tapaisesti ilman että oireita on ollut jo pitkään TAI että huumeita ei olisi käytetty.


Lucky347

Ajatuskin kauhustuttaa, olla nyt matkustajana omassa kehossa


Masseyrati80

~~Enpä ole kyllä kuullut että ilman päihteitä dissosiaatiossa tapahtuisi noin. Että sinänsä ei pelkoa.~~ Edit: minua on sivistetty aiheesta sen verran paljon, että vedän kommenttini takaisin. Omissa ja vertaistukiryhmän kokemuksissa, ja niissä lähteissä jotka olen itse lukenut, kontrolli ei ole lähtenyt itse dissosiaation takia, toki pelko kontrollin lähtemisestä on yleistä.


GentleFactsOnly

Onhan noita sairauksia. Esimerkiksi pahanlaatuinen 1. luokan kaksisuuntainen mielialahäiriö voi aiheuttaa maniavaiheessa juuri tätä.


8pappA

On mahdollista, mutta tuon kaliiberin dissosiointi on ihan äärimmäisen harvinaista. Ite oon hoitaja ja aikanaan tullu yks vastaava potilas vastaan - oli samalla tavalla ollut ikään kuin matkustajana omassa kehossa. Oli siis tässä tilassa itseän vahingoittanut. Se mitä kuitenkin tästä tiedän on enemmänkin sellaista ikään kuin unissakävelyä, kun taas tässä Helsingin casessa käytös oli hyvinkin päinvastaista, jopa aggressiivista. Mielenkiinnolla odotan oikeudenkäyntiä tästä, josko siitä selviäisi lopulta, mistä on ollut kyse. Tuo jatkuva rakkauden tunnustaminen kyllä mielestäni viittaisi enemmän siihen, että kyseessä ei ole ollut mikään vain hetkellinen ja väliaikainen ongelma, mutta aika näyttää sitten mikä se totuus tässä on.


texas_sexranger

Ystävälleni kävi noin eikä hän ole koskaan käyttänyt päihteitä. Alkoi yhtäkkiä heittelemään tavaroita ja puhumaan sekavia. Joutui suljetulle kuukaudeksi ja diagnoosiksi psykoosi. Mitään päihdetaustaa tai aiempaa mielenterveysongelmataustaa ei ollut. Ainoa vaikuttava tekijä oli tosi kova univaje ja ilmeisesti stressi.


SkoomaDentist

> Ainoa vaikuttava tekijä oli tosi kova univaje ja ilmeisesti stressi. Amfetamiinipsykoosissakin univaje on monasti merkittävä tekijä kun käyttäjä vetää kamaa ja valvoo yötä päivää kunnes aivot jossain vaiheessa flippaavat stimulantin ja univajeen yhteisvaikutuksen vuoksi ja sitten tarvitaankin valkotakkiset miehet hakemaan osastolle.


DueliaShivayah

Amfetamiinilla laukaistu psykoosi löytyy varastosta menneisyysestä x2. Ja molemmin kerroin se vaikuttavin tekijä siihen psykoosin laukeamiseen on ollut 7vrk valveilla olo. Siinä pää sanoo että nyt nukkumaan ja alkaa ns näkee unia mutta keho ei kyl tottele ja jatkaa vaan olemista hereil/aktiivinen. Kokemuksina, erittäin todellisia olotiloja :D mutta siis vakavasti, aika fkin HC meininkiä, ei mikään kauhutarina/mediumi, draama, katastrofi, mikään IRL selvänä ja oikeasti koettu asia ole tullut lähellekkään niitä kauhuja ja terroria mikä sillloin päässä laukkas. Ja mitä se mieli kykenee tuomaan esiin muka totena, vaikka vieressä ihmiset sanoo/huutaa/todistaa ettei näin ole, tässä ei ketään, tms. Niin sitä ei usko, kun ne asiat/ihmiset mitä ikinä siinä kokee/näkee/kuuleekan todella ovat totta siinä omassa maailmassa just sillo. Ja muut ei vaan tajua tai näe/kuule jostain syystä, mutta ei sitä paljon kyseenalaista sillon!


margesimpson666

Univaje ja stressi ovat hyvinkin vaikuttavia tekijöitä, aivot on silloin todella kovilla. Toivottavasti ystäväsi voi jo paremmin.


Adomizer

Jep, itse aikanaan kävin univajeesta johtuvan stressin ja ahdistuksen takia päälääkäreillä ja VASTA SEN JÄLKEEN kun vaimoni suorastaan pakotti minut sinne. Ei siinä paljon ehdi omaa tilaansa miettimään jos on potentiaalinen psykoosi tai ihan oikea sellainen tulilla.


dudewheresmygains

Eipä se ilmeisesti välttämättä muuta vaadikaan. Olin ennen töissä mt-potilaiden parissa, ja välillä tuli noita jotka olivat vain kärsineet unettomuudesta ja stressistä, joka oli laukaissut psykoosin. Ikävä juttu on myös se miten paljon se vaikuttaa elämään sen jällkeen, kun kannassa lukee että on kärsinyt psykoosista. Vihasin sitä miten paljon se vaikutti hoitavan henkilölunnan asenteisiin potilaita kohtaan. Onneksi vaihdon alaa


_Nonni_

Ikävä kyllä se pelottava totuus on että ihmismieli on lopulta melko heikko ja normaalin ja vittu ihan sekaisin modejen väli on huolestuttavan pieni ero


FalmerEldritch

Ite olen muutaman kerran ollut ihan vaan takapenkillä katsomassa kun meikän jalat vie eteenpäin ja kädet tekee asioita, ilman mitään tuntemusta että pystyisin vaikuttamaan toimintaan. Viimeisimmällä kerralla keho kävi ominpäin ruokakaupassa ostamassa puutoslistalla olleet asiat, poltti kotimatkalla tupakan ja jutteli lyhyesti kämppiksen kanssa. Toiminta täysin normaalia.


Potentillanen

Tarpeeksi vakava dissosiaatio niin kyllä voi tapahtua, nimim kokemusta valitettavasti on.


Kapselimaito

Vaikea-asteinen dissosiaatio ei edellytä minkäänlaista päihteiden käyttöä. Esim. napakka traumatausta riittää aivan hyvin. Alan oppikirjoja kannattaa lukea, jos kiinnostaa.


montosesamu

Minä olen.


mougly97

Mulla on dissosiaatiohäiriö. Ei sitä muotoa, jota kutsutaan dissosiatiiviseksi identiteettihäiriöksi. Mutta depersonalisaatio ja derealisaatio oireet saattaa olla niin rajuja etten pysty toimimaan. Kun oireet on päällä, kyllä mulla edelleen "järki pelaa" ja sitä että dissosioin ei huomaa päällepäin. Pointtini on että tällä häiriöllä ei oo mitään tekemistä tällästen tapausten kanssa. Jos tälle tapaukselle on joku psykologinen selitys niin se on todennäköisesti psykoosi.


Potentillanen

Mulla on dissosiaatiohäiriö, ja oon kokenut juurikin kuvatunkaltaista olotilaa jossa oon matkustajana oman itseni takapenkillä ja keho tekee mitä tekee ja mä pyrin estämään mutta en pysty ja oon tässä tilassa muun muassa tahtomattani sanonut ja tehnyt asioita joita kadun todella todella syvästi, selvinpäin. Että voi olla dissosiaatiostakin kyse. Psykoosistakin toki.


