T O P
aspblaze420

Kanadassa alkaa kauppojen hyllyt olemaan tyhjiä, kun rekkakuskit protestoivat koronatoimia vastaan. Ei löytynyt muuta kuin MV-lehden ja jonkun toisen huuhaalehden juttu suomeksi aiheesta. https://globalnews.ca/video/8533188/truck-driver-vaccine-mandate-causing-food-shortages-and-empty-shelves-at-grocery-stores https://www.reuters.com/world/americas/truckers-fighting-government-vaccine-mandate-march-canadian-capital-2022-01-24/


Harriv

Uudessa-Seelannissa vessapaperikriisivaihe: https://www.nzherald.co.nz/business/covid-19-omicron-outbreak-would-nz-run-out-of-toilet-paper-supply-chain-expert-responds/TMXFYIHKZFCVIHPDJ4OSQEOL6I/


angoravillapaita

Testasin just positiivisen kotitestin ja jotenkin on vaan helpottunut olo. Jotenkin huvittavaa, että tällä viikolla ainoat paikat jossa olen käynyt on olleet 3. koronarokotus, ruokakauppa ja museo. Eli käytännössä ei ole mitään mitä voisi tehdä "koronaturvallisesti", ei edes "koronaturvallisiksi" miellettyjä aktiviteettejä. Kumppanilla on myös mutta ollaan tehty nää kaikki aktiviteetit yhdessä. Omat oireet on lievemmät kuin tavallisessa flunssassa, lähinnä kutittaa kurkussa ja on lieviä lihaskipuja ja päänsärkyä, ja nyt tää olis sitten sairastettu ainakin hetkeksi. Ajoitus on täydellinen koska alle kuukauden päästä on reissu varattuna ja olisi paljon ikävämpää tulla siellä kipeäksi - tai ennen mikä estäisi koko lähtemisen. Nyt vaan viikko karanteenia.


jones_supa

Olen spekuloinut sellaista että jos asuu kerrostalossa niin yksi viruslähde saattaisi olla vuotavat ulko-oven tiivisteet. Joissakin asunnoissa tulee melko suuriakin ilmamääriä rappukäytävän kautta, etenkin jos rakoventtiilit tai muut korvausilmaväylät ovat tukkeutuneet. Ulko-oven edestä voi kävellä melko paljon ihmisiä päivän aikana. Pieniä virusmääriä saattaisi tällä tavalla kulkeutua asuntoon.


Elukka

Riippuen talon paineista ja ovien tiivisteiden kunnosta, rappukäytävästä voi tulla paljonkin ilmaa. Postiluukku ainakin vuotaa ja sisäoven on syytä olla silloin tiivis. Monesti ulko-oven karmitkin vuotavat ihan selvästi ilmaa ja voi olla, että sitä ei saa mitenkään tiiviiksi kuin avaamalla listat ja vaahdottamalla raot. Jos pitää yhtä tuuletusikkunaa auki, se kilpailee paljon postiluukun kanssa ja todennäköisesti laskee rappukäytävästä tulevan ilman määrää oleellisesti, mutta näistä on ihan mahdotonta antaa mitään ohjeita. Jos tuuletusikkuna on aina auki, energiavuoto kasvaa, asumismukavuus laskee jne. Tästä päästään taas siihen, että rakennusten ilmanvaihto on oleellinen asia virusperäisessä pandemiassa, joka leviää aerosolien kautta, mutta rahan vuoksi talojen omistajat eivät tule asialle mitään tekemään, ellei viranomainen laadi ohjeistusta ja pakota. Viranomaiset taas ovat aivan helisemässä muutenkin ja vaatisi vuosien tutkimuskampanjat, että uskaltaisivat vaatia käytännössä jokaiseen kerrostaloon mittauksia ja niiden perusteella mahdollisia säätöjä tai pahimmillaan koneiden vaihtoa ja rakenteiden paikkauksia. Ei tule tapahtumaan.


Maxion

Oliko maski päässä?


angoravillapaita

Oli joo, ja kumppanilla FFP2 maski.


aspblaze420

https://www.aamulehti.fi/koronavirus/art-2000008559303.html?utm_medium=alsoreadthese&utm_campaign=al_tf&utm_source=www.is.fi >Miksi perheessä muutama sairastuu korona­tautiin ja joku ei lainkaan? Asian­tuntijat vastaavat Pätkä julkaisusta: >Järvinen ottaa esimerkiksi amerikkalaistutkimuksen, jossa tutkittiin sairastuneiden uloshengittämää viruspartikkelien eli yksittäisten virusten määrää. Noin 20 prosenttia tutkittavista vastasi noin 80 prosentista koko ryhmän uloshengitetyistä viruksista. >”Korkeampi ikä ja korkeampi painoindeksi lisäsivät riskiä, että henkilö levitti viruksia keskimääräistä enemmän.” Itse tutkimus: https://www.pnas.org/content/118/8/e2021830118 >Exhaled aerosol increases with COVID-19 infection, age, and obesity


Maxion

Eli rajoitukset pitäisi säätää painoindeksin ja iän mukaan?


aspblaze420

Vaikka vitsi varmasti onkin, niin itse suosisin rasvaprosenttia :--D Kohta ne perkele oikeasti keksii että painoindeksin mukaan aletaan syrjimään, ja sekös vituttaa kun oma BMI on 30 mutta rasvaprosentti 14. Viimeksi kutsuntatyyppi katsoi [tällä ilmeellä](https://imgur.com/a/WWNT4HB) mua kun papereissa luki ylipainoinen.


NeighbourVadim

Eli minä, keskiverto valkoinen keskivartalolihava mies, olen kusessa


Sampo

[Lukijan mielipide | Koronatilanne lapseni koulussa on karmea, ja monet oppilaat jäävät ilman sekä lähi- että etäopetusta](https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008554069.html)


punasoni

Kai olennainen kritiiki koko tuohon juttuun on se, että se on vain anekdootti. Kyllä kaikki tiesivät että tulee kouluja ja luokkia, jossa on paljon tartuntoja samaan aikaan. Se että hänen lastensa koulussa on nyt tilapäisesti noin, ei tarkoita että politiikka pitäisi tehdä nyt tuon tyypin anekdoottien mukaan. Kaverin tilanne helpottaa jo viikossa. Ei täällä muuallakaan ole mitään etäkoulusekoilua enää. Suomi nyt on muutenkin todella suljettu, niin kuukausien etäkoulu (ei kai kukaan kuvittele että mikään sulku/rajoitus kestäisi Suomessa sen ekan lupauksen? se on aina 2-3x) vielä päälle veisi äärimmäiset keinot uudelle äärimmäisyyden asteelle.


aspblaze420

Odotin että tekstistä olisi selvinnyt miten tilanne on karmea, mutta se mitä tuosta jäi käteen oli se, että jengiä on helvetisti poissa lähiopetuksesta koska ovat oireettomina saaneet positiivisen testituloksen. Todellakin odotan että hysteerinen vanhempi joka tällaisia tekstejä lehtiin kirjoittaa olisi kauhistellut ihmisten vakavia koronaoireita JOS niitä olisi. Ilmeeni on kyllä aika 404 kun kukaan ei tajuaisi kauhistella ilman testejä. e: Tilanne on kyllä siltä osin karmea, että lähi- ja etopetus molemmat kusevat. MUTTA tilanne olisi varmaan hieman parempi ilman hysteeristä suhtautumista koronaan ja oireettomien positiivisiin testituloksiin.


Samberi

>Todellakin odotan että hysteerinen vanhempi joka tällaisia tekstejä lehtiin kirjoittaa olisi kauhistellut ihmisten vakavia koronaoireita JOS niitä olisi. Ja mistäköhän tämä kirjoittaja tietää kenenkään oireita ?


Northern_fluff_bunny

Missä kohtaa tekstissä sanottiin, että poissa olevat ihmiset ovat saaneet positiivisen tekstituloksen oireettomina? Ja tilanne todellakin on karmea koska lähiopetus sekä etäopetus kusee. Etäopetusta yritettiin välttää koska oppilaiden piti saada lähiopetusta ja tällä keinolla heidän mielenterveytensä piti parantua tai jotain. Nyt lopputulos on sitten se, että ei saada lähi eikä etäopetusta joka on huomattavasti paskempi tilanne kuin se, että saataisiin edes etäopetusta. Tämä taas on lopputulos siitä kun tehdään päätöksiä ilman, että ajatellaan päätösten potentiaalisia seuraamuksia koska siinä vaiheessa kun etäopetusta kauhisteltiin ja vaadittiin lähiopetusta oli hyvin tiedossa, että tällainen tilanne on täysin mahdollinen. Siitä ei vain yksinkertaisesti haluttu keskustella. Sehän tarkoittaisi, että lähiopetus ei toisikaan sitä autuutta mikä sen harteille oli asetettu. Lähtökohta ei selkeästikkään ollut se, että mikä olisi oppilaiden kannalta paras ratkaisu vaan se, että lähiopetus on hyvä, etäopetus paha joka taas tekee, tietysti, tilanteen ja päätösten potentiaalisten seurausten tarkastelun kriittisesti täysin mahdottomaksi. Noh, ehkä ihmiset ovat tyytyväisiä tähän tilanteeseen. Ehkä he ovat tyytyväisiä siihen, että lapset eivät saa minkäänlaista opetusta. Ehkä se on se hyvä mitä tavoiteltiin. Ehkä tämä on se normaali mitä ollaan niin kaivattu.


IlBarolo

Tämä tilanne kestää tuossakin koulussa sen pari viikkoa, kun taas etäopetusjakso olisi kestänyt pari kuukautta, minkä jälkeen lähiopetukseen palatessa olisi kuitenkin koettu tämä karanteenirumba. Aika selkeästi nähdään, kumpi on parempi vaihtoehto.


Northern_fluff_bunny

Mielenkiintoinen olettamus. Riippuen siitä miten tehokkaasti tanskan uusi omikron muutos tartuttaa omikronin sairastaneita saattaa pitää paikkansa.


MilanotoMinsk

Ai nyt on keksitty tanskalainen muunnos? Eikö tämä ala olla jo vähän epätoivoista? Ymmärrän, että moni ei halua pandemian ikinä loppuvan, mutta kannattaa nyt vain hyväksyä, että me palaamme pikkuhiljaa takaisin entiseen. Kaksi vuotta oli tarpeeksi ja suurin osa ihmisistä ei halua enää pitkittää tätä paskaa.


Northern_fluff_bunny

Miten niin keksitty? Mitä vittua sä selität :D Vaikka [siitä](https://en.ssi.dk/news/news/2022/omicron-variant-ba2-accounts-for-almost-half-of-all-danish-omicron-cases) lukemaan tästä keksitystä variantista.


IlBarolo

Sehän vain tarkottaisi, että omikronaalto ei laantuisi edes sen parin kuukauden päästä ja etäkoulu jatkuisi vielä pidempään.


Northern_fluff_bunny

Tai sitten se tarkoittaa sitä, että porukka sairastaa edelleen eikä ole lähi eikä etäkoulua kuten nyt.


aspblaze420

>Missä kohtaa tekstissä sanottiin, että poissa olevat ihmiset ovat saaneet positiivisen tekstituloksen oireettomina? "Todellakin odotan että hysteerinen vanhempi joka tällaisia tekstejä lehtiin kirjoittaa olisi kauhistellut ihmisten vakavia koronaoireita JOS niitä olisi." Ei missään. >Ja tilanne todellakin on karmea koska lähiopetus sekä etäopetus kusee. Etäopetusta yritettiin välttää koska oppilaiden piti saada lähiopetusta ja tällä keinolla heidän mielenterveytensä piti parantua tai jotain. Nyt lopputulos on sitten se, että ei saada lähi eikä etäopetusta joka on huomattavasti paskempi tilanne kuin se, että saataisiin edes etäopetusta. Tämä taas on lopputulos siitä kun tehdään päätöksiä ilman, että ajatellaan päätösten potentiaalisia seuraamuksia koska siinä vaiheessa kun etäopetusta kauhisteltiin ja vaadittiin lähiopetusta oli hyvin tiedossa, että tällainen tilanne on täysin mahdollinen. Siitä ei vain yksinkertaisesti haluttu keskustella. Sehän tarkoittaisi, että lähiopetus ei toisikaan sitä autuutta mikä sen harteille oli asetettu. Lähtökohta ei selkeästikkään ollut se, että mikä olisi oppilaiden kannalta paras ratkaisu vaan se, että lähiopetus on hyvä, etäopetus paha joka taas tekee, tietysti, tilanteen ja päätösten potentiaalisten seurausten tarkastelun kriittisesti täysin mahdottomaksi. Tuskin kusisi, jos testausta ei harrastettaisi. Lapset kun harvemmin edes saa oireita koronasta. Sama pätee opettajiin, joiden olettaisi suurimmilta osilta olevan suojattuja rokotteen kera. >Noh, ehkä ihmiset ovat tyytyväisiä tähän tilanteeseen. Ehkä he ovat tyytyväisiä siihen, että lapset eivät saa minkäänlaista opetusta. Ehkä se on se hyvä mitä tavoiteltiin. Ehkä tämä on se normaali mitä ollaan niin kaivattu. Siltä vaikuttaa /s. Meillä olisi ihan sama tilanne jos samanlaista hysteriaa harrastattaisiin joka flunssakautena.


