T O P
[deleted]

[удалено]


--moih--

>Itkonen pitää koronarajoituksia perusteltuina, kun niille on ehdottoman välttämättömät perusteet. Esimerkiksi hän nostaa pandemian alkuajat, kun rokotettuja ei ollut vielä tarpeeksi tai kun taudista ei vielä tiedetty mitään. Ehdottoman välttämätöntä on vain kuolema meille jokaiselle joskus. On jotenkin naivia puhua kuin olisi olemassa jokin "ehdoton" raja, jonka jälkeen kuoleman viivyttäminen elämän sisältöä rajoittamalla muuttuu kertaheitolla perustelluksi tai perusteettomaksi. Se on veteen piirretty viiva, joka eri ihmisten mielestä kulkee eri kohdassa. Pandemian alussa ei tiedetty "mitään" (kyllä tiedettiin, vaikka tietysti paljon vähemmän kuin nyt), mutta edelleenkään suuri osa ei tiedä etukäteen, saako koronan lievänä vai kuoleeko siihen. Tilastollisia todennäköisyyksiä voidaan katsella, mutta ei se täysosuman epätodennäköisyys estä ihmisiä lottoamastakaan. Ja tällä hetkellä moni ei tiedä edes, kantaako koronaa oireettomana vai onko vain jäänyt kokonaan ilma tartuntaa. Ei tiedä varmasti edes testin jälkeen, koska nekään eivät ole aukottomia. Joten kukaan ei tiedä, tuleeko tappaneeksi kanssaihmisensä pelkästään hengittämällä samaa ilmaa tämän kanssa. Jokseenkin epätodennäköistä se voi olla useimmissa tapauksissa, mutta rajoituksilla aina vielä epätodennäköisempää. Vaikka ei sekään ehdotonta ole.


KapteeniKoukku

> edelleenkään suuri osa ei tiedä etukäteen, saako koronan lievänä vai kuoleeko siihen. Tämä pätee vain jos on rokotteet ottamatta.


DrummerForTheOsmonds

Mikä nyt tuossa rokotepassin käyttöönotossa olisi niin paha? Pelätään että se siis johtaisi tulevaisuudessa entistä suurempaan rokotekieltäytymiseen, mutta jos sitä ei oteta käyttöön niin...porukka ei rokottaudu. Käyttöön vain. On jo tarpeeksi naurettavaa että joudutaan aikuisille ihmisille selittämään rokottautumisen hyöty ja turvallisuus. EDIT: Lol anti-vaxxerit liikkeellä taas näköjään


Denadias

Olen ottanut rokotteet mutta vastustan rokotepassia. Asenteestasi on selvää ettet tullut oikeasti mitään kysymään tai ollut kiinnostunut kenekään mielipiteestä. Twitterin sontalampi taitaa olla sinulle parempi paikka.


mikaeelos

Siinä ois sellanen pikkuinen paha, että meillä ei kellään olisi tän jälkeen olemassa yksilön vapautta, joka kuuluu perustuslakiin.


NoText868

Menetettiin se jo ajokorttien kohdalla.


tonnikalatolkki

Tai viimeistään kirjastokortin kohdalla.


PainToTheWorld

Aika typerää vetää suora linkki rokotepassin vastustamisesta antivaxxereihin. Yleistä nykyään ja saa sinut varmasti tuntemaan itsesi paremmaksi. Mielestäni pitäisi pyrkiä pois kaikenlaisesta koronateatterista mitä nuo passit ovat. Yhdessäkään valtiossa koronapassi ei ole vaikuttanut millään tavalla sairaanhoidon kuormitukseen tai aaltojen laajuuteen kun verrataan maihin missä ei ole passia ollut. Koko narratiivi missä suojaat muita rokottautumalla itse on vailla pohjaa mutta siitä pidetään kynsin hampain kiinni. Itse sain koronan koronapassin takana olleesta aktiviteetista. Kenenkään perusoikeuksia ei tule rajoittaa rangaistuksena laillisesta toiminnasta mitä rokottautumatta jättäminen tällä hetkellä on. Rokotepassit nähdään tietynlaisena palkintona minkä saat oikein toimimisesta, vaikka pandemiassa ja rajoituksissa ei ikinä ollut kyse siitä. Jos ei ole perusteita rajottaa ihmisten elämää, ei sitä tulisi tehdä. En myöskään halua tehdä tällaisesta toiminnasta normaalia. En voi tietää jos myöhemmin minulta vaaditaan lääkitystä mitä en halua ottaa saadakseni elää normaalia elämää. Tässä luotaisiin ikävä toimintaympäristö sille. Ihmettelen myös mistä ihmiset ovat luoneet tämän hypen jostain hyvin laajasta antivaxxer ongelmasta kun Suomessa melkein 90% yli 12v on käynyt hakemassa ainakin yhden piikin.


rRd_tower

Omikronin kanssa turha, ei hidasta leviämistä eikä nosta rokotusprosenttia. Rokotuspassi on hyödyllinen jos sen haltijat eivät voi levittää tautia. Jos anti-vaxxereihin vittuuntuneet haluaa saada pikkutyydytystä siitä että rokottamattomien elämä on vähän hankalampaa niin tämä ei ole pätevä epidemiologinen syy.


hombremagico

Perustuslain (joka suojelee ihmisten perusoikeuksia) näkökulmasta tulisi ensin määrätä velvollisuus ottaa rokotus, eli käytännössä säätää rokotuspakko. Koska sitä ei selvästikään haluta tehdä (korona ei ole riittävän vakava, vielä vähemmän omikronin myötä) on rokotus vapaaehtoinen. Rokotepassi on kuitenkin selvästi verhottu pakko, sillä se rajaa ihmisiltä palveluita jotka kuuluvat heidän perusoikeuksiin. Passilla käytännössä pakotetaan ottamaan rokote joka on vapaaehtoinen. Toisin sanoen kierretään perustuslakia säätämällä osittainen pakko, ilman että joudutaan arvioimaan onko tuolle pakolle riittäviä perusteita. Mielestäni on älyllisesti hyvin laiskaa puhua vain antivaxxereista, aivan kuin tämä koskisi vain ja ainoastaan ano turtiaisia jotka suu vaahdossa vastustavat rokotteita ideologisista syistä. Tämä koskee aivan yhtä lailla esimerkiksi heitä jotka ovat ottaneet yhden rokotteen, saaneet siitä oireita ja siksi jättäneet ottamatta enempää. Jos he ovat vielä sairastaneet omikronin heillä on varsin hyvä suoja vakavaa tautia vastaan, etenkin jos eivät kuulu mihinkään riskiryhmään. Rokotepakolla tällaisistakin ihmisistä tehdään tulevaisuudessa rokotevastaisia. Seuraavan pandemian koittaessa on turha kuvitella, että he ottavat sitä ensimmäistäkään. Juuri tällaisesta kehityksestä THL on huolissaan eikä siksi kannata rokotepassia.


DrummerForTheOsmonds

Jos on sairastanut koronan, variantista riippumatta saat passin kunnes voit taas ottaa rokotteen. Niin kuin passin kanssa. Vain negatiiviset testitulokset eliminoitaisiin käyvistä todistuksista. Ja nämä jotka ovat saaneet oireita? Se määrä ihmisiä kenelle rokote voisi aiheuttaa vakavia terveydellisiä ongelmia on ERITTÄIN pieni. Ja saanen huomauttaa että jos oikeasti kuuluu tuohon erittäin pieneen ryhmään, ja et voi terveydellisistä syistä ottaa rokotetta, voit joko: A) Saada toisen rokotteen jossa ei ole niitä ainesosia jotka ovat sinulle haitallisia B) Saada lääkäriltä merkinnän että et oikeasti pysty ottamaan rokotetta terveydellisistä syistä, ja silloin saat passin käyttöösi. Saanen taas huomauttaa että pieni ryhmä on, ja useimmissa tilanteissa niin rokote ei ole läheskään yhtä haitallinen kuin itse tauti. Ja tämä taas pätee juuri tuohon erittäin pieneen väestönosaan(eikä kaikkiin Suomen 1,2 miljoonaan rokottamattomaan). Toisin sanoen jossain vaiheessa melkein kaikki voivat ottaa rokotteen, ja näin ollen saada rokotepassin. Ja pääseväthän rokottamattomatkin kauppaan, apteekkiin etc.


hombremagico

Taidat tässä nyt sekoittaa keskenään koronapassin ja rokotepassin. Jälkimmäinen on yleensä tarkoittanut mallia jossa passin saa VAIN rokotteella. Sairastettu korona tai testaus ei enää käy. Tietysti itse voit ehdottaa toisenlaista mallia, mutta se ei muuta miksikään sitä millaisena rokotepassia on ajettu. Nimensä mukaisesti sen saa vain ja ainoastaan täydellä rokotesarjalla. Yksi syy tähän on ihan käytännöllinen: valtavan moni on saanut omikronin ilman, että olisivat päässeet viralliseen PCR-testiin. Rokotteesta saadut oireet eivät toki yleensä ole vakavia, mutta se on asia jonka jokaisen tulisi voida arvioida ihan itse. Sama pätee mihin tahansa muuhunkin. Monet lääkkeetkin aiheuttavat sivuvaikutuksia, eikä niitä saaneita lohduta se jos sivuvaikutusten vakuutellaan olevan hyvin harvinaisia. Keskeisintä on kuitenkin ihmisen oikeus päättää itse. Jos joku päättää olla ottamatta jotain lääkettä sivuvaikutusten vuoksi se ei kuitenkaan vaikuta siihen mihin hän yhteiskunnassa pääsee. Myöskään raja terveydellisen/lääketieteellisen syyn (olla ottamatta rokotetta) ja muun syyn välillä ei ole jyrkkä. Siksi tuollaisten todistusten saaminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Esimerkiksi MS-tautia sairastava ei välttämättä halua riskeerata terveyttään ja ottaa rokotetta vaikka lääkäri sitä hänelle suosittelisikin. Lääkäri kun ei ota mitään vastuuta seurauksista (rokotteen ottaminenhan on vapaaehtoista). Mitään virallista lääketieteellistä syytä tämä henkilö ei kuitenkaan saa rokottamattomuudelleen, vaikka sen taustalla on ihan oikeasti todettu sairaus. Tällaisia vastaavia esimerkkejä on muitakin. Helppohan muiden on selitellä, että te olette poikkeus mutta käytännössä järjestelmä ei toimi niin että nämä ihmiset saisivat passin kaikesta huolimatta. Tuo lohduttelu pääseväthän rokottamattomat kauppaan, apteekkiin jne. on aika vähättelevää. Esimerkiksi Jyväskylässä passiton ei pääse enää kaupungin liikuntatoimen tiloihin kuten kuntosalille tai uimahalliin. Jos lapsen vanhemmat ovat passittomia voi lapsen uintiharrastus loppua kun vanhempia ei päästetä uimahalliin. Jyväskylässä tätä passivaatimusta perusteltiin "turvallisuuden tunteen" luomisella. Ei tarvitse olla rokottamaton huomatakseen tuossa pahoja perusoikeudellisia ongelmia. Itsekin olen rokotettu, mutta en silti pidä tällaista kehitystä millään tavalla hyvänä. Eikä enää pidä myöskään THL.


DrummerForTheOsmonds

Nyt en tiiä mitä sä olet lukenut, mutta koronan sairastaminen kävisi tehosterokotteesta. VAIN ensimmäinen rokote olisi se jota ei voi korvata sairastetulla koronalla. Tuo Ms tauti terveysriski juttu on myös valheellista informaatiota. Rokotetta suositellaan ERITYISEN paljon tautia sairastaville, koska he kuuluvat riskiryhmään. Eli tartunnan saaminen on jälleen kerran paljon pahempia vaihtoehto, ja rokote se turvallinen. Tämä taas on vanhempien itsekkyyden aiheuttama, hyvinkin ikävä, ongelma. Tämän voisi korjata sillä että lapsi pääsisi kimppakyydeillä/rokotettujen sukulaisten tai ystävien kanssa uimaan. Jos kerran on niin helvetin vaikeaa taas itsekkäille porukoille.


jokkemummo

Ootko botti vai paljon sulle maksetaan?