Additional_Meeting_2

Skitsofrenia? En kyllä ole expertti että en tiedä toimiiko ihan näin mutta luulisin että ehkä voisi olla mahdollista.


Toby_Forrester

Depersonalisaatio voi esiintyä [varsin monessa eri mielenterveyshäiriössä](https://en.wikipedia.org/wiki/Depersonalization).


Nupnupnup776

Rakkaudesta se Tuukkaki kaahailee


Arwil

Toivottavasti pääsee hoitoon. Onni onnettomuudessa, ettei kukaan kuollut. Historia tuntee surullisiakin tapauksia, jossa MT-häiriöinen tappaa sivullisia (esim. Sanna Sillanpää). Ei näitä oikein ennalta pysty estämään.


thebitti

Sillanpää ei kuitenkaan ollut mitenkään oireeton ennen ampuratavälikohtausta.


baobabKoodaa

>Ei näitä oikein ennalta pysty estämään. Niin no...


-Live-Free-Or-Die-

Ihmiset eivät tunnu ymmärtävän että vaikeat mielenterveyden sairaudet/psykoosisairaudet koskevat myös ylempää keskiluokkaa, joka ei käytä päihteitä ja omaa suhteellisen vakaan elämäntilanteen. Tunnutaan myös ajattelavan että kyseessä on vain ns psykologinen sairaus, vaikka kyseessä on ihan aito ja todellinen biologinen sairaus, joka voi aiheuttaa muutoksia aivojen rakenteessa/toiminnassa. Stigmaa pitäisi saada pois mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.


Nibaa

Roomassa aikoinaan jonkun suihkulähteen äärellä olevassa kahvilassa istuessa huomattiin kuinka joku n. 60 vuotias mies hiippaili turistien viereen ja yritti pelästyttää ne suihkulähteeseen. Ihmeteltiin sitä siinä ja lopulta tarjoilija tuli kertomaan että kyseessä oli paikallisen pankin konttorijohtaja joka vaan eräänä päivänä ei ilmaantunut töihin ja päätti alkaa viettää päivät pitkät sillä yhdellä aukiolla, yrittäen säikäyttää turisteja suihkulähteeseen. En tiedä kuinka paljon tuosta on totta ja kuinka paljon tornaria, mutta kuvaa hyvin miten psykoosi voi iskeä tyhjästä ja kuinka koko pointti on että kun todellisuudentaju katoaa, ei päätöksissä välttämättä ole millään tavalla tulkittavaa logiikkaa.


Brrdock

Valehtelematta olisin kyllä itsekin kuusikymmpisenä mielummin päivät pitkät trollaamassa turisteja kun jonain helvetin konttorijohtajana pankissa Mieshän on elävä legenda ja hauskaakin vissiin on kun jaksaa


boarhog

Itse olisin näin kolmikymppisenäkin mieluummin turisteja trollaamassa kuin istuisin konttorilla


tumppu_75

90-luvun alussa käytiin roomassa ja nähtiin livenä kyseinen heppu. Pukeutui ihan säntillisesti pikkutakkiin yms, mutta naama oli maalattu lähinnä pellemeikkiä vastaavaksi ja se siellä kiipeili suihkulähteen reunalla itsekin ja ilveili sun muuta. Faijalla saattaisi olla videomatskuakin hepusta tallessa. Ihan tosi tarina siis <- Edit: siis kuultiin ihan sama tarina, että ex-pankinjohtaja tms ja joku päivä päätti vaan alkaa kylähulluksi.


Nibaa

Siistiä kuulla että joku muu on nähnyt kyseisen tapauksen. En ole löytänyt mitään tietoa siitä netissä, kukaan Roomassa törmännyt ei ole nähnyt ja aikaa on kulunut +15 vuotta. Aloin jo epäilemään että kuinkakohan paljon muisti on kullannut ja muuttanut detskuja.


-manabreak

Vakava aihe, mutta jostain syystä tästä tuli vahva Kiekkomaailma-assosiaatio, erityisesti velhot.


TresBoringUsername

Samaa mieltä. En ole koskaan kokenut mitään tuollaista mutta sairastuin kerran työuupumukseen ja masennukseen ja olin pitkään sellaisessa mielentilassa ettei pystynyt ajattelemaan selvästi, jälkeenpäin nolottaa mitä kaikkea teki ja sanoi. Pelottavaa että voi mennä tuollaiseen tilaan niin nopeasti ja saattaa käyttäytyä hyvin odottamattomasti


Western-Coast-7708

Kuinka pääsit työuupumuksesta ja masennuksesta eroon?


TresBoringUsername

Alussa en tiennyt yhtään mikä minua vaivaa. Kävin työterveydessä kertomassa/itkemässä olosta ja siitä kuinka en pystynyt enää suoriutumaan töistä. Minut ohjattiin sitä kautta terapiaan. Kokeilin muutamia eri henkilöitä kunnes löysin minulle sopivan. Olen käynyt nyt terapiassa noin kaksi vuotta ja mielestäni työkykyni on lähes entisellään. Minulle tarjottiin työterveydessä myös reseptiä masennuslääkkeisiin, mutta en halunnut kokeilla niitä


Xivannn

En ole ihan varma, mistä noin tulkitaan. Eiköhän nuo sen saman aivokemian kautta välity, oli syy "vain" psykologinen tai mitälie. Koska mitenkäpä muutenkaan. Stigmaakin on enemmän niin päin, että ylemmälle keskiluokalle näitä kyllä ymmärretään hyvin, alemmilla taas ei, niistä suorastaan syyllistetään, niitä pidetään omana vikana, ja päälle vielä ylempää tehdään alemmas sellaista painetta, että ihmekös jos mieliä hajoaa ihan sillä.


Careful-City798

Mitä ihmettä oikein puhutte? Ei sairaus uhrejaan valitse sen mukaan paljonko tienaa tai mikä on oppiarvo. Hyvin kummalliselta kantilta asiaa katselette. Totuus on ettei mieleltään sairastunut ihminen kuulu mihinkään "parempaan" yhteiskuntaluokkia kovin pitkään. Ei suomen valtio varsinaisesti työnnä rahaa mielenterveysongelmista kärsiville. Melkein väittäisin tilaa ja sairautta käytettävän hyväksi hoitolaitoksissa ja esim. Kela ssa. Vakuutusyhtiöt ovat ensimmäiset, jotka ottavat hatkat, juuri kun niiden apu olisi tärkeintä. Kannattaa lukea vakuutusten ehdot tarkasti. Mieleltään sairastunut ihminen jää ilman tukia ja korvauksia hyvin helposti.


[deleted]

[удалено]


yrueurbr

Psykoosi on juuri suorittavien ihmisten tauti, hieman oksetti se keskustelu mitä täälläkin käytiin selkeästi mielisairaasta ihmisestä. Ei kovin wokea toimintaa minusta.