Northern_fluff_bunny

> Ei missään. Eli täyttä mutua eli puhut paskaa >Tuskin kusisi, jos testausta ei harrastettaisi. Lapset kun harvemmin edes saa oireita koronasta. Sama pätee opettajiin, joiden olettaisi suurimmilta osilta olevan suojattuja rokotteen kera. Mihin tämä perustuu? Mistä tiedät, että poissa olijat eivät ole saaneet sellaisia oireita jotka vaativat poissaoloa? >Meillä olisi ihan sama tilanne jos samanlaista hysteriaa harrastattaisiin joka flunssakautena. Paitsi, että omikron tarttuu ja leviää huomattavasti nopeammin kuin yksikään 'normaali' flunssa.


aspblaze420

>Eli täyttä mutua eli puhut paskaa Todellakin oli täyttä mutua, koska a.) nuoret harvemmin saavat oireita, ja b.) tekstissä ei kerrota mitään kenenkään oireista. Paskaa tuskin. >Mihin tämä perustuu? Mistä tiedät, että poissa olijat eivät ole saaneet sellaisia oireita jotka vaativat poissaoloa? En tiedä sen paremmin kun et tiedä sinäkään, **sillä teksti ei sitä kerro**. Voin vain luottaa dataan joka kertoo siitä, että lapset harvemmin saavat oireita koronasta. Ymmärrän että osa ihmisistä on hysteerisiä koronan suhteen, mutta hei, tuskin siellä on minkään näköiset apocalypset tulilla. Ei tuota tue minkään näköinen data. Se on yksinkertaisesti todennäköisintä että paikkoja laitetaan säppiin vaikka jengi olisi oireettomia, mutta saaneet positiivisen testituloksen. https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/safrican-study-suggests-omicron-less-severe-even-unvaccinated-2022-01-14/ >South African study suggests Omicron less severe even for unvaccinated jne. >Paitsi, että omikron tarttuu ja leviää huomattavasti nopeammin kuin yksikään 'normaali' flunssa. Joka olisi erittäin kamala juttu **jos** tauti olisi räikeä, mutta se ei ole, ja se on vielä lievempi nuorilla. Ei se minulta ole pois jos haluat olla hysteerinen kovasti leviävän tuhnun takia.


Northern_fluff_bunny

Ei taudin pidä olla mikään katastrofaalinen terveydelle jotta se vaatii sitä, että joutuu jäämään poissa töistä tai koulusta. Sen lisäksi yhtälailla sinä et voi tietää, etteivätkö he olisi oireiden takia poissa. Toiseksi kyseessä ei tarvitse olla minkään tasoinen apocalypse, että oppilaiden opiskelu häiriytyy tai keskeytyy. Ei siihen vaadita sitä, että 90% opettajista ja oppilaista on sairaana, varsinkin kun hommat on mitotettu niin leanisti, että parinkin työntekijän poissaolo on helposti koko korttitalon romahdus. Ja mitä hysteriaan tulee niin vahvasti vaikuttaa siltä, että ne jotka rajoituksia vastaan vauhkoaa ovat niitä hysteerikkoja kerta jaksavat päivästä toiseen täällä vouhkata asiasta. Hysteriasta, paniikista ja pelosta syyttely vaikuttaa lähinnä helvetinmoiselta projisoinnilta ilman minkäänlaista itserfelektiota. Ja kyllä, se, että lähtee mutuilemaan, että asia on mitä todennäköisimmin x ilman minkäänlaisia perusteluja on paskan puhumista.


aspblaze420

>Ei taudin pidä olla mikään katastrofaalinen terveydelle jotta se vaatii sitä, että joutuu jäämään poissa töistä tai koulusta. Toki. >Sen lisäksi yhtälailla sinä et voi tietää, etteivätkö he olisi oireiden takia poissa. Toki, kuten jo myönsin. >Toiseksi kyseessä ei tarvitse olla minkään tasoinen apocalypse, että oppilaiden opiskelu häiriytyy tai keskeytyy. Ei siihen vaadita sitä, että 90% opettajista ja oppilaista on sairaana, varsinkin kun hommat on mitotettu niin leanisti, että parinkin työntekijän poissaolo on helposti koko korttitalon romahdus. Ei tietenkään. Tilanne on tosin huomattavasti erilaisempi nykyään kun oireettomat passitetaan kotiin, heihin altistuneet passitetaan kotiin, jne. >Ja mitä hysteriaan tulee niin vahvasti vaikuttaa siltä, että ne jotka rajoituksia vastaan vauhkoaa ovat niitä hysteerikkoja kerta jaksavat päivästä toiseen täällä vouhkata asiasta. Hysteriasta, paniikista ja pelosta syyttely vaikuttaa lähinnä helvetinmoiselta projisoinnilta ilman minkäänlaista itserfelektiota. Sori, mutta en valitettavasti pysty allekirjoittamaan tätä. Omat settini perustuvat täysin siihen miten muu maailma suhtautuu omikroniin, ja se eroaa täysin tästä hysteerisestä perseilystä mitä suomessa harrastetaan. Kuten jo aikaisemmin sanoin, niin se ei ole minulta mitenkään pois että vielä kauhistelet tuhnu-omikronia. Kyllä sunkin suhtautuminen tilanteeseen muuttuu, kunhan suomen perässä laahaava koronapolitiikkaa saa muun maailman kiinni. Voidaan vaikka palata asiaan 2-3kk päästä ja katsoa miten jatkossa kouluja ei panna säppiin parin oireettoman positiivisen testituloksen saaneen takia ja kauhistella että miten ne nyt noin voi tehdä. Koska näin todellakin tulee pian tapahtumaan, ja sitten nää sun setit on astetta huvittavampia. Sitten ihmetellään mihin tauti katosi kouluista testauksen lopettamisen myötä. >Ja kyllä, se, että lähtee mutuilemaan, että asia on mitä todennäköisimmin x ilman minkäänlaisia perusteluja on paskan puhumista. Kyllähän minä asian perustelin. Ongelma lienee siinä, että sivuutit perustelut täysin, koska se sotii sinun näkemystäsi omikronin kauhdesta vastaan. LeViÄäHäN OmIkRoN HuOmAtTaVaSTi NoPeAmPaA KuIn YkSiKäÄn "NoRmAaLi" FlUnsSa. Nopeasti leviävä tauti joka on tuhnu rokottamattomillekin ei ole tämänhetkisten koronatoimien arvoinen - ja se on sitäkin lievempi nuorella väestöllä, kuten aikasemmatkin variantit. e: Tsempit jatkoon ja pelkotiloihin, tämä keskustelu tuskin tästä etenee yhtään mihinkään. Sinä haluat kauhistella tilannetta, minä uskon että tilanne on yhtä OK kuin kaikkialla muuallakin maailmassa.


Northern_fluff_bunny

> Kuten jo aikaisemmin sanoin, niin se ei ole minulta mitenkään pois että vielä kauhistelet tuhnu-omikronia. mikä vitun kauhistelu? juuri tästä puhuin. täysin perusteetonta syyttelyä ja vittuilua joka vaikuttaa lähinnä projisoinnilta. >Kyllähän minä asian perustelin. sinun perustelusi oli 'jos olisi oireita niin olisi niistä kirjoittanut', hyvin, hyvin vakuuttavaa. No, en kyllä ole yllättynyt, että lopulta koko homma typistyy pelkäksi vittuiluksi. Jos ei ole sanottavaa niin haukutaan hysteerikoksi ja panikoijaksi.


aspblaze420

>mikä vitun kauhistelu? juuri tästä puhuin. täysin perusteetonta syyttelyä ja vittuilua joka vaikuttaa lähinnä projisoinnilta. Koko tilanteen kauhistelu. Pian meilläkin siirrytään muun maailman mukana siihen ettei kouluja ja muita mestoja panna säppiin taudin takia joka on tuhnu nuorille, rokotetuille ja rokottamattomille. Kaatista kyllä projisoinnin huutelulle. Palaan muistuttamaan kauhisteluistasi kun tilanne on yhä täysin sama, mutta omikroniin ei suhtauduta kuten sinä nyt suhtaudut. >sinun perustelusi oli 'jos olisi oireita niin olisi niistä kirjoittanut', hyvin, hyvin vakuuttavaa. Kyllä, kyseisen mielipidekirjoituksen kirjoittaja olisi varmasti kauhistellut koronaoireita jos niitä olisi, mutta on hieman epärehellistä väittää että perusteluni alkoivat ja loppuivat tuohon: >Lapset kun harvemmin edes saa oireita koronasta. Sama pätee opettajiin, joiden olettaisi suurimmilta osilta olevan suojattuja rokotteen kera. ---------------------- >koska a.) nuoret harvemmin saavat oireita, ja b.) tekstissä ei kerrota mitään kenenkään oireista. ------------ >Se on yksinkertaisesti todennäköisintä että paikkoja laitetaan säppiin vaikka jengi olisi oireettomia, mutta saaneet positiivisen testituloksen. ---------------- >Joka olisi erittäin kamala juttu jos tauti olisi räikeä, mutta se ei ole, ja se on vielä lievempi nuorilla. --------------- >Voin vain luottaa dataan joka kertoo siitä, että lapset harvemmin saavat oireita koronasta. -------------- >https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/safrican-study-suggests-omicron-less-severe-even-unvaccinated-2022-01-14/ >South African study suggests Omicron less severe even for unvaccinated Jne.


Northern_fluff_bunny

Kyllä se lähiopetus toimii äärimmäisen hienosti ja nuorten mielenterveys oikein kukoistaa! Ai että. Kyllä nyt taas onnistuttiin niin äärettömän hyvin. Kyllä lapsokaiset ovat oikein kiitollisina nyt lähiopetuksessa eivätkä takuulla kärsi tilanteesta lainkaan.


[deleted]

[удалено]


juukione

Jos oli vaikka 50% varmuudella tauti päällä ja oli pakko päästä kauppaan ostamaan kotitesti. Syitä voi olla monia, mutta heti "aivopesun uhriksi" leimaaminen ei palvele tässä tilanteessa ketään.


[deleted]

[удалено]


NoText868

Miten ihmeessä on parempi vaan pestä kädet? Hitto, miten ihmeessä kirurgitkaan ei ole tajunnut, että olisi parempi vain jättää hanskat hyllyyn...


[deleted]

[удалено]


NoText868

Et maininnut missään, että henkilö kertoi olevansa koronaa vastaan suojautumassa. Lisäksi oikein käytetyt suojakäsineet suojaavat myös koronalta käsien pesua huomattavasti paremmin.


[deleted]

[удалено]


NoText868

Muitakin mikrobeja on olemassa, niin koronapsykoosissa kuin oletkin. Nykyhetkellä se terveys on aika olennaista esim. jos on vaikka matkoja edessä. Yhtä kaikki, se fakta etää hanskat suojaa taudeilta tekee kommentistasi varsin typerän. Toivottavasti se oli tarkoituksesikin, etkä oikeasti joudu elämään noilla resursseilla.


Namell

Jos vaikka kärsii jostain iho-ongelmasta käsissä johon käyttää jotain voidetta ja on pistänyt suojahanskat ettei sotke takkiaan voiteella?


RiskoOfRuin

No mitä sä luulit et oli kysees kun koronaketjus mainitsi tollasest?


NoText868

Koronaan liittyy aika vahvasti se, että voi joutua nihkeään tilanteeseen muistakin vastaavia oireita aiheuttavista mikrobeista. Mutta silti yhtä typerä kommentti, kun ei tiedä syytä miksi joku haluaa suojautua vielä keskivertoa paremmin.


hommelipoika

Juu, sutullista on. Itse en käytä maskia ja se ei näytä ketään häiritsevän.


[deleted]

[удалено]


RiskoOfRuin

Jos se oli vaan varkailla.


Rentta

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tanskalaistutkija-omikronin-alamuunnos-sairastuttanut-norjassa-jo-aiemman-omikronin-poteneita/8338380#gs.n7xcp5


[deleted]

Jos joku ajatteli että zero covid strategialla tukahdutetaan korona pois maailmasta, niin ihmisten lisäksi myös ainakin villit peurat, mäyrät ja näädät pitää määrätä pysymään kotona ja välttämään kontakteja: [https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.01.20.477038v1](https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2022.01.20.477038v1) https://www.nbcnews.com/science/science-news/covid-rampant-deer-research-shows-rcna10181


jones_supa

Kyllä, mutta onhan siellä eläinpopulaatiossa jo ennestään paljon muitakin viruksia kuin SARS-CoV-2 jotka voisivat aiheuttaa haitallisen pandemian ihmiselle.


Samberi

Eiköhän nämä eläimet osaa pitää sen kahden metrin turvavälin ihmisiin.


PepperooniPizza

Peurat, mäyrät ja näädät saa pysyä pois yhteiskunnasta elleivät hanki rokotuksia tai allekirjoita sopimusta, jossa kieltäytyvät yhteiskunnan antamasta tehohoidosta!!!!!!!!


Antsukka

Rokottamattomalla eläimellä ei ole mitään asiaa Korkeasaaressa tarjottaviin hoitoihin!!


[deleted]

[удалено]


hommelipoika

Hienoa että täällä ei tällaisia viestejä enää bannata. Kyllä tämä perseily kohta loppuu.


