T O P
[deleted]

[удалено]


deednait

No onko mitään järkeä olla ottamatta kolmatta rokotetta? Saat vielä hieman paremman suojan yleisesti koronaa vastaan ja ainakin vähäksi aikaa selvästi paremman suojan omikronia vastaan ja täten osaltasi helpotat sairaaloiden hoitotaakkaa.


[deleted]

[удалено]


kyyla

Välillisesti, kun sairastut ja tartutat vähän huonommin, ei tällä suurta merkitystä kyllä ole.


Jota-pee89

Joo, kunhan kiukuissani kirjottelin. Totta kai otan 3. ja niin monta rokotetta, ku tarvitaan. Rupesi vaan ärsyttää suunnattomasti, että taas kaikki menee kiinni. Mutta pitäs nukkuu yön yli ennenku huutelee.


[deleted]

[удалено]


Danboisnotreal

https://pbs.twimg.com/media/FHiW14VXoAQArUx?format=jpg&name=large En ole varma onko sama keissi mutta tämmöstä twitterissä levitetään.


6nat9han

Mikä vittu on ”Akin Lakiapu” lol Edit: aa eli ilmesesti joku oikeusnotaari jolla on rikosrekisteri (ei pysty liittymään asianajajaliittoon). Ilmesesti ”auttaa” näitä rokotevastasia koronapassiin liittyvissä jutuissa On siinäkin näil hulluil ”asianajaja” kun ei oo kuullu eurooppaoikeuden etusijaperiaatteesta eli siitä miten eurooppaoikeus syrjäyttää sen kanssa ristiriidassa olevan kansallisen normin riippumatta siitä, minkä tasoisesta kansallisesta normista on kyse ja mikä on kyseisen normin säätämisajankohta (Eli myös suomen perustuslain). Oikeusnormien hierarkia on sellanen juttu mikä pitäs ymmärtää ennen kun pääsee oikikseen ees sisälle. Ja koronapassi on EU asetus joten se automaattisesti tulee voimaan heti kun se on julkaistu unionin virallisessa lehdessä. Ja sen jälkeen se sit syrjäyttää perustuslain ilman että perustuslakia täytyisi muuttaa. Vittu nää ihmiset on sekasin ei mulla muuta.


tumeta

https://youtu.be/oLgsRmLdDY4 Jussi Halla-Ahon joulupuhe koronasta. …


SkoomaDentist

TL;DW?


tumeta

Jussi perustanut jonkun uuden ryhmittymän "Koronan kestävät" (yhden koon päässä enää klaanista, anyone??) ja tosi vastuuttomasti sanoo, että koronatoimia pitäisi vähentää! ei toi jätkä välitä näköjään suomalaisistakaan ihmishengistä enää.


Denadias

Korona kuolemat on 700/50000 kuolemasta Suomessa, ei nyt pahalla mutta jos vähemmät toimet ei riitä siihen että välittää ihmishengistä niin Suomessa ei ole välitetty paskanvertaa missään vaiheessa. Kannattaisi varmaan noitten KKK harhojen vuoksi ottaa vähän internetistä taukoa.


ZCngkhJUdjRdYQ4h

Olisiko tuolla matalalla koronaan kuolleiden määrällä mitään tekemistä rajoitusten kanssa? Muissakin asioissa voisi kyllä painostaa ihmisiä toimimaan terveellisemmin.


Denadias

Tottakai on, mutta korona on tällä hetkellä 1.4% kaikista kuolemista. Se on aika vähän ottaen huomioon hallituksen reaktion koronaan.


PM_ME_UR_CATCHPHRASE

> Se on aika vähän ottaen huomioon hallituksen reaktion koronaan. Siis.. Häh? Ymmärtänet että toi luku olisi paljon korkeampi ilman näitä toimia?


Denadias

Lueppas se kommentti toisen kerran ja yritäs uudestaan.


Aggressive_Net8303

Sanoma Oyj jatkaa pro-Kiina linjaansa: [Tuomas Harjumaaskola ja 13 miljoonaa muuta suljettiin taas kotiinsa Xi’anissa, vaikkei omikronista ole jälkeäkään: ”Sitä nillityksen määrää, jos oltaisiin Suomessa!”](https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008495332.html)


tumeta

Minkälaisia uutisia Kiinasta sitten saisi mielestänne julkaista? Fakta on se, että tää linja kiinan suhteen on valittu jo Clintonin kaudella, eikä sillä uiguureista mesoomisesta JOKA artikkelissa saada varmaan mitään aikhaan. Kiina muuttuu jos muuttuu, mutta muutoksen on tultava sisältä päin.


[deleted]

Pitäisiköhän HS:n linkkeihin täällä lisätä tunniste siitä, että kyseessä on puoluelehti? Siis Kiinan kommunistipuolueen lehti.


6nat9han

Eipä oo yllätys tolta lehdeltä. Onko kellään mitään tarkempaa tietoa miten HS/sanoma hyötyy siitä että ne nuolee kiinan persettä? En usko että kiinassa kukaan tota lukee


cu1000ml

HS: [Husin Petäjä: Aattona tehdyistä korona­testeistä 21 prosenttia positiivisia – ”Kolme päivää sitten luku oli kymmenen prosentin tuntumassa”](https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008499964.html) HUSin testejä tuossa satsissa 8000. THL:n virallinen lukema koko valtakunnassa viikko sitten: > Positiivisten osuus 14.12.–20.12. 8,2 %


jtyot

voi olla että aattona ei ihan pienessä nuhassa mennä testiin


Ripulipieru

Ja ennen aattoa monet käyneet varuiksi testeissä ennen sukulointeja.


cu1000ml

Tämä oli odotettavissa vaikka testissä käytäisiin normaalisti. Pääkaupunkiseudun ilmaantuvuusluku on n. tuplaantunut viikossa ja käyrä osoittaa edelleen jyrkemmin ylöspäin. [Tämänpäiväiset ilmaantuvuuskäkkärät THL:n koronabotista](https://i.imgur.com/qjA69AX.jpg)


Dysssfunctional

Miksi voin tällä hetkellä lähteä baariin juomaan alkoholia ja juttelemaan tuntemattomille, mutta en saa olla 10-kertaa tilavammalla kuntosalilla, jossa edistän terveyttäni kuulokkeet päässä enkä juttele kenellekään? Hyvää joulua suurimmalle osalle Suomen kansasta! Aluehallintovirastolle vain joulua.


lentomuurahaiskarhu

Olen käsittänyt että aerosolileviäminen on aika yleinen ongelma tämän viruksen kanssa. Vaikka pidätkin 2m turvavälin salilla, kuntosaleilla yleensä kai hengästytään ja puhistaan, jolloin aerosolit leviävät ympäristöön tehokkaasti. Miksi on pakko olla juuri salilla, miten esim. hiihtäminen nyt kun säätkin ovat hyvät? Vähän mielikuvitusta kun käyttää niin löytää niitä muitakin liikuntamuotoja.


Dysssfunctional

[THL:n mukaan](https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/arvio-tapahtumien-ja-kokoontumisten-koronavirukseen-liittyvasta-riskista) yksilöurheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat eli salit ovat vähäisimmän riskin tilanteita. Väitettä tukevia tutkimuksia löytyy. Baarit ja pubit sen sijaan ovat korkeimman riskin tilanteita. >Miksi on pakko olla juuri salilla, miten esim. hiihtäminen nyt kun säätkin ovat hyvät? Vähän mielikuvitusta kun käyttää niin löytää niitä muitakin liikuntamuotoja. Miksi kitaristin on pakko soittaa juuri kitaraa silloin, kun siihen löytyy parhaimmillaan aikaa, miksei esim. viikko tamburiinia? Vähän mielikuvitusta, niin löytää muitakin soittimia. Pakkohan se on tehdä jotain muuta, kun oma harrastus ja kiinnostuksen kohde on estetty. Toistaiseksi en ole nauttinut kehonpainotreeneistä kotona tai kardiosta ulkona, kuten en oikein koskaan aikaisemminkaan. Harmi myös, kun ei ole mahdollisuutta eri ryhmäliikunnan muotoihin, joihin minulla olisi kiinnostus, mutta siirrän kokeilemista aina eteenpäin kiireen takia. Nyt ois aikaa. Tietty ne on keskitason riskiä. Niillä saattaisi saada vaihtelua treeniin ja sitä puutteellista sosiaalisuutta elämääni. Nyt on niin saatanan tylsää, että tuntuu, että pitäisi lähteä baariin, vaikka en sitä normaalisti koskaan harrasta.


Ripulipieru

Uudet kuntosalirajoitukset eivät ole tulleet vielä voimaan, joten ei ole ainakaan siitä treenaaminen kiinni.


Dysssfunctional

Pohjois-Pohjanmaalla ovat tällä hetkellä voimassa ainakin vuoden vaihteeseen asti. Perseestä, kun lomalla on just parasta treenata, kun ei tarvitse järjestää sitä kaiken muun ympäri.


Ripulipieru

Siellä taitaa olla sitten ihan omat rajotteet. Mutta jos ei kulkutaudeista tykkää, niin Pohjois-Pohjanmaa on varmaankin huonoin maakunta asua.


incognitomus

Koska MaRa.


glarbung

Koska lainsäädäntö on vähän silee tymä että baareilla on erityisasema. Järjetön epäkohta, toivottavasti korjataan.


PrincessJadey

Harmi, että tämä pandemia on vasta alkanut eikä aikaa sellaisiin korjauksiin ole vielä ollut. Jos kuvitellaan tilanne jossa pandemiaa olisikin kulunut jo vaikkapa kaksi vuotta, niin kyllähän tuommoiset epäkohdat olisi korjattu jo aikaa sitten.


IhartGeno

Tämä. Elokuviin ei myöskään pääse kun istutaan hiljaa pari tuntia turvavälien kanssa. Ihan vitun naurettavaa


SkoomaDentist

Koska MaRalla on hyvät lobbarit.


6nat9han

Alkoholin juominen on suomessa perusoikeus


Sampo

[Koronatartuntoja on 11-vuotiailla jopa kaksin­kertainen määrä 12-vuotiaisiin verrattuna, tutkimus­ryhmän analysoimista tilastoista selviää](https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008498172.html) > Ikäryhmien tartuntojen määrä alkoi eriytyä syksyn mittaan. Kaksitoistavuotiaiden rokottaminen aloitettiin elokuussa.


Sampo

Koska 12-vuotiaista yli puolet on rokotettu, ja 11-vuotiaita ei ole rokotettu, niin tästä on syntynyt hyvä koeasetelma, josta nähdään että rokotteet kyllä myös ehkäisevät tartuntoja. Hesarin tokaa kuvaa katsellessa hyvä muistaa että tuon yhden vuoden ikäluokan koko on n. 60 000 ihmistä (tarkemmin ehkä 61 000?).