Oxygenisplantpoo

Näin mielenterveysongelmista kärsineenä ei ihan hirveästi kiinnosta tämä "biologinen sairaus". Hän on ajanut toista tonnia painavalla autolla aivan sekopäistä vauhtia vaarantaen satojen ihmisten hengen. Askel numero yksi mielenterveysongelmissa on sen hyväksyminen ja hoitoon hakeutuminen. Vähän oksettaa tällainen "olin rakastunut" säälikalastelu somessa.


edgyestedgearound

Myöskin mielenterveysongelmista vieläkin kärsivänä musta tuntuu että vähän ykdinkertaistat mielen toiminnan havaitsemista itsessä ja ihmisten kykyä tunnistaa että nyt ei ole kaikki hyvin sekä sitä miten häiriöt vaikuttavat aivojen toimintaan


Takuukuitti

Niin kuin varmasti "mielenterveysongelmista kärsineenä" ymmärrät paraneminen ei tapahdu hetkessä. Jos kaverilla nyt oli bipo mania tai joku muu psykoosi, niin toipuminen vie kuukausia ja todennäköisesti on edelleen vähän ulapalla.


SmeiTsterF

Toipumisia tyypille mutta hän ei kuulu noiden ongelmien kanssa mihinkään virkamies asemaan tai mistään suuremmista asioista kun omasta päivän lounaastaan päättämään.


ayeaye

Miksikäs ei, jos toipuu? Esim. Winston Churchill kärsi mitä ilmeisemmin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöistä ja hoiti hommansa ihan hyvin. https://ibpf.org/winston-churchill-and-mental-illness/


keijokeijokeijo

Psykoosisairauksista et kuitenkaan taida tietää juuri mitään.


Toby_Forrester

Psykoosi taitaa olla enemmän kuvaus oireesta, jolla voi olla monta eri syytä. Että se ei ole mikään yksittäisestä tekijästä johtuva asia, vaan oire, jonka voi aiheuttaa moni eri asia. Esimerkiksi vaikka kaksisuuntainen mielialahäiriö, jossa maniassa ihminen voi psykooseissaan luulla voivansa ajaa autolla maailman ympäri. Ja kannabispsykoosi, jossa ihminen polttelee ja menee täysin sekaisin verrattain lyhyeksi aikaa. Tai alkoholipsykoosi kun vierottuu pois alkoholista. Eli kyseessä on ikään kuin henkinen mustelma, joka ei kerro mistä mustelma aiheutuu, mutta kertoo että mustelma on.


HX-Salamander

**Jos** tarina on tosi ja selviää ettei tosiaan ollut mitään nauttinut, niin vähän kyllä pelottaa voiko noin käydä kenelle tahansa. Vintti pimenee pahimmalla mahdollisella hetkellä autonratissa keskellä vappua viettävää Helsinkiä ja kohta on ympäri internettiä koko kansan naurun ja vihan kohteena. Ja tässäkin tapauksessa oli vielä onnea matkassa, mitä jos joku olisi kuollut?


keijokeijokeijo

Musta on jotenkin outoa että ihmiset olettavat että itselle _ei_ voisi käydä noin. Mielenterveys voi lähteä ihan ilman ennalta havaittavaa syytä, vaikka ei käyttäisikään päihteitä tai tekisi muutakaan "vastuutonta". Toki todennäköisyys on pieni, mutta se on aina olemassa.


juupajuu42

Olen elämäni päähenkilö ja minulle ei voi sattua ikinä mitään pahaa. Pahoja asioita tapahtuu vain sivuhenkilöille ja tuntemattomille.


thegrumpiestofcats

Musta tuntuu että kun masennus-Suomessa ollaan niin ajatusmaailma taitaa olla isolla osalla päinvastainen. "Olen elämäni päähenkilö ja minulle ei satu ikinä mitään hyvää. Pahoja asioita tapahtuu vain minulle." Vitsit sikseen, on ihan järkevää ja luonnollista, ettei ihminen elä jatkuvassa kuolemanpelossa tai tiedosta jatkuvasti että milloin tahansa voi seota tai kuolla. Eihän elämästä tulisi yhtään mitään, jos kaikki suhtautuisivat omaan kuolevaisuuteensa oikeasti realistisesti.


tzaeru

Nää on vähän näitä. Voi kanssa sopivasti koska tahansa pieni verisuoni katketa päässä ja sitä suattaa olla kuollut ennenku maahan ehättää kopsahtaa. Kyllähän noita psykoosi- ja depersonalisaatiokohtauksia voi tulla ihan ykskaks. Aina voidaan viisastella alttiuksista jne, mutta eipä sitä ikinä kukaan oikeasti tiedä, onko tämmösille altis vai ei ennenku jo tapahtuu.


Diss1dent

Olen itse ollut melko hyvin suoriutuva, työssäni pärjäävä henkilö vuodesta 2003 lähtien, jolloin aloitin työurani. Viime vuonna sairastuin koronaan, jonka johdosta ajatukseni sumentui, ongelmanratkaisu kävi lähes mahdottomaksi ja suht tutut haasteet vaikuttivat abstrakteilta teorioilta, joihin en osannut vastata. Tämä kaikki samalla, kun yritin olla perheenisä. Menetin myös hajuaistini useiksi kuukausiksi. Lopulta sairaslomalle ja päädyin uuden työn pariin. En mene yksityiskohtiin kuitenkaan. Tämä samalla kun koronakriitikkoja pyöri tuttavapiirissä ja somessa. Ei nyt ole verrattavissa psykoosiin, mutta kyllä se pistää hetkeksi ainakin miettimään omaa elämää, kun käytännössä kaikki suht arkiset rutiinit ja itsestäänselvyydet viedään pois.


-manabreak

Itsellä kävi vähän vastaava keissi, mutta ei korona vaan työuupumus. Tuo ongelmanratkaisu ja tuttujen asioiden hämärtyminen oli todella raskasta, tuntui kuin nappia painamalla olisi ammattitaito kadonnut. Muutaman viikon saikku plus terapia ja itsehoito auttoivat tosi paljon ja töihin paluun jälkeen on taas hiljalleen ne omat tietotaidot palautuneet. Kuitenkin kun ennen saikkua tein hommia ihan normaalisti, niin on aika pelottavaa, miten nopeasti tilanteet voi muuttua.


Pitupiipi

Kuinka monelle käy jotain saman tyyppistä ilman että koskaan edes tajuaa mitään tapahtuneen tai osaa yhdistää sitä mihinkään ulkoiseen tekijään? Monenlaiset asiathan voivat aiheuttaa lievempiä tai vaikeampia mielen ongelmia, mm. monet muutkin virukset, muutokset suolistobakteeristossa, erilaiset vaikeat muutokset elämässä, jne. Itse olin myös ns. suorittaja siihen asti kunnes jossain vaiheessa alkoi tuntua että mistään ei enää tulekaan mitään ja nykyään tuntuu, että älykkyys ja työteho on ehkä 20% siitä mitä se oli joskus parhaimmillaan. Mietin usein, että onko minun ja joidenkin yläasteen vitosen oppilaiden suoriutumisen suurin ero siinä, että he kokivat vastaavan jo joskus lapsuudessa/nuoruudessa ja minä vasta aikuisella iällä yliopistotutkintojen ja korkeapalkkaisen työuran jälkeen.