DrummerForTheOsmonds

Judging by your comment history ja että käyttäjäsi on aika uusi, voisi kysyä samaa sulta:) Kerro jos palkka on hyvä


hombremagico

Haluaisin linkkiä missä kerrotaan rokotepassin olevan kuvailemasi kaltainen. Oma käsitykseni kun taas on, että rokotepassissa hyväksytään nimensä mukaisesti vain rokotus. Rokotepassin yksi idea on se, että sitä voitaisiin käyttää kuukausia eteenpäin ilman, että se tulisi yhteiskunnalle kalliiksi ylläpitää. Ja kalliiksihan se tulee jos joudutaan pitämään yllä testauskapasiteettia niitä varten jotka haluavat merkinnän sairastetusta taudista. Tähän liittyy paikoin myös amerikassa yleinen ajatus siitä, että vain rokotus antaa "tasalaatuisen" suojan. Osa lääkäreistä Suomessakin kannattaa rokotuspassia siksi, ettei sairastamisen tuomaa immuniteettia pidetä luotettavana. Syynä voi olla tietysti myös se, ettei luoteta testaukseen, mutta usein kyse on siitä että vain rokote nähdään "aitona" suojana sairautta vastaan. Syy voi tietysti myös samalla olla logistinen: on paljon helpompaa kerätä tietoa siitä keillä on rokotus kuin siitä kenellä on ollut sairastettu tauti. Omat tietoni asiasta MS-tautiin liittyen on sitä sairastavalta. Itse en kyllä jaksa uskoa, että sitä sairastavat levittävät valheellista informaatiota etenkin kun kyse on heidän omista kokemuksistaan. Ohitit myös pointtini jonka olennaisin osa koskee vastuuta: kun rokote on vapaaehtoinen vastuun kantaa aina yksilö itse. Tässä mielessä pakkorokotus olisi paljon parempi vaihtoehto, sillä silloin vastuun kantaa valtio. Ymmärrän hyvin jos MS-taudin sairastanut ei halua ottaa vaikkapa toista rokotusta siksi, että sai ensimmäisestä vahvoja oireita. Mielestäni ei ole mitään valheellista informaatiota kertoa tuosta kokemuksesta muille.


DrummerForTheOsmonds

Pidän suunniteltua rokotepassia samanlaisena kuin EU:n sisällä olevat rokotepassit, kuten esim Ranskan rokotepassi. 4 kuukautta sen voimaanastumisesta niin pakko näyttää todiste pelkästä rokotteesta. Tämä 4 kuukautta varmistaa sen, että ne jotka nyt/lähiaikoina sairastavat koronan voivat parannuttuaan saada passin ennen kuin voivat taas ottaa rokotteen. Ei ole tullut muunlaista infoa hallitukselta/THL:ä, joten sanoisin että olisi hyvä mennä Ranskan luoman kuvan mukaan. Lisäksi, ekan rokotteen on voinut ottaa kaikki jo kauan. Eli jos vielä toi 4 kuukautta ei riitä niin oma vika. Hesarissa mainittiin että todennäköisesti olisi niin että sairastettu korona riittäisi. Siinä linkki: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008544796.html Ja sitten tuo MS tauti. Tossa linkit: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/koronavirusrokotteet-eli-covid-19-rokotteet-ohjeita-ammattilaisille/ketka-kuuluvat-vakavan-covid-19-taudin-riskiryhmiin-#Aivohalvaus https://www.nationalmssociety.org/coronavirus-covid-19-information/multiple-sclerosis-and-coronavirus/covid-19-vaccine-guidance En sano, että tuttusi valehtelevat että heillä oli jonkinlaisia oireita. Sanon vain, että heitä suositellaan vahvasti ottamaan rokote. Ja mitä yksilöargumenttiin tulee, niin kauan kun yksilön teko vaikuttaa yhteiskuntaan vakavasti, niin pitää tehdä jotain. Ja olisin 100% rokotepakon puolella passin sijasta. Tärkeintä että porukka ottaa rokotteen, ja misinformaatiota torjutaan.


RiskoOfRuin

Mitä jos sairastuu uusiks sen 4kk aikana eikä vieläkään pääse ottaa rokotetta?


DrummerForTheOsmonds

Ne jotka on nyt sairaita tai sairastuu ekan kuukauden aikana voi hakea rokotteen 4 kuukauden ajanjakson alussa/lopulla. Eli joko otat rokotteen nyt, tai sairastat ekana kuukautena. Anteeksi jos kirjoitin epäselvästi viime kommentissa.


RiskoOfRuin

Et nyt tajunnu. Mitä jos sairastut sellasena aikana ettei sulle vaan anneta rokotetta? Ootko vaan kusessa useemman kuukauden ja toivot ettet sairastu vielä kerran? Omikron on ollu täällä pari kuukautta ja löytyy jo useempi tapaus jotka kahesti sen jo saanu.


cu1000ml

Kyse on käsittääkseni siitä, että voidaanko laittaa mielivaltaisia ehtoja passikohteisiin pääsemiselle. Tämän hetken rokotepassin logiikalla ravintolan ovella voitaisiin yhtä hyvin esim. vaatia todistus kaikista muistakin rokotteista. Niillä on yhtä paljon tekemistä ravintolassa käymisen ja ihmisten kohtaamisen kanssa kuin koronarokotteella. Siis toki julkisen vallan kannattaa kannustaa ottamaan rokotteet, kun ne säästävät vakavalta taudilta ja sairaaloiden kuormittumiselta. Keinot vaan pitäisi mahtua oikeustajuun.


manodepios

Se on kyllä erikoista että Suomessa se on ollut niin vaikea ottaa käyttöön. Olen Tanskassa käyttänyt sitä toukokuusta lähtien (paitsi syksyllä pari kuukautta kun luultiin että korona on ohi). Kävin myös Hollanissa ja Italiassa jossa vain samaa appia näyttämällä pääsi ravintoloihin yms. Se on vähän kuin nuorena kysyttiin oletko yli 18 vuotta. Ei mikään vaikea juttu. Se antanut jotenkin turvallisuuden tunteen.


[deleted]

[удалено]


Samberi

> Voi hyvä luoja kun ne rokotteet eivät estä sinua saamasta tartuntaa. Kyllä, ihan hetkellisesti rokotteen ottamisesta hieman mutta tämän jälkeen suoja laskee nopeastikin. Tartuntoja vähentää useamman kuukauden ja vakavia sairastumisia vielä pidempää. ​ > peruslakivaliokunta ja moni muu taho vastustaa passeja. Perustuslakivaliokunta ei vastusta passeja. Hyväksyivät koronapassin viime syksynä mutta rokotepassia ei ole vielä edes käsitelty. Suomessa on ollut ennekin rokotepakko ainakin isorokkoa ja tuberkuloosia vastaan.


Denadias

Erotus rokottamattoman ja rokotetun välillä pfizerin testeissä oli alle prosentin, niitten verrannais luku se 95% huippu. Ja sekin alle prosentin ero kavenee ajan myötä. Siihen päälle että nykyinen rokote on tehottomampi omikronia vastaan kuten pfizerin toimari sanoi. Eli rokote ei todellakaan vähennä tartuntojen määrää lähellekään siinä määrin että sitä voisi pitää syynä sen ottamiseen. Rokotteen tarkoitus on tasan ja ainostaan vakavan tauti muodon estäminen.


Samberi

Linkillä uskon ja uskon vahvasti että kysymyksessä on kahden annoksen tulos. >Vaccine effectiveness (VE) against symptomatic disease continues to be lower for Omicron than for Delta with waning by 10 weeks after dose 3, confirming findings published last week. > >Symptomatic cases were then linked to hospitalisation data. After 3 doses of vaccine, the risk of hospitalisation for a symptomatic case identified with Omicron through community testing was estimated to be reduced by 68% (42 to 82%) when compared to similar individuals with Omicron who were not vaccinated (after adjusting for age, gender, previous positive test, region, ethnicity, clinically extremely vulnerable status, risk group status and period). Combined with the protection against becoming a symptomatic case, this gives a vaccine effectiveness against hospitalisation of 88% (78 to 93%) for Omicron after 3 doses of vaccine. Although waning is seen in the effectiveness against symptomatic disease, there is insufficient data to assess the duration of protection against hospitalisation, which is expected to last longer. [Linkki](https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1045619/Technical-Briefing-31-Dec-2021-Omicron_severity_update.pdf) Vaikka tartunnat vähentyisivät 30% ja yksi 10% saataisiin pois lievemmillä oireilla niin tilanne sairaaloissa olisi ollut aivan toinen.


TTebaT

Edelleen sama sun kanssas. "Tunteet" eivät voi olla passin kaltaiselle toimenpiteelle perustana kuten Jyväskylässä. Ja onko Korona yhtä vaarallinen kuin isorokko tai tuberkuloosi? Nyt ihan oikeasti, kaikki taudit tappavat ja voivat olla vakavia, mutta nyt menee jo paniikki yli. Alle 2000 ihmistä on kuollut tautiin kohta kahdessa vuodessa, melkein saman verran kuin itsemurhiin. Emme voi loputtomiin pitää rajoituksia, edes rokottamattomille vaikka kuinka haluaisit ja toivoisit. Ja miten edes noihin kuolintilastoihin voi luottaa, kun Tervahauta kertoi että 30 päivän päästä positiivisen testin saaneista kuolleet ovat merkattu koronakuolemiksi... vaikka siis itse koronaan ei olisi kuollutkaan... Että tällaista.


Samberi

Isorokko riehui melkein 2000 vuotta niin ei voi millää mittarilla olla yhteiskunnalle uhka. Sivilisaatiot kukoisti isorokon aikaan. Tuberkuloosi tarttui huonosti, vaikka olisi samassa taloudessa niin vain 30% sai tartunnan ja oli iäkkäiden tauti. Vaikka sai tartunnan niin oli 10% mahdollisuus sairastua. Sairastuneistakin selvisi 85%. Alle 2000 kuollutta mutta mikä olisi tilanne ilman rajoituksia. Turvavyötä ei kannata käyttää taajamissa koska eihän niissä kolareissa kenellekkään käy mitään. Ylikuolleisuus Euroopassa on aika kova.


Jaamies97

Turvavyön voi ottaa pois kun pääsee määränpäähän


Samberi

Näppärä vastuksesi ei poista sitä totuutta että on helppoa vedota lukuihin mitkä johtuvat sääntöjen/rajoituksien seurauksista mutta tyhmää yrittää osoittaa että rajoitukset ja säännöt ovat turhia juuri näihin lukuihin vedoten.


DrummerForTheOsmonds

Samaa huomasin itsekin Espanjassa ja Italiassa käydessäni. Ei näyttänyt vaivaavan ketään. Ja onhan meillä ajokorttikin että saadaan ajaa. Ja kuten mainitsit niin nuo payffit.


PainToTheWorld

Ajokortti on todistus siitä että on saanut koulutuksen ajaa tietyn luokan kulkuneuvoa. Se on aina ollut ja on edelleen aivan eri asia kuin mistä koronapassissa on kyse. Tuo "onpa se helppo käyttää" ei ole mikään oikeutus passin olemassaololle myöskään.


Samberi

>Ajokortti on todistus siitä että on saanut koulutuksen ajaa tietyn luokan kulkuneuvoa Miksi näin ? Yksinkertaisesti että liikenteessä olisi kaikkien turvallista kulkea. Ei alunperin ollut mitään ajokortteja vaan tulivat pakon edessä että kaikki tietäisivät säännöt ja olisi turvallista liikkua.


RiskoOfRuin

Mitä se sun persettä kutittaa et joku liikkuu ilman rokotusta? Sä oot suojattu ja ihan yhtälailla altistut taudille rokotettujen keskuudessa.


jaaval

>ja ihan yhtälailla altistut taudille rokotettujen keskuudessa. Tämä ei pidä paikkaansa. Oleellinen asia siinä tartuttavuudessa, joka sen altistumisen aiheuttaa, on kuinka paljon virusta syntyy limakalvoille, mistä se sitten leviää ilmaan. Rokotus merkittävästi lyhentää sitä aikaa jolloin viirusta esiintyy, mistä syystä rokotetut tyypillisesti eivät saa merkittäviä oireita ja luonnollisesti myös riski saada tartunta rokotetulta on merkittävästi pienempi.