Kustu05

>Koska 12-vuotiaista yli puolet on rokotettu, ja 11-vuotiaita ei ole rokotettu, niin tästä on syntynyt hyvä koeasetelma, josta nähdään että rokotteet kyllä myös ehkäisevät tartuntoja. Luulen että johtuu siitä, kun rokotetut sairastaa koronan useammin oireettomana ja useissa kunnissa ei edes pääse rokotettuna testiin.


[deleted]

[удалено]


SkoomaDentist

> lapset eivät levitä koronaa THL:n mukaan Tuo on muuten mennyt jo aivan absurdiksi. Juuri uutisoitiin miten tartunnat leviävät eritoten lasten keskuudessa ja heti samassa oli THL:n kommentti miten lapset eivät tartuta koronaa…


Downstream03

Nytkö saadaan 100% rokotekattavuus kun perinteisempi Nuxavoid tulee?


cu1000ml

Novavaxin rokotteen markkinanimet ovat Nuvaxovid ja Covovax. Rokotteiden vastustaminen ei perustu järkiargumentteihin, joten miksipä erilainen valmiste asiaa muuttaisi. Nuvaxovidin tunnetut haittavaikutukset ovat samankaltaisia kuin mRNA-rokotteilla. Valmisteessa on mukana adjuvantti (immuunivastetta voimistava aine), ja siitä varmastikin voi halutessaan kehittää perusteen olla ottamatta. Flunssarokote Pandemrixin haittavaikutuksista (narkolepsia) syytettiin aikanaan adjuvanttia, mikä sittemmin ei osoittautunut ongelmien aiheuttajaksi.


Sampo

> Rokotteiden vastustaminen ei perustu järkiargumentteihin, joten miksipä erilainen valmiste asiaa muuttaisi. Kyllähän jotkut nimenomaan vastustavat RNA-rokotteita siksi että niissä on geneettistä materiaalia. Ehkä perinteinen proteiini+adjuvantti -rokote sitten osalle näistä kelpaa.


sir_lainelot

RNA-rokotteissahan ei ole geneettistä materiaalia, vain mRNA:ta, jolla ei ilman käänteiskopioijaa ja insertiomekanismia mitään genomitason vaikutusta aikaan saa


l-w

Jotta rokotteen valmistustavalla olisi jotain merkitystä, niin rokotettavan pitäisi saada valita mitä piikitetään. Nykyäänhän tuo ei ole sallittua. Siinä mielessä en ymmärrä miksi kyseisestä rokotteesta toivotaan jotain mRNA skeptikkojen mielenmuuttajaa, kun ei ne saa mitenkään järkevästi valittua juuri tuota rokotetta.


Denadias

No on sillä jotain väliä kun aztra zenecan antaminen alle 30v nuorille miehille lopetettiin. Sitä ei tarvinnut tietysti itse valita.


Sampo

Joissain maissa on saanut valita, mitä rokotetta haluaa. Ehkä Suomikin voi tämän joskus ottaa käyttöön, vaikkei moinen oikein Suomen perinteiseen viranomaisajatteluun sovikaan.


cu1000ml

Tällä hetkellä ekaa annosta ottava voi valita Pfizerin ja Modernan välillä ainakin esim. Turun kaupungin ajanvarauksessa. Olettaisin, että muuallakin. Tietysti valinta on mRNA:n ja mRNA:n välillä kun adenovirusvektorit eivät ole ohjelmassa. En tiedä, onko Novavaxin rokote tulossa menyyhin.


l-w

> Tällä hetkellä ekaa annosta ottava voi valita Pfizerin ja Modernan välillä ainakin esim. Turun kaupungin ajanvarauksessa. Olettaisin, että muuallakin. [Porin kaupungin UKK asiasta sanoo seuraavaa](https://www.pori.fi/korona/rokotukset): >**Voinko valita koronarokotevalmisteen, jonka voin saada?** >Porin perusturva noudattaa THL:n ohjeistusta ja THL:n ohjeen mukaisesti koronarokotevalmistetta ei voi kansalainen itse valita. Pidämme kuitenkin huolen, että jokainen asiakas saa varmasti itselleen sopivan, parhaan tutkimusnäytön valossa turvallisen ja tehokkaan rokotteensa. Turun kaupunki siis ilmeisesti poikkeaa THL:n ohjeistuksesta tuon osalta. Veikkaisin, että useampi paikkakunta kuitenkin noudattaa tuota ohjetta.


cu1000ml

Siis käytännössä Turun rokotusajat ovat ennakkoon asetetusti joko Moderna- tai Pfizer-aikoja, ja tämä tieto näkyy ajavarauksessa. Eli voi valita, jos löytää ja saa varattua itselle sopivan ajan. Ja alle 30-vuotiaille miehille ei anneta Modernaa.


6nat9han

Ei vaan antivaxereiden maalitolppa vaan siirtyy.


PainToTheWorld

Koitan hieman vain purkaa ajatuksiani tästä tilanteesta. Kertokaa missä kohtaa päättelyäni on aukkoja. Alunperin ajateltiin että rokotteilla saavutettaisiin sellainen laumasuoja joka estäisi viruksen leviämisen ja pandemia sammuisi. Näin ei valitettavasti käynyt mutta kuolleisuus on silti huomattavasti alhaisempi kuin mitä se oli pandemian alussa. Rokotteet suojaavat hyvin vakavalta tautimuodolta koska rokotteen ottajalle muodostuu immuniteettia tautia vastaan. Itselläni on hieman epäselvää että puhutaanko immuniteetista vasta-ainetasoina veressä vai solutason immuniteetista joka on pitkäkestoisempi. Rokotteen ottamisen jälkeen vasta-ainetasot nousevat hetkellisesti ja laskevat ajan kuluessa niinkuin muidenkin tautien kohdalla mitkä keho kohtaa. Solutason immuniteetti säilyy pidempään ja se ei estä samalla tavalla tartunnalta mutta auttaa immuunijärjestelmää aloittamaan vasta-aineiden tuotannon nopeammin ja näin estää vakavammalta tautimuodolta. Korjatkaa jos olen ymmärtänyt tämän väärin. Kun tämä huomattiin, todettiin ettei rokotuksilla estetä tartuntoja vaan suojataan nimenomaan vakavalta tautimuodolta. Yhteiskunnassa on ihmisiä jotka eivät rokotetta ota, ovat huonossa kunnossa tai ovat esimerkiksi niin vanhoja ettei immuunijärjestelmä toimi enää niin hyvin. Kaikissa näissä ryhmissä on edelleen mahdollisuus joutua sairaalaan koronan tai jonkun muunkin sairauden vuoksi. Viimeiselle ryhmälle buusteriannosten antaminen on perusteltua ja voi hyvin olla että riskiryhmille annetaan jatkossa rokotteet heidän itsensä vuoksi. Kun narratiivi pandemian lopettavista rokotteista kaatui, tuotiin kuvioon koronapassi ilmeisesti ajatuksella että ei ole enää järkevää rajoittaa rokotettujen keskinäisiä kontakteja. Hyöty/haittasuhde ei olisi enää edullinen. Koronapassin tarkoitus oli myös tarjota turvaa esimerkiksi tapahtuma-, matkailu- ja ravintola-aloille. Nyt tuo "turva" vedettiin viemäristä alas jos samalla tavalla kyetään vaan ottamaan halutessaan koko passi pois käytöstä. Enter omikron. Nyt tuli uusi variantti mikä "kiertää rokotteita" aiempia variantteja paremmin. Itseäni häiritsee älyttömästi miten tässä ei määritellä eroa immuniteettien välillä mitä tämän viestin alussa mietin. Kun uutisoidaan siitä "vain 20% suojasta" omikronin kanssa puhutaan usein lievistä tartunnoista ja uutisen sivulauseessa saatetaan mainita että teho vakavaa sairastumista vastaan on edelleen hyvä. Samaa aikaa oikea data maailmasta näyttäisi siltä että omikron aiheuttaisi lievempää tautia kuin aiemmat variantit. Suomessa koronapassi otetaan pois käytöstä vedoten siihen että tartuntoja on liikaa ja on annettava aikaa lisärokotuksille. Vaikka on yleisessä tiedossa että näillä rokotteilla ei tartunnoista päästä eroon ja että rokotteen teho vakavaa tautia vastaan säilyy perusterveillä paljon pidempään kuin sen 4-5kk. Onko jossain kahdesti rokotettuja perusterveitä sairaalat täynnä? Samaa aikaa melkein piilotellaan sitä faktaa että vakavaa sairastumista vastaan suoja on hyvä. Koronapassi menetti merkityksensä sillä sekunnilla kuin ilmoitettiin parin päivän varoitusajalla että se otetaan pois käytöstä. Muutenkin tuntuu siltä että mitään koherenttia kokonaisuutta ei olla toteuttamassa eikä ole mitään muuta kuin kahden viikon suunnitelmia kerrallaan. Reagoidaan maallikkojen paineeseen aina ja muutetaan seurattavia mittareita viranomaisten ja median toimesta vähän miten sattuu. Ilmoitetaan että koronapassi lakkaa olemasta voimasta ihmisillä joiden suoja terveydenhuollon näkökulmasta on edelleen hyvä. Onko jotain oikeaa syytä esimerkiksi tuplarokotettuna alle 30v henkilönä uskoa että olisin omikronin takia enemmän vaarassa kuin aiemmin. No meneepä taas urheiluharrastus tauolle tämän spektaakkelin vuoksi.


Rururaranununana

Kaikilla ikäryhmillä on mahdollista joutua koronan takia sairaalahoitoon. Omikronin lievyys on samanlainen asia kuin tuplarokotusten teho deltaa vatsaan - eli ihmiset poimivat yksittäisen tiedon ilman että osaisivat suhteuttaa sen merkitystä muuhun tietoon. Kärjistäen siis: lievä omikron aiheuttaa enemmän sairaanhoidon kuormaa ja tuplarokotus lisää deltan määrää väestössä - koska omikronin lievyys ei ole sen määrittävä tekijä sairaalakuormitukselle ja tuplarokotus ei ole määrittävä tekijä deltan leviämiselle: molemmissa tapauksissa muut tekijät ovat tärkeämpiä ja johtavat "odotettua" päinvastaiseen lopputulokseen: omikronin aikana sairaanhoito kuormittuu (koska esim tarttuvuus niin korkea ja hoitotilanne valmiiksi niin huono) ja tuplarokotusten jälkeen delta leviää (koska tartuntoja vähentävät rajoitukset poistettiin juuri kun "koronakausi" alkoi).


cu1000ml

> Nyt tuo "turva" vedettiin viemäristä alas jos samalla tavalla kyetään vaan ottamaan halutessaan koko passi pois käytöstä. > > Enter omikron. Nämä ovat päättelyketjussasi väärin päin. Omikron tuli ensin, sitten esitettiin passista luopumista. Syynä se, että omikron tarttuu selvästi deltaa helpommin ja myös rokotettuihin. Tällöin syntyy tilanne, jossa passin varassa järjestetyissä kokoontumisissa tauti leviää, ja tapahtumasta palaavat tartuttavat sen rokottamattomiiin. Tätä tietysti tapahtui deltankin kanssa, mutta viranomaiset katsoivat, että omikronin kanssa riski lisääntyi oleellisesti, ja tilanteessa, jossa sairaalat ovat jo valmiiksi aika täynnä.