Careful-City798

Samanlainen kokemus itsellä. Tein töitä joka päivä ja pitkään. En tuntenut olevani huonossa kunnossa. Päin vastoin. Yllättäen aloin unohdella asioita ja unta sain ehkä 2-3 tuntia yössä. En tietenkään lääkärille lähtenyt moisen pikku aivan takia. Yllättäen varsinainen romahdus tapahtui vasta muutaman kuukauden kuluttua kun työkiireet helpottivat. Sain ensimmäisen paniikkikohtauksen ja siitä kaikki sitten oikeastaan vasta alkoi. Toipuminen on hidasta ja näin ollen myös kestää kauan. Matka takaisin on pitkä ja kivinen. Huonolla tuurilla hommaan menee vuosia. Ensimmäinen asia, mikä mielestäni pitää opetella, on kiireen ja kiireen tunteen hävittäminen, hylätä stressi. Kun elämästä putoaa pohja pois ei ole enää kiire mihinkään. On turha rypistellä enää lasti on jo housuissa. Menkää ihmiset ajoissa moikkaamaan lääkäriä ja olkaa siellä rehellisempiä kuin olette edes itsellenne. Tämä kaikki tapahtui minulle ilman tippaakaan päihteitä.


kbghkbb

Kyllä vissii kelle tahansa on mahollista käydä mitä tahansa mielenterveyteen koskien. Itellä just semmone keissi et ei oo ollu yhtää oikee syyllisyyttä tai ahistusta mistää vaikka ei aina oikeessa oo ollut, mutta nyt mulla laukes päässä joku saatanan raketti ja on ollu päiviä ku hikoilen ja tärisen syyllisyydestä sekä ahdistuksesta. Tommoset vaa yllättää nii saatana pahasti.


Careful-City798

Mee oikeesti hakeen apua noi on samoja oireita kuin mulla oli. Niihin on lääkkeet olemassa. Mitä pidempään sinnittelee sitä pidempään kestää paraneminen.


kbghkbb

Oon jo narkki terapiassa ja on lääkitys ahdistukseen, kiitos kuitenkin huolesta :)


FalmerEldritch

Ei sitä ihan kylmiltään hirveästi yleensä depersonalisoiduta vaan menemään. Tyypillisesti pohjalla on pidempikin historia mielenterveydellisiä ongelmia, ja jos toiminta menee tuolla tavalla myös inkoherentiksi ei liene kyse ihan perusahdistuksesta.


kassikissakassi

Sekä unenpuutetta ja stressiä. Oman lähipiirin psykooseista on kaikki olleet luisumassa pitkää alamäkeä hyvän tovin ennen kuin varsinainen tila on lauennut. Hankkikaa ajoissa apua, ihmiset.


Vastaisku

Psykoosi voi laueta koska vain ihmisellä, jolla on aivokemiallinen häiriö. Diagnosoimaton bipolaari voi elää elämäänsä tiedostamatta sitä lainkaan. Hypomaaaniset ihmiset on aika päteviä. Joillain myös masennuskaudet ei ole merkittäviä tai niiden läpi puskee väkisin. Sit kun se napsahtaa niin se napsahtaa. Ei sille minkään tee. Nää on fyysisiä sairauksia, eikä niihin voi omilla toimilla vaikuttaa. T. Nimim. Kokemusta on.


WolfyThaWolf

Mulla on kaiketi itellä alttiutta masennukseen, kaksuuntaseen ja ADHD:seen lähisuvun puolesta. Mitään näistä ei oo mulla diagnosoitu, mutta veikkaan että oon lapsena ollu jonkinlaisia aikoja masentunut, vähän hatarat muistikuvat... oon kuitenkin puolustuskeinoks kehittyny aika tasaseks ja hieman kylmäks persoonaks. Pistää miettiin, että minkähänlainen psykoosi mulla lähtis tulille jos ois joku yhdistelmä noita aiempia, kunnon univajetta ja stressiä.


Significant-War-3026

Ei se varmaan yhtäkkiä auton ratissa tapahdu. Ja "kenelle tahansa" on suhteellinen käsite. On kuitenkin asioita jotka nostavat riskiä.


kperttul

Huomioon ottaen että ihminen provosoituu pienistä asioista (jos on koskaan joutunut toimimaan narsistin kanssa niin tietää) niin kyllä voi tapahtua mistä vaan ja varsinkin niille autossa joilla on rattiraivo.


Silkkiuikku

Miksei psykoosi voisi iskeä juuri auton ratissa? Ei se paikkaa katso. Ja kyllä se voi iskeä kelle tahansa siinä mielessä, että kellä tahansa meustä voi olla se väärä geeni.


ReBootYourMind

30v päästä ihmetellään miten me koskaan päästettiin ihmisiä auton rattiin kun automatiikka hoitaa kaiken ajamisen.


RiskoOfRuin

Ei sitä nyt varmaan kenelle tahansa, mut pienelle osalle kyl.


shawnikaros

Rakkaus laittomaksi, selvästi porttihuume!!!


Kela3000

Onko tämä nyt se "vessel of love" mistä Will Smith puhui kiitospuheessaan?


Pingiivi

Jaa "rakkauden vesseli"?


Adomizer

Ei kun tämä on se "tunnel of love", en tosin tiedä päättyykö se valoon.


No_Nerve_9965

Siksi välttelenkin sitä kuin ruttoa. Siitä seuraa vain pahaa.


Maadottaja

Harvoin ajattelen näin mutta osa kommenteista kyllä herättää "mä olen idioottien ympäröimänä" -ajatuksen tässä ketjussa.


goat_fkr69

Jep, suurin osa. Youtubessa sama juttu.


kperttul

Onneksi me ollaan niin hyviä. 🏆


[deleted]

[удалено]


WolfyThaWolf

maniapsykoosi vibes


RCmies

Need for speed olikin love for speed


Iam_thegamers

samanniminen on vuonna 2030 julkaistava jari sillanpään omaelämäkerta


marimekkotohveli

Psykoosiin kuuluu usein sairaudentunnottomuus. Se, että joutuu psykoosiin ei tarkoita että kyseessä on psykoosisairaus vaan tämä voi olla yksittäinen psykoosi, johon mitä ilmeisimmin hän saa hoitoa. Ja mitä ilmeisimmin hän ei ole kunnossa, on diagnoosi sitten mikä tahansa. Kaikista typerintä on sössöttää et psykoosit tulilla ku pääasia on, et tyyppi pyysi anteeksi ja on hoidossa.


bugi_

Riittääkö selitykseksi yksittäinen psykoosi ja ei linnaa kaverille?


lolomfgkthxbai

Tuskin tuosta ilman jonkunasteista hoitoa pääsee irti mutta jos tosiaan on tyypistä itsestään johtumaton syy niin tuntuuhan se epäreilulta heittää häkkiin. Oikeusjärjestelmä varmasti tutkii mikä on asian laita.


onlyr6s

Onko vankila sopiva paikka ihmiselle joka ei ollut hallinnassa omasta kehostaan? Jos kyseessä tosiaan ei ollut päihteet (mikä varmasti selviää lähipäivinä kun testitulokset tulee), niin miksi siitä pitäisi rangaista? Omasta mielestäni ainakin tässä tilanteessa paras toimenpide on mielenterveyshoito ja ajokortti hyllylle kunnes lääkäri toteaa että sama ei toistu.


bugi_

Kortti kyllä toivottavasti on hyllyllä jo nyt


einstain999

Ei autoa kortilla ajeta


tHiz3r

Sen verran sekavasti tämä henkilö käyttäytyi videoiden perusteella että eiköhän hänelle tehdä mielentilatutkimus.


pkksmt

Tapauksen julkisuus lienee jo aika iso rangaistus vaikkei vankilaan joutuisikaan, tyypillä on käytännössä mennyt maine tämän tapauksen myötä ja se tulee todennäköisesti seuraamaan häntä lopun ikäänsä.