RiskoOfRuin

Kiuru ja kumppanit tätä yhteiskuntaa sulussa pitää. Pitäis vaikka olis 100% kattavuus rokotuksissa.


TTebaT

"Nämä ihmiset" eivät pidä yhteiskuntaa panttivankeina. Tämä on jo aika kulunut mantra. Ne päätökset tekee hallitus. Kaikilta kanteilta löytyy ihmisiä jotka eivät ole älykkäämmästä päästä ja sanovat tyhmiä asioita, mutta silti harmittavaa että haukut kokonaista ryhmää "älykkyyden puutteessa oleviksi". Mitä ihmisistä jotka peittävät autossa ilmanvaihtoaukot maskeilla? Ehkä ihmiset kaduilla puolustavat näkemyksiään ja mielipiteitään, niinkuin heitä sallitaan. Pakkorokotukset eivät kuulu 2020-luvun demokraattiseen Suomeen. Rokotepassi olisi taas puolestaan myös erittäin syrjivä työkalu. Nämä olivat oman ymmärrykseni mukaan pääsyyt mielenosoitukselle. Ja se että on kriittinen koronarokotteita kohtaan ei tarkoita että on "anti-vaxxer". Itse olen saanut kaikki mahdolliset rokotteet, vuosittain influenssat, Hepatiittirokotteet matkoille ja HPV:t, mutta silti olen kriittinen ja epäilevä koronarokotteita kohtaan.


Sampo

[Maria Veitola sairastui rajusti saatuaan koronatartunnan – kertoo nyt oireiden kimarasta: edes sanojen muistaminen ei onnistu](https://www.is.fi/viihde/art-2000008558769.html)


aspblaze420

https://twitter.com/HamiltonMorris/status/1355622848400936963 (koko viestiketju) https://www.reddit.com/r/shrooms/comments/qtqfys/psilocybin_regained_my_smell_and_taste_after/ Jos olisin Veitolan saappaissa, niin kokeilisin pientä taikamatkaa, vaikka vielä pyöritäänkin vain lukuisten anekdoottien parissa. Näissä anekdooteissa jauhetaan lähinnä haju- ja makuaistin palautumisesta, mutta neurologisia komplikaatiota nekin. Harvemmin sitä trippailessa mitään häviää. Odotin hieman että olisin itse päässyt kokeilemaan kun sain koronan vuoden alussa, mutta se olikin yksi iso tuhnu omalla kohdallani rokotestatuksestani huolimatta.


[deleted]

[удалено]


Elukka

On se 40%:n sairastaminen oireellisena tai oireettomana jo aikamoinen läpi pyyhkiminen. Mutta joka tapauksessa, blogin luottuani, en edes ymmärrä, että mistä tässä riidellään. Eihän siellä puhuttu mistään idiootimaisista väitteistä. 40%, 60%, 80% tai kuukausi tai kaksi kuukautta, aivan sama noin kaduntallaajan näkökulmasta, mutta ei siitäkään puhuttu tuossa. Korona on poissa käsistä, aalto menee väestön läpi ja on vain määrittelykysymys, että mikä on "läpi. Sitä mopoa ei absoluuttisessa mielessä oteta enää mitenkään kiinni. Epidemiologisesti siitä voisi jonkinlaisen otteen saada tosiaan, jos pyrittäisiin tekemään niitä serologisia tutkimuksia yms. mutta poliitikot ovat pihalla kuin lumiukot, eivätkä kykene enää minkäänlaisiin päätöksiin tai arvojohtamisiin. Lähinnä luikkivat karkuun vaalien alla, jotta kannatus ei notkahda. Jotain rajoitustoimia on voimassa, kansan enemmistö oletettavasti edelleen varoo kohtuullisesti ja rokotteet antavat jonkinlaista suojaa, joten R ei ole kauheasti ykkösen yläpuolella, mutta siis, mikä tässä nyt edes on ongelma? Terveydenhuolto ei näillä näkymin tule luhistumaan, ja se lienee ollut se ainoa realistinen tavoite hallinnollamme. Jengi on muuten täysin kyrpiintynyt nahjusministeriemme viestintään ja hakee eriasteisia omia ratkaisuja ja totuuksia netistä, kun niitä ei viralliselta puolelta ole saatu ja ainoat ratkaisut ovat puolivillaiset sulut ja pelottelut. Onko tässä jotain ihmeellistä? Kun kukaan ei johda toimia, vituiksi se menee.


[deleted]

[удалено]


Elukka

Kun koronaa ei pystytä edes selvillä rajoituksilla kontrolloimaan ja uudet kannat ovat tyyliin omikron, se menee joka tapauksessa ison osan läpi. Mikä on vaihtoehto väestön läpimenemiselle, vaikkakin sitten rajoitetummalle, kuten vaikka 25%:lle? Loputtomat sulut ja buusterit, jotka eivät toimi tarpeeksi hyvin? Korona ei toki tule olemaan ohi pitkiin aikoihin, mutta "omikron on ohi" voi olla mahdollinen skenaario vielä tässä keväällä. Sitten tietysti seuraava voi puskea heti elokuussa, mutta sellaista se on. Taistelu koronaa vastaan on hävitty ja ihmisiä tulee kuolemaan. Yhteiskunnan on pakko hyväksyä voimattomuutensa ja sen seuraamukset.


hommelipoika

En tiedä miksi Uivelolta kysytään enään yhtään mitään. Täysin pihalla.


Sampo

Kun katsoo Aivelon vanhoja kirjoituksia yli ja alle vuoden takaa, Aivelohan on pääsääntöisesti ollut oikeassa, ja yleensä jo ennen muita.


RiskoOfRuin

Eihän selittäny, heitti vaan oman arvailunsa sanoilla "kuulostaa" ja "uskoisin". Tosi vakuuttavaa selittämistä. Ja kuka muka sanonu ettei rokotteet hidasta yhtään? Et tota kolumnia osannu lukea oikein, niin epäilen et täälläkin kaiken tulkinnu väärin.


[deleted]

[удалено]


RiskoOfRuin

Eihän se sano ku että 40% saa muutamassa viikossa. Mites viikot sen jälkeen? Ei se omikron mihinkää häviä ellei tule toista varianttia kilpailemaan.


[deleted]

[удалено]


RiskoOfRuin

En oo sanonut mitään aikarajaa tai et edes täs aallos.


[deleted]

[удалено]


papipupepo123

Sellaisiako edelliset variantit olivat että ne infektoivat 20-40%? THL:n serotologisen tutkimuksen [raportissa](https://www.thl.fi/roko/cov-vaestoserologia/sero_report_weekly.html) arveltiin että ekan aallon jälkeen todellisia tapauksia on ollut alta 2x yli varmistettujen. Varmistettuja oli yhteensä alle 200k ennen tätä uusinta aaltoa. Eli jos en ymmärrä ihan väärin, edelliset aallot saivat yhteensä tartutettua alle 10% väestöstä.


RiskoOfRuin

Se on niiden arvio ajasta, ei mun. Eikä siinä ees ollu mitään mistä ois nähny arvion, pelkkää tekstiä ilman linkkejä. Puhuin vaan siitä et tulee menee väestön läpi.


[deleted]

[удалено]


RiskoOfRuin

Tai sit sä vaan kuvittelet omias ja koitat laittaa sanoja mun suuhun.


yunginvesta

Eikös tää Tuomas kuulu tuohon eroon koronasta tukahdutuslahkoon? En ihan hirveästi anna kyseisille sankareille ja Kiurun fanittamille lahkolaisille painoarvoa. Toivottavasti tämä rajoituspelleily loppuu mahdollisiman pian. Onneksi salille pääsee sulkapallolisenssillä treenaamaan.


[deleted]

[удалено]


yunginvesta

Vastustatko kuntoilua? Ei se nuha salilta tartu :)


glarbung

Nuha, ollen oire, ei tartukaan. Sen sijaan huonosti ilmastoidulla salilla korona kyllä tarttuu kun puuskutetaan pisarat ilmaan.


Jaakkosaariluoma

Minkä takia saleilta on annettu niin pieniä lukuja?


glarbung

Niin on baareista ja kouluistakin. Silti tartunnat hidastuvat kun ne paikat suljetaan. Se, mistä tartunnat tulevat, on toimiva metriikka vain jos joka ikinen tartunta saadaan jäljitettyä.


[deleted]

[удалено]


RiskoOfRuin

Ennen ku jäljitys meni ihan jumiin, niin kyl sen pysty aika tarkasti jäljittää.


TTebaT

Miksi Suomessa ajetaan korona-/rokotepassia läpi kovempaa kuin koskaan, vaikka muualla maailmassa kuten Briteissä, Irlanniss, Turkissa ja Tsekeissä poistetaan pakkoja ja rajoituksia kilpaa? Vain suurimmilla EU-mailla on passit ja pakot käytössä? Mikä homma? EU:n yhteinen agenda, vai vain maiden välisiä satunnaisia eroja? Mitä mietteitä teillä asiaan liittyen?


JohnEdwa

Turkissa piikitetään jo viidettä boosteria ja islannissa 90% rokotettavasta ikäluokasta on rokotettu vähintään kahdella. Ja Briteissä koko homma on kaaoksessa Boriksen biletyksen jälkeen, ja ainakin osittain syynä on yrittää vähätellä sen vakavuutta. Suomessa rajoitukset yms perustuu sairaalakapasiteetin (varsinkin tehohoidon) tarpeisiin, ja [toistaiseksi se ei ole huomattavasti laskenut](https://mobile.twitter.com/bot_fi/status/1484461594822205443) jotenka ei rajoituksiakaan voi purkaa. Nyt oli ensimmäinen viikko kun pysyi about samana, joten katsotaan muutaman viikon päästä.


TTebaT

Joo ymmärrän että rajoitukset perustellaan heikolla terveydenhuoltomme kantokyvyllä, mutta et vastannut siihen, miksi ajamme rokote-/koronapassia? Huomasimme jo syksyllä että se ei toimi ja nyt Marin ajaa sitä eteenpäin rokotepassina joka "voisi olla itsenäinen työkalu vaikka rajoituksia ei olisi voimassa", eli epäsuorasti käännettynä väestön hallintatyökalu. Tai siltä se ainakin vahvasti kuullostaa, jopa THL:n ja oikeuskanslerin vastustaessa sitä.


padumtss

Mikä intressi hallituksella on käyttää ”väestön hallintatyökalua”? Emme kuitenkaan elä missään diktatuurissa missä ihmisiä on syytäkin hallita kyseenalaisin keinoin.


Sampo

> Huomasimme jo syksyllä että se ei toimi Passi vaikutti aika hyvin kannustavan rokotusten ottamiseen sellaisia ihmisiä, jotka muuten olivat rokotuksistaan välinpitämättömiä. Ja ei vain Suomessa, vaan sama muissakin Euroopan maissa. Passia ei toki tällaiseen ihan suoraan suunniteltu, mutta tämän vaikutuksen kautta se varmasti on vähentänyt sairaaloiden kuormitusta kuitenkin.


JohnEdwa

Suurin ongelma passilla jonka itse näen tartuntojen suhteen on että rokottamaton saa sen negatiivisella testillä vaikka rokotetut voivat tautia (yleensä ilman isompia oireita) kantaa ja tartuttaa. Se pitäisi siis olla joko rokotepassi, tai negatiivinen testipassi, eikä kumpaakin yhtäaikaa. Näistä toinen on ehkä perustuslain vastainen ja toinen aivan liian kallis ylläpitää. Mutta en ole poliitikko enkä asiantuntija, en osaa sanoa onko siitä suurta hyötyä vai ei. Ei se ainakaan mututuntumalla voi sairaalapotilaiden lukumäärää lisätä siihen verrattuna että sitä ei olisi käytössä, ellei vertauskuvana sitten ole täysi "kaikki kiinni" lockdown - joka on tietysti se kaikista varmin tapa estää tartunnat, mutta myös se epämukavin tilanne yrityksille ja asiakkaille.


TTebaT

Muistetaan myös että 80-90% teholla olevista potilaista on ylipainoisia, ja oletettavasti monella heistä on vielä ollut aikaisempia perussairauksia kuten diabetes, astma jne. Miksi tällä perusteella maassamme ei ajeta läpi "lihavuuspassia", koska suurin osa sairaalahoitoamme kuormittavista henkilöistä on ylipainoisia? Pitää muistaa että omikron vaikuttaa myös vaaralliselta vaikka se olisikin lievempi, sillä se tarttuu herkemmin jolloin se tavoittaa enemmän mm. hauraita vanhuksia kuin aikaisemmat variantit. Itse kun olen nuori, 6x viikossa urheileva/kuntoileva, hyvää ruokavaliota ylläpitävä, vitamiinilisiä(D-, C-, ja monivitamiini) syövä henkilö, niin vaikka olenkin rokottamaton niin todennäköisyyteni joutua sairaalahoitoon koronan takia ja kuormittaa terveydenhuoltoa on aivan minimaalinen(vaikka tietysti perusterveitäkin ihmisiä on vakavan taudin saanut). Pitäisikö minun pääsyni estää paikkoihin, vain siksi että olen rokottamaton vaikka levitän tautia samalla tavalla kuin rokotetut? Vai pitäisikö meidän pikkuhiljaa avata yhteiskuntaa kaikille, ilman minkäänlaisia syrjiviä passeja? "Ei se ole syrjivä ota rokote ja lopeta inisemästä", niin hyöty/riskisuhteeni rokotteen ottamisesta tai sen ottamatta jättämisessä ei ole kovinkaan mairitteleva. Vaikka rokote yleisesti vähentäisi kaikkien, mm. nuorten riskiä kuolla koronaan muutos on silti n. 0,03 prosentista 0,002. Ja kun ajatellaan asiaa yksilötasolla niin minulle tästä ei juurikaan hyötyä olisi, kun muistetaan Fimeassa olevan n. 112 vakavaa koronarokotehaittaa 12-17 vuotiailla. Rokotepassi olisi epäsuora rokotepakko jos haluaisin elää normaalia elämää. Tämän takia vastustan sitä suuresti. Toivon että mua ei downvoteta alempaan helvettiin, vaan asiasta voitaisiin käydä perusteellista keskustelua jos toisen näkemys ei kelpaa. Kiitos.