Ripulipieru

Ymmärrän turhautumisen ja jaan monia samoja ajatuksia itsekin. Mutta kun noita päättelyn aukkoja kysyttiin, niin ainakin itsellä on ollut sellainen käsitys, että rokotteilla on pyritty estämään vakavia tautitapauksia alusta lähtien - ei tukahduttamaan epidemiaa. Eikös tästä ole jo pitkän aikaa ollut uutisissakin, että kaikki tulevat kyllä koronan sairastamaan jossain vaiheessa elämäänsä? Lähinnä sairaalakuormitusta on mediassakin seurattu viimeiset 1,5 vuotta. Eiköhän tätä rokote/virusmuunnos-leikkiä jatku vielä 2-3 vuotta - tätä mieltä moni terveydenhuollon kollega on itseni lisäksi. Ongelmat alkavat mielestäni koronapassin käytössä. Rokotetut viettävät aikaa samoissa baareissa rokottamattomien kanssa (jotka ovat hiljattain tehneet negatiivisen testin). Eli rokotetut voivat levittää tätä omikronia rokottamiin. Ongelmahan on siis sairaalakuormitus, joka johtuu pitkälti rokottamattomista. Luulen, että poliitikot ovat taas nukkuneet tämän uuden aallon suhteen ja heidät on yllätetty housut kintuissa. Hyvissä ajoin kun olisi ottanut pois mahdollisuuden saada koronapassin pikatestillä ja tuonut koronapassit vaikka kuntosaleille ym. niin ei tarvisi tätä hätäjarrua lyödä päälle. Siinä olisi rokottamattomille enemmän porkkanaa käydä hakemassa piikki, kun ei pääse muualle kuin lähikauppaan ja apteekkiin ilman koronapassia. Koska eikös tästä ollut juttua, että rokotteen hakemisessa oli selvä nousu, kun tuli tämä klo 17 ravintolarajoitus koronapassilla? Muita huomioita: kolmannet rokotteet oli tulossa kaikille joka tapauksessa, mutta omikron yllätti. Tämän takia rokotekiire. Aika monilla paukkuu edellisestä rokotteesta 6kk raja. Terveydenhuollon ammattilaisillekin kolmannen rokotteen tarjoaminen riittävän ajoissa on vaikeuksissa, vaikka he olivat alunperin tärkeimpien joukossa rokotettavien osalta. Ja paljon puhut noista perusterveistä. Nopealla googlailulla en löytänyt niitä lukuja. mitä halusin, mutta perusterveet ovat paljon pienempi enemmistö kuin annat ymmärtää - ellei jopa vähemmistö. Ylipainoisia täysi-ikäisistä miehistä on 72% ja naisista 63%. Kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine. Tyypin II diabetesta löytyy yli puolelta miljoonalta. Astmaa sairastaa neljännes miljoona. Toki näissä on päällekkäisyyksiä, mutta näitä perusterveitä hoikkia kansalaisia on vähemmän kuin moni uskoisi.


Elukka

Toivomus oli alunperin, että rokote olisi vahvempi suoja myös tartuntoja vastaan, mutta edes ne alkuperäiset kannat kevättalvelta 2020 olivat vähän liian helposti rokotteen läpimeneviä. Nyt omikronin kanssa meno on sellaista, että "puolet" rokotetuista voi saada lievän limakalvotartunnan ja jopa levittää viruksia eteenpäin ja etenkin, jos vanhasta rokotuksesta on se yli ~4kk aikaa. Vakavalta tautimuodolta on edelleen hyvä suoja, mutta tosiaan, jos rokote vuotaa 20% ja tauti leviää jotain Ro=3-6, siinä on vaikeuksia saada tauti tyrehtymään, vaikka rokotusprosentti olisi 100. Jos tässä käy hyvä tuuri, omikron osoittautuu meilläkin lieväksi ja leviää kansan läpi paikaten rokottamattomien ja pitkän aikaa sitten rokotettujen suojaa ja tauti vähitellen räkätaudistuu yhdeksi virukseksi muiden joukkoon kiertämään väestöä.


pavetheway91

> Itselläni on hieman epäselvää että puhutaanko immuniteetista vasta-ainetasoina veressä vai solutason immuniteetista joka on pitkäkestoisempi. Rokotteen ottamisen jälkeen vasta-ainetasot nousevat hetkellisesti ja laskevat ajan kuluessa niinkuin muidenkin tautien kohdalla mitkä keho kohtaa. Solutason immuniteetti säilyy pidempään ja se ei estä samalla tavalla tartunnalta mutta auttaa immuunijärjestelmää aloittamaan vasta-aineiden tuotannon nopeammin ja näin estää vakavammalta tautimuodolta. Korjatkaa jos olen ymmärtänyt tämän väärin. Kaikkialla puhutaan aina vasta-aineista, koska niiden määrä on helppo mitata, määristä saa klikkiotikoita ja koska kukaan ei tajua soluvälitteisestä reaktiosta mitään. Soluvälitteinen immuunivaste säilynee aikalilla hautaan asti. Voisi sanoa, että ne vasta-aineet on ruuvimeisseli: jos viruksen piikki (ruuvi) muuttuu ristipäästä torxiksi, sopii eri piikille syntyneet vasta-aineet siihen huonommin. Tappajasolujen reaktio taas sitten on se leka, mutta menee hetki kun se leka pitää hakea autotallista. > Onko jotain oikeaa syytä esimerkiksi tuplarokotettuna alle 30v henkilönä uskoa että olisin omikronin takia enemmän vaarassa kuin aiemmin. No meneepä taas urheiluharrastus tauolle tämän spektaakkelin vuoksi. Enpä minäkään varsinaisesti katso olevani vaarassa, mutta kun mulle nyt piikki on tilattu, niin käynpä hakemassa. Eihän se tauti kiva sairastaakaan ole. Ja kun se kolmas nyt kuitenkin vähentää läpäisyinfektioiden todennäköisyyttä, niin pienenee myös riski että tartuttaisin jonkun joka on haavoittuvampi.


PainToTheWorld

Eikö kolmannessakin rokoteessa tulla kohtaamaan sama asia kuin kahdessa eli vasta-ainetasot laskevat muutaman kuukauden kuluttua sen ottamisesta ja ollaan taas tilanteessa missä pitäisi tarjota neljättä ja vanhentaa osan koronapassia jos toimittaisiin niin kuin nyt. Eikö se ole myös käytännössä mahdotonta keholle ylläpitää jatkuvasti niin korkeita vasta-ainetasoja että infektiolta kokonaan välttyisi?


[deleted]

[удалено]


PainToTheWorld

Missäs sairaaloissa on alle 50v tuplarokotettuja sängyt täynnä? Universaalien buustereiden jakamisen tai kovien rajoitustoimien toimeenpaneminen perusteena "alentunut teho" omikronia vastaan ei oikein vastaa oikeaa maailmaa. Kuten aiemmassa viestissä sanoin jossakin vaiheessa alettiin vertaamaan rokotteen antamaa suojaa vakavalta taudilta deltaa vastaan, suojaan lievältä taudilta omikronia vastaan mistä revittiin nämä otsikot. Vakavaa tautia vastaan suoja on edelleen hyvä ellei immuunijärjestelmässä ole jotain rajoittavaa. Rajoitusten on myös oltava **välttämättömiä** miltä ei oikein tunnu esimerkiksi koronapassilla toimivien kuntosalien osalta


Rururaranununana

Esim Kanadan Albertalla on hyvät koronasivut, josta voit helposti katsella tuollaista dataa. Alle 50-vuotiaita tuplarokotettuja kyllä päätyy sairaaloihin ihan liian paljon. Tuolla noita on viimeisen 120 päivän aikana kertynyt 178 kpl. Vertailun vuoksi 50-69 -vuotiaita 306 kpl. https://www.alberta.ca/stats/covid-19-alberta-statistics.htm#vaccine-outcomes


Ripulipieru

Missä vaiheessa yli 50-vuotiaita tai rokottamattomia ei lasketa tai enää hoideta? Jos katsotaan koko terveydenhuoltoa kokonaisuutena, vaikka ennen koronaakin, niin kyllä siellä pitkälti yli 50-vuotiaat pyörivät. Meillä jokaisella on vanhemmat ja meistä jokaisesta tulee vanhoja, joten vähän inhimillisyyttä kehiin.


PainToTheWorld

Ei ymmärsit nyt väärin. Totta kai sairaalahoidon paine tulee vanhemmista ihmisistä. Muotoillaan asia näin. Olemme todenneet että rokotteilla ei vähennetä tartuntoja vaan rokotettavan vakavan sairastumisen todenäköisyys laskee. Tällä hetkellä rokote suojaa edelleen hyvin tuolta ja se ollaan useasti mediassa sanottu että niillä jotka rokotteiden jälkeen ovat joutuneet tehohoitoon, on lähes aina ollut muita pitkäaikaissairauksia. Nyt iskemme rajoitteet perusteena antaa enemmän buustereita suurimmaksi osaksi niille joilla ei tälläkään hetkellä ole tuplarokotettuna isoa mahdollisuutta kuormittaa terveydenhuoltoa. Sitä perustellaan sairaalahoidon kuormituksen ja tapausten alentamisen kautta vaikka molemmat näistä on ristiriidassa aiempien kokemusten kautta. Toki, saamme mahdollisesti tartuntoja alas sulkujen ajaksi mutta mitä tapahtuu sitten kuin avaamme yhteiskunnan taas? Tartuntamäärät kasvavat ja joidenkin vanhusten buustereista tulee keväällä taas puoli vuotta täyteen ja olemme tismalleen samassa tilanteessa kuin nyt. Tälläisella sululla pitkitetään taas ainoastaan epidemiaa.