SkoomaDentist

Meinaat että jopa kirjaimellinen elinikäinen ei ole riittävä "rangaistus"? Toisin kuin käytännön vankeustuomioissa, pakkohoidossa ei ole mitään takarajaa ja ihmistä voidaan pitää lukkojen takana jopa monia vuosikymmeniä kuolemaansa asti jos psykiatrit toteavat, että pakkohoidolle on yhä tarvetta.


marimekkotohveli

Mielestäni riittää ja onneksi sinä et ole se päättävä taho, joka arvioi että onko henkilö syyntakeinen vai ei. Entä jos sulla itelläsi terveys järkkyisi näin paljon ja koko Suomi seuraisi vierestä?


xKiLzErr

Johan oikeen myötähäpeä nousee kun lukee ihmisten kommentteja asiasta josta niillä ei selvästi mitään hajua ole. Mielenterveysongelmat ei ole henkilön itsensä hallitsemia tai päätettävissä. Tosin suurin osa ihmisistä täällä ei taida edes tietää että psykoosi on oikea asia.


Apprehensive-Walk-98

Jep, ja hän on selvästikin vielä mania vaiheessa tuota anteeksipyytöä kirjoittaessa. Toivottavasti saa hoitoa ja asiat kuntoon.


Rapameister

En varsinaisesti tiedä psykoosista mitään mut ei nyt silti tulisi mieleen mennä aukomaan päätään kommentteihin. Ilmeisesti jonkin alkukantaisen reaktion tuo anteeksipyyntö laukaisee joillakin.


Wasted_Penguinz

Näin tyyppinä jolla on dissaatiohäiriötä traumaperäisen stressihäiriön takia, valitettavasti liiankin tuttua mitä hän selittää. Toivottavasti toipuminen jatkuu ja etenee hyvin, ei nimenomaan ole mukavaa kokea tollasta. :( t. kokemusta on


Potentillanen

Jep samat. Onneksi mitään tuon mittaluokan juttua en oo törttöillyt, mutta matkustajana omassa kehossa on kyl hurja kokemus kun keho tekee jotain mitä ei ihan todella haluaisi tehdä.


Wasted_Penguinz

Jep. Itellä pahin juttu oli et jouduin (sanalliseen) välikohtaukseen ihmisten kanssa, normaalisti en sano mitään pahaa kellekkään ja jos vähänkin tuntu et teen väärin pyydän anteeksi, eli ihan jatkuvasti. Onneksi jatkuva lääkitys auttanut siinä, etten joudu tällaseen tilaan, vaikka useammat päivät meneekin ohi siinä samassa tilassa missä tuntuu etten ohjaa mitään, missä olen matkustajana ja missä mikään ei ole todellista. :(


Potentillanen

Tosi ikävä kuulla että sulla on noin akuuttina päällä :( mulla 4 vuoden traumaterapia ja EMDR auttoi, oon jo monta vuotta elänyt normaalisti ilman dissosiaatiota, ihan tosi lievää joskus jos sattuu jotain mikä järkyttää syvästi. Mut mitään takapenkillämatkustamiskokemuksia ei oo ollut enää vuosiin. Oon jopa saavuttanut tavoitteeni ja opiskelen korkeakoulussa ja hyvällä menestyksellä, mikä on tosi iso juttu mulle. Tsemppiä!❤️


Wasted_Penguinz

Semmosta se on. Elämä on ja sillä oppii elämään loppujen lopulta. :p Kävin ite EMDR terapiassa ja se auttoi kylläkin, mutta valitettavasti olen muutenkin ns. mielisairas useammalla muulla diagnoossilla, niin sanoisin että se tulee ja menee aalloissa miten pahat ne kohtaukset ovat. Tässä vaiheessa oon oppinut elämään sen kanssa, käyn täysaikaisessa 9-17 töissä ja valmistun just kohtapuolin yliopistosta, ja koko tän aikana mulla ollut just se tila päällä. Mulla ei kai siinänsä oo mitään tavoitteita, päivä kerrallaan koska muuten ei tuu onnistutmaan. Ja kiitos! Yritetään.


Potentillanen

Ja itsehän oon ollut fyysisesti väkivaltainen tuossa tilassa ja myös sanonut todella outoja ja hirveitä asioita. Ne kokemukset saa kyllä uskomaan johonkin demonipossessioihin…


wRojtheoriginal

Wtf. Nyt ei kyllä kaverilla ole kaikki muumit laaksossa


Someone9339

Ei ole kaikki intiaanit kanootissa


PrinceOfFinland

Eikä muumit laaksossa


totuustorvi

Muumipenaalit koulurepussa


halfmanhalfnelsson

Penaalin terävin muumi kanootissa


mirkku19

Rusinat simassa


Castform5

Lepakot vintillä


FredaFF

Ismot kasinolla


FingerGungHo

Pöllöt tapulissa


OftenBullish

Hissi ei nouse ylös asti


ppasanen

Tolkun ihmiset päättävissä asemissa.


Mehbleh_-

Kepulaiset kusettamassa.


the_wessi

Hindut Gangesissa


MovieWizard

Gangit Losissa.


Keskiverto

Reddittorit r/Suomi:ssa


Lathari

Lepakoita kellotapulissa.


omgnalius

Paavot kemissä.


saarine

Salaliitot Turtiaisessa


Anonasty

Laiva liikkuu, mutta kukaan ei ohjaa.


LuphineHowler

Laituri tuli vaan vastaan.


AstralHippies

Onko kaikki muumit laaksossa? Tai ei oo koko laaksoa? Muumit juoksee ympyrää


edgyestedgearound

Mikä paljasti


Xygen8

Ei ole vajan kirkkain kynä


RoutaOps

Jarrun käyttäminen yleensä auttaa minimoimaan vahingot autolla/autolle.


MLKKO

Liikennesääntöjen noudattaminen on yleensä hyvä lähtökohta


Alpakka91

Tuntuu olevan vaikea käsite suurimmalle osalle ihmisiä liikenteessä. Varsinkin BMW/Audi/Mercedes/Volvo -kuskille


tubbana

Joo aika paska selitys. "Tein kaikkeni"???


Teme_edelleen

Ehkä se kaikkensa tekeminen ei ollut riittävästi itsensä hallintaan. Tälläsessä psykoosi tapauksessa aivot saattaa yrittää yhtä ja keho tekee toista


joindjust4darkmode

Niinpä. Jos se haluaa käyttää mielenterveysongelmia syynä, niin sitte sitähän ei saa ikinä päästää rattiin tai mihinkään sellaiseen tilanteeseen, jossa se voi aiheittaa vaaraa muille. Jos se ei tällä kertaa pystynyt kontroloimaan itseään, niin mikäs sitten estää sitä menemästä psykoosiin juuri kun vaikka pilkkooveitsellä vihanneksia ja alkaakin puukottamaan muita jne.? Mä hyväksyn tän anteeksipyynön vain, jos se tullaan lukitsemaan pois muiden ihmisten keskuudesta pysyvästi.