Donkeyhead

[Vain neljännes yli 30-vuotiasta ](https://yle.fi/uutiset/3-10987800)[suomalaisista on normaalipainoisia](https://yle.fi/uutiset/3-10987800)


Jaamies97

Mutta silti teholla olevista 85% on ylipainosia https://yle.fi/uutiset/3-12212414


TTebaT

Jep ja tämä tulee olemaan pitkällä aikavälillä paljon suurempi ongelma kuin korona on nyt. Jos terveydenhuoltomme on jo nyt pulassa, voimme vain odottaa nuoren väestön vähentyessä ja vanhojen ihmisten lisääntyessä, varsinkin ylipainoisten ihmisten jatkuvia sairaanhuoltoreissuja. Kysymys onkin, miksi tätä ei pidetä läheskään niin suurena ongelmana kuin koronaa, vaikka tämä ongelma on myös johtanut Suomessa juuri Koronatilanteen pahenemiseen, ylipainoisten sairastuessa herkästi vakavaan koronaan? Meillä hallitus sulkee paikat jossa omaa vastustuskykyä ja terveyttä voisi edistää pahentaen ongelmaa entisestään. Toinen kysymys kuuluu, onko tämä kaikki terveydemme puolesta, vai onko se vain veruke jotain muuta varten?


Samberi

Kaiketi jotain dataa on ylipainoisten osuudesta tehohoidossa vai onko ainoastaan tarkoitus korostaa omaa rautaista kuntoasi ? Eli rokotepassin vaihtoehdoksi Cooper-testi ja todistus että rasvaprosentti on alle 15. Ja ajatus on että kun sinulle tästä ei ole hyötyä niin koko homma voidaan unohtaa. Yksi vastaava epäkohta on jo liikenteessä. Miten voi olla mahdollista että kaikille on samat rajoitukset tiellä ? Siellä on eritasoisia kuskeja täysin eritasoisilla kulkuneuvoilla. Mieti että Kimi Räikkönen joutuu köröttelee samaa vauhtia kun joku eläkeläinen että yhteiskunta toimii. Sairasta.


TTebaT

Ei, vaihtoehto on se että rokotepassia ei tulisi kenellekään, minnekään Suomeen käyttöön. Kyseessä on erittäin herkästi leviävä tauti, mutta ei kuitenkaan musta surma tai ebola tappavuudeltaan. Suomessa on kuollut n. 2000 ihmistä kahden vuoden aikana, rokotteiden ansiosta mitä luultavammin vähemmän, kuin ilman niitä. Silti on mielestäni järjetöntä että jotkut edes ajattelevat pakkorokotuksia demokraattiseen hyvinvointivaltioomme. Myös täytyy muistaa että itsemurhien määrä samaan aikaan ei ole valtavan kaukana koronakuolemien määrästä. Silti tämä ei ole yhteiskuntaa pysäyttävä tilanne. Esim. jos kiirellinen itsetuhoinen tapaus tarvitsee apua sitä saa vasta mahdollisesti kuukausien päästä. Tarkoitin liikenne-esimerkillä sitä, että kaikkialla ihmisiä kuolee edelleen ja satuttavat itseään sitä kautta. Liikenteessä ei rangaista vaikkapa nuoria 19v kuskeja kokemattomuudestaan sillä että he joutuisivat ajamaan paljon pienemmillä rajoituksilla, kuin nimetty Kimi Räikkönen ajatuksella, että he voivat liukkaalla kelillä menettää hallinnan ja kolaroida vanhaan mummoon jolla on huonot refleksit. "Että yhteiskunta pyörii", en siitäkään sitten tiedä miten yhteiskunta pyörisi "hyvin", jos iso osa kansasta on osittain eristettynä yhteiskunnasta. Ajatus ei ollut kehuskella omalla kunnolla, vaan antaa ajatusta siitä, pitääkö kaikkien rokottamattomien varsinkin nuorien elämään lyödä mahdollisimman paljon kapuloita rattaisiin, kun perusteet ovat melko heikot(ja olla selitys sille miksi monet nuoret eivät ole rokotetta ottaneet). Kenelle passeista olisi hyötyä? Perussairaille rokottamattomille? Heille mahdollisesti, mutta jos se perustellaan sillä että he eivät satuta itseään on tyhmää, koska aiemmin mainittuna alkoholisteja ei eristetä yhteiskunnasta, tai ylipainoisia johon liittyviin sairauksiin kuolee 6000 ihmistä vuosittain. Itse arvostan vapautta enemmän kuin sitä että valtio hoivaa ja suojelee ihmisiä kaikissa arjen asioissa, ettei ihmiset vain kuolisi. Ja kaiken lisäksi, vaikka meillä on näin paljon ylipainoon liittyviä ongelmia niin meillä laitetaan rajoitustoimina matalimman tartuntariskin alueet, Kuntosalit ja liikuntapaikat kiinni(monella alueella nyt jo kuitenkin onneksi auki). Tilasto ylipainoisten osuuksista oli nyt n. 3kk vanha yhden sairaanhoitopiirin alueelta, en muista enää tarkalleen mikä. Mutta omikronin ollessa lievempi on lähes varmaa että nämä tekijät(ylipaino, perussairaudet, raskaus jne) vaikuttavat vakavan taudin riskiin yhä enemmän. Tässä mm. Yhdysvalloista tilastoa. https://tekniikanmaailma.fi/koronakuolemien-ja-ylipainon-valilta-loydettiin-shokeeraava-korrelaatio-usassa-vain-12-prosenttia-tehohoitopotilaista-ollut-normaalipainoisia/ Lisäksi sairaanhoitomme ongelmat ovat kroonisia ja Kuten THL:n Mika Salminen sanoi, vaadittiin vain jokin keikautus, että jo äärirajoillaan ollut sairaanhoito olisi suurissa vaikeuksissa. Jos vielä jotain kysymyksiä on ja mistä olet eri mieltä, kysy, ja keskustellaan asiasta!


Samberi

>Suomessa on kuollut n. 2000 ihmistä kahden vuoden aikana, rokotteiden ansiosta mitä luultavammin vähemmän, kuin ilman niitä. Koska terveydenhuolto. Sen romahtamista koitetaan estää. ​ > Liikenteessä ei rangaista vaikkapa nuoria 19v kuskeja kokemattomuudestaan Nyt vähän ontuu. Kaikilla on samat säännöt, ketään ei rangaista erikseen. Nythän haet itsellesi omaa asemaasi perustuen vapautuksia säännöistä. ​ >Ajatus ei ollut kehuskella omalla kunnolla, vaan antaa ajatusta siitä, pitääkö kaikkien rokottamattomien varsinkin nuorien elämään lyödä mahdollisimman paljon kapuloita rattaisiin > >Kenelle passeista olisi hyötyä? Perussairaille rokottamattomille? Heille mahdollisesti, mutta jos se perustellaan Minä minä minä. Rokotukset vähentävät tartuntoja. Mitä vähemmän tartuntoja sitä vähemmän vakavia tapauksia ja sitä myöten vähemmän sairaanhoitoa. Sinä et sairastu vakavasti mutta sinun räästäsi voi joku rokotettu perussairas saada koronan ja vaikka menehtyä. Näin voi käydä vaikka ottaisit rokotteen mutta tässä olisikin tarkoitus että tehdään voitava että näin ei tapahtuisi. Jos rokotteen ottaminen on kapuloiden rattaisiin laittamista kiitä onneasi että vanhempasi ei ajatelleet samalla tavalla kun olit lapsi. ​ >Mutta omikronin ollessa lievempi on lähes varmaa että nämä tekijät(ylipaino, perussairaudet, raskaus jne) vaikuttavat vakavan taudin riskiin yhä enemmän. Tässä mm. Yhdysvalloista tilastoa. No Jenkkeissä ylipaino on enemmän sääntö kun poikkeus. Yksi perussairaus on diabetes. Suomessa on 500 000 yli 30 vuotiasta ketkä sairastaa sitä tietämättään tai tietäen. Perussairaus ei meinaa että ihminen on lähes vihannes, et tiedä mikä perussairaus on kenelläkin vastaantulijalla. ​ >Lisäksi sairaanhoitomme ongelmat ovat kroonisia ja Kuten THL:n Mika Salminen sanoi, vaadittiin vain jokin keikautus, että jo äärirajoillaan ollut sairaanhoito olisi suurissa vaikeuksissa. Tämä on totta mutta ei muuta lopputulosta. Kokanaisuudessaan ajatuksesi ei mene jakeluun. Jos katsot [THL:n listaa riskiryhmistä](https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/vakavan-koronavirustaudin-riskiryhmat) ja mietit että ennemmin riskeerat näiden elämän kuin otat rokotteen tai/ja rajoituket. Syöpäähän ei voi olla nuorilla. Lapsi kenellä on sydänvika joutaakin olla kotona. Astma potilaat ja diabeetikot ovat ihan itse aiheuttaneet tilansa, eivät saa häiritä elämääsi. Kaikki lihavat ovat vain laiskoja paskoja, oma vika. Ideana olisi että **yhteis**kunta avautuisi kaikille. Vertaan päästöihin. Minun päästöt eivät vaikuta maapallon tulevaisuuteen niin miksi minun pitäisi tehdä mitään päästöjeni eteen. En edes pystyisi tekemään niin paljon tai niin vähän päästöjä että sillä olisi mitään merkitystä mutta kuitenkin kun tässä samassa veneessä ollaan niin odotetaan että jokainen soutaa.


Jaamies97

Terveydenhuolto ei olisi romahtamassa alkujaan jos ihmiset olisivat liikkuneet, syönneet terveellisesti ja hankkineet omilla päätöksillään sydän ja hengityssairauksia etukäteen. Nämä on ihmisten oma vika. Ideana sulla siis on et yhteiskunta avautuisi kaikille, paitsi niille ketkä ovat tehneet oman elämänsä riskiarvioinnin ja jättäneet kyseiset rokotteet ottamatta? https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000007849505.html Edit: oletko kuullut "tuntematon potilas"