RiskoOfRuin

Joo mut rokottamattomia on sen verran vähemmän et se ero ei oo mitenkää merkittävä lopulta. Etenkin näillä määrillä se on vaan ajan kysymys millon altistut ja sillon ole mitään väliä keneltä se tuli.


jaaval

Tuo on eri kysymys. Rokotettuja on enemmän joten on todennäköisempää saada tartunta rokotetulta. Mutta se ei muuta sitä että on suurempi riski saada tartunta jos paikalla on rokottamattomia.


[deleted]

[удалено]


RiskoOfRuin

Minä olisin valmis eväämään koko hoidon julkisella puolella. Jos on heikko ja tyhmä niin kuolkoot pois.


Samberi

Ajatuksena päin vittua että koska minä en voi sairastua vakavasti niin en ota rokotetta. Riskiryhmäläisille tauti kuitenkin voi olla hengevaarallinen. Rokotteet rajoittavat tartuntoja useamman kuukauden ja heikentävät oireita vielä pidempää millä on sama vaikutus. Toivottavasti kaikki ajattelevat samalla tavalla vaikka luonnosta. Mitä se sun persettä kutittaa jos roskaan ja paskaan luontoa kun ei me liikuta samassa metsässä. Mitä helvettiä se sulle kuuluu paljonko kukakin laskee päästöjä, oletko täällä sadan vuoden päästä ihmettelemässä tilannetta ?


RiskoOfRuin

Jaha toinen joka missaa koko viestin sisällön. Tarviitko netissäkin sen turvallisuuden tunteen ettei hysteria ota valtaa?


Samberi

>Mitä se sun persettä kutittaa et joku liikkuu ilman rokotusta? Sä oot suojattu ja ihan yhtälailla altistut taudille rokotettujen keskuudessa. Tähän vastasin. Olen suojattu, ei varsinaisesti syytä. Seuraavina kuukausina en todennäköisesti saa koronaa ja täten en voi tartuttaa sitä kaupassa kehenkään kenelle siitä olisi isompia ongelmia. Ja jos saankin niin oireet lievemmät, levitän tautia mutta ei räkä ihan joka paikaan lennä.


PainToTheWorld

Aivan. Koronarokote ei valitettavasti tee sinusta turvallista yksilöä muille eikä koronapassilla olla onnistuttu luomaan aitoa turvallisuutta vielä missään. Turvallisuusen tunne ei valitettavasti riitä jos halutaan edes esittää että olemme kehittynyt sivilisaatio


Samberi

Tässä haetaakin toimivaa yhteiskuntaa. Meillä on paljon ihmisiä ketkä ovat suurinpiirtein turvassa miltään vakavalta mutta meillä on myös paljon ihmisiä kenelle korona on vaarallisempi ja täten kuormittavat terveydenhuoltoa. Ei rokotukset ole 100% varmoja mutta vähentävät niin tartuntoja kuin vakavia taudin muotoja. Ei poista mutta vähentävät. Onko oikein että ne ketkä ovat turvassa ovat sitä mieltä että emme ota rokotetta vaikka siitä on vaaraa toisille.


PainToTheWorld

Mikä antaa olettaa että koronapassi lisäisi yhteiskunnan toiminnan tehokkuutta ollenkaan? Oikean maailman kokemukset eivät ainakaan ja mielestäni ne ovat tärkeämpiä kuin hypoteettiset mallit. Toiseksi ihan lukujenkin valossa meillä on ~50 ihmistä teholla ennätystartuntojen aikana. Tuosta porukasta rokottamattomilla on suhteellinen yliedustus mutta puhutaan parista kymmenestä henkilöstä. Noin pienestä otannasta pelkän rokotestatuksen ottaminen on aika iso yksinkertaistus ja voisimme varmasti kategorisoida ne moneen muuhunkin tunnettuun koronan riskiryhmään. Nyt tuon parin kymmenen ihmisen takia kaikki toiminta ajettaisiin koronapassin taakse minkä valvominen vie jatkuvasti paljon resursseja yrityksiltä yms. En oikein osta tuota että yhteiskunta toimisi noin paremmin, verrattuna tilanteeseen ilman passia. Emme esimerkiksi kiellä yli 70-vuotiaiden liikkumista julkisilla paikoilla vaikka he todennäköisemmin kuormittavat terveydenhuoltoa kuin nuoret koronarokotteista riippumatta. Eikä meidän myöskään pitäisi mutta samaa aikaa satunnaisten toimenpiteiden ja passien kohdistaminen satunnaisiin yhteiskunnan toimintoihin ei ole perusteltavissa jollain maksimaalisella toiminnan tehokkuudella


Samberi

>Toiseksi ihan lukujenkin valossa meillä on \~50 ihmistä teholla ennätystartuntojen aikana. Tuosta porukasta rokottamattomilla on suhteellinen yliedustus mutta puhutaan parista kymmenestä henkilöstä. Mikä olisi ollut tilanne ilman rokotuksia ja rajoituksia. >Noin pienestä otannasta pelkän rokotestatuksen ottaminen on aika iso yksinkertaistus ja voisimme varmasti kategorisoida ne moneen muuhunkin tunnettuun koronan riskiryhmään Joka maassa sama tilanne niin silloin otanta ei ole pieni. >Nyt tuon parin kymmenen ihmisen takia kaikki toiminta ajettaisiin koronapassin taakse minkä valvominen vie jatkuvasti paljon resursseja yrityksiltä yms Ajatuksesi on siis että ne ketkä ovat *vain* sairaalassa ovat siellä lähinnä viettämässä pientä irtiottoa arjesta. Lasketaan vain teholla olevien määrä koska heillä olisi ollut riski menehtyä, se että selviää ilman tehohoitoa tarkoittaa että ei ollut oikeasti vakava paikka. ​ >Emme esimerkiksi kiellä yli 70-vuotiaiden liikkumista julkisilla paikoilla vaikka he todennäköisemmin kuormittavat terveydenhuoltoa kuin nuoret koronarokotteista riippumatta. Emme koska tämä on **yhteis**kunta. Ideana on että tämä on kaikille vapaa ja turvallinen.


PainToTheWorld

Kun verrataan maita kuten Ruotsia, Tanskaa, Brittejä jotka olivat syksyn päöosin ilman rajoituksia ja verrataan tilannettaa omikronin kanssa sitten maihin kuten Suomeen tai vaikka Itävaltaan ja Hollantiin joilla oli deltan vuoksi merkittäviä sulkuja, niin väittäisin että jos olisimme lokakuusta joulukuuhun olleet ilman rajoituksia, olisimme samassa tilanteessa kuin missä olemme nyt. Näyttöä siitä että näillä Suomen kaltaisilla rajoituksilla, missä suljetaan satunnainen osa yhteiskunnan toiminnoista, taltutettaisiin tehokkaasti tautia ei ole. Se miten edelleen ajatellaan että rajoitukset ovat ainoa syy tartuntojen laskuun on isoimpia virheitä mitä tässä pandemiassa ollaan tehty. Vuosisatojen ajalta on tietoa miten tämän kaltaiset virukset aaltoilevat ja tulevat kausissa. Nyt mitä tehdään on laitetaan kolmen viikon sulku koska laskennallisesti sen pitäisi riittää tartuntojen vähentämiseen. Yleensä mitään ei sinä aikana tapahdu ja sulkuja jatketaan muutaman kerran kunnes tartunnat jossain vaiheessa laskevat. Sitten pari ministeriä ja hussi-lassea panevat kaiken oman toimintansa seuraukseksi ja osa kansasta taputtaa haltioissaan.


DrummerForTheOsmonds

On se kyllä kun vertaa siihen että porukka valittaa passin olevan joku ihmisoikeusrikos. Ei ole mitään vääryyttä siinä, että pyytää todistusta taudista pandemian aikana.


PainToTheWorld

Kyllä kyse on aivan eri asiasta ja tässä tilanteessa rokotestatuksellasi ei ole mitään merkitystä sen suhteen kuinka potentiaalisesti levität koronaa. Siksi todistuksen kysyminen ei perustu ainakaan mihinkään tieteeseen. Ihmisillä on perusoikeuksia ja oikeuksia. Perusoikeuksia ovat esimerkiksi elinkeinonvapaus, liikkumisen vapaus jne. Oikeuksia on osallistua jonkun lajin arvokisoihin jos omaa lisenssin ja tarvittavat meriitit tai esimerkiksi kuorma-auton kuljettamisen siihen soveltuvalla koulutuksella. Näiden asioiden rajoittaminen on hyvin eri asia.


KapteeniKoukku

Onko sen käyttöönotosta merkittävää hyötyä? Mitään rajoitustoimia ei tule käyttää, jos ne eivät ole välttämättömiä ja tehokkaita.


Samberi

>Mitään rajoitustoimia ei tule käyttää, jos ne eivät ole välttämättömiä ja tehokkaita. Onko alkoholin ulosmyynnin kielto kello 21-09 välttämätöntä ja tehokasta ? Onko merkittävää hyötyä ? Ei, pientä osaa kansasta "suojellaan" rajoituksilla mitkä koskevat kaikkia.


roensyroelli

Yritätkö nyt perustella toimimattomia rajoituksia sillä, että on olemassa muitakin toimimattomia rajoituksia?


Samberi

En. Öyhöttäjät pitää tilannetta jotenkin poikkeuksellisena. Aivan samalla tavalla yhteiskunnassa toimitaan muissakin asioissa. Rokotepakko on ollut Suomessa ennenkin ja kieltoja/rajoituksia on vaikka ne eivät ole välttämättömiä saatikka tehokkaita.


roensyroelli

Siinä olet ihan oikeassa, että tässä ei sinänsä ole mitään poikkeuksellista, sillä Suomi on ja on aina ollut turhien ja typerien kieltojen ja rajoitusten luvattu maa. Toimimattomien rajoitusten olemassaolo ei kuitenkaan ole mikään peruste sille, että niitä tulisi olla lisää.


Samberi

Ei tietenkään, en vaa näe älämöloä muista turhista rajoituksista. Mutta rokote asioissa osasta kansaa tullut yhtäkkiä tietoisa faktan tarkistajia. Se mistä ne faktat poimii on eri asia kuten se että mistä tämä tieto loppujen lopuksi kumpuaa.


RiskoOfRuin

Et sit huonompaa esimerkkiä keksiny ottaa tukemaan kantaas? Tolle löytyy varmaan enemmän vastustusta ku rokotepassille.


Samberi

Varmasti voisin ajan kanssa keksiä. Barrikaadeille vaan. Ne ketkä tosta "kärsii" verratuna niihin ketä tolla suojellaan on enemmän päin vittua kun rokotepassi. Mutta eipä näy isommin katukuvassa. Freedom ja perusoikeudet kunniaan ja minulla pitää olla oikeus ostaa alkoholia silloin kun haluan. Onko muuten alkoholipolitiikka muuten toiminut.


DrummerForTheOsmonds

Sairaanhoidon kuormitus. Tiettyjen alojen tarve rokotetulle henkilöstölle. Ja ylipäätään se, että voidaan rokotteiden avulla varmistaa että vakavempia oireita ei tule suuremmalle osalle väestöstä. Tämä on kallista yhteiskunnalle. Lisäksi on myös tulevaisuutta ajatellen hyvä. Jos nyt moni kieltäytyy rokotteesta, niin mitä jos tästä syntyy mutaatio/variantti, joka ei olekaan lievä?


PainToTheWorld

>Lisäksi on myös tulevaisuutta ajatellen hyvä. Jos nyt moni kieltäytyy rokotteesta, niin mitä jos tästä syntyy mutaatio/variantti, joka ei olekaan lievä? Käytännön toimien perusteleminen tulevaisuuden hypoteettisilla virusvarianteilla on kyllä hulluinta mitä voi tehdä. Samalla voi perustella koko ihmiskunnan vaivuttamisen keinotekoiseen koomaan tästä ikuisuuteen että vältytään mahdollisilta mutaatioilta. Korona ei ole ensimmäinen ihmiskuntaa kiertävä hengitystieinfektio niin kyllä tässä voidaan suht luotettavasti arvioida mitä tulevaisuudessa tapahtuu ja konsensus on se että korona jää kiertämään kausittaisena viruksena muiden rinnalle. Jonain vuonna voi tulla ärhäkämpi variantti mutta joka kierroksella väestössä on enemmän immuniteettia virusta vastaan ja se vakavasti sairastuvien joukko kutistuu.