Silkkiuikku

Hullut loppuiäksi lukkojen taakse vaan, tämäkö on se woke mielipide?


CorianderSuuucks

Samat sanat. ”Olin rakastunut, niin menin sekasin, OOPS” ei todellakaan ole mikään get out of jail free card. Tämä pelle nyt heti lukkojen taakse ja kunnon testit, katsotaan mitä sielä päässä oikein kolisee ja rankaisu sen mukaiseksi mitä teki. Mielenterveysongelmat on selitys, mutta ei tekosyy.


Elkku26

Luulen että heppu on vielä jonkintasoisissa psyykoseissa noitä tviittejäki tehdessä että ehkä ei kannata muutenkaan ottaa noita selityksiä hirveen vakavasti.


Takuukuitti

No hohhoijjaa.... Jos kaverilla on esim..bipo mania, niin ei siitä parane parissa viikossa ja ei varmasti itsekään ymmärrä mitä on tapahtunut. Tämäkin postaus tehty todennäköisesti pienissä psykooseissa.


Significant-War-3026

En ota mitään kantaa tähän tapaukseen. Yleisellä tasolla: psykoosi ja mania eivät ole sellaisia hommia jotka eivät hoidu viikossa pois. Tahdosta riippumattomassa hoidossa olevalta potilaalta voidaan ottaa pois viestintävälineitä pois, jos niiden käyttö on haitallista potilaalle


inevitable_progres78

Tarkoitat varmaan etteivät hoidu viikossa pois. Oon joskus ollut hoitajana psyk.osastolla kesätyönä ja jäi mieleen yksi potilas joka oli maniassa. Kaikennäköstä sekavaa settiä puski nimellään pitkin internettiä, sukulaiset pyysivät hoitohenkilökuntaa rajoittamaan netin käyttöä, mutta ei ollut niin yksinkertaista. Ylilääkäri antoi rajoittamisluvan vasta sitten kun rupesi laittamaan taloaan myyntiin. Silloin pelkästään osastonlääkärin mielipide ei riittänyt vaan ylilääkäri teki päätöksen.


pkksmt

Yksi läheinen oli joitakin vuosia sitten harjoittelussa psykiatrisella osastolla ja siellä yhdeltä potilaalta vietiin puhelin vasta siinä vaiheessa kun hän alkoi soitella poliisille ja kotimaansa konsulaatille, että on kidnapattu ja vankina osastolla.


Significant-War-3026

Tuollainenhan ei välttämättä aiheuta kovin suurta vahinkoa potilaalle. Se on lähinnä työlästä poliisille ja konsulaatille.


Significant-War-3026

Ei riitä kai nykyäänkään. Kynnys tuollaiselle on oikeastaan aika epäselvä itsellekin ja riippuu paljon lääkäristä. Epäilisin, että potilaan korkea profiili yhteiskunnassa voisi olla sellainen tekijä joka madaltaa kynnystä.


Catus_felis

Ajaa 80iä espalla = ei tarkoita vahingoittaa ketään


Toby_Forrester

Näin on käynyt aiemminkin. Viisi vuotta sitten joku tyyppi ajoi jaguarilla täysillä keskustassa, ajoi jalkakäytävälle ihmiten päälle, yksi ihminen raahautui vielä monta sataa metriä auton alla ja kuoli. Useampi muu loukkaantui. Kuski nousi autosta ja käveli baariin. Hän ei ollut päihtynyt, vaan hänellä oli maaninen psykoosi, ja hänet jätettiin tuomitsematta rikoksistaan ja määrättiin pakkohoitoon juuri koska katsottiin, ettei hän ymmärtänyt mitä oli tekemässä. Hän pahoitteli myös jälkeen päin tekojaan. Eli tuollainen selväjärkisen ja rationaalisen ihmisen käsittämä toiminnan "tarkoitus" tilanteessa voi olla täysin merkityksetöntä mielenterveysongelmaiselle. Mieti vaikka tätä: *Esplanadin kuuvuorella haisee tuuli tuuli ja sirkat heinät ovat ytimessä punainen kolmio ja jeesuksen testi silmämunasta leikkauksella pyhän ehtoollisten alastomat kyrvät.* Kerro, mikä tuon tarkoitus on? Jollekin mielenterveysongelmaiselle tuollainen teksti voi olla merkityksellistä ja siinä on heille selvä tarkoitus ja se selkeästi ilmaisee jotain, koska koko ymmärrys ja kokemus asioiden tarkoituksesta ja merkityksestä on vääristynyt.


[deleted]

Kuinka hän tarkalleen ottaen toteutti tätä "minimointia"? Voisin jopa väittää, ettei "tehnyt kaikkeaan", koska ei hiljentänyt vauhtiaan. Arvioisin, että tällä viestillä yrittää vain välttää vastuunottoa omista teoistaan. Häpeämätöntä!


Kryptobasisti

>Kuinka hän tarkalleen ottaen toteutti tätä "minimointia"? Ainakin väistelemällä ihmisiä, minkä tapauksen tutkinnanjohtaja totesi [Helsingin Sanomissa](https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000008789836.html). Oli täysin tuurista kiinni, ettei kukaan jääneyalle loppujen lopuksi kuitenkin. Mutta jostain käsittämättömästä syystä tapaus on muuntunut somessa sellaiseksi, että väkijoukkoon olisi suorastaan ajettu.


CollarNo6384

Kun katsoo videon, missä auto menee suoraan suojatielle, joka on täynnä ihmisiä niin käytännössä voi sanoa, että ajoi väkijoukkoon. Mutta siinä olet oikeassa, että some liioittelee monessa, kuten tässäkin asiassa. Henkien lähtö oli kuitenkin hiuskarvan varassa.


ToniNotti

Jos olisit nähdyn yhden aikaisemman videon niin siinä kaveri kääntyi espalle ja ajoi hitaasti mutkitellen ihmisten ohi. Sitten alkoi kiihdytys jossa tuleekin tämä järkyttävä suojatiekohtaus.


[deleted]

En tiedä, mitä somessa sanotaan, mutta en nyt varsinaisesti kutsuisi sitä, että kaahatessaan välttelee ihmisiä, miksikään minimoinniksi.


Toby_Forrester

Varmaan hän kuvasi sitä subjektiivisena kokemuksena. Että hän ei kokenut olevansa kontrollissa vaan matkustajana omassa kehossaan, ja yritti parhaansa mukaan kontrolloida ja minimoida vahinkoa, mitä mielenhäiriöltään pystyi.


Silkkiuikku

Kai tajuat, että kyseessä on todennäköisesti vakavasti mielenterveysongelmainen henkilö?


tuulipuku

mun kaverille tuli psykoosi päälle rakkaudesta kun se oli niin vahva tunne et sen aivot ei pystyneet käsittelemään sitä. et ihan mahdollista toisaalta.


Adomizer

Kaverille kävi tuo aikoinaan samasta syystä mutta kyllä psykoaktiiviset aineetkin asiaan vaikuttivat. Oli "hieman" kiusallinen tilanne mielitietylleen mutta kyllä se jamppa saatiin osastolle vietyä.


tuulipuku

mun kaverilla kaksisuuntainen siis taustalla, kilahti niin kova mania päälle et se meni psykoosiks. et voi olla myös vaan piilevä/todettu mielenterveysongelma, jota ei haluu jakaa yleisesti.