TTebaT

Hei kiitti et vastasit kuitenkin asiallisesti! Mukava saada tästä aikaan edes jotain keskustelua, ettei asia ole pelkkää huutelua ja vastakkainasettelua. >Koska terveydenhuolto. Sen romahtamista koitetaan estää. Jep, toin tuon asian esille muistuttaakseni että kaiken pelottelun ja kauhutarinoiden keskellä taudin sairastaneista, tauti ei ole juurikaan mitenkään hetkauttanut kuolintilastojamme epänormaaliin suuntaan(onneksi), ja muistuttaa miten tauti loppujen lopuksi ei ole historiamme tappavimpia. Ja yksi syy miksi terveydenhuoltomme on nyt romahtamisillaan johtuukin hallituksen omista toimista. Missä Krista Kiurun lupaamat 1000 tehohoitopaikkaa? Ja tätä vastuuta paetakseen syy laitetaan muiden niskaan; rokottamattomat, Avi, THL jne. >Nyt vähän ontuu. Kaikilla on samat säännöt, ketään ei rangaista erikseen. Nythän haet itsellesi omaa asemaasi perustuen vapautuksia säännöistä. Ei rangaistakaan, mutta tarkoitus oli ottaa tämän hetken koronapolitiikan ja -keskustelun toimintatapoja esimerkiksi muulle alueelle. Jos jokin passi tulisi voimaan, säännöt eivät olisi samat. Nyt ne vielä ovat kun rajoitukset kohdistuvat kaikkiin. >Minä minä minä. Rokotukset vähentävät tartuntoja. Mitä vähemmän tartuntoja sitä vähemmän vakavia tapauksia ja sitä myöten vähemmän sairaanhoitoa. Sinä et sairastu vakavasti mutta sinun räästäsi voi joku rokotettu perussairas saada koronan ja vaikka menehtyä. Näin voi käydä vaikka ottaisit rokotteen mutta tässä olisikin tarkoitus että tehdään voitava että näin ei tapahtuisi. Jos rokotteen ottaminen on kapuloiden rattaisiin laittamista kiitä onneasi että vanhempasi ei ajatelleet samalla tavalla kun olit lapsi. Miksi oletetaan että kaikki KORONAROKOTEkriittiset/-epäilevät ovat yleisesti "anti-vaxxereita"? Olen ottanut normaalin Suomen rokotesarjan, HPV-rokotteet, Influenssarokotteet 4 aiempaa vuotta, Hepatiittirokotteet matkaa varten. Epäilen rokotteen kykyä, jolla on fimeassa 4500 vakavaa rokotehaittaa ja on todettu olevan lähes turha estämään lievää tautia. (Kyllä estää tehokkaasti vakavaa tautia, mutta riski itselläni siihen on älyttömän pieni ja siksi puhuin omasta kunnostani). Uskon että jokainen ajattelee tässä asiassa edes joltain osin siitä näkökulmasta mikä on myös itselle parhaaksi. Oletko tullut ajatelleeksi että rajoitukset ja eristys voi olla jopa tautia vahingollisempaa, varsinkin toisen aallon aikaan 2020 syksyllä olin itse mielenterveydelläni siinä asemassa että korona olisi ollut se viimeisin henkeni vievä asia. Ja tästä olen varma, kun uutisoidaan miten suomen kriisilinjat ovat ruuhkautuneet. Ja edelleen, rokotteet eivät estä juurikaan taudin leviämistä. Näin on THL todennut ja tämä olisi yksi syy miksi passit olisivat turhia. Mika Salminen: "Puolen vuiden jälkeen toisen annoksen teho omicronia vastaan on 10-0%", ja kolmannenkin saadessa se estää tautia jonkun verroin kaksi kuukautta ennen kuin sen teho romahtaa ja sinun tarvitsisi ottaa uusi. >No Jenkkeissä ylipaino on enemmän sääntö kun poikkeus. Yksi perussairaus on diabetes. Suomessa on 500 000 yli 30 vuotiasta ketkä sairastaa sitä tietämättään tai tietäen. Perussairaus ei meinaa että ihminen on lähes vihannes, et tiedä mikä perussairaus on kenelläkin vastaantulijalla. Jep, mutta asia on Suomessa silti isolta osaa sama. Et voi olla täysin tietämättäsi ylipainoinen. Sekä vaikka varmasti löytyy paljon tapauksia jossa henkilö ei tiedä välttämättä omaavansa perussairautta ei nämä ole aivan joka toisella ihmisellä. Terveisin perheenjäseneni jotka toimivat sairaanhoitoalalla. > Kokanaisuudessaan ajatuksesi ei mene jakeluun. Jos katsot THL:n listaa riskiryhmistä ja mietit että ennemmin riskeerat näiden elämän kuin otat rokotteen tai/ja rajoituket. Syöpäähän ei voi olla nuorilla. Lapsi kenellä on sydänvika joutaakin olla kotona. Astma potilaat ja diabeetikot ovat ihan itse aiheuttaneet tilansa, eivät saa häiritä elämääsi. Kaikki lihavat ovat vain laiskoja paskoja, oma vika. >Ideana olisi että yhteiskunta avautuisi kaikille. Jep idea on varmasti kaikille sama, mutta kuinka pitkään voimme jatkaa näin? Ja miten riskeeraan läheiseni esim. oman mummoni hengen olemalla ottamatta rokotetta? Edelleen, taudin leviämistähän eritoten omikronin kohdalla rokotteet eivät estä (kolmas jonkin verran ensimmäiset 2kk). Mitä sanot taas niille perheille ja läheisille jotka ovat saaneet lähipiirissään vakavia rokotehaittoja? Harvinaisia? Kyllä, mutta niin on koronaan kuoleminenkin. Kuinka kauan voimme elää pelossa ja varmistellen ettemme vaan tapa yhtään ihmistä enempää? Kuinka paljon olemme valmiina viemään ihmisiltä nautinnollisia elinvuosia varjelleekseen että odotetun eliniän ylittänyt +84vuotias ei vain kuolisi koronatautiin? Se sattuu aivan älyttömästi kun se osuu omalle kohdalle, kokemuksesta puhuen. Raaka ja erittäin valitettava totuus on se että ihmiset tähän tulee kuolemaan, mutta missä menee raja, miksi emme edistä terveyttämme ja laitamme niiden parantamiseen tarkoitetut paikat kiinni? Eikö meidän olisi kannattavampi keskittyä taudin ehkäisyyn kuin vain sen hoitoon? Tehohoidossa olevien määrä ei juurikaan ole kasvanut ja moni sairaanhuollossa olevista "koronapotilaista" ei ole itse koronan takia sairaalassa. Kuinka kauan olemme valmis pilaamaan uuden sukupolven ja nuorien elämää ja mielenterveyttä sen takia että kolmesti rokotetun pelon takia? Jordan Peterson puhui asiasta hyvin ja asiallisesti, hänellä olikin paljon samoja ajatuksia kuin itselläni ja sai puhuttua ja ilmaistua ne paremmin kuin itse osaan. Suosittelen tsekkaamaan sen jos Lontoo taittuu. Ehkä pystyt ymmärtämään jotain mitä olen hakenut. https://youtu.be/nk9jvETVwNw Uskon että meillä kaikilla, mulla ja sulla on sama tavote ja toivomus. Se että me joskus päästään jatkamaan tavallista elämää niinkuin 2019, ilman passeja, ilman sitä että saamme joka päivä kuulla koronasta. Saisimme matkustaa vapaasti, käydä juhlissa, käydä syvällistä keskustelua nähden toisen kasvojen eleet. Meillä vain on eri näkökulma miten siihen päästään. Itse vain rokottamattomana (aikaisemmin selitettynä miksi), toivoisin että meille ei tulisi tiettyä ihmisryhmää rajoittavia säännöksiä ja passeja joita joudumme käyttämään oman maan sisällä asioimiseen. Varsinkin kun monessa muualla maailmassa rajoituksista luovutaan (Britit, Israel, Irlanti, monet USA:n osavaltiot) Tuleeko suomen olla se valtio joka tulee lopun ikuisuutta elämään pelossa ylisuojellen kansalaisiaan?


Samberi

>Vaikka rokote yleisesti vähentäisi kaikkien, mm. nuorten riskiä kuolla koronaan muutos on silti n. 0,03 prosentista 0,002 Tulee merkit täyteen ei anna muokata aamuista viestiä. Tässä lainaus aikaisemmasta kommentistasi. Ota huomioon mitkä ovat mahdollisuutesi **kuolla koronaan** ( ei sairastua vakavasti tai saada esim. pitkäkestoista sydän ongelmaa) verrattuna **rokotteen vakaviin haittailmoituksiin**. Mielestäsi 0,03 on olematon prosentti mutta rokotteen 0,045 jo merkittävä riski. Näiden erotus on puolitoista kertainen. Toisaalta kun rokottomaninen laskee todennäköisyyttä kuolla 15 kertaisesti niin se on merkityksetön ero. Ja korostan, rokotteen kohdalla on vakava haitta, koronan kohdalla kuolema. Prosentit melkein sama.


Samberi

[Ylikuolleisuus (Suomi-Espanja-Italia-UK)](https://ourworldindata.org/grapher/excess-mortality-p-scores-average-baseline?country=ESP~ITA~GBR~FIN). Ei ole isompaa muutosa toisin kuin eräissä muissa maissa. Pitää kuitenkin muistaa että kysymyksessä on sama tauti. Se mikä olisi ollut tilanne täällä ilman rajoituksia on pelkkää arvailua kuten myös se että mikä olisi tilanne näissä muissa maissa ilman rokotteita ja rajoituksia. ​ >Missä Krista Kiurun lupaamat 1000 tehohoitopaikkaa? Ja tätä vastuuta paetakseen syy laitetaan muiden niskaan; rokottamattomat, Avi, THL jne. Tämänhän oli jo lausuttaessaan täyttä kusetusta. Ja vaikka olisi yrittänytkin niin hoitajien peruskoulutus kestää jo kolme vuotta. Päälle erikoistumiset niin varmaan alle viiden vuoden ei olisi ollut edes mahdollista puhumattakaan sopivista tiloista. Mutta oli syy mikä tahansa niin tilanne on nyt tämä, evoluutio suosii sopeutujia ja tähän on sopeuduttava. ​ >Jos jokin passi tulisi voimaan, säännöt eivät olisi samat. Nyt ne vielä ovat kun rajoitukset kohdistuvat kaikkiin. Ota rokote ja saat passin. Säännöt olisivat kaikille samat. > Epäilen rokotteen kykyä, jolla on fimeassa 4500 vakavaa rokotehaittaa ja on todettu olevan lähes turha estämään lievää tautia. Ja jostain syystä epäilet juuri tätä rokotetta. Ajatella jos vanhempasi olisivat asuneet länsirannikon hopeavesi alueella ja käyneet epäilemään näitä muita rokotteita. Hopeaveden litkijät ovat todella lähellä ajatus maailmaasi. Yhteensä karvaa auki 10 miljoonaa rokotetta ja 4500 vakavaa ilmoitusta (0.045%) ja lähes kaikki potilaan itsensä tekemiä, ei siis lääkärin tai hoitajan. Oletettavaa on että jos kysymyksessä olisi oikeasti henkeä uhkaava vakava tila niin raportoija olisi lääkäri eikä potilas. Ei ole turha rokote. >*Among those who had received 2 doses of Pfizer or Moderna effectiveness dropped from around 65 to 70% down to around 10% by 20 weeks after the second dose. 2 to 4 weeks after a booster dose vaccine effectiveness ranged from around 65 to 75%, dropping to 55 to 70% at 5 to 9 weeks and 40 to 50% from 10+ weeks after the booster.* [Nature](https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1045619/Technical-Briefing-31-Dec-2021-Omicron_severity_update.pdf) 10 viikkoa rokotteen jälkeen teho on vielä puolet. Mietin mitä se meinaisi jos nyt edes puolet tartunnoista olisi pois, korona tulee aaltoina joten tartuttavuuden kannalta puolen vuoden päässä oleva teho on merkityksetön. Vertaa influenssa rokotteeseen. Jo 30% teho on merkittävä koska kertautuu tartuntaketjussa. Lisäksi vaikka rokotteen teho tartuntaa vastaan heikkenee niin sen teho vakavaa sairastumista vastaan säilyy pidempään. >*The Pfizer vaccine was 88.7% and 90.5% effective at preventing hospitalization and death, respectively, due to COVID-19 at 7 months after vaccination. Similarly, the Moderna vaccine had an effectiveness of over 94% against hospitalizations (94.1%) and death (95.5%) at the end of 7 months after the first dose.* [MNT](https://www.medicalnewstoday.com/articles/covid-19-mrna-vaccines-provide-durable-protection-against-severe-illness#Protection-against-severe-illness) ​ >"Puolen vuiden jälkeen toisen annoksen teho omicronia vastaan on 10-0%", ja kolmannenkin saadessa se estää tautia jonkun verroin kaksi kuukautta ennen kuin sen teho romahtaa ja sinun tarvitsisi ottaa uusi. Tähän vastasin jo aikaisemmin. Mutta *jonkin verran* ja *romahdus* ovat **täysin** vääriä ilmaisua mitkä enemmän kuvaavat omaa asennettasi kuin todellisuutta. Se tarviiko ottaa vielä lisää rokotteita tai koska on tässä vaiheessa epäselvää mutta se on varmaa että kaksi kuukautta ei ole rokotusten väli. Tilanne on nyt tämä, ei voida tietää mihin virus muuntuu eikä sitä että tuleeko esim. tehokas lääke markkinoille. Sopeuduttava tähän tilanteeseen. ​ >Jep, mutta asia on Suomessa silti isolta osaa sama. Et voi olla täysin tietämättäsi ylipainoinen. Kolme neljästä Jenkistä on ylipainoisia. Suomessa noin puolet. Mutta 40% Jenkeistä on lihavia ja Suomessa 20%, vaikeasti/sairaalloisesti lihavia Suomessa 8% ja Jenkeissä 18%. BMI alle 30 ei vielä ole merkittävä riskitekijä vaikka nostaakin riskiä. Erot tulevat seuraavissa sarjoissa missä Jenkeillä vähintään tupla edustus. ​ >Sekä vaikka varmasti löytyy paljon tapauksia jossa henkilö ei tiedä välttämättä omaavansa perussairautta ei nämä ole aivan joka toisella ihmisellä. EI todellakaan ole enkä ole niin väittänytkään. Ei poista tosiasiaa että joukossa voit olla sinä tai joku sukulaisesi. Ja ei todellakaan ole yleisyydeltään verrattavissa lotto voittoon tai rokotteen haittavaikutuksiin, paljon yleisempiä. ​ >Jep idea on varmasti kaikille sama, mutta kuinka pitkään voimme jatkaa näin? Ja miten riskeeraan läheiseni esim. oman mummoni hengen olemalla ottamatta rokotetta? Edelleen, taudin leviämistähän eritoten omikronin kohdalla rokotteet eivät estä (kolmas jonkin verran ensimmäiset 2kk). Mitä sanot taas niille perheille ja läheisille jotka ovat saaneet lähipiirissään vakavia rokotehaittoja? Harvinaisia? Kyllä, mutta niin on koronaan kuoleminenkin. Kuinka kauan voimme elää pelossa ja varmistellen ettemme vaan tapa yhtään ihmistä enempää? Kuinka paljon olemme valmiina viemään ihmisiltä nautinnollisia elinvuosia varjelleekseen että odotetun eliniän ylittänyt +84vuotias ei vain kuolisi koronatautiin? Se sattuu aivan älyttömästi kun se osuu omalle kohdalle, kokemuksesta puhuen. Raaka ja erittäin valitettava totuus on se että ihmiset tähän tulee kuolemaan, mutta missä menee raja, miksi emme edistä terveyttämme ja laitamme niiden parantamiseen tarkoitetut paikat kiinni? Ensinnäkin rokote estää leviämistä. Selitin aikaisemmin. Toiseksi vakavat haittavaikutukset ovat **erittäin** harvinaisia. Ilmoituksia 4500 ja näistä kaikki eivät ole rokotteen aiheuttamia ja osa ei ole edes aiheellisia. Ei kukaan ole ottamassa mitään pois, rokotepassilla maailma aukeaa. Toista, kuinka paljon minun pitää rajoittaa elämääni ilmaston takia kun se ei vaikuta mihinkään. Se että salit on kiinni on hieman älytöntä, terveydenedistäminen on kyllä muutakin ja kansan tasolla vähän pidempi aikainen juttu. ​ > Kuinka kauan olemme valmis pilaamaan uuden sukupolven ja nuorien elämää ja mielenterveyttä sen takia että kolmesti rokotetun pelon takia? Eihän kukaan ole mitään pilaamassa. Jostain syystä ihmisille syötetään naurettavaa tietoa asioista ja nuoret tarttuvat siihen, kuvittelevat että ovat viisaampia näin. Jotenkin kaikki mahdolliset viralliset tahot ovat näitä tyhmempiä mutta heille syötetty "totuus" tulee täysin neutraalista lähteestä. Jordanin video ja mielipiteet jätän omaan arvoonsa. Populistinen jo ennen koronaa. Kun olet näin perehtynyt eri suunnilta koronaan niin kannattaa tehdä sama tämän kaverin kohdalla. ​ >Uskon että meillä kaikilla, mulla ja sulla on sama tavote ja toivomus. Se että me joskus päästään jatkamaan tavallista elämää niinkuin 2019, ilman passeja, ilman sitä että saamme joka päivä kuulla koronasta. Saisimme matkustaa vapaasti, käydä juhlissa, käydä syvällistä keskustelua nähden toisen kasvojen eleet. Tottakai. Mutta otetaan realiteetit ja tämän hetkinen tilanne tosiasiasiana. Ei vitutus ja se miten juuri minä haluaisin asioiden olevan muuta tilannetta. ​ >Varsinkin kun monessa muualla maailmassa rajoituksista luovutaan (Britit, Israel, Irlanti, monet USA:n osavaltiot) Tuleeko suomen olla se valtio joka tulee lopun ikuisuutta elämään pelossa ylisuojellen kansalaisiaan? Tässäkin pitää ottaa taustoja huomioon. Briteissä ei asiantuntijat olleet samaa mieltä rajoituksien purkamisella, pääministerin suosion olemattomuus luultavasti vaikutti asiaan. Briteissä on myös lakisäästeiset karanteenit voimassa maaliskuu loppuun, ei mitään kehotuksia eikä suosituksia. Isrealiin et pääse ilman PCR testiä, PCR testin jälkeen oltava karanteenissa kunnes testi valmistuu yleensä alle vuorokausi. Poikkeuksena rokottamattomat kenen karanteeni on seitsemän päivää minkä jälkeen uusi testi (vapaa matkustaminen as 2019). Irlannissakin jää maskit käyttöön ja matkustustaminen vaatii testin tai todistuksen rokotuksista. Ja kaikki säännökset perustuu terveydenhuollon tilaan. Suomessa on tällä hetkellä tilanne se että tämä ei paljoa enempää kestä ja sen takia täällä rajoitukset.