DrummerForTheOsmonds

Aattele ku oltais poliosta aateltu noin. Olisi synkkää. Ja katos, ei ois eka kerta monien maiden historiassa ku olis rokotepakko, ei silloinkaan kenenkään oikeudet tuhoutunut tai Nazit tehnyt paluuta: https://www.bbc.com/future/article/20211029-why-mandatory-vaccination-is-nothing-new


Kustu05

Koita nyt antaa niitä perusteluita miksi rokotepassi olisi hyvä keino yhtään mihinkään. THL, muut asiantuntijat ja tilastot kertoo sen että koronapassi ei ole auttanut, mutta sinä ilmeisesti tiedät paremmin? Ja voit ihan suosiolla jättää "mutku polio" -argumentit sikseen, se oli aivan eri luokan tauti joka tavalla ja eri luokan rokotteella. Pakkorokotus koronaa vastaan olisi yhtä tyhmä kuin pakkorokotus influenssaa vastaan.


PainToTheWorld

Hienost muutit argumenttisi kesken kun vanha ei kantanut. Et ole edelleenkään kertonut yhtään hyvää syytä sille passille. Asiantuntijatkin vihdoinkin myöntävät sen olevan susi. Väittely olisi myös hedelmällisempää jos keskittyisit niihin argumentteihin mitä sinulle esitetään sen sijaan että keksit nazipolio-olkunukkeja joille pärjäät argumentillasi. Ei myöskään pitäisi olla vaikeaa hahmottaa ero rokotteiden vastustamisella ja rokotepassien vastustamisella. En ole muistaakseni poliorokotetodistusta hirveästi ravintoloiden ovella joutunut näyttämään vaikka poliorokote pelastaakin paljon lapsia globaalisti. Koronarokotteiden teho tartunnan estämisessä on nyt omikron-aikana jo suoraan sanottuna surkea, niin en näe mitä hyötyä passista olisi tai mitä hyötyä siitä oli syksylläkään.


DrummerForTheOsmonds

Sun rokotukset tsiigataan moniin maihin matkustaessa. Poliotrokotetta et nykypäivänä näytä koska se eliminoitiin. Kuten pitäisi käydä koronalle. Niin, mutta estävät kyllä vakavemmat oireet. Mikä on hyvä asia, mutta passi auttaa turvaa että rokottamattomat ottaa rokotteen eikä itse saa vakavaa versiota taudista, ettei uusia mutaatioita tule, ja ettei sairaanhoito kuormitu. Toivotaan että saadaan se passi, niin päästään järjen tielle:)


PainToTheWorld

Koronaa ei tulla ikinä eliminoimaan eli jos se on premissi ajatuksillesi niin väittely on aika vaikeaa. Isorokko on ainoa tartuntatauti joka ollaan onnistuttu eliminoimaan ja se on ominaisuuksiltaan hyvin erilainen kuin korona. Rokotteen kehittämisestä kesti n. 200v ennen kuin tauti oltiin eliminoitu. Poliota ei myöskään olla täysin eliminoitu ja siinäkin tapausmäärät ovat pari vuotta olleet pienessä kasvussa. Jonkunlainen perusta koronapassille olisi olemassa jos rokote estäisi tehokkaasti tartuntoja ja tilanne olisi oikeasti se että rokotetut eivät levittäisi koronaa. Silloin toki rokotetun kannalta olisi se ja sama mikä toisen henkilön rokotestatus on.


[deleted]

Teillä teineillä ei kyllä tunnu olevan mitään taistelutahtoa jäljellä, tiktok trendien perässä vaan lammastelette.


DrummerForTheOsmonds

Teineillä --> Olen 26, mutta kiitos. Taistelutahtoa --> Öyhöyh veteraanit ei ois tätä ja tota, öyh öyh nuoret pullamössöt. Noin kuvittelen teikäläisen. TikTok + LAMMAS KUVAUS ei vittu sovit kyllä hyvin Facebook tutkijoiden kirjoon 😂😂


[deleted]

Mitä muuta Kuopioon kuuluu?


Samberi

[Canada's "Freedom Convoy": Is this Jan. 6 for the Great White North?](https://www.salon.com/2022/01/29/canadas-freedom-convoy-is-this-jan-6-for-the-great-north/) ​ >The irony to me in all this is the truckers actually had a kind of issue. But because the far right stole the issue, and the convoy has come to represent far-right extremism, there's no way those truckers or the trucking organizations can have an adult conversation with our government now. They've been totally fucked by this convoy. Mielestäni hyvä kirjoitus Kanadan tilanteesta.


Harriv

> a 40-mile long "Freedom Convoy" of 50,000 Canadian truckers Yksi rekkamies vie noin 1.3 metriä tilaa, ei taida olla jokainen omalla autolla liikenteessä.


Samberi

>"It’s 70 km (43.5 miles) long,” says Freedom Convoy 2022 spokesperson Benjamin Dichter to the Toronto Sun. “I have seen footage from an airplane. It’s impressive." [local12](https://local12.com/news/nation-world/anti-vaccine-mandate-freedom-convoy-said-to-be-largest-ever-coronavirus-covid-canada-united-states-truck-mask-vaccinated-border-gofundme) > >A press release that listed Dichter as a contact was posted on Jan. 26 in the Facebook group Freedom Convoy 2022. It said that "although our initial convoy (is) estimated to be 1,600 trucks, that number significantly increased to 36,000 trucks in just a few days. It is now estimated that the number of heavy trucks heading to Ottawa is closer to 50,000."[politifact](https://www.politifact.com/factchecks/2022/jan/28/viral-image/looking-how-many-trucks-are-participating-freedom-/) Lausunnot on [B.J. Dichterin](https://sleekgist.com/who-is-bj-dichter-aka-benjamin-dichter-fraud-and-racist-allegations-tg-time/) antamia, yksi Freedom Convoyn perustajista. Dichter ja [Maverick puolueen](https://en.wikipedia.org/wiki/Maverick_Party) Tamara Linch perustivat [GoFundin kulkueelle](https://www.antihate.ca/the_freedom_convoy_is_nothing_but_a_vehicle_for_the_far_right).


Ivan_The_Cock

Tää propaganda alkaa olemaan jo aika säälittävää. Täs on teille pieni maistiainen näistä äärioikeistolaisista ekstermisteistä: https://www.reddit.com/r/CoronavirusCirclejerk/comments/sfutt9/look_at_all_these_white_nationalists/


Samberi

Artikkelissa nimenomaan mainittiin että **kaikki** ovat äärioikestolaisia ? Video clippi pyyhkii kaiken pois ? Tässä koko totuus siis. Aika säälittävää että 30 sekuntia videota on parempi todiste kuin artikkeli (siinä kyllä joutuu tekemään sellaista uutta asiaa kuin lukeminen). Olikohan juuri nämä samat kaverit pick-uppien kanssa hurraamassa ? [https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/140D5/production/\_123033128\_gettyimages-1238025492.jpg](https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/140D5/production/_123033128_gettyimages-1238025492.jpg) [https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/17A89/production/\_123050969\_gettyimages-1238046833.jpg](https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cpsprodpb/17A89/production/_123050969_gettyimages-1238046833.jpg) [https://www.100milefreepress.net/wp-content/uploads/2022/01/27989734\_web1\_220203-OMH-Protest-Standalone\_3.jpg](https://www.100milefreepress.net/wp-content/uploads/2022/01/27989734_web1_220203-OMH-Protest-Standalone_3.jpg) Nämä videon kaverit varmaan prostoivat kanssa mutta kuka on kaiken takana.


Far-Sport-6581

Suosittelen poistamaan kommentin :D nyt paistaa propaganda huolella läpi susta. Kanadan lipun heiluttaminen ja vapauden vaatiminen ei leimaa ketään "ääri-oikeistoon" oikeastaan tämä asia yhdistää kansaa.


Samberi

Lol, kiitos turhasta neuvosta. Jos idea ei artikkelista tullut ilmi ja käyttää propagandan esimekkinä yhtä videoo niin voi miettiä että onko lukenut koko artikkelia ja mitä video todistaa.


rixonalli

Ovatko nämä äärioikeistolaiset samassa huoneessa kanssasi?


Samberi

Puolet sun kommenteista menee ohi, anteeksi että en ole tarpeeksi viisas ymmärtämään ajatuksiasi.


[deleted]

[удалено]


Samberi

On aivan samanlaista menoa kuin linkkaamassasi videossa. Olet oikeassa. Näkemyksesi että tavalliset kansalaiset ja 50000 rekkaa ovat prostetoimassa kaikkia rajoituksia vastaan on oikea. Ei ole mitään mikä voisi muuttaa sitä koska kaikki muu propagandaa. Olet näin lukenut netistä ja silloin se on totta. Bongorumpuja soittavia tanssivia kansalaisia, aivan kuten täysin neutraalista CoronavirusCirclejerkistä löytmälläsi videolla. Se että joku (varmasti puolueellinen ja propagandaa levittävä) toimittaja on tehnyt artikkeli aiheesta ei meinaa mitään. Artikkelissa on linkitetty mm. GoFundin perustajien taustat (oikealle ja vahvasti) mutta ihan sattumaa. Propagandaa. Kannattaa (tuskin vaivaudut) katsomaan kuvia tammikuun 6. mellakoista. Kaikki siellä kulkivat natsiliput heiluen pilottitakeissaan. Bongorumpuja ei näkynyt.


Fluffiebunnie

Juu saa olla melkoisen naaivi jos uskoo että "oma puoli" (oli se sitten mitä tahansa nykypäivän jakaantuneessa yhteiskunnassa) ei yrittäisi levittää disinformaatiota ja valheellisia näkökulmia vastustajistaan.


Samberi

Katoppa artikkeli ja vastaa kenen puolella on ?


Fluffiebunnie

Siis tässä tapauksessa redditissä/twitterissä kulkue yritetään liittää "fasisteihin" ja "natseihin" koska siellä oli yksi henkilö jolla oli natsilippu. Myös muuta täysin järjetöntä protestin mustamaalausta levitellään, esim joku laitto patsaalle kaualiinan ja protestikyltin, niin kuulemma tuhoavat patsaita. Oikeasti jos jotain negatiivista protestista pitäisi sanoa niin varmaan liikenteen tukkiminen ja jatkuva tööttääminen olisi esille nostettavia asioita. Tietenkin nämä ovat kaikki asioita jotka nyt redditissä itkevät olivat tukemassa kun oli BLM miekkareita. Tuo linkki tekee narria noista itkevistä redditoijista.


Samberi

>Siis tässä tapauksessa redditissä/twitterissä kulkue yritetään liittää "fasisteihin" ja "natseihin" koska siellä oli yksi henkilö jolla oli natsilippu Siis tässä tapauksessa laitoin linkin artikkeliin. Artikkelista laskin nolla kappaletta natsilippuja, yhden Quebecin lipun bongasin ainoasta kuvasta.


rixonalli

Täytyy kyllä nauraa taas kaivon myrkytykselle 'poisoning the well' Missähän vaiheessa ihmiset kyllästyy siihen että lehdistön mukaan jokainen narratiivia vastaan oleva liike on 'äärioikeistoa'


MilanotoMinsk

Tarvitseeko siihen kyllästyä? Helpompi on vain olla välittämättä termeistä, joilla sinua yritetään mustamaalata. Itse ainakin olen jo pitkään ollut ylpeästi äärioikeistoa, rasisti ja naisvihaaja. En siis ole tällaiseksi yhtäkkiä muuttunut, mutta vuosikymmenessä maailma on "mennyt eteenpäin" ja nyt olen vanhentuneilla mielipiteilläni osa ilmeisen vaarallista ääriliikettä.


hombremagico

[Keskisuomalaisen Kanadan rekkajonoa koskevasta uutisesta:](https://www.ksml.fi/uutissuomalainen/4460069) "Ryhmä on saanut tukea tunnetuilta rokotevastustajilta, kuten Elon Muskilta ja Joe Roganilta." [Tässä Time-lehden haastattelussa](https://youtu.be/PbVSZvC7UxY?t=548) Musk sanoo selkeästi pitävänsä rokotuksia hyvänä juttuna ja olevansa itsekin rokotettu, mutta ei kannata rokotuspakkoja. Riittääkö nykyään "rokotevastustajan" määritelmään se, ettei hyväksy pakkoja?