Ripulipieru

Niin pitkitetään. Sehän on ollut tavoite jo alusta lähtien. 2020 alkuvuodesta puhuttiin "flattening the curve". Eiköhän tämä tanssi jatku vielä pari vuotta. Lisäaika rokottamisen suhteen/rokotusten kiirehtiminen taisi olla vain Kiurun mielipide, jota asiantuntijat kuten Nohynek kritisoi. Jos 100% olisi ottanut rokotteen, niin silloin omikron voisi varmaanki pyyhältää melko vapaasti väestön läpi ylikuormittamatta sairaanhoitoa.


[deleted]

[удалено]


Ripulipieru

Se nuori menee tänä jouluna sukulaisille tartuttamaan niitä riskiryhmäläisiä. Tai nuori tartuttaa kaverinsa, joka lähtee sukulaisille. Ja muistutan, ettei tässä kuolemia suoranaisesti estetä, vaan sairaaloiden ylikuormittumista ja siitä seuraavaa merkittävää ylikuolleisuutta. Jos teho-osastot ovat täynnä, niin sitten alkaa kuolla niitä hoikkia perusterveitä parikymppisiäkin, kun autokolarin tai baaritappelun jäljiltä ei ole hoitopaikkoja.


akkuj

Mutta kun homma alkaa pikkuhiljaa näyttää siltä, että koronan kanssa joudutaan elämään vielä vuosia, niin pitäiskö jossain välissä alkaa keskittymään enemmän riskiryhmien suoraan suojeluun sen sijaan, että kaikkia tartuntoja pyrittäisiin vähentämään? Varsinkin lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja sosiaalisten taitojen oppimisen uhraaminen muutamien satojen tai edes tuhansien pääasiassa heikkokuntoisten 80+ vuotiaiden takia vaikuttaa ihan päättömältä. Kaikki etäopiskelupelleilyt ja lasten tai nuorten liikuntaa rajoittavat hommat pitäisi lopettaa samantien. Eikä oo omaa lehmää ojassa kun omista opiskeluista on jo yli vuosikymmen. Onhan se poliitikolle helppoa mennä suurten ikäluokkien ehdoilla, nuorten kustannuksella. Eihän ne nuoret saa vielä ees äänestää.


Ripulipieru

Se on ollut täysin selvää jo yli vuoden, että korona tulee olemaan vuosia "akuutti" ongelma ja jää tämän jälkeen kiertämään väestöön tästä (vuosikymmeniä) tulevaisuuteen. Mutta tuo +80-vuotiaiden suojelu on sitä, mistä puhuttiin keväällä 2020. Eiväthän tuon ikäisiä hoideta yliopistollisen keskussairaalan vuode- tai teho-osastoilla. Teho-osastojen keski-ikä pyörii siellä viidenkympin tienoilla. Riskiryhmäläisten suora suojelu on käsittääkseni oikein hyvällä tasolla: rokotteet on otettu ja noudattavat varovaisuutta päivittäisessä elämässä. Rokottamattomista 30-49v miehistä 4,3% joutuu sairaalahoitoon ja noin prosentti teholle. Rokotteilla sairaalahoitoa tarvitsisi 0,5%. Jos koronan annetaan pyyhältää parissa kuukaudessa väestön läpi, ei terveydenhuoltojärjestelmä sitä kestä. Rokottamattomia yli 12-vuotiaita oli marras-joulukuun vaihteessa kuitenkin yli 650 000. Samaa mieltä siitä, että rajoitusten kohdistuminen lapsiin ja nuoriin oon viimeinen asia, mihin pitäisi edetä. Mutta taisi näissä uusimmissa rajoituksissakin olla poikkeus, etteivät koske alle 18-vuotiaita.


[deleted]

[удалено]


Ripulipieru

Samaa mieltä. Mutta tätä vapaaehtoista rajoittamista on nyt kokeiltu tähän asti eikä näytä riittävän. Vaihtoehtona on sitten antaa porukan kuolla tai kestää pari viikkoa sitä turhautumista, kun kuntosalit ovat kiinni. Eri mieltä tosta, etteikö sairaalakuormituksesta olisi ollut puhetta. Ei melkein mistään muusta uutisissa puhuttukaan 2 viikkoon liittyen koronaan (HS ja tv-uutiset).


[deleted]

[удалено]


PainToTheWorld

Ilman suht merkittävää puutetta immuunijärjestelmässä, tuplarokotettujen suoja vakavaa tautia vastaan on edelleen hyvä. Ei tehohoidon tarve ole kasvanut samaa tahtia tartuntojen kanssa. Oikeastaan kasvu on ollut suht hidasta, ja huomionarvoista on myös se että tehohoitopotilaat ovat jakautuneet aika pitkälti tasaisesti koko maahan, toisin kuin esimerkiksi keväällä 2020, kun iso osa tehohoidon paineesta kohdistui Helsingin seudulle. Nyt 2,2 miljoonan HYKSin alueella on 23 ihmistä tehohoidossa. Toki osalla ihmisistä on niin vakavia terveysongelmia etteivät rokotteetkaan tule suojaamaan heitä kuin hetkellisesti. Nyt yritämme jakaa buustereita siinä toivossa että ne painaisivat tartunnat alas ja antaisivat pitkäkestoisen suojan. THL lausunnossaan sanoi että näillä rajoitustoimilla siirretään ainoastaan tartuntoja tuonnemmaksi. Mikä pointti on perustella rajoituksia siis sillä että annetaan buustereita koko kansalle joista valtaosalla riski saada vakava tauti on edelleenkin hyvin pieni, ja joka ei tällä hetkelläkään ole riski terveydenhuollon kuormittumiselle? Keväällä tulemme olemaan samassa tilanteessa kuin nyt. Rokotteet eivät vähennä tartuntoja kuin ehkä hetkellisesti ja vakavasti immuunipuutteiset tarvitsevat niitä tasaisin väliajoin.


[deleted]

[удалено]


PainToTheWorld

> En tiedä missä maailmassa elät mutta terveydenhoito ON kuormittunut ja sitä tärkeämpää on se, että koronasta on noussut merkittävä kuolinsyy. Kuormitus ei ole kasvanut juuri ollenkaan viimeisen kuukauden aikana. Näytätkö mulle sen eksponentiaalisen kasvun. Koronabotin luvut sairaalahoidosta viikottain >Viimeisin sekä 1, 2, 3 ja 4 viikkoa sitten 294 319 289 275 322 . > Kuolemat kyllä ovat, joka viittaisi siihen, että tehohoito on niin täynnä ettei siihen enää pääse Koronabotista: >menehtyneitä viikossa raportointipäivän mukaan (viive 17,0 päivää) 53 33 61 51 60 Ja tehohoidon luvut: >59 50 53 52 45 En nää sitä järkyttävää tehohoidon tukkeutumista ja kasvua kuolemissa. Suosittelen miettimään panikointia aina muutaman sekunnin sen jälkeen kun luet otsikoita keltasista lehdistä ja parin zero covidisti mediatyrkyn haastattelua. >En ole ihan varma näistä luvuista kun HYKS alueella on useampi toimija joka tarjoaa teho-hoitoa, mutta vaikka olisi, so what? So what että vähän rajoitetaan hepposin perustein elämää tästä ikuisuuteen hei get over it so what :)))))


[deleted]

[удалено]


pavetheway91

Kolmannen jälkeen se vasta-aineiden määrä on moninkertaisesti isompi kuin toisen, joten siitä on pidempi matka alaspäin. Voi myös hyvinkin olla, että sen kolmannen jälkeen lasku pysähtyy jollekin tasolle. Itseltäni tutkittiin muutama viikko sitten sp-tautiseulan yhteydessä hepatiitin vasta-aineet ja kyllä se vuosia sitten saatu kolmen rokotteen sarja siellä näkyi.


RiskoOfRuin

Israel alottaa neljännen kierroksen, niin ei taida kovin korkeella sen kolmannen piikin vasta-aineet pysyä.


pavetheway91

Olisiko sulla esittää jonkinlaisia mittaustuloksia vaikkapa kolmen vuoden ajalta? Ja Yhdysvalloissa ja ilmeisesti meilläkin lääkeviranomaiset taipui kolmanteen koko kansalle vasta poliittisen painostuksen alla. En edelleenkään usko että suurin osa meistä varsinaisesti tarvitsisi enenpää kuin ne kaksi. Tosin kun niitä kerran nyt on yllin kyllin, niin parempi sitten ottaa ilo irti.


RiskoOfRuin

Minäkään usko et suuri osa tarvis ees ensimmäistä. Kysy sieltä Israelista mittaustuloksia, kun ne sen neljännen päättäny antaa. Miks mulla mitään olis?


AngryMustard

Ai että terveydenhuollon kuormittamisen vähentämistä? Muistaakeni joku tutkija sanoi, että kaikki rokottamattomat tulevat lopulta sairastamaan koronan. Katsotaanpas... 73% rokotettu eli rokottamattomia noin 1.2 miljoonaa. Jos terveydenhuolto katuu jo nyt kun tapauksia on noin 5000 päivässä saamme elää vuosia putkeen rajoituksien kanssa jotta terveydenhuolto ei kaatuisi totaalisesti. Rokottamattomat eivät ansaitse hoitoa, sanon minä. Ei kaikkien ihmisten vapautta voi ristää joidenkin idioottien suojelemiseksi.


Denadias

Niin jätit nyt välistä sen että kaikki rokottamattomat eivät joudu sairaalaan. Itseasiassa jos nyt tarkkoja ollaan niin ennen rokotteita 35-40% tiedetyistä tapauksista oli oireettomia. Ei sillä mielestäni rajoituksista olisi hyvä luopua ja sitten vaikka nipistää ulkomaan avusta jotta parantaa terveydenhuollon kapasiteettia. Jos ei tarjota terveydenhuoltoa rokottamattomille niin pitääkö heidän silti maksaa veroja palvelua varten jota eivät saa.


[deleted]

[удалено]


AngryMustard

Alle 12 vuotiaat tulisi rokottaa. Titetenkin ne jotka terveydellisistä syistä eivät pysty ottomaan rokotetta tulisi hoitaa, niitä ei myöskään ole monta verrattuna niihin rokottamattomiin, jotka voisivat ottaa rokotteen. En ymmärrä viimeistä lausettasi, jos heillä on rokotteet he eivät 95-99% todennäköisyydellä tarvitse hoitoa koronatartunnalle ja kuinka monta tällaista tapausta oikeasti olisi? Varsinainen nothing burger.


itriedtrying

Rokottamattomat alle 12-vuotiaat eivät suoranaiseisesti kuormita terveydenhuoltoa (sairaala/tehohoitopaikat) käytännössä ollenkaan. Sairaalahoitoa vaatineita taisi olla muutama jonkun tilaston perusteella, en nyt äkkisältään löytänyt sitä. Koronakuolemat ikäryhmittäin kuitenkin näyttää [tältä.](https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/epirapo/covid19case/fact_epirapo_covid19case?row=sex-444328&column=ttr10yage-444309&filter=measure-492118#) Pikaisella laskutoimituksella noihin ".." kenttiin jää yhteensä 5 kuollutta, kun noita yksittäistapauksia ei yksityisyyden suojaamiseksi(?) tarkemmin kerrota. Ainakin vielä vähän aikaa sitten kuitenkaan yksikään alle 20-v. ei ollut Suomessa koronaan kuollut.