Jaamies97

https://twitter.com/STTuutiset/status/1484081235509006336?t=-Ix-Xlk-zPOQhEz_XWqzBw&s=19 Tässä siihen, että suurinosa tehohoidossa olevista ei ole koronan takia siellä


Rururaranununana

Miten se passi ei toimi?


TTebaT

Voit myös kertoa miten se toimi(i)? Ihmiset pystyivät levittämään tautia aivan samlla tavalla kuin ilmankin sitä ja ajattelivat varsinkin rokotettuina olevansa "läpäisemättömiä" vaikka rokotetutkin levittävät tautia samalla tavalla kuin rokottamattomatkin. Puhumattakaan siitä, miten koronapassi ja erityisesti ROKOTEPASSI syrjii ja eriarvoistaa ihmisiä terveydellisen statuksen mukaan. Tämä on tietysti minun mielipiteeni, mutta jokaisen vapautta ja ruumiillista itsemäärämisoikeutta arvostavan kuuluisi olla näitä passeja vastaan. Väitös siitä miten rokottamattomia suojeltaisiin passilla on naurettavia, koska tällä perusteella meidänhän pitäisi lopettaa myymästä karkkeja, alkoholia, autoja, lopettaa liikenne, vaatia veitset ja puukot kansalaisilta pois, että he varmasti olisivat turvassa eivätkä satuttaisi itseään. Kuulen kuitenkin vasta-argumentteja ja perusteita passille mieluusti, keskustelun avaamiseksi!


Rururaranununana

Passin käyttö vähentää tartuntoja.


TTebaT

Tarvitsen vähän pätevämmän vasta-argumentin. Millä perusteella? Millä näytöillä? Millä tilastoilla? Muistetaan myös juuri kääntöpuoli, jos tarkoitus on vähentää tartuntoja, ja aikaisemmin vetoamus oli se että sillä kevennettäisiin sairaanhuollon taakkaa, niin missä logiikka? Miksi sen tarkoitus vaihtelee noin vain? Mitä väliä on tartuntamäärillä jos ihmiset eivät kuolisi siihen merkittävästi suuremmissa määrin tai kuormittaisi terveydenhuoltoa? Eikö sinua haittaisi ihmiset joita syrjittäisiin vaikka sen takia että eivät voisi ottaa rokotetta koska he saisivat siitä esim. anafylaktisen shokin? Tai nähneet lähipiirissään (harvinaisen) vakavan rokotehaitan? Haluaisin kuulla lisää perusteita näkemyksellesi.


Rururaranununana

Se vähentää tartuntoja vähentämällä rokottamattomien riskialttiita kontaktitilanteita. Tartuntojen vähentäminen vähentää myös terveydenhuollon taakkaa. Logiikka on kyllä todella yksinkertainen. Anafylaktisia reaktioita seuraa pfizerista 4,7 tapausta per miljoona rokotusta. Ihmisiä kuolee koronaan paljon tuota enemmän, joten mielestäsi määrä on kyllä hyvin huomattava.


TTebaT

Kyllä, reaktiot ovat harvinaisia, mutta kun puhutaan nuorista ja terveistä ihmisistä, kaikki muutkin haittavaikutukset anafylaktisien shokkien lisäksi heikentävät rokotteiden hyöty-/riskisuhdannetta heillä. Kuinka pitkään passin pitäisi olla käytössä? Miksi meillä ei kannusteta pitämään yleisestä terveydestä ja kunnosta huolta, kun yksi merkittävimmistä riskeistä vakavan koronan saamiselle on ylipaino? Logiikka ei ole aivan niin yksinkertainen, koska tällöin eristät kaikki muutkin rokottamattomat riskiryhmien lisäksi pois yhteiskunnasta. Terveillä ja nuoremmilla ihmisillä vakavan koronataudin riski on muutenkin aivan minimaalinen. Suomessa on viimeisen tietämäni tiedon mukaan kuollut 1 alle 29-vuotias koronaan kahden vuoden aikana. Ja niinkuin THL:n Virologi ja johtaja Mika Salminen, joka ei todellakaan ole "koronadenialisti" tai "anti-vaxxer" kertoi että passille ei ole pohjaa ja kun kahdesta rokotteesta on kulunut puoli vuotta niin teho estää tartuntaa omicronia vastaan on 0-10%, kolmesti rokotetuilla jonkinlainen ensimmäiset kaksi kuukautta, jonka jälkeen teho romahtaa jälleen. Tämä vaatisi rokotepassia, joka edellyttää ihmiset hakemaan rokotteet 6 kertaa vuodessa? Saatoin kärjistää asian, mutta jos ajatellaan tältä kantilta niin ei passille olisi mitään järkeviä perusteita.


Rururaranununana

Ei koronapassi eristä ketään pois yhteiskunnasta. Myös perusterveet nuoret sairastuvat vakavasti. Ylipainoa kyllä kehotetaan välttämään. Ei rokotteiden suoja putoa nollaan. Ei tarvitse ottaa rokotetta 6 kertaa vuodessa. Jne jne


roensyroelli

Hyvä kysymys kyllä. Ei tule mieleen oikein muuta selitystä kuin että nyt halutaan kostaa oikein kunnolla niille, jotka eivät alistuneet vaan taistelivat tätä passia ja pakkorokotuksia vastaan.


LogicalReputation

Eli sinusta tuo ei riitä, vaan haluaisit myös jonkun muunkin syyn sen käytölle?


roensyroelli

Sinustako tuo on siis yksistään riittävä syy?


LogicalReputation

Mikä on tyhmiltä pois on mulle pelkkää plussaa.


roensyroelli

No hyvä että sentään myönnät, että syy koronapassin kannattamiselle ei ole koronan haittojen torjunta vaan kiusanteko.


[deleted]

[удалено]


juukione

"Uskallan mennä elokuviin..."-argumentti toimii myös niin päin, että ei tule tartuttaneeksi vahingossa muita. Oma rokotus, kun ei suojaa rokottamattomia. Mut oma näkemys on, että rajoitukset ovat aikansa eläneet. Tartuntapiikki on ilmeisesti päällä tai jo ohitettu. Rajoituksilla ei taidettu voittaa mitään, eikä enää taida olla edes mitään voitettavaa - hävittävää taas sitäkin enemmän. Passeilla ei tehdä enää mitään tällä hetkellä. Ehkä niillä vielä jotkut saataisiin rokottamaam itsensä, mutta taitaa kaikilla olla jo niin voimakkaat näkemykset lukittina, että tuskin isossa kuvassa on enää paljon merkitystä. Nyt täytyisi keskittyä näiden rajoitusten aiheuttamien haittojen hoitoon.


Aggressive_Net8303

Joo, tuo nyt kyllä on aivan täyttä puppua. Jos ~~tupla~~triplarokotettuna ei uskalla kohdata pöpöä kannattaa pysytellä jatkossakin kotona. Valitettavasti muita vaihtoehtoja ei ole.


aspblaze420

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/ireland-set-rapidly-drop-almost-all-covid-19-restrictions-2022-01-21/ >Ireland drops most COVID restrictions in wake of 'Omicron storm' Kotimaista soossia ei nopealla googlauksella löytynyt.


Beige_

Hesarilta: [Irlanti luopuu lauantaina valta­osasta korona­rajoituksia – ”Olemme selvinneet omikron­myrskystä”](https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008558357.html) > Päätös tarkoittaa, että muun muassa baarit ja ravintolat saavat pitää ovensa auki normaalien aukioloaikojen mukaisesti eikä niissä enää vaadita korona­passia. > > IRLANNIN pääministerin Micheál Martin mukaan maa luopuu valtaosasta koronarajoituksia lauantaista lähtien. Martinin mukaan maa on ”selvinnyt omikronmyrskystä”. > > Päätös tarkoittaa, että muun muassa baarit ja ravintolat saavat pitää ovensa auki normaalien aukioloaikojen mukaisesti eikä niissä enää vaadita koronapassia. Myöskään sisä- ja ulkotapahtumien asiakasmääriä ei enää rajoiteta. > > Irlanti asetti koronarajoituksia joulukuussa koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämisen vuoksi. > > Maassa kirjattiin eilen runsaat 5 500 uutta tartuntaa. Vielä kuun alussa maassa raportoitiin yli 20 000 uuden tartunnan päivälukemia. > > Myös Britannia on ilmoittanut luopuvansa valtaosasta koronarajoituksia.


[deleted]

[удалено]


roensyroelli

Hölmöläisten hommaa. Ikään kuin siinä 8 tunnin lennon aikana ei ehtisi muutenkin jokainen pöpö kiertää sen purkin moneen kertaan.


Samberi

Jos lentokoneen ilmaa ei uusittaisi kokoajan ja puhdistettaisi niin tämä pitäisi paikkansa. Kuitenkin matkustamon ilma vaihtuu yli 10 kertaa tunnissa eli sama ilma on noin viisi minuuttia matkustamossa. Noin puolet ilmasta on uutta ja otetaan koneen ulkopuolelta, moottorin "sivutuotteena" tulee kompressoitua ilmaa mikä ohjataan matkustajille. Toinen puoli on vanhaa ilmaa mikä kierrätetään HEPA filttereiden kautta takaisin matkustamoon. Matkustamon takaosassa on "ylivuotoventtiili" mistä ylimääräinen ilma menee taivaalle ja paine pysyy säädettynä. Maskien tarkoitus on estää suorat pärskeet ja hönkimiset.