Samberi

Elon Muskiin otettava sen verran kantaa että herra [vähätteli koronaa alkuvaiheessa](https://twitter.com/elonmusk/status/1236029449042198528) ja ei suostunut sulkemaa Teslan tehdasta. Lisäksi laittoi twitteriin twiitin [Bill Gatesista jo rokotteista](https://www.businessinsider.com/elon-musk-bill-gates-anti-vaxx-cartoon-microsoft-zune-plan-2021-4?r=US&IR=T). Ei kannata myöskään unohtaa että pari päivää aikaisemmin [Tesla esitteli uudet Semit](https://electrek.co/2022/01/26/tesla-semi-fleet-electric-trucks-unveiled/) niin rahtareille on syytäkin esittää tukensa.


Jaamies97

"Yet, there’s no word on the status of production and customer deliveries" Siinä saattaa vähän kestää että yksikään olisi kunnolla tulossa liikenteeseen. Cybertruckin on koko ajan myöhästellyt.


Samberi

[Volume production of the Tesla Semi is expected to begin in 2023 at the new Tesla factory in Austin, Texas. A battery factory nearby will manufacture the 4680 cells for the battery packs that power the Semi.](https://cleantechnica.com/2021/12/14/pre-production-tesla-semi-tractors-emerge-from-gigafactory-1/) Eiköhän noita voi jo kesällä/syksyllä tilailla.


TMB-30

Eikös noita ole voinut jo -17 lähtien tilailla ja -19 piti olla markkinoilla? Nyt on taas vuosi pelivaraa ennen kun tarttee lykätä aikataulua.


Samberi

Näinhän se menee, Teslalla tökkii näiden uusien keksintöjensä kanssa.


Jaamies97

Jep, kuitenkin vaativat kuljettajan kun ratti on ja en näe että saisivat mistään lupia kuljettajattomaan


Samberi

Ei saakkaan ja näitä kuskeja tarvitaan, parempi olla kuskien puolella.


MilanotoMinsk

Keskisuomalainen on näissä kunnostautunut koko pandemian ajan. Jokaiseen uutiseen koetetaan löytää se mahdollisimman negatiivinen lähestymiskulma ja jokainen virallisen narratiivin vastainen mielipide on vastuuton, naurettava tai rokotevastainen. Roskalehti.


Samberi

Artikkelissa oli linkki missä oli avattu tilannetta. Jos ei lue juttua niin voi kyllä heittää omia arvioitaan jos haluaa nähdä asian toisin. [https://www.antihate.ca/the\_freedom\_convoy\_is\_nothing\_but\_a\_vehicle\_for\_the\_far\_right](https://www.antihate.ca/the_freedom_convoy_is_nothing_but_a_vehicle_for_the_far_right) >Tamara Lich and B.J. Dichter, **neither of whom are truck drivers, are currently listed as the organizers of the GoFundMe page**. Dichter was a late addition, only added this week. > >Both have interesting histories when it comes to political organizing. > >Lich, born in Saskatchewan, now hails from Medicine Hat, Alberta, where she served as an organizer for Yellow Vests Canada, a regional coordinator for the separatist Western Exit or “Wexit” movement in Alberta, and now as the secretary for the Maverick Party – another separatist movement and fringe political party. > >Dichter’s website shares The Quiggin Report, and Dichter himself shares similar Islamophobic sentiments in public. In 2019 he claimed that “Islamist entryism” is “rotting away at our society like syphilis.”


Atupis

Ja ihan "sattumalta" valittiin päivä https://en.wikipedia.org/wiki/Quebec\_City\_mosque\_shooting


PainToTheWorld

Pakko sanoa etten tiedä oletko tosissasi. Toivon että et


Samberi

No johan. Kyllähän sitä hakemalla saa [vaikka mitä yhteyksiä](https://en.wikipedia.org/wiki/January_29). Menivät sitten vielä vahingossa väärään kaupunkiin.


rixonalli

Nyt on jo ihan hyvää salaliittoa :D meinaatte siis että äärioikeisto on viimeisenä juonenaan ryhtyneet rekkakuskeiksi ja ajavat kanadan transportaatiota alas? On ne kyllä ketkuja


Samberi

Ilmeisesti et viitsi lukea vaan heittelet tänne kommentteja muiden kommenttien mukaan.


RiskoOfRuin

Taitaa tosin loppuu päivät kesken jos mitään ei samana päivämääränä sais olla tapahtunu. Ihan yhtä hyvin voi olla sattumaa ku tahallista.


Aggrajag

Meinaat että hakaristien ja Trump-lippujen kanssa oleva porukka olisi jotain muuta kuin äärioikeistoa?


Zhipx

Saako samalaisella päättelyllä johtaa että, BLM porukka oli anarkisti kommunisteja kun muutamalla oli mukana anarkisti ja kommunisti lippu?


Aggrajag

Varmasti BLM:n riveissä moni edustaa sitä porukkaa.


Jaamies97

Ja nytkö yksittäiset henkilöt edustavat suurempaa kokonaisuutta?


rixonalli

Meinaat siis että jokavuotinen helsingissä liikkuva natseja vastustava joukko jossa myös liehuu neuvostoliiton lippu ei kannata gulag järjestelmää ja miljoonien ukrainalaisten tappamista nälänhädällä? Hyvä, selitit juuri mitä kaivon myrkyttäminen on. Onko jokaisella rekkakuskilla siis hakaristilippu? Ja miten siis Trump liittyy äärioikeistoon, meinaatko että jokainen amerikkalainen joka häntä on viimevaaleissakin äänestänyt on radikaali äärioikeistolainen?


Fluffiebunnie

Ihan oikein kanadalle, sen verran epäinhimillisiä rajoituksia heillä. Jenkkien äärivasemmistolaisten "Jan 6." pakotus on kyllä aika väsyttävää. En tosin tiedä miten paljon tuo artikkeli tai tämä aihe liittyy koronaan.


Samberi

> En tosin tiedä miten paljon tuo artikkeli tai tämä aihe liittyy koronaan. Koronaa vastaan on kehittetty rokote jo melkein vuosi sitten. Artikkelista lukee että lähti liikkeelle kun rekkakuskit vastustivat pakollista koronarokotetta kun ajavat yksin rekkaa.


JohnEdwa

Saa sitä rekkaa ajaa ilman rokoitetta, eikä sitä tarvitse ottaa. Kyseessä on pakkokaranteenit rajan ylittäville rokottamattomille kuskeille kun palaavat takaisin kanadaan.


Samberi

Eli käytännössä mahdoton tehdä töitä.


JohnEdwa

Sen noin 10% rekkakuskeista jotka eivät ole rokotettuja* on hankalaa tämän seurauksena ajaa rajan yli tehtäviä kuljetuksia, kyllä. Jos eivät halua karanteenia välttää rokottautumalla, aivan varmasti heille on muitakin reittejä joissa ei rajaa tarvitse ylittää. Tämä "rokoite tai karanteeni" on ollut käytössä rajalla jo kuukausia, nyt poistettiin vain erityisoikeuksia muutamilta aloilta, kuten rekkakuskeilta ja ammattiurheilijoilta, ja laitettiin samaan laatikkoon muidenkin maahan tulevien kanssa. \* > Mr. Trudeau has called the protesters a “small fringe minority.” He has repeatedly said that 90 percent of Canada’s truckers are vaccinated, an assessment shared by the Canadian Trucking Alliance, a trade group that opposes the protest. [NY Times.](https://www.nytimes.com/2022/01/29/world/americas/canada-trucker-protest.html)


Samberi

>While the CTA said the vast majority of truckers are fully vaccinated, it warned that anywhere from 12,000 to 16,000 Canadian cross-border commercial drivers — roughly 10 to 15 per cent of all truckers who regularly cross the Canada-U.S. boundary — could be sidelined by the federal mandate. [CBV](https://www.cbc.ca/news/politics/vaccine-mandate-double-down-convoy-1.6326821) > > > >Only about half of U.S. truckers are vaccinated, according to estimates from the American Trucking Associations. While 85 to 90 per cent of Canadian truckers have received the shot, industry groups say the rules will still remove as many as 16,000 drivers off the road. [NationalPost](https://nationalpost.com/news/canada/canadas-trudeau-slams-fear-mongering-over-covid-vaccine-mandate-for-truckers) 12000-16000 kuskia ei kuitenkaan ole ihan vähän, lisäksi Jenkit ajavat myös rahtia maiden välillä.


[deleted]

[удалено]


Fluffiebunnie

200 IQ siirto Kanadan viranomaisilta kyllä laittaa tuollaiselle ammatille pakkorokote.


LogicalReputation

Kanadan pitäisi ilmeisesti vaihtaa asetuksiaan ihan pikkaisen. "Ennen maahantuloa tulee varmistaa, että kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat voimassa koko maassa olon ajan. Paitsi jos on isin pikku lumihiutale ja pelkää ihan silleen hirveästi kamalia rokotuspiikkejä ja on rekalla liikenteessä; silloin ei tarvitse olla yhtään mitään rokotusta, joka voisi vaikka vähäsen tehdä pipiä ja sitten voi vaikka tirauttaa itkun ja herkkähipiäinen rekkasetä voi vaikkapa triggeröityä. Kaikkien muiden matkailijoiden tulee tarkistaa rokotussuojansa ennen maahan saapumista lääkäriltä tai terveydenhoitajalta."


Fluffiebunnie

Miksi Kanadaan palaavien Kanadalaisten rokotestatus on ollenkaan relevantti enää tässä vaiheessa? Sillä ei ole merkitystä koronan leviämisen kannalta.


LogicalReputation

Sen vuoksi ehdotinkin muutosta maahantulovaatimuksiin.


Masseyrati80

HS-artikkeli: "[Menin Meilahteen ja minut herätettiin Kuopiossa](https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008545551.html)". Omat vanhempani ovat 2- tai 3-kertaisesti riskiryhmää ja pelottaa ihan tosissaan että mitä tapahtuu jos/kun virus tavoittaa heidät. Lyhyt lainaus HS-artikkelista, tilanteesta jossa vaikean koronan kärsinyt oli jo päässyt takaisin kotiin: ”Pääsin sängystä vessaan ja takaisin. Hampaat piti pestä ja parta ajaa istualtaan. Suihkua en jaksanut nostaa takaisin telineeseen.”


Mutrusuu

Itse pohdin mielenkiinnolla mitä tapahtuu kun rokotesuoja hiipuu, taudin immuniteettia ei ole ja uusia rokotteita ei anneta. Lasketaan tähän vielä se että uusi normaali on alkanut ja korona unohdettu. Eikös se omikronin taudin kuva ole lievä juuri rokotteiden ja immuniteetin takia? Tämähän on periaatteessa verrannollinen siihen tilanteeseen kun rokotetta ei vielä ollut (vaikka ilmeisesti rokotteen teho ei putoa täysin nollaan). Oma tauti oli verrattavissa vakavaan sillä perusterveenä nuorena aikuisena koin hengitysvaikeutta, poikkeuksellista väsymystä ja toimintakyvyttömyyttä. Tähän tietenkin päälle älytön ripuli ja lihassäryt. Puolisoni olisi halunnut soittaa ambulanssin mutta jääränä kärsin ja onneksi selvisin. Tauti toi jälkikäteen useita kuukausia kestäneen väsymyksen, aivosumun ja kognitiivisten taitojen heikentymisen. Saa nähdä minkälainen ensi syksy ja talvi on. Uskon että kevättä/kesää kohti tilanne kyllä rauhoittuu. Toivotaan parasta. Tämä on siis vain omaa pohdintaa enkä tällä tarkoita että haluaisin rajoituksia ikuisesti. Kunhan mietin.


cu1000ml

> taudin immuniteettia ei ole Nyt näyttää varsin selvästi siltä, että omikron ja sen variantit tulevat kiertämään ihmiskunnassa endeemisenä. Ihmiset, joiden immuunijärjestelmä ei ole kohdannut virusta lainkaan tulevat olemaan perin harvassa, oli rokotuksia tai ei. Toki viruksella voi olla jatkuva kausivaihtelu kuten monella muullakin, eli immuniteetti heikkenee ja joku omikronin variantti pääsee aiheuttamaan epidemian, mutta tämä tulee todennäköisesti olemaan kausiflunssan kaltainen ilmiö. Siihenkin tietysti kuollaan, ei sillä.