StarStealingScholar

Tämä olisi varmaan uponnut *hieman* paremmin ilman sympatiakerjäystä (olen rakastunut plaa plaa, *minä* olen toipumassa koska olenhan itsekin täsä uhri), anteeksipyynnon vähättelevää ylimalkaisuutta ja "get over it"-tyyllistä lopetusta. Tyypillä saattoi ihan oikeasti olla jonkin sortin kohtaus ja olla näin syyntakeeton siihen mitä teki, mutta tämän kaltainen viestintä tuskin ainakaan pehmentää julkista mielipidettä.


0_0_0

Se mielentila ei ehkä ole vieläkään kovin vakaa, joten en kovin vakavasti analysoisi näitä kirjoituksia. Pakkohoidossakaan olevan viestintää kun ei saa rajoittaa ilman hyvää syytä.


Significant-War-3026

Mistä ihmeestä päättelet tyypin tervehtyneen?


Toby_Forrester

Tuskin tällaisessa nyt pitää lähestyä tekstejä jonakin absoluuttisen täydellisenä viestintänä. On täysin luonnollista, että ihminen pyrkii puolustamaan itseään. Kaikki eivät vain ole niin hyviä viestinnässä, eikä jonkun random tyypin twiittauksia pidä arvioida ihan sillä kriteerillä mitä jonkun poliittisen puolueen tiedotteita. Usein ihmisten vuorovaikutuksessa kirjaimellisen viestinnän sijaan oleellisempaa on yrittää asettua toisen asemaan ja miettiä miten siinä asemassa ihminen voi käyttäytyä, ja miten ilmaista itseään. Ja jos ei ole mikään pro-viestijä.


[deleted]

No siis jos hän kunnian ja omatunnon kautta vannoo ettei ollut tarkotus satuttaa ketään kun kiitää aivan vitun lujaa Esplanadilla niin tää keissihän on si taputeltu! Hyvä että selvis tämäkin. ​ PS. pitää varmaan olla varovainen, mää rakastan mun kumppania, niin toivottavasti pysyy kuiteskin kiesi hallinnassa.


Toby_Forrester

Ei hän nyt väittänyt, että keissi on taputeltu, mutta mielestäni tuollainen selitys on mahdollinen mielenterveyspotilaalta. Ja jos tässä on kyse mielenterveystapauksesta, niin mielestäni pitää olla varsin varovainen ennen kuin lähtee tuomitsemaan ja ilkkumaan. Mielenterveysongelmilla on muutenkin stigmaa, ja harvempi uskaltaa ottaa mielenterveysongelmia esille, jos mielenterveysongelmien käyttäytymisestä saa vain osakseen pilkkaa ja ilkkumista, kuten sinä teet.


[deleted]

No joo, oot itseasiassa aivan oikeassa. Jos hänellä on esimerkiksi nyt puhjennut/alkanut oireilemaan jokin MT-sairaus , niin asia on juuri noin. Jos kyseessä on joku että vedetään taskusta "sori siitä"-tyyppinen selitys, niin se on sitten taas ....noh, vähän eri juttu . Tai ainakin silloin on vähän outoa, jos muuten kutakuinkin perusterve (esim. psyykkeltään) henkilö aiheuttaa mahdollisesti hengenvaaraa, ja oma kommentti on että rakkaus on sekoittanut pääni. ​ Mutta täältä tosiaan käsi pystyyn virheen merkiksi :) Mielenterveysongelmilla on stigmaa, ja tietoisuutta tulisi ehdottomasti lisätä.


SkoomaDentist

> Jos hänellä on esimerkiksi nyt puhjennut/alkanut oireilemaan jokin MT-sairaus , niin asia on juuri noin. Jos katsot sen pidätysvideon, on päivänselvää että kaahari oli erittäin sekavassa tilassa (luuli poliiseja kirjaimellisen saatanan kätyreiksi jne). Samaan kun yhdistetään poliisin lausunto, että ei ole viitteitä päihteiden käytöstä, kyseessä on selvästi psykoosi.


Alternative_Second60

Syytän kaupungin liikennesuunnittelijaa, kun yleisötapahtumaa ei suojattu tahallisilta tai tahattomilta vaaratilanteilta.


cottoncloud101

Nämä ajat ovat olleet erittäin stressaavia ja pelottavia kaikille. Olen oikeastaan helpottunut ettei Vappuna tapahtunut suurempia vahinkoja, koska kansan tarve päästellä höyryjä on kytenyt jo kauan. Tämä on kyllä vain omaa mutuilua. Koen hyvin uskottavana että Tuukka on tosiaan ollut psykoosissa tai vastaavassa tilassa, eikä ole ollut täysin hallinnassa oman kehonsa suhteen. Omassa tuttavapiirissäkin on yksi tapaus, jonka psykoosin laukaisi nimen omaan pitkään kasautunut stressi ja suorituspaineet yhdistettynä epäonnisiin geeneihin. Huumeet ja alkoholi voivat laukaista psykoosin, mutta ne eivät ole välttämättömiä. Nämä ovat omia ajatuksiani tapauksen suhteen, mutta toivottavasti saamme tarkempaa tietoa tulevaisuudessa.


_Nonni_

Mielestäni tärkeintä ettei kellekään sattunut. Äärimmäisen stressin purkautuessa esim tälläistä saattaa tapahtua. Pitäkäähän jengi ittestänne huolta niin ollaan parempaa seuraa itsellemme ja toisillemme


[deleted]

[удалено]


royaljoro

>vilpitön anteeksipyyntöni kaikille ja kaikesta mitä olen tehnyt ja aiheuttanut Anteeksipyynnöltä tuo omaan korvaan kuulostaa


onlyr6s

Muusta en tiedä, mutta videolla ainakin omasta mielestäni huomasi selvästi että ei yrittänyt osua keneenkään.


Fuzzy-Dragonfruit589

Ajoi melkein meidän päälle, mutta näytti kyllä yrittävän väistää tai ei ainakaan hirveän väkinäisesti yrittänyt ajaa päälle. Kymmenen metrin päässä osui nuoreen mieheen, mutta hän selvisi vähin vammoin. Ihmiset väistivät myös yllättävän tehokkaasti. Vaikuttaa psykoosilta, olen samanlaista nähnyt eräällä kaverilla. Sen puolesta annan toki teon anteeksi, mutta jatkossa voisi olla tällaisissa tapahtumissa kunnon betoniporsaat.


P0tilas

Ei kuullosta anteeksipyynnöltä...


[deleted]

[удалено]


Juuke

En tiedä onko häneen uskominen, mutta ainakin väittää, ettei olisi vetänyt mitään. Eikai ole mitenkään mahdotonta että mielenterveys romahtaa äkillisesti jostain muustakin syystä. Erikoinen case joka tapauksessa.


LuphineHowler

>En tiedä onko häneen uskominen Ei välttämättä, mutta ainakin usko oli hänessä


Djinnsturge

Eiköhän se selviä, ja eiköhän selviä myös jos näin ei ole


marimekkotohveli

Koska siihen ei tarvita mitään aineita et joudut psykoosiin? :D


MrTotoman

Pyromaaneille ei saa antaa tulitikkuja eikä Tuukalle autonavaimia.. enää koskaan.