Jaamies97

https://twitter.com/DARPA/status/1479162984098410498?t=I1aYmjn9Y3lI2ae6O5ljaQ&s=19 Vähintään 99,5% suodatetaan pois lentokoneissa, eli minä haluan nähdä mistä sinä sait kertomasi luvut


Samberi

https://www.nationalgeographic.com/travel/article/how-clean-is-the-air-on-your-airplane-coronavirus-cvd https://www.rd.com/article/recirculated-air-on-airplanes/ Siinä pari linkkiä. Linkissä minkä laitoit on ensimmäisenä kuva samasta asiasta, lisäksi artikkelissakin oli selitetty sama asia. Tulo puolen ilmasta puolet on uutta ilmaa ja puolet suodatettua. Poisto puolelta ohjataan sen verran ilmaa takaisin tulo puolelle että 50/50 ( NG tarkensi että 60% on uutta ja 40% kierrätettyä) suhde säilyy. Takaisin kierrätetystä ilmasta HEPA filtterit poistaa 99,97% epäpuhtauksista.


Northern_fluff_bunny

Enpä olisi uskonut, että [tämä](https://www.youtube.com/watch?v=qoGlf1N_ybY) tapahtuisi oikeasti.


Aggressive_Net8303

> THL:n Mika Salminen: entisen­laisesta passista olisi nyt enemmän haittaa kuin hyötyä > Koronapassi ei ehkäise viruksen leviämistä, ja sen hyödyllisyys pitäisi arvioida uudelleen myös Euroopan unionissa, sanoo Mika Salminen. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008554949.html Kylläpä nyt tulee näitä kulkutautimyönteisiä ulostuloja. Onneksi koronapassin tuoman terveysturvallisuuden voimin pystymme palaamaan normaaliin elämään™ ja pitämään kulttuuritoiminnan sekä baareissa ryyppäävät degeneraatit toiminnassa. Ei kun...


LogicalReputation

Ihan niinkuin koronapassi olisi suunniteltu ennen omikronia.


[deleted]

[удалено]


LogicalReputation

Syksyllä 2020 ennen kuin yksikään rokote oli ensimmäiseenkään ihmiseen pistetty sinä jo tiesit, että mikään niistä ei anna mitään suojaa. Voi kun kaikilla hallituksilla olisi käytössään kaltaisesi Nostradamus.


International-Fix181

Höpö höpö. Syksyllä 2020 oli kaikki rokotteet jo käyneet testit suurella joukolla ihmisiä ja data on julkaistu. Osassa maissa mm. yhdysvallat ja britit ovat jo piikitys alkanut. Hallituksella oli tämä tieto. Ne vaan istuvat perseellään ja odottavat.


LogicalReputation

> Osassa maissa mm. yhdysvallat ja britit ovat jo piikitys alkanut. Yhdysvalloissa ensimmäinen piikki tökättiin [joulukuun 14. päivä](https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_vaccination_in_the_United_States#December_2020) ja Englannissa [joulukuun 8. päivä](https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_vaccination_in_the_United_Kingdom#Rollout_timeline). Yleensä Suomessa on ollut tapana puhua joulukuusta joko talvena tai loppuvuotena, kuinka pitkälle sinun syksysi jatkuu?


Samberi

[https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33301246/](https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33301246/) Siinä joulukuussa 2020 julkaistu tutkimus. > A two-dose regimen of BNT162b2 conferred 95% protection against Covid-19 in persons 16 years of age or older. [Effectiveness of COVID-19 Vaccines in Preventing SARS-CoV-2 Infection](https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7034e4.htm) Ja siinä on seurantaa elokuulta 2021. >During December 14, 2020–August 14, 2021, full vaccination with COVID-19 vaccines was 80% effective in preventing RT-PCR–confirmed SARS-CoV-2 infection > >The VE point estimates declined from 91% before predominance of the SARS-CoV-2 Delta variant to 66% since the SARS-CoV-2 Delta variant became predominant


Aggressive_Net8303

Ihmisillä on toki lyhyt muisti, mutta olimme luisumassa sairaaloiden ylirasitusta ja rajoituksia kohti jo ennen kuin kukaan oli kuullutkaan omikronista. Samoin kävi myös monessa muussa koronapassillisessa maassa, mm. [Hollanti](https://www.theguardian.com/world/2021/nov/12/partial-lockdown-in-netherlands-amid-record-covid-cases). Rehellisesti sanottuna en usko koronapassin toimivuuteen pätkääkään. Mitä enemmän tauti kiertää passillisten bilettäjien keskuudessa (eikä siinä ole mitään vikaa), sitä todennäköisemmin se saavuttaa myös palveluiden ulkopuolelle rajatut rokottamattomat. Jos nyt strategiana on odottaa että kaikki saavat kolmannen piikin ja avata sitten paikat passin kera, seuraavat rajoitukset odottavat jo kulman takana kun uusien rokoteannosten teho tartuntoja vastaan ehtii heikentyä.


pelle_hermanni

Mahtava huomio toi että huoltoasemilla voi pitää ravintola- ja muun toiminnan auki 24/7. Vihdoinkin nää Stadin kylmäasemat kokevat uuden elämän! (Tosin, yhtä hieno se pohjoisen idea että ravintolan eteen tuotaan vain tankkauspiste, kyllähän sen jotenkin merikontilla hoitaa ilman maa-asennuksia.)


Dysssfunctional

Hauskoja huomioita oli myös kuntosaleista. Kuinka monta biljardipöytää sinne pitäisi laittaa, että sen voisi laskea biljardisaliksi? Tai jos aletaan tarjoilemaan alkoholia, niin voidaanko laskea baariksi, jotta saa olla ainakin tiettyyn kellonaikaan auki? Sarjojen välissä pitää kaljotella tai tirpaista vaikkapa shotti, jotta sali pysyy auki. Uusi suomalainen perinne! Kuntosalien sulussa oli myös poikkeus kilpaurheilijoille, joten tietysti porukka tutkii, että miten helpoiten saa kilpailulisenssin. Suomen Leuanveto ry ei varmaan koskaan ole kokenut vastaavaa ryntäystä.


Antsukka

> Suomen Leuanveto ry ei varmaan koskaan ole kokenut vastaavaa ryntäystä. Myös kriketti (lisenssi 4€), lumilautailu ja pyörätuolilentopallo ovat nostaneet suosiotaan uskomattomalla tavalla. Eihän tässä oikeasti ole mitään järkeä.


Harriv

Tankkauspiste vaatii kaiken maailman ympäristölupia ynnä muuta, ei ihan Kärnän idea toimi.


pelle_hermanni

Isoin kyssäri kait on että pitääkö löpöä pystyä edes myymään, rikki pumppu tai ei-joo:takin varmaan kelvannee... Jerry-kannu pihalle ja käsin tankaten?


marasal

Ehdotus: Ensi viikolla kaksi eri koronavirusketjua: faktaa ja mutua. Täällä eletään näköjään eri todellisuudissa. Se on toki ymmärrettävää kun kaikki on nykyään asiantuntijoita.


BillunNuuhqija

Mitä todellisuutta täällä eletään?


viinake

Ainahan voi seurata vaikka pelkästään thl:än tai stm:än sivuja jos internetin keskustelupalstojen mutut ärsyttää. Sitähän varten tämmöset palstat on että voi jakaa omiakin ajatuksia eikä vain kerätä jotain diagrammeja kasaan jotka thl on jo kasannut. Lisäksi lehtien "asiantuntijalausunnot" on vilisseet yhtälailla heidän omia arvailuja ja jossitteluja ja ties mitä laidasta laitaan kuluneen kahden vuoden aikana. "Faktaksi" voi lähinnä repiä jotain hallitusten voimassaolevia koronatoimia, joskin niissäkin on ilmennyt tulkinnanvaraa riippuen tulkitsijasta...


jones_supa

> Sitähän varten tämmöset palstat on että voi jakaa omiakin ajatuksia eikä vain kerätä jotain diagrammeja kasaan jotka thl on jo kasannut. Pari kertaa on käynyt Redditissä niin että joku on kysynyt kommenttiini liittyen "mihin lähteisiin perustat väitteesi", johon olen yksinkertaisesti vastannut että kommenttini ei perustunut lähteisiin vaan oli omaa mietintääni. Toinen keskustelija oli suorastaan hämmästynyt vastauksestani ja meni jonkinlaiseen sisäiseen konfliktitilaan.


BillunNuuhqija

> Toinen keskustelija oli suorastaan hämmästynyt vastauksestani ja meni jonkinlaiseen sisäiseen konfliktitilaan. Joo se on moderni vammatila 😂.


teekal

>Aluehallintovirastot tekevät rajoituspäätökset alueellisen epidemiatilanteen ja riskiarvion pohjalta, lain mukaisesti ja STM:n ohjaus huomioiden. Kyseinen ohjauspyyntö on tehty STM:lle jo syksyllä 2021 silloisen ohjauksen perusteella, ja vastaus on huomioitu päätöksissä. 1/2 > >Ministeriön ohjauksen mukaan rajoitusten asettaminen ei edellytä tietoa siitä, että juuri kyseisistä tilaisuuksista on lähtenyt tartuntoja. 2/2 > >[AVI twiittaa](https://twitter.com/AVItwiittaa/status/1484475437518569475?) Onko kenenkään muun mielestä käsittämätöntä, että ministeriön ohjauksen vuoksi AVI voi rajoittaa tilaisuuksia ilman tietoa siitä, että juuri kyseiset tilaisuudet ovat toimineet koronan leviämispaikkoina?


AQTheFanAttic

En ymmärrä miten joku ei näe että tämä on ongelmallista.


Asleep_Horror5300

Eikai tilaisuutta voi jälkikäteen rajoittaa kun/jos ilmenee että tilaisuudesta levisi tartuntoja?


teekal

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on kuntosalit ja elokuvateatterit kiinni, mutta ei ole mitään dataa, jonka mukaan niiden sulkemisella on merkittävää vaikutusta tartuntamääriin.


aspblaze420

https://www.bmj.com/content/376/bmj.o102.full >Covid-19 vaccines and treatments: we must have raw data, now >**And Pfizer has indicated that it will not begin entertaining requests for trial data until May 2025**, 24 months after the primary study completion date, which is listed on ClinicalTrials.gov as 15 May 2023 (NCT04368728). Taustoja: https://www.reuters.com/legal/government/paramount-importance-judge-orders-fda-hasten-release-pfizer-vaccine-docs-2022-01-07/ >A federal judge in Texas on Thursday ordered the Food and Drug Administration to make public the data it relied on to license Pfizer’s COVID-19 vaccine, **imposing a dramatically accelerated schedule that should result in the release of all information within about eight months**. >**That’s roughly 75 years and four months faster than the FDA said it could take to complete a Freedom of Information Act** request by a group of doctors and scientists seeking an estimated 450,000 pages of material about the vaccine. e: Ensimmäisen erän trial dataa olisi pitänyt tulla tämän kuun lopulla, mutta siirtyikin 3 vuotta.


Antsukka

Juuri näin. Jos näitä valmisteita edes huumorimielessä ehdotetaan pakollisiksi, kaikki mahdollinen julkaistavissa oleva data on julkaistava. Aivan mielipuolinen tuo FDA:n alkuperäinen toteamus siitä, että tietopyyntöön vastataan 75 vuodessa.


aspblaze420

Jep. Olisi hieman kyseenalaista pakottaa ihmisiä piikille samalla kun lafka jonka piikkejä pitäisi piikittää panttaa piikkidataa joka on oikeuden puolesta määrätty julkaistavaksi.


Kyykkyhyppy

[Lehtiväite: Meat Loaf kuoli koronaan – kritisoi kasvomaskeja ja rokotepakkoa](https://www.is.fi/musiikki/art-2000008557804.html) Hermancainawardissa nousee varmaan pinnalle.


aspblaze420

Yli 70-vuotias ja ylipainoinen. Itse olen hyvin koronapiikkiskeptinen, mutta noilla statseilla mullakin olisi jo neljäs aika varattu, jos se olisi mahdollista.


marasal

/r/HermanCainAward/ ja lähdekritiikki voisi minun puolesta olla pakollinen oppiaine peruskouluissa. Säästäisi ehkä henkiä tulevaisuudessa.


LogicalReputation

"I would do anything for love but I won't do that" tarkoitti ilmeisesti sitten kasvomaskien käyttöä.


Maxion

Like a bat outta hell I was gone, gone gone?


Samberi

[The UK Health Security Agency on Friday said it had designated a sub-lineage of the dominant and highly transmissible Omicron coronavirus variant as a variant under investigation](https://www.reuters.com/world/uk/uk-designates-omicron-sub-lineage-variant-under-investigation-2022-01-21/) >In Denmark, BA.2 has grown rapidly. It accounted for 20% of all COVID cases in the last week of 2021, rising to 45% in the second week of 2022. > >"It may be that it is more resistant to the immunity in the population, which allows it to infect more. We do not know yet," he told broadcaster TV 2, adding that there was a possibility that people infected with the original Omicron, called BA.1, might not be immune from then catching BA.2 soon after. > >"It is a possibility," he said. "In that case, we must be prepared for it. And then, in fact, we might see two peaks of this epidemic." Kerta kiellon päälle. Saattaa olla että otetaan ennen vappua vielä toinen kierros.


viinake

Hyvä vaan, saadaan ehkä sittenkin se luvattu kevätsiivous tähän perussairaaseen ja eläkepommiutuneeseen väestöön.