[deleted]

Kyllä minä melko suurella todennäköisyydellä väittäisin, että rokotuksia tullaan jakamaan jatkossakin, varsinkin riskiryhmille. Muutkin luultavasti halutessaan sen saavat. Immuniteetti ymmärretään usein väärin: on eri asia, että rokotteen/sairastetun taudin immuniteetti hiipuu lievää tartuntaa vastaan, kuin että se katoaisi vakavan taudin suhteen. Ihmiskunta olisi jo kuollut sukupuuttoon, jos keholle ei jäisi minkäänlaista muistikuvaa sairastetuista infektioista.


Mutrusuu

Eikö tuosta rokotteiden antamisesta ollut juuri juttua ettei ensinnäkään neljäs rokote anna juuri lisäsuojaa ja toisekseen ettei rokotteita saa antaa liikaa jotta ihmisen oma puolustusjärjestelmä ei kärsi? Kyllä itse uskallan veikata että rokotteista luovutaan suurimman osan kohdalla. >Immuniteetti ymmärretään usein väärin: on eri asia, että rokotteen/sairastetun taudin immuniteetti hiipuu lievää tartuntaa vastaan, kuin että se katoaisi vakavan taudin suhteen. Mitä tarkoitat lievällä tartunnalla? Käsitykseni mukaan tartunta on tartunta ja oireenkuva on joko oireeton, lievä tai vakavampi. Oireenkuva on tällä hetkellä käsitykseni mukaan lievä koska ihmisillä on rokotteen tuoma suoja. Itse sain hiljattain kolmannen rokotteen joten seuraavaan 3-4kk minun ei tarvitse pelätä vakavaa oireenkuvaa. Mitä sen jälkeen tapahtuu on sitten mysteeri. Mutuilen sen verran että uskon rokotteen tehon hiipuvan ja riski saada vakavampi muoto kasvaa. Kehoni varmasti säilyttää jonkinlaisen muistikuvan koronasta mutta saamani korona oli alkuperäinen korona ennen kuin ensimmäinen variantti saapui.


Denadias

Ei ja siksi Pfizerin toimarikin sanoi haastattelussa että heillä olisi syksyyn mennessä Omikronille oma rokote joka syrjäyttäisi alkuperäisen korona rokotteen. Sen voi sitten hakea ken tahtoo mutta omalta osalta rokoteralli on nyt loppu.


Namell

>ettei rokotteita saa antaa liikaa jotta ihmisen oma puolustusjärjestelmä ei kärsi? Voiko joku heittää tästä linkkiä? En hirveän tarkasti asioita seuraa ja nyt olen pari kertaa nähnyt tämän väitteen enkä osaa yhtään sanoa onko tämä totta vai ei.


Mutrusuu

https://www.healthline.com/health-news/why-a-4th-covid-19-shot-likely-wont-provide-more-protection Tummennetut kohdat artikkelin alussa kiteyttävät hyvin pääpointit. Artikkelista löytyy myös linkki EU:n omaan tiedotukseen mutta sieltä löytyy yllättävän monta "alalinkkiä".


Namell

Kiitos. Tuon artikkelin tulkitsisin niin että liian aikaisin annettu boosterirokote ei anna yhtä hyvää suojaa kuin myöhemmin annettu. Muuta vaaraa liian usein annetuista rokotteista tuossa ei mainita. https://www.dw.com/en/covid-do-multiple-boosters-exhaust-our-immune-response/a-60447735 >Researchers say that although it's true that there's no clinical data proving the effectiveness of multiple boosters, there's also no science to back up the idea that frequent boosters could cause "fatigue” in the population. That's because the research has never been attempted. >Stanford professor of immunology research Holden Maecker said in an email to DW he also hasn’t come across any science behind the idea that multiple boosters overwhelm the immune system, but mentioned data from the UK showing that delaying a second dose or boost until around six months is effective.


SkoomaDentist

> Muuta vaaraa liian usein annetuista rokotteista tuossa ei mainita. Törmäsin muutama viikko sitten alan tutkijan kommenttiin /r/askscience:ssa aiheesta. Ilmeisesti ainakin teoriassa liian usein annetut rokotukset voivat heikentää puolustuskykyä joissain tapauksissa (elimistö oppii piikkiproteiinin rakenteen liian tiukasti eikä osaa tehdä vasta-aineita muuntunutta proteiinia vastaan), mutta tämä tarvitsisi monia kymmeniä rokotuskertoja, että voisi olla ongelma.


Sampo

> Eikö tuosta rokotteiden antamisesta ollut juuri juttua ettei ensinnäkään neljäs rokote anna juuri lisäsuojaa Sen israelilaisen tutkimuksen tulos oli, että toinen boosteri (neljäs rokotus) paitsi palauttaa vasta-aineet takaisin samalle tasolle mitä ne oli ensimmäisen boosterin jälkeen, niin itseasiassa vielä jonkin verran siitä ylemmäs. Mutta koska rokote on edelleen suunniteltu alkuperäisen Wuhan-variantin pohjalta, niin tämäkään vasta-aineiden taso ei riitä kovinkaan hyvin suojaamaan saamasta omikron-tartuntaa. Vakavammalta taudilta kai suojaa, en tiedä tarkkaan minkä verran. Lehdistö (ei pelkästään Hesari, vaan myös ulkomailla) sitten uutisoi että "ei anna lisäsuojaa" vaikka oikeammin olisi sanoa että sitten kun vasta-aineet on vähentyneet kun kolmannesta rokotteesta on kulunut pidempi aika, niin neljäs rokote kyllä palauttaa ne samalle tasolle ja ylikin, mitä ne oli tuoreeltaan kolmannen rokotteen jälkeen.


[deleted]

Kyllä se vastustuskyky vakavaa tartuntaa kohtaan luultavimmin säilyy paljon pidempään kuin muutaman kuukauden. Näin se toimii muidenkin virusten kanssa. Lisäksi pitää muistaa, että jos rokotteen saatuasi saat koronatartunnan, se taas rakentaa lisää immuniteettia taudille. Toki yksilötasolla vaihelua on, mutta keskimäärin ensimmäinen tartuna on vakavampi kuin seuraavat. Kyllästymiseen asti on täälläkin käytetty Espanjantautia esimerkkinä, mutta käytetään nyt vielä kerran: ei sekään ikuisesti yhteiskuntia lamaannuttanut, vaan siitä selvinneiden puolustusjärjestelmä oppi kohtaamaan taudin. Ei se itse influenssavirus niinkään valtavasti lievemmäksi ole muuttunut, mikä nähdään siitä, että niillä joilla ei ole lainkaan immuniteettia influenssalle, kuolleisuus voi helposti olla nykyäänkin 50%, esimerkkinä eristyneet alkuperäiskansat: [https://www.science.org/content/article/did-brazils-uncontacted-tribe-receive-proper-medical-care](https://www.science.org/content/article/did-brazils-uncontacted-tribe-receive-proper-medical-care)


[deleted]

[удалено]


Jaamies97

Näköjään kolmesti rokotettu, negatiivisen testin antanut ja silti karanteeniin mennyt pääministeri on mennyt salaiseen piilopaikkaan kuulema turvallisuussyiden takia. https://www.independent.co.uk/news/world/americas/justin-trudeau-trucker-convoy-protest-canada-b2003458.html?utm_content=Echobox&utm_medium=Social&utm_campaign=Main&utm_source=Twitter#Echobox=1643474928


Harriv

Koronabyrokratia aiheuttaa erikoisia tilanteita: [Covid 19 Omicron: New Zealand journalist Charlotte Bellis pregnant and stuck in Afghanistan denied emergency MIQ spot](https://www.nzherald.co.nz/nz/covid-19-omicron-new-zealand-journalist-charlotte-bellis-pregnant-and-stuck-in-afghanistan-denied-emergency-miq-spot/M5CYHAFNIEXPGRHW6EKAXXPJVA/) > Rejected by her own country and with nowhere to turn, pregnant New Zealand journalist Charlotte Bellis says she had to ask the Taliban to allow her safe refuge in Afghanistan. > In what she calls a "brutal" irony, Bellis last year achieved global fame after calling out the Taliban shortly after they seized power, asking how they'd ensure the rights of women and girls. > "Now, I am asking the same question of my own government," says Bellis in an op-ed published in the Weekend Herald. Read the column here.


Sampo

> She was in Qatar at the time, where it is illegal to be pregnant and unmarried. Hienot on lait Qatarissa.


LogicalReputation

Äläs nyt, eiköhän joku täällä keksi pian syyn miksi tuokin on oikeasti huonommin Suomessa.


Sampo

Nainen on saapunut Belgiaan [noin joulukuun puolessa välissä](https://www.nzherald.co.nz/nz/covid-19-omicron-charlotte-bellis-an-open-letter-on-miq/U4WQGYTJHUP36AGVOBN3F6PJSE/). Yksi vaihtoehto olisi ollut odotella Belgiassa vielä toiset puolisentoista kuukautta (Shengen-alueella saa olla turistina 3 kuukautta), josko sinä aikana olisi saanut järjestymään paluun Uuteen Seelantiin. Ja jos täydet 3 kuukautta Shengen-turistina oleskelua tulisi sitten kuitenkin täyteen noin maaliskuun puolessa välissä, niin yksi vaihtoehto olisi mennä Belgiasta Englantiin, jonne Uuden Seelannin kansalaisena ei tarvitse turistina viisumia. Englannissa ilmeisesti saisi olla turistina 6 kuukautta. Mutta oltuaan 3 kuukautta pois Belgiasta, saisi myös palata turistina Belgiaan. Mutta koska hän oli ollut töissä Al Jazeeralla Afganistanissa, niin hänellä on edelleen voimassa oleva viisumi Afganistaniin, niin päätti sitten mennä takaisin sinne. Sitä en tiedä, kuinka iso tai pieni rikos olisi jäädä Belgiaan yliajalle, ja mitä seuraamuksia EU käytännössä tuollaisista sitten antaa. > Rejected by her own country Jos laskettu aika on toukokuussa, niin ilmeisesti se ei ole riittävä peruste että nyt tammikuussa saisi emergency MIQ -paikan, vaan kohdellaan edelleen tavallisena eikä hätätapauksena, ja pitäisi hakea niitä tavallisia MIQ-paikkoja.


Elukka

Siis hetkinen. Uusi-Seelanti ei ota omia kansalaisiaan takaisin? Melko totalitääristä. Australia ja NZ ovat molemmat matkalla kohti mielenkiintoisia aikoja.


Sampo

> Uusi-Seelanti ei ota omia kansalaisiaan takaisin? Niillä on tietty määrä huoneita karanteenihotelleissa. Semmoisesta pitää onnistua varaamaan paikka 10 päiväksi. Vasta kun on saanut varauksen, saa luvan saapua maahan.


Elukka

Naurettavaa. Eli kansalaisella on oikeus aina tulla takaisin paitsi että... Luulevatko onnistuvansa pitämään omicronin tai minkään muun endeemisen koronakannan poissa maastaan loputtomiin?


[deleted]

[удалено]


Kyykkyhyppy

Mikä totuus? Mikä siellä on mennyt huonosti ja miten se liittyy OP:n postaamaan artikkeliin?