AngryMustard

Eikös juuri yksi parhaista syistä ollut rokottatua vaikka itse olisi terve, koska rokote juuri suojaa muita myös? Eli lapset pystyvät kyllä levittämään taudin myös heille jotka eivät jostain terveyteen liittyvästä syystä voi rokottauta.


Fluffiebunnie

Omicronin tapauksessa jokainen levittää sitä hullun lailla olipa rokotteet tai ei


akkuj

Joo, mutta ketjun aiempi viesti oli jeesustelua siitä, etteikö alle 12v sitten pääsisi hoitoon jos rokotetut olisi etuoikeutettu rajallisiin hoitopaikkoihin... a) alaikäisten kohdalla voidaan tehdä poikkeus b) alaikäiset ei tarvitse sairaalahoitoa koronaan, *erittäin* harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta


PainToTheWorld

Näin jos elettäisiin kevättä 2021 ja ajateltaisiin että pandemia sammuu rokotteilla saadun laumasuojan myötä. Nyt valitettavasti alkaa olla suht selvää että nämä nykyiset rokotteet eivät kovin tehokkaasti estä tautia leviämästä ja suurin ja lähes ainoa vaikutus on rokotettavan itsensä kannalta


Human_McNugget

Mä oon niin väsynyt tähän.


Downstream03

Jos Omicron on oikeasti vähemmän vaarallinen niin taitaa kivulias matka normaaliin olla alkanut.


Elukka

Koko ajan tulee enemmän dataa, että omikron ei oikeasti aiheuta kuin murto-osan teho-osastokäyntejä deltaan verrattuna. Toivotaan toivotaan.


SkoomaDentist

Toistaiseksi on tosin täysi kysymysmerkki johtuuko Omikronin pienempi tilastollinen vakavuus siitä, että se iskee jo rokotettuihin / tartunnan aiemmin saaneisiin, jolloin nämä saavat luonnollisesti lievemmät oireet kuin täysin rokottamattomat.


RiskoOfRuin

Ei se mikään kysymysmerkki ole. Ei johdu. Etelä-Afrikassa josta lähti ja ekat datat saatu, niin rokotettuja hädin tuskin neljännes kansasta.


SkoomaDentist

Etelä-Afrikassa on suuri osa sairastanut koronan ennestään jolla on tietysti sama vaikutus.


RiskoOfRuin

Todettuja tapauksia 1/10 siitä mitä rokotteita on annettu.


Sliforeus

Ja lähdettä kehiin. Semmonen mielellään missä todetaan näiden olleen annettujen rokotteiden saaneita.


RiskoOfRuin

Ymmärsit varmaan väärin. Rokotteita oli saanu noin 30 miljoonaa tuossa kohti, koronan saaneita noin 3 miljoonaa. Voit ihan ite googlettaa nuo luvut jos sitä et uskonu.


Sliforeus

Väitteen esittäjän pitää antaa todisteet väitteelle. Kuten itse olet toisessa kohtiin esittänyt: https://www.reddit.com/r/Suomi/comments/rk8aoa/koronavirus_147_megaketju_viikko_512021/hpt9kwb/


Denadias

Niin että omicron olisi nyt selektiivisesti osunut isommassa suhteesss rokotettuihin. Ottaen huomioon että delta oli jo kauan liikkeellä koronapassin aikana niin miten se olisi mahdollista.


SkoomaDentist

Ei selektiivisesti vaan niin, että delta ei iske yhtä tehokkaasti rokotettuihin kuin omikron. Suurin osa ihmisistä on kuitenkin rokotettuja, joten jos vaikka puolet näistä saavat omikronin ja neljännes deltan ja molemmat lievinä (koska rokote), omikron näyttäisi lievemmältä kuin delta ilman että näillä olisi siinä mitään eroa.


uqobp

Mielenkiintoinen havainto rokotusten vaikutuksesta: [Koronatartuntoja on 11-vuotiailla jopa kaksin­kertainen määrä 12-vuotiaisiin verrattuna, tutkimus­ryhmän analysoimista tilastoista selviää](https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008498172.html)


dragonliar

Onko jengillä täällä kokemusta noista covid-19 kotitesteistä? Onko mitenkä luotettava, näyttääkö enemmän vääriä positiivisia vai negatiivisia?


MedicalLeather1952

Käyttämäni kotitestin valmistajan mukaan 97% ihmisistä joilla on tauti, saavat oikean positiivisen tuloksen. 99% terveistä saavat oikean negatiivisen tuloksen. Sitä ei sanota, mitä taudin etenemisvaiheita nämä luvut koskevat ja onko tutkimuksessa kaikki testit tehty oikein. Lopullinen sairauden todennäköisyys riippuu tietysti siitä, kuinka paljon on ollut koronariskitilanteissa verrattuna keskimääräiseen ihmiseen, ja onko oireita vai ei.


tetrajet

Positiiviset on aina (muistaakseni tyylin >97%) positiivisia. Väärät negatiiviset on mahdollisia, jos virusta ei ole vielä tarpeeksi nenänielussa tai jos näyte on otettu huonosti. Näytteenottovinkkejä, jos päädyt kotitestiin: Tsiigaile etukäteen tikusta, miten syvälle se pitää työntää. Pidä päätä takakenossa, kun työnnät tikun nenään ja pyörittelet siellä - kyyneleet alkaa ainakin minulla valua muuten nenän kautta ulos. Ota näyte antaumuksella.


Ripulipieru

Joo, mutta ei. Ei päätä ylös, eikä tikkua ylös. Googlesta löytyy nenän ja nielun anatomiasta hyviä kuvia. Ei virus valitse, missä limakalvolla se esiintyy rippuen, mitä testiä henkilö kulloinkin käyttää. Preanalyyttiset tekijät (eli suomeksi näyttöönottotekniikka) ovat ne suurin epäluotettavuustekijä koronatestien suhteen. Tikku 10cm syvälle, tähtää kohti korvaa, pyörittele muutama sekunti ja sitten ulos.


tetrajet

Joo, ei tikkua ylös vaan suoraan. Olen pyrkinyt samankaltaiseen suoritukseen kuin pcr-testiä otettaessa on tehty minulle. Mutta mitäs jos oikeesti valuu tosi paljon kyynelnestettä nenään, jos ei päätä vähän kallista? Haittaako se, jos työntää tikun kuitenkin suhteessa samassa kulmassa? Ehkä mulla on poikkeuksellisen herkät refleksit silmien valumisen suhteen, mikäli tämä ei ole yleinen ongelma.


Ripulipieru

Ei kyyneleet ehti nenään valua siinä ajassa, kun testi otetaan. Nenässä tulee myös paikallista limaeritystä mekaanisen ärsytyksen vuoksi. Ei tikun työntäminen kulmassa välttämättä haittaa tee kunhan työntää tarpeeksi syvälle. Mutta sanoisin, että kulmassa työntäminen tekee paljon enemmän pahaa, pistää kyyneleitä enemmän vuotamaan ym ja tämän vuoksi riittävä testaussyvyyskin jää helposti vajaaksi.


dragonliar

>Tsiigaile etukäteen tikusta, miten syvälle se pitää työntää. - - - Ota näyte antaumuksella. Nää oli hyvät, kiitos. Mukana tulleet ohjeet kyllä vitutti. "Avaa testikasetti, aseta tasaiselle pinnalle, VAROITUS; KÄYTETTÄVÄ HETI AVAAMISEN JÄLKEEN". Just samanlainen kun se makaroonilaatikon ohje redditissä. Vuuan voiteleminen kerrottiin viimeisenä vaiheena. Kiitti vitusti.


tetrajet

En välttämättä työntänyt tikkua ekalla kertaa tarpeeksi syvälle. Olin töhö ja luin ohjeista, että tikkuun on merkitty näytteenottosyvyys. No eihän siinä mitään merkkiviivaa ollut vaan syvyys olikin merkitty leventämällä sitä tikkua varresta aavistuksen verran ja oikeasti piti tillottaa sitä tikkua ennen kuin tajusin... sitten kun olin seuraavan kerran tekemässä testiä. :D


Sampo

Eihän tuollainen kemiallinen kromatografia mitään rakettitiedettä ole. Jos viiva ilmestyy, niin kyllä näytteessä on ollut virusta. Eihän raskaustesteistäkään, jotka toimii samalla periaatteella, juuri koskaan tule vääriä positiivisia. (Ja jos tulee, niin silloinkin syynä lähes aina on että testi havaitsi hormonit ihan oiken, ja ihmisellä on esim. juuri ollut huomaamaton keskenmeno, tai munasarjoissa on syöpä, tai joku muu selitys.) Toiseen suuntaan on hankalampi sanoa. Jos testi ei havaitse virusta, niin ihminen ei eritä virusta, tai pahimmillaan erittää vain vähän, eli on vain heikosti tartuttavassa vaiheessa. Mutta tilanne voi muuttua: Jos tartunta on nopeasti etenevässä vaiheessa, niin jos ensin saat testistä negatiivisen, niin useamman tunnin kuluttua jos testaat uudestaan, saatatkin saada jo positiivisen. Eihän raskaustestikään näytä positiivista heti "tartunnan" saamisen jällkeen. Mutta kyllähän tähän jää mahdollisuus tuollaiseen ikävään välitilaan: Testi näyttäisi negatiivista, mutta vähäsen virusta kuitenkin ihmisessä olisi. En ollenkaan tiedä minkäkokoinen tartunnanvaara tällaisesta ihmisesta sitten on. Ehkä, jos oleskelee pitkiä aikoja samassa sisätilassa jossa on huono tuuletus, niin että virusta ajan mittään kertyy huoneilmaan, niin kai se on mahdollista saada aikaan tartuntoja.


pavetheway91

Omalla kokemuksellahan se tosiaan parhaiten selviää. Ei vaan...niille on myyntilupa myönnetty, joten tarpeeksi luotettavia ovat. PCR-testiin verrattuna tosin antavat positiivisen hieman eri vaiheessa tautia, en muista oliko aiemmin vai myöhemmin, mutta ihan biologisen maalaisjärjen perusteella arvaisin että myöhemmin.