BillunNuuhqija

Nyt on todellista kurkunleikkaus kapitalismia 😂


viinake

Oispa, mutku ei mitään tapahdu kuitenkaan... :(


Northern_fluff_bunny

Mikäli se on noiden lukujen indikoimalla tavalla vallannut alaa niin eikö se alkaisi jo nyt olemaan se valta omikron.


Samberi

Eikö Tanskassa lyöty uusia ennätyksiä tällä viikolla ? Eli viikko 3.


hommelipoika

Saattaa ja saattaa. Jossittelu on halpaa. Ehkä tuleekin vielä kierrosta ennen kesää.


burakkokofee

[Tämä AVI:n tapa julkaista uudemaan koronarajoitusten jatkamispäätös perjantaina iltapäivällä on kyllä ultimate rottailua.](https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008553257.html) Ei tässä ole mitään järkeä. Kertokaa mulle millä vitun järjellä me käydään töissä ja pöhistään julkisissa ihan niin kuin aiemminkin sekä käydään lounastamassa aivan kuten aiemminkin *mutta* todelliseksi ongelmaksi korona laukkaa vasta kun 16.00 päästään töistä ja ois vapaa-aikaa?


marasal

Aluevaalit.


Samberi

Tämä on ihan yhtä älytön kun paikallisen terveydenhuollon ohjeet lapsen koulusta. Nyt kun luokalla oli yksi varmistettu korona tapaus niin ohjeet oli selkeät, oireettomana voi ja pitää mennä kouluun mutta pienemmistäkin oireista pitää jäädä kotiin. Mutta vaikka ei ole oireita niin 10 päivää pitää välttää harrastuksia/juhlia/ulkopuolisia kontakteja.


Asleep_Horror5300

Touhu on siirtynyt teatterin puolelle niin että jotain ohjeita ja rajoituksia kehotetaan noudattamaan jotta voidaan sanoa että jotain on käsketty tehdä ja yritetty - mutta toisaalta niitä oikeasti leviämisen paikkoja ei voida sulkea tai rajoittaa koska jengillä alkaa olemaan niin paha mieli. Lopputuloksena merkityksetöntä teatteria ja korona leviää ilman esteitä.


hommelipoika

"pitää". Oikeasti ei tarvitse välttää juhlia jne. jos ei halua. Voi ajatella ihan ite, mikä on piristävä ohjeistus.


Samberi

Tottakai mutta linjaus on päin persettä.


ZCngkhJUdjRdYQ4h

https://yle.fi/uutiset/3-12280371 >Viranomaisten asettamasta koronaeristyksestä luovutaan kokonaan monin paikoin


Northern_fluff_bunny

Tulee olemaan mielenkiintoista mitä seurauksia tällä lopulta on. Mikäli omikron ei sairastuta niin, että joutuu jäämään kotiin sairastamaan niin suurempia ongelmia ei välttämättä seuraa mutta silloinhan sen pitäisi olla deltaa huomattavasti lievempi mitä se ei mitä ilmeisemmin ole. Toinen vaihtoehto on se, että ihmiset saavat entistä enemmän tartuntoja ja joutuvat jäämään kotiin sairastamaan, karanteenia tai ei, jonka seuraukset ovat sitten omalta osaltaan mielenkiintoisia.


hommelipoika

Omikron on lievempi kuin delta. Tai sitten rokotteet toimivat. Ihan sama mikä mutta pandemia on jo käytännössä ohi ja korona tauti muiden joukossa. Ihmiset ovat maailmansivu osanneet sairastaa kotona. Mikseivät nutkin


BillunNuuhqija

Joo olet oikeassa että omikron on lievempi mutta korona on erityisluontoinen tarttuvuuden takia. Eli vaikka flunssa esimerkkinä tappaisi suhteessa yhtä paljon vanhoja ihmisiä se ei kuitenkaan leviä yhtä paljon. Eli totaalinen kuoleman määrä ei ole yhtäläinen flunssaan. Niin sen takia ei nytkin.


yunginvesta

Loistavaa! Vielä kun saataisiin korona pois yleisvaarallisten tautien listalta. Ei tätä nuhaa jaksa enää kovin moni pelätä.


LogicalReputation

Kannattaa lukea myös se artikkeli eikä vain otsikkoa. "[K]oronaan sairastuneille suositellaan yhä samanlaista käyttäytymistä, kuin mitä viranomainenkin ohjeistaisi." Ts. mikään ei tässä nyt muutu muuta kuin "korostuu ihmisen oma harkinta ja käyttäytyminen, kun taas terveydenhuollon ja viranomaisten osuus pienenee."


hommelipoika

Alkaa järki voittaa pikkuhiljaa. Hienoa!


dogism

Vastaavia päätöksiä on lähiaikoina laitettu käytäntöön oikein ennätysnopeuksilla, käsien peseminen koko asiasta on kaupungeille selkeästi helppo ja pikainen päätös, kun vertaa useimpiin muihin koronaan liittyviin päätöksiin. Miksi tosin eivät näin toimisi, kun samaa tekevät muutkin tahot pääministeriä myöten.


Mutrusuu

Ei helvetti. Tehdään mitä vaan että raha ja yritykset pyörii. WHO varoittaa ja sanoo ettei omikron ole lievä. Se on yleisvaarallinen tartuntatauti ja en suostu uskomaan että ollaan valmiita leikkimään ihmisten terveydellä. Yksi asia Jenkkilässä on paremmin: siellä ihmiset edelleen suhtautuvat koronaan vakavasti. Siellä kuolleita riittääkin. Ei yllätä että Helsinki on mukana. Helsingin kaupunki työnantajanakin on koko ajan ollut hyvin outo ohjeistuksissaan ja valmis riskeeraamaan työntekijöiden terveyttä. Sairausloma ei välttämättä kestä yhtä kauan kuin koronan kyky tartuttaa muita. "Tiedän että voitte pahimmassa tapauksessa kuolla mutta olen valmis ottamaan sen riskin". EDIT: tuntuu että minut ymmärretään väärin. En väitä että Suomen kuolleisuus lähtee nousuun enkä väitä että perusterveillä rokotetuilla on vaaraa joutua tehohoitoon tai kuolla. Lainaukseni oli suomennettu mielestäni osuvasta lainauksesta englannin kielellä ja se voi kuulostaa kärjistävältä. Eristykselle on tarvetta koska mitä luulette kuinka moni flunssainen ihminen tulee työpaikoille ilman saikkua tai liian aikaisin edelleen tartuttavassa vaiheessa?


glarbung

Tämähän siis vain tarkoittaa että tartuntatautilääkäriä ei tarvita enää prosessissa. Koko vanha järjestely muuttui liian hitaaksi jouluna kun tapaukset kasvoivat ja jäljitys petti. Tämä vapauttaa tartuntatautilääkärit paperitöistä, ei mitään muuta.


ZCngkhJUdjRdYQ4h

Mun mielestä perustelut ovat ihan pätevät. Omikronin osalta on löysät housussa, eristykset eivät auta, kun testeissä saadaan kiinni murto-osa tartunnoista ja eristyspäätökset saadaan aikaan, kun potilaan tartuttavuus on jo laskussa tai ohi. Parempi käyttää saatavilla olevat resurssit(=henkilökunta) hoitoon.


KapteeniKoukku

Raportoidut tartuntamäärät ovat kääntyneet laskuun: viimeiset 7 päivää 55t tartuntaa, siitä edelliset 7 päivää 66t tartuntaa. Luvut Hesarin etusivun laskurista.


hommelipoika

Tartuntojen seuraaminen turhaa. Muistatteko kun niistä luovuttiin viime vuonna? Nyt jostain syystä ne on taas validi mittari. Kauheeta sekoilua.


KapteeniKoukku

Ei niistä ole koskaan luovuttu, vaan mediat lopettivat päivittäisistä tartuntamääristä uutisoinnin isoilla otsikoilla.


IhartGeno

Tää on kyllä niin turha mittari kaikin puolin ja varsinkin nyt kun ei testata enää yhtä paljon.


jones_supa

Ainakin Our World in Datan mukaan testaus on Suomessa ollut tasaisessa kasvussa koko pandemian läpi. [Daily COVID-19 tests per thousand people — Finland](https://ourworldindata.org/grapher/daily-tests-per-thousand-people-smoothed-7-day?tab=chart&country=~FIN)


KapteeniKoukku

Sairaanhoidon kuormitus on ollut tasainen yli viikon, mikä myös viittaisi siihen ettei tartuntamäärissä ole merkittävää kasvua.


HenriVSL

Kuinkahan paljon tuohon vaikuttaa se että testataan vähemmän?


KapteeniKoukku

Testimääriä Viikko 50: 174k Viikko 51: 169k Viikko 52: 171k Viikko 1: 197k Viikko 2 (viime viikko): 173k Eli toissaviikolla tosiaan testattiin poikkeuksellisen paljon.


cu1000ml

Hesarin vertailuluku kääntyi laskuun eilen, eli viikon 3 puolivälissä, ja siinä on verrattu liukuvia 7 päivän jaksoja jotka eivät täsmää kalenteriviikkoihin. Eli vertailukohdassa on puolet viikkoa 1 ja loput viikkoa 2. Positiiviset tulokset vähenivät 17 % mikä on enemmän kuin testimäärän väheneminen. En sitten tiedä, miten erilaiset raportointiviivet osuvat tähän. Ja positiivisten osuus on taas noussut jonkin verran. Eniveis, jos postiviisten tulosten määrän lasku jatkuu tätä vauhtia, niin hyvin pian pitäisi näkyä selvästi, johtuuko se testaamismäärästä vai ei. Edit: tarkemmin ajatellen näissä oloissa voisi pitää käännekohtana positiivisten osuuden kääntymistä laskuun, kun on selvää, että suuri osa tapauksista jää testaamatta. Positiivisten osuus tosin saadaan muutaman päivä viiveellä testimäärien raportoinnista johtuen. Tähän mennessä saadut lukemat ovat vielä olleet nousussa. https://twitter.com/bot_fi/status/1484098827305066498


Beige_

Husin lasku näkyy koko Suomen luvuissa. Päiväkohtaisten testattujen tartuntojen huipusta on tultu alas nyt noin 10 %:a. Positiivisuusprosentti laski viikon 1 38,9 %:sta viikon 2 37,1 %:iin. Muualla Suomessa taas vielä kasvua kummallakin mittarilla. Jätevesiseurannan mukaan ilmaantuvuus olisi kuitenkin noussut 10.1.-17.1. Uudellamaallakin. Liekö sitten metodin epätarkkuutta (tosin kasvut dekadeja) tai esim. koulujen aloituksesta johtuvaa kuten Tanskassakin, mutta täällä ei testata tarpeeksi, että tuo saataisiin kiinni. Ikäryhmäkohtaisissa tartuntamäärissä 0-10 on ollut ainoa selvästi kasvava viimeisen viikon ajalta.


m_willberg

Noi testausluvut ovat olleet jo kotvan täysin turhia joiden perusteella ei voi tehdä mitään. Sitten kun päästään takaisin tilanteeseen jossa kaikki voidaan testata heti niin niitä voi taas katsoa. Johan tuolla kauan sitten hussin tyyppikin sanoi että kaikki tartuntamäärät voi kertoa ainakin viidellä. Jätevedet ovat se ainoa todellinen mittari vaikkakin epätarkka, mutta kyllä se suuntaa antaa. Oman juttunsa on se että omikronin pienet pitoisuudet eovät näy kotitesteissä, varsinkin nenä-näytteellä. Ilmeisesti nielu+nenä antaa herkemmän tuloksen.


cu1000ml

> Jätevedet ovat se ainoa todellinen mittari vaikkakin epätarkka, mutta kyllä se suuntaa antaa. Jätevedet eivät ole epätarkka metodi, vaan lähes kvalitatiivinen, siis virusta joko löytyy tai ei. Tartuntamääristä ei niiden perusteella voi sanoa käytännössä mitään. Suomessa tehdään tällä hetkellä n. 25 000 PCR-testiä päivässä, ja se on kyllä ilman muuta parempi otos kuin jätevedet, vaikka ei täysin edustava olekaan. Ja kaikkia tartuntoja ei ole testeillä saatu kiinni missään vaiheessa pandemiaa, vaan positiiviset tulokset ovat aina jonkunlainen otos todellisesta tilanteesta.


m_willberg

Kai nyt saman mittauspisteen datan vertailu aiempiin antaa jonkinlaisen kertoimenkin arvolle ?


cu1000ml

THL julkaisee kuvaajia, joissa on alueellisesti testitulokset ja jätevedet samassa. Huom. RNA:n määrä logaritmisella asteikolla. Silti, sanoisin, että korrelaatio tartuntatapausten kanssa on aika haulikolla ammuttu. Toki nyt omikron-aallon huipulla mitatut RNA:n määrät ovat suurempia kuin aiemmin. Joukossa on myös jonkunkin verran vääriä negatiivisia, eli RNA:ta ei ole havaittu jätevesistä vaikka tapauksia on. Tämä ei ole kovin suuri ihme, koska RNA ei juuri säily viemärin olosuhteissa, ja jätevedet saattavat laimentua esim. sateiden aikana. https://www.thl.fi/episeuranta/jatevesi/jatevesiseuranta_viikkoraportti.html