SomewhereNo6144

Ja siinä meni aivan hemmetin hyvä tilaisuus olla aivan hiiren hiljaa, antaa viranomaisten tehdä tutkinnat rauhassa ja antaa tehdä julkinen toteamus, syys ja seuraus suhde ja vasta sen jälkeen aloittaa anteeksi pyytelemään eikä mitään ''vilpitöntä'' anteeksi pyyntö novellia aleta rustaamaan... Taisi nyt ukko vain heittää aivan turhaan vettä myllyyn ja laittaa spekulaatiot tulille kansan riveihin, kun vain olisit ollut hiljaa ja pitänyt leipäluukun ummessa, mutta ei... Kyllä sen on valitettavasti huomannut että viimeisen 30v aikana on ihan perus terveen järjen käyttö lähestulkoon kokonaan kadonnut, toisaalta kun kyseessä on (oli, toivottavasti) valtion virkamies, niin eipä siellä ole tainnut olla tervejärki työn teon edellytys tai palkkaamisen edellytys


SkoomaDentist

> Ja siinä meni aivan hemmetin hyvä tilaisuus olla aivan hiiren hiljaa Maniasta kärsivä harvemmin pystyy olemaan hiiren hiljaa. Aivot kirjaimellisesti eivät toimi oikein. On nähty moneen otteeseen eräällä (ei onneksi kovin läheisellä) sukulaisella.


silppurikeke

Kyllä tää mun mielestä oli ihan hyvä teko. Itselle ainakin jäi parempi tunne tilanteesta ja henkilöstä.


Cauliflower_Cock

Viimeksi kun rakkaus "huumasi" minut niin lähetin pyytämättä dick picin ihastukselleni enkä ajanut ihmisjoukkoon.


Adomizer

Voi jumalauta. Tässä kun olisi islamisti selittämässä jotain samansuuntaista niin reddit itkisi helmiä peräaukostaan.


karit00

[Uuraisten "bussikaappauksen"](https://www.reddit.com/r/Suomi/comments/b0c3d5/mies_k%C3%A4vi_kiinni_bussikuskiin_ja_huusi_allahu/) keskusteluketju näyttää aika samalta kuin tämä: Osa pitää psykoosia mahdollisena selityksenä, osa uskoo, että sillä yritetään vältellä vastuuta.


Tacticool_Hotdog

Tuli kans itelle mieleen. Tummempi kaveri huutamassa Allahia avuksi poliisin kiinnioton yhteydessä, niin julkinen keskustelu ei päätyisi juurikaan käyttämään sanaa "psykoosi". Järkyttää miten paljon myötätuntoa, ymmärrystä ja tsemppausta tämä kaveri saa pelkän ihonvärinsä vuoksi. Joka on siis hyvä juttu, mutta vituttaa kun se ei koske kaikkia.


Epiphan3

Just tätä oon miettinyt itekin monta kertaa. Allahia huutava maahanmuuttaja voisi ihan yhtä hyvin olla psykoosissa, mut se olisi VIIMEISIN asia, mitä kukaan täällä kirjottelisi. Nyt kun on kyseessä valkoinen ja hyvätuloinen mies niin halleluja mikä sympatia ja pakkohan kyseessä olla psykoosi. Voi parkaa.


Fuzzy-Dragonfruit589

Niin ja Allahia huutavilla on usein taustana lähtömaan traumat, pakolaiskokemukset ja yksin uudessa maassa PTSD:n kanssa. Siitä virinnyt psykoosi tms. sitten sivuutetaan terrorismina. Samat standardit kaikille, kiitos.


hyrppa95

Ehkä tämä oletus kertoo enemmän omasta rasismistasi kuin mistään muusta.


bogpudding

Rakastunut… mihin?


Toby_Forrester

Johonkin naiseen varmaan. Hänellähän oli nainen kyydissä autossa hänen ajaessaan.


Alttebest

Soossi? En siis epäile, en itse ole tarkastanut joka uutista ja tuli itselle uutena tietona.


Toby_Forrester

[Tässä yksi](https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008788579.html).


bugi_

autoonsa


soskz

Aika romanttista rakastaa toista niin paljon että yrittää ajaa väkijoukkoon ♥️ ei taida kauaa kestä heidän suhde, ehkä koko maapallon isoin red flagi 🚩


tzaeru

Totta tai ei, ni kyllä minnuu ainakin vähän sääliksi käy tuota jätkää. Oli syynä psykoosi, känni, piri tai vaikka ihan terrorismi, niin aika rankkaa psyykkeelle tämmönen viikon kohu ja huomio koko kansakunnalta. Nooh ei liene auton rattiin enää kauheasti asiaa, oli niin tai näin.


MustaSpiraali

Vuoden parhaat minimoinnit siinä.


Baneken

Sööttiä, sen kortin on silti parempi lähteä ja vähän äkkiä.


CrusadingFishStick

Miksi häntä nyt säälitään?


lungjuice77

Ei oo riittävä anteekspyytö imo. Tiedän minkälaista on menettää kontrolli ja todellisuuden taju psykoosissa. Se on pelottavaa ja sen jälkeen ku tuut takasin tunnet ittes helvetin heikoks… Käy sääliks jätkää, mut semmosen jälkeen sä kyl vedät niin nöyrän ku pystyt. Sä meinasit tappaa useamman ihmisen sä et siin vaihees oo millään puolustuskannal tai sössöttämäs rakkaudesta… Twitterissä jätkä näyttää onnettomuuden jälkeisissä kuvissaan melkee ylpeält. Ei sääli pojoi tipu toi ei oo aitoo katumusta. Mut toivottavast pääsee silti takasin todellisuuteen ja kärsii karmansa.


FishPls

Vähän veikkaan että toi kaveri ei oo vieläkään täysin selväjärkinen.. Täten "rakkaudesta sekoamisesta" tms. puhuminen voi vielä ihan hyvin olla psykoottista / maanista ajatuksenjuoksua. Eikä suinkaan mikään aito anteeksipyyntöyritys.


lungjuice77

Jep oot kyl varmaan oikeessa


TheJege12

Not believing a single word


DonTong

Herran kotisivuilla lukee pärstänsä alla "Harkittuja päätöksiä"..


EL_ES_EL

Tais tulla typo. Tarkoitti varmaan "vahingot autolle"


Movericks

Jotenkin nyt haiskahtaa, kun kerran yritti olla osumatta ihmisiin ja väistävän, mutta ei pystynyt tekemään sitä mikä olisi varmasti vähentänyt riskiä osua kenenkään, painamaan jarrua. Jos pystyy jotenkin rationaalisoimaan sen että pitää ohjata autoa niin ettei osu mihinkään, tai mahdollisimman vähän, niin miten ei voinut painaa jarrua? Joka kuitenkin tulee ns. selkärangasta. En usko tähän, mutta pidätän oikeuden muuttaa mielipiteeni kun asia on käsitelty käräjäoikeudessa.


dulcetcigarettes

Perussuomalainen ja Valtiovarainministeriössä töissä. Loistavaa. Joo, mielenterveydelliset ongelmat ei katso puoluekantaa ja sosioekonomista statusta (kyse on pikkuporvarista). Mutta niistä seuraamukset tuntuvat katsovan ja paljonkin.