IhartGeno

Parhaan tuloksen saa 4 päivän sisällä oireista, jos siis käyttää testiä kun on jotain oireita. Näin luki testin ohjeessa. Mutta ohjeessa luki myös, että jos et tiputa tasan kolmea tippaa liuosta (jossa pumpulipuikkoa on pitänyt uittaa) testiin, on testi todennäköisesti virheellinen. Ilmakuplia ei myöskään saa ”jäädä” tippojen väliin, joten helposti testi menee pieleen. Itsekin tein testin siis täysin oireettomana, mutta varmistus mielessä, joten paha sanoa toimiiko testi. Voihan mullakin olla korona, mutta liian vähän virusta elimistössä, jotta kotitesti ei sitä tunnista mutta oikea testi tunnistaisi


dragonliar

Ajattelinkin että "tarpeeksi" luotettavia. Sehän tässä vituttaisi jos kanniskelee oireettomana tautia ja testi näyttää myös negatiivista. Mistä näistä tietää.


IhartGeno

Aika tarkat ohjeet oli ja silti mahdollisuus ”väärään” tulokseen tai lähinnä mitättömään lopputulokseen. Itse tehnyt kerran ja onnistui kyllä hyvin kun jaksoi mennä tasan tarkkaa ohjeiden mukaan. Tulos negatiivinen. Yksi tuttu teki kolme negatiivista kotitestiä ja kävi oikeassa testissä jost sitten positiivinen tulos. Tämän perusteella pitäisin itse aika epäluotettavana


dragonliar

Joo, vähän samaa kans kuullut. Tuttava pariskunnalla toisella näytti positiivista ja toisella negatiivista. Sama tulos seuraavana päivänä kotona, mut "oikeissa" testeissä sit molemmat positiivisia.


heikkihela

[Uudellamaalla kielletään yleisötilaisuudet sisätiloissa ja tiloja määrätään suljettavaksi.](https://avi.fi/tiedote/-/tiedote/69928572)


6nat9han

Eli salit menee kiinni siis myös rokotetuilta Eletään kyllä yhteiskunnassa


Rotaatio

Haha, otin kummatkin rokotteet koska uskoteltiin että elämä palaisi sillä normaaliin. Mitään syytä ei ole siis kolmatta piikkiä ottaa koska koko koronapassikin on paskapaperin arvoista. Siinähän selittelette kuinka solidaarisyyttä pitäisi olla immuunikompromisoituja ynnämuita kohtaan, mutta loputtomiin asti se ei voi olla yksisuuntainen tie. Tässä on nilkat kusessa seisty jo kohta kaksi vuotta ja nyt ei saa rokotettu ihminen edes urheilla, joten ei millään pahalla mutta jossain se raja perseeseentuuppaamisella menee. Mikähän exit-strategia tässä muutenkin nyt tarkalleen ottaen sitten on minkä pohjalta pitäisi motivoitua tekemään yhtään mitään tämän pandemian eteen? Odotetaan josko korona kiltisti katoaisi yhteiskunnasta? Fakta on se että tämä täysin sama asia tulee tapahtumaan ensi talvena yhtä todennäköisesti kun joulukin, niinkuin käy joka perkeleen vuosi influenssan kanssa. Kuormittui terveydenhuolto tai ei, yhteiskunnan jatkuva sulkeminen ei ole siihen mikään pitkäaikainen ratkaisu. Jotain muuta pitää keksiä. Koronapassi oli täydellinen vaihtoehto, koska se ei suoranaisesti pakottanut ketään piikille, mutta se ehdollisti nämä korkeamman riskin aktiviteetit ja se sai ihmiset rokotepisteille enemmän kuin ilmaiset ämpärit. Nyt sillä paniikin vallassa pyyhittiin pöytää ja ollaan taas lähtöpisteessä. Hauskaahan tässä on se, että koska joululomilta vietiin kaikki mielenkiintoinen tekeminen, harkitsen vakavasti lähtemistä matkalle pohjoiseen, mikä levittäisi koronaa vielä pahemmin. Eli hyvin meni tämäkin suunnitelma


[deleted]

[удалено]


PainToTheWorld

Jos senkään jälkeen kuin parantanut **huomattavasti** itsensä ja muiden mahdollisuuksia pysyä terveenä ja välttää pysyviä vammoja tai komplikaatioita sairastumisen sattuessa kohdalle eikä voi elää normaalia elämää niin milloin voi? Nyt ollaan hienosti pyöritelty mediassa lukuja kuinka paljon vähemmän rokotteet suojaavat **LIEVÄLTÄ** tartunnalta ja sillä perustellaan koronapassien hyllyttämistä ja universaalia buustereiden jakoa. Yhtäkkiä rokotteen tehtävä onkin taas vähentää tartuntoja, lieviäkin sellaisia, eikä estää sairaalaan joutumista. Muuten koronapassin pois vetämisellä ei ole mitään järkeä. Onneksi sitä kumminkin laajennetaan koska ensi vuonna se taas suojaakin merkittävästi kaikkea.


kuuev

> Haha, otin kummatkin rokotteet koska uskoteltiin että elämä palaisi sillä normaaliin. > Mitään syytä ei ole siis kolmatta piikkiä ottaa koska koko koronapassikin on paskapaperin arvoista. Tuollainen logiikka toimii ainoastaan silloin jos uskot että nykyinen elämänlaatusi on huonoin mahdollinen. Muussa tapauksessa rokotteet kannattaa ottaa koska se laskee todennäköisyyttä siirtyä vieläkin kauemmas normaalitilanteesta.


6nat9han

Koronapassista pitäisi poistaa se että sen saa testin tekemällä


Standard_Original_85

Miksi? Tuohan on oikeasti ainoa keino varmistaa ettei passin kantajalla ole tautia.


pelle_hermanni

Olet ihan oikeassa, tähänhän tämä 'passittelu kaatui. Käydään vain hakeen Narinkka- tai Kampintorilta 25egen pikatesti ja baariin... paljon vaivattomampi kuin kaksi rokotusta N kuukauden välillä. Rokotusjonossa käytetyn aja voi käyttää palkkatyön tekoon. Nyt jälkikäteen helppo sanoa, mutta 'passi olisi pitänyt ottaa käyttöön ihan ekojen rokotteiden kohdalla jo, ja 'vilkku samaan appiin - motivaatiot tappiin sillä että kun on 2. rokote niin heti sinä päivänä helpottaa - ehkä tämä sitten seuraavan koronan kohdalla korjattu (kannustavammaksi)...


Rotaatio

Yhdentekevää miten sen saa kun sillä ei enää tee mitään. Jakakoot minun puolesta vaikka ärräkahvien yhteydessä. Turha tässä on kai yrittää järjellä selittää järjetöntä tilannetta. Tässä mennään nyt tunteet ja perse edellä puuhun.


IhartGeno

Myös esimerkiksi elokuvateatterit, jotka aikaisemmin luokiteltiin matalan riskin paikoiksi menee kiinni. Tää vituttaa itseä ehkä eniten, sillä nautin elokuvissa käymisestä ja mielestäni turvavälit yms hoidettu näissä aikaisemmin hyvin


6nat9han

Mun mielestä kaikki pitäs olla rokotetuille auki eikä testillä pitäs päästä mihinkään mutta valitettavasti tää on vähän mahoton juttu sillä tää koronapassisysteemi tulee eurooppaoikeudesta ja siel unionissa pitäs muuttaa tota :/ Vähän myös outoa että ne ei muuttanut sitä koska tässä vaiheessa on oletettavaa että kaikilla on ollut mahdollisuus käydä hakemassa 2 rokotetta ja siten mun mielestä se testi on menettänyt arvonsa. Alussa ymmärsin kun ei ollut mahdollisuutta saada rokotetta niin vaan mut nyt toi on poistunu. Toivottavasti toi testi siel otetaan pois tosta tulevaisuudessa.


IlBarolo

Tuskin se eurooppaoikeudesta tulee, kun esimerkiksi Itävallassa ja jossain muussakin EU-maassa (ehkä Ranskassa?) se testimahdollisuus poistettiin jo aiemmin syksyllä. Muuten samaa mieltä, parempi rajata passi vain rokotetuille/sairastaneille kuin rajoitella päättömästi.


6nat9han

Jaa selvitin paremmin asiaa ja tää kyl johtuu varmaan siitä että itävallassa on olemassa tosi joustava perustuslaki joten valitettavasti tuskin tulee suomessa vaikka vastikää joku viranomanenhan tota ehdotti


6nat9han

[Nopeasti googlaamalla löysin sen asetuksen](https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32021R0953) Mutta hyvä tietää että kansalliselle lainsäätäjälle on jätetty mahdollisuus ottaa testaus pois siitä. Toivottavasti suomessakin herätään sitten nopeasti järkiinsä.


GreenLoss2012

Vituttaa suuresti. Ei korona, ei rajoitukset, ei salaliittohörhöt. ...vaan tää perkeleen sekava ja jatkuvasti muuttuva viestintä. Koronapassin piti avata maa rokotetuille. Jossain vaiheessa kahden piikin piti riittää pandemian pysäyttämiseen jos 70% kansasta otti sen. Nyt viesti on jo ihan toinen, ja lääkefirmat kävelee nauraen pankkiin kun ostetaan kolmatta, neljättä, viidettä annosta. Oikeesti, jos nää rajoitukset on laillisia, niin eikö olisi myös mahdollista yksinkertaisesti kieltää tehohoitopaikat rokottamattomilta koronapotilailta? Kuolkoon pois. Kuolemia kuitenkin tulee kun tää vaan jatkuu ja jatkuu. Ja haluan lisätä vielä, että media vaan lietsoo tätä ylireagointia. Vanhukset ovat aika lailla sellaisia että uskovat kaiken mitä uutisissa sanotaan, ja osa on niin kauhuissaan koronasta, että vaikka olisi kaksk tai kolme rokotetta, niin silti pidetään maskia jopa omassa kodissa eikä uskalleta käydä edes ulkona kävelyllä.


Harriv

> ...vaan tää perkeleen sekava ja jatkuvasti muuttuva viestintä. Koronapassin piti avata maa rokotetuille. Jossain vaiheessa kahden piikin piti riittää pandemian pysäyttämiseen jos 70% kansasta otti sen. Ensin tuli delta, sitten omikron. Siinä pääsyyt.


glarbung

Tuo lääkefirmavalitus saa sinut kuulostamaan salaliittohörhöltä, joten ei ihme että ne ei pänni. Tilanne muuttuu ja poliitikot lupaavat turhia. Ei kukaan voi varmaksi sanoa, mitä tulevaisuudessa käy. Jos omikronia ei olisi tullut, tilanne oliso hyvinkin voinut olla se mitä luvattiin. Pandemia elää.