[deleted]

[удалено]


Kyykkyhyppy

> Sulkevat kansalaisiaan viikoiksi eristyshuoneisiin. Sulkevat koko maan muutaman tartunnan tähden. Kaikki tämä ja ovat huonommassa jamassa kuin eurooppa. Olet väärässä. Uudessa-Seelannissa on kuollut rapiat 50 ja kokonaisuudessaan todettuja tartuntoja on ollut reilut 16 000. Missä Euroopan maassa on tällainen tilanne? Maassa on ollut lock downeja mutta vastaavasti viime vuoden puolella maa oli auki ja kaikki yleisötapahtumat sallittuja samaan aikaan kun Euroopassa oli tiukkoja rajoituksia.


Fluffiebunnie

zerocovid ei ollut huono idea silloin alussa kun ei tiedetty covidista tarpeeksi. Myös hyvä harjoitus oikean todella tappavan taudin varalta. Zero covidissa ei kyllä ole vuoteen ollut järkeä.


Frosty_Arrival

Tämä tuntuu monelta menevän ohi. Silloin alussa kun ei tiedetty taudista mitään ja se vaikutti paljon vaarallisemmalta oikea toimi oli pistää rajat kiinni ja sulkea kaikki. Nykyisessä tilanteessa kun taudista tiedetään enemmän ja on tiedossa että zero covid ei ole todellinen vaihtoehto ja tuo ei kauheasti influenssaa tappavampi ole niin on aivan järjetöntä pitää paikkoja kiinni.


[deleted]

[удалено]


RiskoOfRuin

Tai sit ihmiset ymmärtäny et ostareissa vitun turha liikkua kun netistä saa tilattua pienemmällä vaivalla ja halvemmalla. "kaikki vittu kii"-jengillä ei vaan riitä kapasiteetti ymmärtää muuta ku omaa pelkoansa.


[deleted]

[удалено]


RiskoOfRuin

Huomaa kyl ettet ole ikinä edes salia nähnykkää, kun luulet et kaikki saa noin vain tarpeelliset setit kotiinsa. Kyki sinä siel himassas yksinäs ja anna muiden elää. Voi ehkä lieventyy hysteeriset pelkotilatkin.


[deleted]

[удалено]


RiskoOfRuin

Pääsisin täälläkin, jos ei olis sun kaltasta porukkaa vaatimas kaiken maailman turhuuksia. Ja Uudessa-Seelannissa en olis päässy salille moneen kuukauteen samalla kun täällä pääsi. Muutenki täyttä hulluutta vaan siellä. Vitun paskan ajan Suomikin valitsi olla ottamatta Ruotsin linjaa.


RiskoOfRuin

Siinä vaiheessa kun eka tapaus löyty Suomesta oli jo tarpeeks tietoo millä pysty tyrmää zero covid hössötyksen. Mut pelottelu oli menny niin hyvin läpi ettei järkevää keskustelua aiheesta saanu millään.


Aggressive_Net8303

Trävelläys pandemian kaltaisessa sotatilassa ei ole mikään iHmIsOiKeUs. Olisi pysynyt kotona.


Denadias

Ai että sotatilassa :D. Tiukka sotatila kun 99.7% selviää. On todella paha kun esim ylipaino, tupakointi, alkoholi ja syöpä vie vuosittain useamman mukanaan. Nykyinen elintaso ei pysy jos yhteiskunta pidetään vielä pitkäänkin kiinni. Jos sinä haluat elää 4 seinän sisällä loppuelämäsi niin ole hyvä.


amenok

> Ai että sotatilassa :D. Älkää nyt hyvät ihmiset menkö näin selvään trollaukseen.


Esa_Keijjo

Äsken puoli ysi uutisissa Kuubasta, mitä tästä nyt ajattelisi, rokotteet 2vlle ja pikkulapsilla maskit. https://yle.fi/uutiset/3-12286097


Sampo

> Sitä on ihmetelty, miten Kuuba onnistui kehittämään toimivan rokotteen, kun maassa muuten on pulaa melkein kaikesta. Eihän se rokotteen kehittäminen niin vaikeaa ole. Kuuban Soberana 02 koronarokote on proteiinikonjugaattirokote. Ensimmäinen konjugaattirokote tuli käyttöön 35 vuotta sitten (1987), eli kyse ei ole mistään uudesta teknologiasta. Se mikä on vaikeaa, on järjestää n. 40 000 koehenkilön kokoinen 3. vaiheen rokotuskoe. Rekrytoida vapaehtoiset koehenkilöt kaikkien lääketieteen etiikan sääntöjen mukaan, rokottaa, ja seurata tuloksia, ja kasata näistä raportti ja saada länsimaiden valvovat viranomaiset hyväksymään kokeet, tulokset ja rokote. Ja myös on vaikeaa hankkia tälle koko hommalle rahoitus, ellet ole valmiiksi iso ja rikas lääkeyhtiö. Mutta jos toimijana on valtio itse, niin ei tuollainen ole vaikeaa. Kuuba rekrytoi [44 000 vapaaehtoista](https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.10.31.21265703v2) ihan vain pääkaupungista Havannasta. Havannassa on noin 2 miljoonaa asukasta, joten 2% havannalaisista oli mukana koehenkilöinä. Ja sitten Kuuba seurasi tartuntojen määrää koehenkilöissä vajaan 4 kuukauden ajan, ja huomasi että joo, rokote tehoaa (ainakin delta-varianttia vastaan). Ja kun rokotteen kehittäjänä on valtio itse, ja valvovana viranomaisena on valtio itse, niin rokotteen hyväksyminen ei välttämättä ole kauhean mutkikkaan byrokratian takana, jos valtiolla on hyvä keskusteluyhteys itsensä kanssa.


cu1000ml

> Ja myös on vaikeaa hankkia tälle koko hommalle rahoitus Kliinisen kokeen kustannuksista suuri valtaosa on palkkamenoja, kun hommassa on työssä isopalkkaisia lääkäreitä ja lääkeyhtiön toimihenkilöitä, ja lisäksi tarvitaan vakuutukset haittavaikutusten varalta. Kun tuo kaikki tehdään kuubalaisena virkatyönä ja haittojen korvaamisen kanssa ei ole niin nuukaa, niin oletettavasti lisäkustannus ei rahassa mitattuna ole mitenkään valtaisa.


madquacker

Siellä on selkärankaa enemmän kuin Suomessa.


Acceptable_Income529

[Padasjoella suljetaan palvelutalo tilapäisesti – koronarokotettuja hoitajia ei ole tarpeeksi](https://yle.fi/uutiset/3-12291723) Siis onko tässä enää mitään järkeä? minulle on aivan sama kuka niitä vanhuksia hoitaa, kunhan heitä hoidetaan eikä jätetä heitteille. Luulin että meillä oli tässä maassa hoitajapula, mihin tällä oikeen pyritään


hombremagico

[Vielä joulukuussa Yle uutisoi, että hoitajien rokotuspakon tulisi johtaa oikeastaan päinvastaiseen:](https://yle.fi/uutiset/3-12227175) "Meillä on esimerkiksi keikkatyöntekijöitä, jotka sanovat tulevansa töihin sitten, kun kaikki on rokotettu, sekä työkaverit että myös ne hoidettavat. Rokotepakko voi siis tuoda meille myös lisää työntekijöitä, Keränen sanoo." Kai sitä jossain vaiheessa pitäisi tulla uutisia, että rokotuspakon seurauksena onkin voitu täyttää työpaikkoja joihin ennen oli vaikea saada työntekijöitä?


Mutrusuu

Vaikka itse olenkin rokotteiden kannalla ja rokottamaton hoitaja on riski hoidettaville, näin jo kaukaa mitä tässä voi käydä. Tällä hoitajien pakkorokotuksella kerjättiin lisää pulaa hoitajista. Sitä saa mitä tilaa. Todennäköisesti ihmisille oli tärkeämpää saada päättää rokotteen ottamisesta silläkin uhalla että työpaikka lähtee alta. Uskon että monet olivat jo leipiintyneitä hoitajien valmiiksi huonoihin työolosuhteisiin (kiire ja kehno palkka).


Acceptable_Income529

Tämä lisääntyvä hoitajapula todennäköisesti kumuloituu myös niille hoitajille jotka ovat ihan normaalisti ottaneet rokotteen tai viimeistään nyt kun työpaikka uhkaa mennä alta. Eli tällaisen politiikan haitat säteilevät myös ns. "oikein toimiviin" ja voi johtaa seuraaviin irtisanoitumisiin kun työtaakka alkaa olla liian suuri. Ja kuten mainitsit tämä saattoi olla se viimoinen niitti joillekin hoitajille, eivätkä he tule enää takaisin vaikka takapakkia otettaisiin


Denadias

Se on kuin dominot rivissä, täytyy vaan toivoa et jäljelle jäävät hoitajat kestää kun taakka nousee jokaisen lähteneen jälkeen.


Fluffiebunnie

Tuo rokotepakko hoitajille oli huono idea jo ennen omikronia, koska levittämisen suoja rokotteesta ei ollut mitenkään ratkaiseva. Nyt omikronin aikaan se on täysin järjetön, ei mitään käytännön hyötyä.


cykaface

Tästähän jo monet varoitti kun noita rokotepakkoja tungettiin....Ei uskottu


JohnEdwa

Niin että riskiryhmää hoitavalla pitää olla tauteja vastaan otettu rokoite tai muuten saatu suoja, jotta tauti ei tarttuisi riskiryhmäläiseen? Perus 48 on vaatinut jo että pitää olla suoja tuhkarokkoa, vesirokkoa, infuenssaa ja hinkuyskää vastaan, 48a lisää siihen koronan. Kyllä se minusta ihan järkevältä kuulostaa.


Far-Sport-6581

Rokottautuminen olisi ymmärrettävää tilanteessa, jossa tarjottu rokote toisi immuniteetin ja estäisi taudin tarttumisen rokotetusta ihmisestä toisiin. Näin ei kuitenkaan ole covid19 ja influenssarokotteiden kohdalla. Molemmat pitäisi pitää vapaaehtoisina tästä syystä.


Denadias

Ok mutta jos ei ole tarpeeksi hoitajia niin menetkö itse sitten sinne vai jätetäänkö kyseiset vanhukset sitten heittelle? Koska jonkun sinne on pakko mennä tai ne on yksin.


Acceptable_Income529

Kyllä minä noista vaihtoehdoista valitsisin sen vähemmän huonomman, toinen vaihtoehto on nimittäin se että sitä riskiryhmäläistä ei kohta kukaan kerkeä hoitamaan


Jaamies97

Mutta kyllähän rokotetutkin tartuttaa. Onko ok et tartutetut pääsevät hoitamaan näitä hauraita, mutta eivät terveet tilanteesta huolimatta? Onko ok et hoitaja tulee paikalle hiemassa influensassa vaikka kaikki olivat rokotettu?


JohnEdwa

Sinun ratkaisusi siis olisi että ei vaadita rokotteita, mutta tehdään jokaiselle riskiryhmän hoitajalle testit joka aamu? Influenssarokoitteen teho ei myöskään ole 100%, eikä hinkuyskänkään, eli niidenkin vaatimukset voinee siis poistaa laista samalla.


Kustu05

Rokotehan ei estä leviämistä ratkaisevan paljoa, joten tästä koko pakosta on todella marginaalinen hyöty. Paljon isompi haitta on nyt se, että hoitajia ei ole.


Jaamies97

Parempi kuin mitä nyt tehdään ja mihin me nyt testejä tuhlataan ja nyt sä tahallaan vääristelet asioita


Aggressive_Net8303

> [THL ei enää kannata korona­passia eikä myöskään sen muuttamista rokote­passiksi: ”Vakava haitta­vaikutus”](https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008574640.html) > Rokottamattomien sulkeminen palveluiden ulkopuolelle voisi lisätä polarisaatiota ja lisätä rokotevastaisuutta, katsoo THL sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa.