GreenLoss2012

Voi nyt vittu oikeesti. Miksi kukaan olisi niin heikkomielinen, ettei kyseenalaistaisi jättifirmojen toimintaa tämän pandemian aikana? Jos samat lafkat on valmiita veloittamaan tonneja peruslääkkeistä kuten insuliinista, miksi ne ei tekisi samaa nyt? Siis jos megakorporaatioiden kyseenalaistaminenkaan ei ole enää sosiaalisesti sallittua, niin mikä on? Jään odottamaan sitä järkevää (eli ei ole olemassa) vasta-argumenttia lääkefirmojen puolesta.


glarbung

Lääkefirmat on ns. pienempi paha. Vaihtoehto on se, että ei olisi kaikkia nykyisiä lääkkeitä. Tietenkin lääkefirmat haluavat tahkota voittoja, mutta lääkekehitys on kallista ja riskialtista puuhaa. Pandemiankin aikana moni lääkefirma tuhlasi miljardeja toimimattomiin rokotteisiin. Muistaakseni vain noin joka kymmenes lääkevalmiste todetaan markkinakelpoiseksi ja suurin osa kaatuu kolmannessa testivaiheessa (ihmistesteissä). Lääkefirmojen täytyy siis saada onnistuneesta lääkkeestä rahat yhdeksään epäonnistumiseen tai muuten kehitys lakkaa. Lääkefirmat ovat kapitalismin kukoistavin esimerkki: jotta ne voivat elää mukana kilpailussa ja tuottaa lääkkeitä (eli tehdä hyvää), niiden täytyy olla hävyttömiä (eli tehdä juuri tuota pahaa). Mutta ilman rahallista insentiiviä, ei meillä olisi globaalia järjestelmää, joka tahkosi useita toimivia ja testattuja rokotteita vuodessa pandemian alkamisesta.


incognitomus

>Jos samat lafkat on valmiita veloittamaan tonneja peruslääkkeistä kuten insuliinista, miksi ne ei tekisi samaa nyt? Nyt on luettu vähä liikaa Ameriikan uutisia. USA:ssa lääkehinnat on pilvissä surkeiden lakien vuoksi, ei tuollaista ongelmaa muualla maailmassa ole (ainakaan teollisuusmaissa). Ja sielläkin eniten hintojen alennusta edesauttavia lakeja vastustavat ovat republikaaneja, jotka sitten väittävät myös koko koronaa salaliitoksi. Ei Amerikan politiikka liity muiden maiden politiikkaan. Miten "Big Pharma" saisi käännytettyä Euroopan asiantuntijat? Ei niillä ympäri maailman valtaa ole. Varmasti ne haluaa rahaa tehdä eikä niitä haittaa tippaakaan, jos WHO:t ja THL:t ehdottelee lisää rokotteita, mutta sit lähtee jo niin kovaa mielikuvitus lennolle, jos kuvittelee, et kaikki Wanhan Maailman terveyslaitokset on maksettu... Suurimmassa osassa salaliittoja on se ongelma, että ne on ihan vitun Amerikka-keskeisiä. Ilmeisesti Putinkin on amerikkalaisten lääkefirmojen käsinukke vain.


NoText868

Saa kyseenalaistaa, voit ihan vapaasti julkaista kirjoituksesi ja pohdintasi rokotteiden tehosta ja toimivuudesta tai alkaa vaikkapa tutkimaan niitä tarkemmin. Mutta niin pitkään kun näyttö tukee rokotteiden toimintaa ja sitä, että nämä firmat pelastaa henkiä, vaikuttaa tuo "kyseenalaistaminen" nettifoorumeilla kylähullun huutelulta. Tetanusrokotteiden annosteluväli on muuttunut varmaan viisi kertaa minunkin elinaikana vaikka kyseessä on täysin kiireetön tuotos. Tiede näet kehittyy ja korjaa itseään.


GreenLoss2012

Kyseenalaistiko joku rokotteiden toiminnan? Paitsi tietenkin sinä itse.


NoText868

No mistäs sitten kiikastaa? Oletko kenties saanut terveystiedon oppisi iltalehdestä, kun se, että rokotusten edetessä tauti ei maagisesti hävinnyt vituttaa?


Elukka

Jos meillä olisi ollut se koronanyrkki, tässä voisi olla jotain järkeä. Nyt on STM, THL, AVIt, kunnat, hallitus ja ties mitkä muut tahot säätämässä ja koheltamassa hyvin sekavassa ja autonomisia haaroja sisältävässä kuviossa. Pahinta on ehkä, ettei kansalle enää haluta kertoa edes sitä yhtä totuutta. Nyt koko homma on palasia sieltä sun täältä ja kukin saa "vahvojen suosituksien" aikana tehdä niin kuin parhaakseen katsoo. Sinänsä tähän kuuhun asti Suomessa hoidettiin korona ihan ok, ainakin kun vertaa melkeinpä mihin tahansa muuhun maahan, mutta erityisesti elo-syyskuun jälkeen kaikki on alkanut rapautumaan ja minusta suuri syy on siinä, ettei pääministeriämme enää kiinnosta johtajuus ja selvästi uran lokaanvetävä vuosien koronapainolasti.


Sampo

> Jos meillä olisi ollut se koronanyrkki, tässä voisi olla jotain järkeä. Nyt on STM, THL, AVIt, kunnat, hallitus ja ties mitkä muut tahot säätämässä ja koheltamassa hyvin sekavassa ja autonomisia haaroja sisältävässä kuviossa. Täähän oli taas hupaisa tapahtumaketju, että HUS:in tehohoitolääkärit älähti että nyt ei näytä hyvältä, niin sitten Helsingin koronakoordinaatioryhmä kokoontuu (varmaan videoneuvotteluna) ja pistää lausunnon Uudenmaan koronakoordinaatiöryhmälle, joka pistää pyynnön Uudenmaan AVIlle että nyt tarttis tehdä jotain. AVI sitten päättää toimista, taikka sitten maan hallitus.


Sampo

[Vastuunkannon kehä Suomessa](https://www.pirkanblogit.fi/2021/marko_suutari/vastuunkannon-keha-suomessa/)


[deleted]

[удалено]


Ripulipieru

Lukiolaisen kouluttaminen anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäriksi kestää 12-14 vuotta. Ja mihin Kiuru viittasi, oli, että ajetaan kaikki vaativa leikkaustoiminta ym alas, jolloin kyllä kuolleisuus nousee esim. sydän- ja verisuonisairauksissa sekä syövissä hoitovelan myötä.


Harriv

Tuo tarkoittaa että merkittävä osa muusta toiminnasta on alasajettuna.


cu1000ml

Ja käytännössä myös sitä, että valmiuslaki on voimassa, kuten oli maaliskuussa 2020. Valmiuslain nojalla voidaan tilapäisesti perua hoitotakuu ja työajan rajoitteita.


Denadias

Niin siis niitä ei ole, tuo oli aivan täyttä paskapuhetta kiurulta. Ja sitä kapasiteettia voi nostaa, Suomi vetelee jo ennätysmäärän lainas. Voidaan varmaan vaikka vuodeksi tai kahdeksi olla antamatta ulkomaanapus jos ei omassa maassa terveydenhuolto toimi.


[deleted]

> Ja sitä kapasiteettia voi nosta Mistä meinasit hankkia lisää anestesialääkäreitä kun ne ovat muuallakin täystyöllistettyjä? Suomessa näitä yksisarvisia on alle tuhat kappaletta.


[deleted]

[удалено]


JohnEdwa

Positiivisten osuus 8.6% eli jos testikapasiteettia olisi tarpeeksi luku olisi huomattavasti isompi, tavoite kun on että pysyisi alle 5%.


Arwil

Tasan 3000? Melkoinen sattuma, vai pyöristetäänkö näitä lukuja koskaan?


Sampo

"as for the radiation, yes 3.6 roentgen" https://www.youtube.com/watch?v=WGdKJWflEms#t=2m5s


anatoly-dyatlov

Take him to the infirmary, HE'S DELUSIONAL


alternativehigh

Ei oo pyöristelty, koronabotti ilmottaa raportointipäivän mukaan: [https://twitter.com/bot\_fi/status/1473951901003694086](https://twitter.com/bot_fi/status/1473951901003694086)


the_modular_world

Alustavaa tietoa. Iso-Britannia 25%, Tanska 66% ja Etelä-Afrikka 80% vähemmän vakavaa tautia: https://arstechnica.com/science/2021/12/omicron-cases-less-likely-to-require-hospital-treatment-studies-show/


[deleted]

Ei ihan sovi hallituksen agendaan? Ihmisten pitää herätä ja tajuta mikä kusetus on meneillään.


tetrajet

Omikronin kanssa muodostuu ongelmaksi se, että vaikka yhdellä tapauksella on pienempi riski joutua sairaalaan, se leviää niin nopeasti, että yhtä aikaa on todella paljon tapauksia. Yksilölle hyvä uutinen, mutta järjestelmä ei kestä. Esimerkki: 1000 ihmisestä 2% sairaalaan = 20 ihmistä Jos sairaalahoidon tarve vähenee puolet mutta 3x määrä sairastuu: 3000 ihmisestä 1% sairaalaan = 30 ihmistä Tämä ongelma mainitaan tuossa jutussakin: >“It’s about what [Omicron] means in terms of absolute numbers as, if the numbers are so big, it can still cause a substantial public health problem even if per case the risk of severe disease is less,” she added.


glarbung

Tiedätkö mitä tarkoittaa sana "alustava"?


[deleted]

Siksi sanoinkin ettei "ihan sovi". Käy jokaisen samanlaisen uutisen jälkeen Suomenkin hallituksen rajoitustoimet absurdeimmiksi. Koko maata ollaan sulkemassa nyt sen vuoksi että ehkä voi tapahtua jotain. Ei sellainen aavistelu ja arvailu riitä perusteeksi mihinkään.


incognitomus

Paskotko ensin housuun ja menet sen jälkeen vasta vessaan?


glarbung

Tiedätkö miten bayesilainen päättely toimii? Lähtöoletus on, että omikron on yhtä paha kuin delta ja vasta uuden tiedon varmistuttua muutetaan prognoosia.


nom345

Koskaan ei saa tehdä mitään ennen ongelmaa ja kun ongelma on käsillä, niin itketään kun ei tehty tarpeeksi. Hankala tilanne.