Samberi

Aika mielenkiintoinen kommentti >”THL ei pidä tätä kansanterveydellisesti hyvänä vaihtoehtona, sillä se sulkisi rokottamattomat täysin palveluiden ulkopuolelle ja **voisi vaikuttaa merkittävästi ja pysyvästi yleiseen rokotusmyönteisyyteen Suomessa**. Tämä olisi vakava haittavaikutus, jonka pitkäaikaiset vaikutukset olisivat merkittäviä”, laitos perustelee. Sanofi Pasteur MSD on [THL:n kolmanneksi suurin ~~sponsori~~ rahoittaja.](https://thl.fi/fi/thl/talous) >**Sanofi Pasteur on Sanofin rokotteisiin keskittyvä liiketoimintayksikkö**, joka toimittaa vuosittain yli miljardi rokoteannosta. Meillä on monipuolinen portfolio korkealaatuisia rokotteita lapsille, nuorille ja aikuisille. **Tarjoamme muun muassa influenssa-, aivokalvontulehdus- ja matkarokotteita, sekä rokotteita endeemisiin sairauksiin.** [Sanofi](https://www.sanofi.fi/fi/tietoa-meista/sanofi-lyhyesti) Miten tuntuu aika osuvalta että halutaan pitää rokotemyönteisyys korkealla kun rahoittaja on rokotteiden valmistaja. Koronarokotetta Sanofilla ei vielä ole, kehitteillä kylläkin.


rot10

Löytyy niitä salaliittoteoriitikoita näköjään toiseltakin laidalta :D luuletko että THL kannattaa rajoitusten keventämistä, että Sanofin pääsee myymään rokotettaan, kun uusi aalto tulee?


Samberi

Eikö se ole tossa vastuksessa. Että ei vaikuta rokotemyönteisyyteen. 2 miljoonaa influenssarokotetta joka vuosi. Toimittajana Sanofi. Todennäköisesti sattumaa mutta Sanofin tuli rahoittajaksi 2019 ja 2018 keväällä THL laajensi influenssarokotuksia kaikille alle 7 vuotiaille. Sitä ennen rokotukset olivat maksuttomia vain alle 3 vuotiaille.


KapteeniKoukku

> Miten tuntuu aika osuvalta että halutaan pitää rokotemyönteisyys korkealla kun rahoittaja on rokotteiden valmistaja. Eiköhän se johdu ihan vaan siitä, että rokotteet toimivat ja ehkäisevät valtavasti kuolemaa ja kurjuutta tässä maailmassa.


Samberi

Totta, sama on koronarokotteella mitä rahoittaja ei tarjoa. EDIT: katsoin että THL on hankkinut tälle influenssakaudelle 2 miljoonaa influenssarokotetta. Sanofi Pasteur toimittaa. Lapsia syntyy vuodessa sen 50 000 jos hyvin käy. Kyllähän influenssarokote on se mikä kannattaa.


KapteeniKoukku

Ei kai THL niitä rokotteita osta? Sehän on asiantuntijaorganisaatio.


Samberi

>THL hankkii kansallisen rokotusohjelman influenssarokotuksia varten vuosittain yli 1,7 miljoonaa rokoteannosta. [THL](https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/palvelut-ja-yhteystiedot/thl-n-laaketukkukauppa/influenssarokotteiden-jakelu) > >Kansallisen rokotusohjelman rokotuksia varten hankitut rokotteet tilataan THL:n rokotelähettämöstä. THL toimittaa rokotteet maksutta kunnan, kuntayhtymän tai sairaanhoitopiirin lääkekeskukseen tai sairaala-apteekkiin. [THL](https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/palvelut-ja-yhteystiedot/thl-n-laaketukkukauppa/tilaaminen-ja-jakelu-thl-n-laaketukkukaupasta) > >Vuoden 2019 talousarviossa rokotteiden hankintaan > >varattu määräraha oli 28 590 000 euroa. Kansallisen rokotusohjelman rokotteita hankittiin yhteensä 28 eri valmistetta ja 3 007 853 annosta, joiden yhteenlaskettu arvo oli > >25 734 108 euroa. [THL tilinpäätös 2019](https://thl.fi/documents/10531/3888574/THL+tilimnp%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s+2019.pdf/346d53ed-8b76-e877-9c86-7589b2213ac6?t=1586853842945) Voisin vaikka vannoa että ostaa. Kolme suurinta rahoittajaa ( STM, Suomen Akatemia ja Sanofi Pasteur) muodostavat 80% koko rahoituksesta. Ei ole ensimmäinen kerta kun THL:n touhuja ihmetellään. [https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005738377.html](https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005738377.html) GSK muuten rahoitti THL:n toimintaa yli 400 tuhannella vuonna 2018, seuraavana vuonna summa oli tipahtanut alle 300 tuhanteen.


KapteeniKoukku

Kappas, en tiennyt tuota rokotteiden hankkimisesta. Väärässä olin. Kuitenkaan et mielestäni ole osoittanut mitään epäilyttävää toimintaa. Se, että THL ostaa rokotteita lääkefirmalta, joka tukee THL:ää ei ole mikään väärinkäytös sinänsä. Jos kyseisellä firmalla on paras tuote tai tarjous, niin tietenkin sieltä kannattaa ostaa. Ongelma olisi vasta se, jos tuota lääkefirmaa suosittaisiin rokotteiden valintaprosessissa aiheettomasti.


Samberi

En kyllä pysty osoittamaan ja todistamaan mitään. Mielestäni kuitenkin hieman kyseenalaista toimintaa. Esimerkiksi 2018 THL päätti ja että influenssarokotteet ovat ilmaisia kaikille alle 7 vuotiaille kun aikaisemmin oli alle 3 vuotiaille. Tilinpäätöksestä näkee että Sanori Pasteur tullut rahoittajaksi 2019. Yritin etsiä tietoa että minkä takia näin on tehty eli onko ollut influenssasta isoja ongelmia lapsille. Nämä ei nyt varsinaisesti puhu rokotteen puolesta. 2018 keväällä: [Yli 65-vuotiailla suojateho A-virusta vastaan on 14 prosenttia ja B-virusta vastaan 37 prosenttia. Pikkulapsilla rokotteen suojateho on 19 prosenttia. Katsauksen mukaan alle 3-vuotiaiden sairastumistapauksia ei ole vielä niin paljoa, että suojatehoa ei voida laskea erikseen virustyypeille.](https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000007295299.html) Saman keväänä: [Kattavampi influenssarokote käyttöön ensi syksynä](https://stm.fi/-/kattavampi-influenssarokote-kayttoon-ensi-syksyna) >Nelivalenttinen Vaxigrip Tetra -influenssarokote hankitaan Sanofi Oy:ltä, jolla on ainoana pistettävänä annosteltava myyntiluvallinen rokotevalmiste markkinoillamme. Mutta 2019 tulokset: [Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) influenssan seurantaraporttien mukaan esimerkiksi vuonna 2018-2019 influenssarokotteen suojateho oli 65 vuotta täyttäneillä 20 prosenttia. Lapsilla, puolen vuoden ikäisistä kuusivuotiaisiin teho oli 45 prosenttia.](https://www.iltalehti.fi/flunssa/a/2f8c9cc0-f2fc-41cf-92c6-831ff1538b7b) Skeptikkona tulee mieleen että se kenelle rokotteesta olisi oikeasti hyötyä eli yli 65 vuotiaat niin teho on aika huono. Mutta kun mukaan otetaan lapsia niin saadaan paremmat prosentit. En todellakaan löytänyt mitään tilastoa miten lapset ovat sairastaneet influenssaa, ollut kuitenkin [rokotusohjelmassa vuodesta 1980](https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/tietoa-rokotuksista/kansallinen-rokotusohjelma/milloin-eri-rokotukset-ovat-alkaneet-suomessa-). 2002 tullut vanhuksille ja 2007 6-36 kuukautta vanhoille lapsille. 2016 [– Meillä yhteensä neljä potilasta on menehtynyt influenssaan. Yksi heistä on lapsi, toteaa infektiolääkäri Pekka Ylipalosaari Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Lapsen iästä ei ole tietoa, mutta hän oli perussairas. Turun yliopistollisessa keskussairaalassa taas menehtyi taaperoikäinen, noin 2-vuotias lapsi.](https://www.iltalehti.fi/terveys/a/2016021621129283) \---------------------------------------- [Turun infektioylilääkäri Esa Rintala rauhoittelee pienten lasten vanhempia influenssan suhteen. Turun yliopistollisessa sairaalassa vain pieni osa sairaalahoitoa vaatineista influenssapotilaista on ollut lapsia. Lisäksi tulee muistaa, että hengitysvaikeuksista kärsivät pienet lapset otetaan sairaalahoitoon huomattavasti herkemmin kuin aikuispotilaat.](https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001119794.html) [Lapsia ei ole myöskään juuri joutunut tehohoitoon, vaan suurin osa tehohoitoa vaatineista potilaista on ollut aikuisia.](https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001119794.html) \---------------------------------------- 2017 [Kauden influenssa eroaa vuoden takaisesta influenssasta siinä, että valtaosa sairastuneista on ikäihmisiä. Viime vuonna influenssaan sairastuivat monet nuoret ja perusterveet.](https://yle.fi/uutiset/3-9383893)


KapteeniKoukku

Siis THL on tehnyt tuon päätöksen silloin kun lääkefirma ei ole edes vielä tukenut heitä? Ja mielestäsi asiat silti liittyvät toisiinsa? Nyt on aika kaukaa haettua. > En kyllä pysty osoittamaan ja todistamaan mitään. No sehän on sillä selvä.


Samberi

No ei kait noi päätökset päivässä synny. Eiköhän ole neuvoteltu pitkää, en pitäisi useamman vuoden neuvotteluja ihmeellisenä. 2018 laajennettiin rokotuksia ja 2019 eli seuraavan vuonna uusi rahoittaja. Se että ei ole todisteita ei tarkoita etteikö tilanteessa voisi olla epäluuloinen. 2019 tilinpäätöksessä: >Laaja korkea-annoksisen influenssarokotteen vaikuttavuuden tutkimus käynnistynyt. Kysymyksessä on FinFluHD. >Tutkimuksen toteuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) yhteistyössä rokotevalmistaja Sanofi Pasteurin kanssa. Sanofi Pasteur on tutkimuksen päärahoittaja. Tutkimuksen käytännön toteutuksen hoitavat valikoidut terveyskeskukset THL:n ohjauksessa. Tähän on THL saanut rahaa 2019 tilinpäätöksessä 2,6 miljoonaa ja 2020 3,4 miljoonaa. >Sanofi Pasteur maksaa THL:lle tutkimuksen toteuttamisesta ja luovuttaa rokotteet tutkimuksen käyttöön. THL palkkaa oman tutkimushenkilöstön ja korvaa terveyskeskuksille tutkimuksen aiheuttamat kustannukset THL:n ja terveyskeskuksen välisellä sopimuksella. En tiedä, se että maksaa tutkimuksen toteuttamisesta ei mielestäni tarkoita että maksaa tutkimuksen kulut vaan että THL saa palkkion tutkimuksesta. THL käyttää näitä rahoja (ainakin) tutkimushenkilöstön palkkoihin ja terveyskeskuksien kustannuksiin. 2013 [THL aloittaa yt-neuvottelut – ensi vaiheessa sadalle lähtöpassit?](https://www.verkkouutiset.fi/thl-aloittaa-yt-neuvottelut-ensi-vaiheessa-sadalle-lahtopassit-10937/#ebe297f0) 2014 [THL aloittaa taas yt-neuvottelut](https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001849787.html) 2016 [– Yt-neuvottelut alkavat olla meillä jatkuva olotila, ja ihmiset ovat vahvasti kyllästyneet tilanteeseen. Tutkijat katselevat uusia työmahdollisuuksia, joita moni voikin löytää ulkopuolelta saamansa rahoituksen avulla esimerkiksi yliopistosta tai ulkomailta, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori, lääkärien luottamusmies Markus Perola.](https://yle.fi/uutiset/3-8736435)


LogicalReputation

Tällaista se sitten on, kun rokottamattomien sortaminen katsotaan jotenkin negatiiviseksi asiaksi.


cykaface

Toivottavasti hallitus kuuntelee. En odottele että asiantuntijoita kuunnellaan. EDIT: Oon muuten ollut tosiaan yli puolivuotta oikeassa että tälleen tää tulee menemään. Siitäpäs saitte kaikki jotka kanssani riiteli. Tästä lähtien toivottavasti ei ole mitään urputtamista vastaan kun totean että koronapassin pakottaminen on silkkaa ihmisten kiusaamista?