[deleted]

Mutta jos mikään ei ole tarpeeksi? Aina pitäisi antaa enemmän ja enemmän.


nom345

Hyvin tylsä vastaus, mutta "tarpeeksi" riippuu tilanteesta.


chelnok

Oon pohtinu voisko brittien kohdalla olla niin, että osa porukasta saanut sekä deltan että omikronin. Siellä kuitenkin delta jylläs pahimmillaan, kun omikron tuli kuvioihin, varsinkin lontoon alueella. Omikron kuitenkin leviää lähinnä ylähengitysteissä ja monikymmen kertaisesti deltaan verrattuna, niin voisiko delta jäädä huomaatta sekvensoinnissa.


Sampo

Englannin osalta tuo sanoo, että yksilön kohdalla omikron on (vain) 11% vähemmän vakava. Mutta koska omikron leviää deltaa tehokkaammin myös nuoriin ja rokotettuihin, niin kaikista omikron-tartunnoista laskien näyttää 25% vähemmän vakavalta.


the_modular_world

Itse tutkimuksessa: > The extent of reduction is sensitive to the inclusion criteria used for cases and hospitalisation, being in the range 20-25% when using any attendance at hospital as the endpoint, and 40-45% when using hospitalisation lasting 1 day or longer or hospitalisations with the ECDS discharge field recorded as “admitted” as the endpoint (Table 1). Eli yli päivän sairaalareissuissa on jo 40-45% pienennys, löytyy r/covid19, joten Etelä-Afrikan 80% voi ehkä selittyä paljon korkeammalla sisäänottokynnyksellä.


chelnok

> joten Etelä-Afrikan 80% voi ehkä selittyä paljon korkeammalla sisäänottokynnyksellä. Toisaalta siellä on suuri osa sairaalatapauksista sattumalta löydettyjä rutiinitarkastuksessa. Sairaalaan tulon syy siis joku täysin covidiin liittymätön asia.


cu1000ml

Etelä-Afrikassa on myös oleellisesti nuorempi väestö kuin Pohjois-Euroopan maissa, ja siellä on sairastettu paljon deltaa, joka mahdollisesti antaa suht hyvän suoja omikronia vastaan (toki kovaan hintaan, eli vakavia tapauksia on tullut paljon).


jmmgo

Tämä menee myös siihen suuntaan, että silloin rokotteiden tarjoama suoja omikronia vastaan voi olla tosiasiassa parempi kuin ollaan luultu.


Relevant_Ferret_8366

Jos maassa on niin huonot olot, että keski-ikä on 27 vuotta niin kuinka huonot olot ei vaikuttaisi myös nuoriin ihmisiin?


incognitomus

Nuoret pärjää huonoista oloista huolimatta paljon paremmin kuin vanhat hyvissä oloissa.


cykaface

Ehkä päättäjät nyt osaa rauhoittua vaikka paniikkia lietsottiinkin sodanjulistuksilla


Northern_fluff_bunny

Paniikki! Hysteria! Kauhu kuolema kurjuus ja epätoivo!


IlBarolo

Skotlannissa myös tuo 66% vähemmän: https://www.pure.ed.ac.uk/ws/portalfiles/portal/245818096/Severity_of_Omicron_variant_of_concern_and_vaccine_effectiveness_against_symptomatic_disease.pdf


Sampo

[Ensimmäinen suun kautta otettava koronalääke hyväksyttiin käyttöön](https://yle.fi/uutiset/3-12244905)


wakeupsheep

Tuo taitaa olla muualla kehitetty pilleri. Ei aiemmin täällä mainittu suun/nenän kautta otettava sumute ( https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008304135.html )


cu1000ml

Tuo Saksela-Ylä-Herttuala-Alitalo -kompuksen tuote on rokote, ei jo puhjenneen taudin hoitoon tarkoitettu lääke. Ylen jutussa mainittu Pfizerin lääkeaine on viruksen proteaasientsyymin estäjä. Viruksen lisääntymisessä proteaasiproteiini katalysoi viruksen muiden proteiinien pilkkoutumista lopulliseen muotoonsa. Entsyymin estäminen estää viruksen lisääntymisen. Kun uusi koronavirus tunnistettiin, sen 3CL-tyyppinen proteaasi oli ensimmäinen ja ilmeisin lääkeaineiden kohdemolekyyli. Sitä vastaan kehitettiin estäjiä jo vuoden 2003 epidemian aiheuttaneen SARS-CoV-1:n jäljiltä. Proteaasi on lähes täysin identtinen SARS-CoV-2:ssa ja pohjatyötä oli siis jo tehtynä reilusti edellisen epidemian jälkeen. Tälle apajalle hyökkäsivät suunnilleen kaikki kykenevät ja kykenemättömät tekijät alalla viime vuoden alussa. Esim. erilaisia tietokonemalleja proteaasientsyymistä ja sen estäjistä (tutkimusta, johon ei tarvitse tehdä kallista ja hidasta kokeellista työtä märkälabrassa) julkaistiin kuin kopiokoneen suusta. Pfizer toki on iso ja hyvin rahoitettu tekijä, ja se pääsi ensimmäisenä maaliin, eli sai hyväksytettyä uuden lääkeaineen käyttöön. Ivermektiinillä on tätä proteaasia estävä vaikutus ainakin koeputkessa mitattuna. Salaliittoteoreetikot ovat syyttäneet Pfizeriä uudella lääkeaineella rahastamisesta kun vanha geneerinenkin toimisi.


Technopolitan

Jos oikein muistan, niin ivermektiinillä se proteaasin esto vaatii annoksen, joka on jo neurotoksinen ihmisille.


cu1000ml

Noin ylipäätään koeputkikokeet ovat lääkekehityksessä alkuvaihetta. Proteaasin estäjiä sinänsä tiedetään vaikka kuinka paljon, mutta niiden kelpaaminen lääkeaineeksi ja toimiminen ihmisen elimistössä ovat eri juttu. Ivermektiini toki on noin muuten suhteellisen hyvin siedetty lääke. Vaikutuksesta koronavirukseen en sano mitään.


Sampo

> Pfizer toki on iso ja hyvin rahoitettu tekijä Pfiter on ehkä maailman paras "logistiikassa", eli järjestämään lääkkeen tai rokotteen koevaiheet, rekrytoimaan koehenkilöt, raportoimaan tulokset ja anomaan lupaa valvovilta viranomaisilta. Erityisesti vaihe 3 (viimeinen ja suurin kokeilu potilailla oikeassa käytössä, ennen myyntiluvan anomista) on lääkäkehityksen yksittäinen kallein osa. Toisaalta lääkkeen testausta ja kokeilua potilailla ja siitä seuraavaa lupien anomista ei voi viedä läpi, jos alun perin ei ole valittu lääkekandidaattia joka on hyvä ja toimii. Mutta toisella tavalla ajateltuna, testivaiheiden vieminen läpi on lääkekehityksen kallein osa, ja niiden vieminen läpi sujuvasti ja samoin lupien anominen viranomaisilta sujuvasti, vaatii myös suurta osaamista ja kokemusta, ei vain yksilöiltä vaan koko organisaatiolta.


koronamies69

Ymmärrän toki turhautumisen tilanteeseen, mutta kaikkien olis mun mielestä syytä muistaa että elämme yhtä ihmiskunnan yltäkylläisintä ja "parasta" ajanjaksoa. Eli ennen kuin vedätte uhriutumiset päälle ja itkette kuinka tämä ja tämä on perseestä ja kun ei saa tehdä sitä ja tota, niin muistakaa suhteuttaa "kärsimyksenne". Tämä ei ole mitään.


Denadias

Melkein oli pointti mutta sitten et vaan voinut olla vetämättä vittuiluksi. Niin ja useat meistä on huolestuneita että jatkuu se samalla lailla jos esim taloutta poljetaan näin tai nuorten MT ongelmien annetaan vetää villinä. Itseasiassa kun tuolle linjalle lähdit niin kaipa sitä voi vastata samalla tavalla, haistappa vaikka vittu provosi kanssa.


Arwil

Kyllä. Kannattaa aina miettiä, mitä jos olisikin syntynyt +100 vuotta sitten. Ensin menettää veljensä ja siskonsa harmittomiin tulehduksiin, jotka nykyään hoidetaan rutiiniluontoisesti antibioottikuurilla. Sitten isä kuolee vielä työikäisenä sydänongelmaan, joka nykyisin vältettäisiin ohitusleikkauksella. Vakavia tauteja sai elämänsä aikana kokea tuon tuosta, ja kuoleman pelolta suojasi vain usko ikuiseen elämään. Paikkasi maailmassa oli määritetty jo ennaltaan, proletaarina koko elämäsi lipui ohi työtä tehden ja sivistys jäi vain yläluokalle. Ruoka oli kurjaa ja se oli aina loppumassa. Sotia käytiin jatkuvasti, välillä vain kuninkaiden huviksi, ja tavallinen kansa kärsi siitä aina eniten. Ihmisoikeudet eivät olleet edes sanana keksitty. Nykyään työtönkin mässää ja elää kuin entisaikojen keisarit. Ja termostaatinkin voi laittaa pysymään hellelämmöissä vaikka keskellä talvea. Siitä ei edes tsaarit voineet unelmoida.


take-dap

> nykyään hoidetaan rutiiniluontoisesti antibioottikuurilla Tätä mietin tuossa jenkkiarmeijan uudessa komborokotteessa, joka puree vähän kaikkeen, että on se nykytekniikka vaan ihmeellistä. Ei tarvitse kovin montaa polvea taaksepäin mennä että isompi haava jalassa tarkoitti amputointia kun tulehduksia ei saatu kunnolla kuriin ja nyt tehdään jalkapallon mallisia "soluja" (mikälie korrekti termi) jossa jokaisella "nahanpalalla" on kyydissä erilainen vasta-aineen resepti ja ei kun neulalla verenkiertoon tekemään vasta-aineita tarpeen mukaan. Tai näin omasta elämästä, nuo perilliset on kaikki keisarinleikattuja. Ei tarvitse sataa vuotta mennä taaksepäin kun minäkin olisin ollut lapseton leski jo ensimmäisen kohdalla. Nyt on kolme tervettä tenavaa ja emäntäkin on kutakuinkin yhtä hyvässä kuosissa kuin ennen lastentekoa. Asiat on todellakin paljon paremmalla tolalla nykyään kuin mitä ne ovat joskus olleet, mutta siitä ei pääse mihinkään etteikö tämä uusin pandemia (ja viimeaikoina yhä enemmän ne kaikki rokotekriitikot ja sunmuut käsienheiluttelijat) välillä pistäisi vähän vituttamaan.